Crestere valorica de peste 18% a industriei bunurilor de larg consum - 23 iunie 2023

De la TradeVille.ro wiki

In primul trimestru al anului 2023, industria bunurilor de larg consum a crescut valoric cu 18.4%, in linie cu restul regiunii Est-Europene, dar a scazut in volum cu 4.7%, portivit datelor furnizate de Retail Audit NielsenIQ. Din cauza inflatiei, toate macro-categoriile de produse au inregistrat cresteri valorice in primele luni ale anului. Cea mai mare crestere a fost inregistrata de produsele alimentare, care au crescut cu 20.1%, reprezentand 56% din totalul cosului de cumparaturi, urmate de bauturile non-alcoolice, care au crescut valoric cu 18.9%. Produsele non-alimentare au inregistrat o crestere valorica de 16.4%, iar bauturile alcoolice, de 13%. Totodata, in primele patru luni din 2023, mini-marketurile au fost canalul cu cea mai dinamica crestere (+26% in valoare), urmate de discounters (+25.5%), supermarketuri (+18.7%), comert traditional (+15%) si hypermarketuri (+14%). (Sursa: Economica.net)

Soldul creditelor ipotecare in scadere[edit | ]

Conform Colliers, in primele 5 luni din 2023, numarul tranzactiilor de apartamente a scazut cu 30% pe fondul majorarii dobanzilor pentru creditele ipotecare. Comparativ cu ultimii 4 ani, cand soldul creditelor ipotecare a crescut cu 10-12% anual, in prezent, evolutia anuala a stocului de credite pentru locuinte inregistreaza o crestere de doar 1.2%. Compania de consultanta imobiliara se asteapta, in continuare, la un trend negativ al stocului de credite ipotecare, in principal din perspectiva dobanzilor ridicate, care nu dau semne de scadere in urmatoarea perioada. Pe de alta parte, se asteapta ca perspectivele pozitive ale economiei romanesti pentru urmatoarea perioada sa impulsioneze evolutia pietei rezidentiale, strans legata de evolutia economiei generale, Romania fiind tara cu cea mai mare crestere economica din Europa Centrala si de Est, prognozata la 3.2% pentru 2023. (Sursa: ZF)

Diamantele sunt pentru totdeauna[edit | ]

Preturile diamantelor au scazut cu 18% fata de maximele istorice inregistrate in februarie 2022. In cursul acestui an, trendul descendent a continuat, preturile scazand cu 6.5%, potrivit indicelui global al diamantelor brute. Un diamant natural de 1 carat de calitate peste medie a scazut de la un pret de 6,700 USD anul trecut, la doar 5,300 USD in prezent. Diamantele, alaturi de alte bijuterii, s-au bucurat de preturi ridicate in timpul pandemiei Covid-19, cand clientii au beneficiat de castigurile de pe pietele de capital si de programele de stimulare economica. (Sursa: CNBC)

BoE majoreaza peste asteptari dobanda de referinta[edit | ]

Banca Centrala a Angliei a majorat, in cadrul sedintei de joi, 22 iunie 2023, dobanda de referinta cu 50 de puncte de baza, inregistrand a 13-a crestere consecutiva in incercarea de a domoli inflatia ridicata. Masura de a creste rata de politica monetara la 5% a intrecut asteptarile pietei, care anticipase o majorare de doar 25 de puncte de baza. Datele publicate in aceasta saptamana arata ca inflatia anuala a preturilor de consum din Marea Britanie a atins valoarea de 8.7%, aceeasi cu cea de luna precedenta, determinand BoE sa inaspreasca conditiile de creditare. Economistii se asteapta pe viitor la noi majorari din partea BoE, pe masura ce inflatia de baza, care exclude preturile la energie si alimente, a crescut in luna mai la 7.1%, comparativ cu 6.8% in luna aprilie 2023, marcand cea mai mare valoare din 1992 pana in prezent. (Sursa: Reuters)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)[edit | ]

Astazi debuteaza subscrierile la cel mai asteptat IPO de la BVB. Prospectul Hidroelectrica a fost publicat in miez de noapte. Evaluarea companiei este in intervalul 42.3-50.4 mld. RON, confrom preturilor publicate in prospect. Astfel, pentru investitorii de tip retail, pretul de subscriere este de 112 RON/actiune. In primele 5 zile ale ofertei, care debuteaza astazi, acestia vor beneficia de un discount de 3%. Suma minima de subscriere este de 5,600 RON, echivalentul a 50 de actiuni la pretul maxim. Pentru micii investitori, transa este de 15% din totalul ofertei. (Sursa: ZF)

Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]

