Cresterea PIB, sustinuta de sectoarele IT&C si comert - 08 septembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki

In primul semestru din 2023, economia Romaniei a crescut cu 1.7% ca serie bruta, avans sustinut, in principal, de sectoarele IT&C si comert, in timp ce industria a avut un impact negativ. Din punct de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat in principal consumului final al gospodariilor si investitiilor, care au contribuit cu 2.5% fiecare. De asemenea, o contributie pozitiva a fost inregistrata si in randul exportului net, acesta crescand cu 1% ca urmare a diminuarii importurilor de bunuri si servicii cu 1.7%. In ceea ce priveste valoarea trimestriala, in T2 2023, PIB a marcat o crestere de 1.1% ca serie bruta fata de T2 2022 si de 0.1% fata de T1 2023. (Surse: INS;ZF)

Comertul exterior ramane o problema pentru China[edit | ]

China a raportat o noua scadere lunara a importurilor si a exporturilor, dar mai putin abrupta decat asteptarile analistilor. Astfel, importurile au scazut in fiecare luna din 2023 fata de perioada similara de anul trecut, in timp ce exporturile au scazut de la an la an in fiecare luna incepand din aprilie. Exporturile catre SUA, raportate in USD, au scazut cu 9.5% in august fata de anul trecut, o imbunatatire fata de scaderea de peste 20% in ultimele doua luni. In ceea ce priveste importurile din SUA acestea au scazut cu 7.9% comparativ cu un declin de doua cifre luna precedenta. (Sursa: CNBC)

PIB al Zonei Euro creste sub asteptari[edit | ]

Produsul intern brut al zonei euro a crescut cu 0.5% comparativ cu acelasi trimestru din 2022, ratand cu putin estimarea economistilor de 0.6%. Totodata, zona euro a inregistrat o crestere 0.1% raportat la trimestrul anterior, cu 0.2% sub media consensului pietei, din cauza dinamicii exporturilor care au fortat o revizuire in scadere a cifrelor generale de crestere pentru regiune. In ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, aceasta s-a apreciat cu 0.2% trimestrial, in linie cu estimarile anterioare. (Sursa: SeekingAlpha)

India ramane trending[edit | ]

Potrivit unui raport intocmit de BMI, India va deveni a treia cea mai mare piata de consum din lume pana in 2027, pe masura ce numarul gospodariilor cu venituri medii si ridicate va creste. Cresterea cheltuielilor gospodariilor indiene pe cap de locuitor o va depasi pe cea a altor economii asiatice in curs de dezvoltare, precum Indonezia, Filipine si Thailanda, cu 7.8% de la an la an. Procesul de urbanizare sta la baza acestui trend, in contextul in care companiile pot accesa mai usor consumatorii si pot deschide mai multe magazine fizice de vanzare cu amanuntul. (Sursa: CNBC)

Simtel Team (SMTL)[edit | ]

Simtel Team a raportat un profit net consolidat de 5.9 mil. RON pentru S1 2023, cu 241% peste profitul net realizat in S1 2022. Profitul net conosolidat pentru acest an este de 25.6 mil. RON. Cifra de afaceri consolidata s-a majorat de aproape 3.3 ori fata de S1 2022, pana la 122.5 mil. RON. Segmentul energiei verzi a contribuit cu 89% la formarea cifrei de afaceri consoldiate, contributia acesteia fiind considerata excelenta de managementul companiei. Situatiile financiare consolidate includ situatiile Simtel Team, Simtel Solar Moldova (detinuta in proportie de 100%), ANT Power Energy (detinuta in proportie de 51%) si Agora Robotics (in proportie de 51%). La nivel individual, compania si-a majorat veniturile operationale cu 237% fata de S1 2022, pana la 119.3 mil. RON, iar profitul net a fost de 5.9 mil. RON (+241% vs. S1 2022). (Sursa: raport financiar companie)

ARCTIC STREAM S.A. (AST)[edit | ]

Arctic Stream a incheiat 4 contracte semnificative sub forma de acorduri cadru, a caror valoare totala, raportata la cantitatea maxima estimata de echipamente livrate, este de aprox. 407 mil. RON. Nu exista un angajament ferm din partea beneficiarului de a achizitiona cantitatile maxime indicate. Durata acordurilor este de 48 luni, obiectul fiind furnizarea de echipamente de comunicatii pentru datacenter. Clientul este din sectorul public cu atributii in domeniul apararii. (Sursa: raport curent companie)

Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]

Pretul actiunilor FP s-a apreciat cu aproximativ 25% la debutul sedintei de ieri de la BVB de la pretul de referinta de 0.2615 RON, determinat de corectia dividendului. Potrivit reglementarilor BVB, +25% reprezinta limita superioara de crestere pe care FP o poate atinge pe parcursul unei sedinte. Este important de mentionat faptul ca actiunile achizitionate ieri nu dau dreptul la dividendele oferite pe 29 septembrie, cu un randament de aproximativ 90%. Pe parcursul sedintei de ieri, limita de crestere a fost eliminata, pretul actiunii inregistrand, in jurul pranzului, o apreciere de aproximativ 45%. (Sursa: ZF)

LUCID GROUP INC (US.LCID)[edit | ]

Lucid, compania americana producatoare de masini electrice premium, ia in considerare posibilitatea de a accesa piata chineza, cea mai mare din lume, conform directorului executiv. Stirea vine in contextul in care, Lucid a reusit de curand sa il angajeze pe fostul director de la competitorul Nio, Zhu Jiang. Discutiile despre extinderea in China vin intr-un moment dificil pentru companie. In martie, Lucid a redus cu aproximativ 18% forta de muna pe fondul unei cereri in scadere, care a putut fi observata si la ultima raportare. (Sursa: CNBC)

Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]

Arm, detinuta de SoftBank, a depus la Comisia pentru Valori Mobiliare si Burse din SUA un document cu privire la un acord cu Apple, pana cel putin in 2040. Vestea indica faptul ca firma din Cupertino si-a asigurat accesul la arhitectura Arm utilizata in cipurile pentru iPhone si Mac. Compania britanica urmeaza sa debuteze pe bursa Nasdaq in urmatoarele saptamani, la o evaluare totala care ar putea ajunge la 52 mld. USD, reprezentand cea mai mare oferta publica initiala din domeniul tehnologiei din acest an. (Sursa: CNBC)

Tencent Holdings Ltd (OTC) (US.TCEHY)[edit | ]

Tenecent a anuntat lansarea modelului de inteligenta artificiala Hunyuan. Stirea vine in contextul in care, in cursul zile de marti, concurentii de la Baidu au prezentat o serie de aplicatii bazate pe inteligenta artificiala. Tencent va intergra capacitatile Hunyuan cu produsele sale existente de videoconferinte si social media. Compania opereaza reteaua WeChat precum si platforma de videoconferinte Tencent Meeting. (Sursa: CNBC)

Pfizer Inc (US.PFE)[edit | ]

Pretul actiunilor Pfizer au atins, pe parcursul acestei saptamani, un minim al ultimului an in contextul in care rivalul Moderna a declarat ca vaccinul actualizat impotriva Covid-19 a generat un raspuns imunitar puternic impotriva variantei BA.2.86, in studiile recente. De la inceputul anului si pana in prezent, dinamica cotatiei Pfizer este in scadere cu 33%. Compania a raportat luna trecuta o scadere brusca a veniturilor, in mare parte din cauza scaderii cererii pentru Paxlovid si pentru vaccinul Comirnaty. (Sursa: SeekingAlpha)