Actiunile Fondului Proprietatea, care detine aproximativ 20% din actiunile producatorului de energie electrica Hidroelectrica, au fost suspendate joi, 22 iunie 2023, de la tranzactionare ca urmare a solicitarii din partea ASF. Decizia ASF vine in contextul in care a avut loc publicarea prospectului de listare a Hidroelectrica. (Sursa: ZF)

Erste Group Bank AG (EBS)[edit | ]

BCR, a doua cea mai mare banca din Romania dupa active, controlata de grupul austriac Erste, ocupa locul al treilea in topul international al celor mai competitive banci din perspectiva digitalizarii, cu 6.81 puncte din 10, potrivit raportului bancar FinnoScore, in special datorita aplicatiei mobile George, atractivitatii crescute pentru clientii noi si a scorului bun la online banking si onboarding. Banca Transilvania a obtinut si ea un scor de 6.15, cu un punctaj maxim la atractivitatea pentru clientii noi, cu mult peste orice alta banca din Romania. Raportul FinnoScore a analizat 234 de banci comerciale din 24 de tari din Europa si America de Nord. (Sursa: ZF)

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. (AROBS)[edit | ]

Arobs Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listata la BVB, lanseaza divizia AROBS Polska, dupa preluarea unei participatii majoritare de 94% a companiei Syderal Polska, producator de software din Gdansk. Compania poloneza va continua sa lucreze in cadrul unor proiecte pentru Agentia Spatiala Europeana (ESA) si pietele aerospatiale comerciale. Totodata, integrarea companiei in cadrul grupului Arobs, va crea noi oportunitati de dezvoltare si participare la numeroase proiecte pe piata europeana, impreuna cu AROBS Engineering. (Sursa: ZF)

PREBET SA AIUD (PREB)[edit | ]

Prebet Aiud a infiintat trei noi societati, toate sub forma de SRL, avand calitatea de asociat unic al fiecareia. Acestea sunt Prebet Aggregates, Prebet Energy si Prebet Logistics. Prebet Aggregates va asigura atat emitentului, cat si companiilor terte, cantitatile necesare de materie prima utilizate in procesul de productie al prefabricatelor de beton. Prebet Energy va continua demersurile pentru atingerea independentei energetice pentru Prebet. Prebet Logistics are drept scop sporirea spatiilor de depozitare destinate atat cresterii capacitatii de productie si stocare a grupului, cat si inchirierea spatiilor respective catre terti. Astfel, prin coagularea unui grup de companii, Prebet vizeaza optimizarea costurilor, independenta energetica si cresterea capacitatii de productie. (Sursa: BVB)

Deutsche Bank AG (DBK)[edit | ]

Directorul General al Deutsche Bank, Christian Sewing, a declarat ca se asteapta la o redresare a activitatii de tranzactionare cu instrumente de venit fix, incepand cu S2 2022. Aceasta ar avea loc, in opinia sa, datorita solutionarii problemei privind plafonul datoriei guvernamentale a SUA. Saptamana trecuta, Deutsche Bank avertiza ca veniturile din tranzactionarea acestor instrumente ar urma sa scada cu 15-20%, in trimestrul curent fata de perioada similara a anului trecut. Totusi, in prezent, banca observa o normalizare a acestei activitati. In ansamblu, pentru T2 2023, Sewing a declarat ca veniturile bancare sunt mai mari, confirmand o tinta de venit de 28-29 mld. EUR, pentru intreg anul 2023. (Sursa: Bloomberg)

UBER TECHNOLOGIES INC (US.UBER)[edit | ]

Uber a anuntat concedierea a 200 de angajati ai diviziei de recrutare, in scopul reducerii costurilor. Concedierile afecteaza mai putin de 1% din numarul de angajati ai companiei. Mai devreme in acest an, Uber a concediat 150 de angajati ai diviziei de servicii de livrare a marfurilor. De la inceputul pandemiei, Uber a redus numarul de angajati cu 17%. Uber a declarat ca este pe punctul de a raporta profit operational in acest an, avand in vedere, totodata, inghetarea aproape totala a angajarilor. (Sursa: Reuters)

Netflix Inc (US.NFLX)[edit | ]

Directorul executiv al Netflix a declarat ca investitia gigant de 2.5 mld. USD in continut sud-coreean nu va ocoli tinerele talente locale, dupa ce mai multi legiuitori i-au solicitat sa distribuie mai mult din profiturile obtinute catre creatorii de continut locali. Compania a garantat ca producatorii au fost platiti in mod echitabil, incurajand, de asemenea, dezvoltarea profesionala a regizorilor coreeni. Ted Sarandos urmeaza sa se intalneasca joi cu prim-ministrul Han Duck-Soo, pentru a discuta despre cooperarea in industria de divertisment intre Coreea de Sud și Statele Unite pe piata de streaming video. (Sursa: Reuters)