Cum stam cu agricultura in 2023? - Trade Talk 07 aprilie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Cu un deceniu si ceva in urma, unul dintre cei mai prolifici investitori globali a iesit in public zicand ca fermierii vor ajunge sa conduca Lamborghini… in locul bancherilor. Lumea a ras atunci, rade tot mai rar de cativa ani incoace.

Apropo, inainte de a pune pe strazi primul super-bolid, Ferruccio Lamborghini si-a inceput cariera in anii '40 producand tractoare. Se vand si acum, la preturi incepand de la vreo 50,000 EUR.

1. Unde suntem… dupa 30 de ani?[edit | ]

In Romania, e greu sa-ti imaginezi un alt sector cu o discrepanta mai mare intre realitate si potential. Cifrele te izbesc, pur si simplu... dar unde-s goluri si deficiente structurale, e si-un teren fertil pentru un jucator mare si integrat.

  • Dispunem de o suprafata agricola utilizata de vreo 14 milioane de hectare, cam 60% din arealul total, ceea ce ne urca pe locul 6 in Europa. Totusi, ponderea agriculturii in PIB s-a prabusit in ultimele trei decenii: de la 19% in 1995 la numai 4% anul trecut.
  • Randamentele pe hectar raman cu mult sub mediile de pe continent... mai mici cu 37% la grau si 49% la porumb. In prezent, importam peste jumatate din ceea ce mancam.
  • Fragmentarea agriculturii noastre e cea mai mare parte a problemei. Avem peste 3 milioane de ferme, cam 1/3 din totalul european... insa 94% din terenurile utilizate au sub 5 hectare. Ca perspectiva: procentele sunt 53% in Spania, 26% in Franta si doar 15% in Cehia.
  • La nivel demografic, nevoia de schimbare e cel putin la fel de pregnanta. Fermele noastre sunt conduse in proportie de 99% de catre barbati, varsta medie a fermierilor e de peste 55 de ani, iar 70% din copiii cu studii superioare ai fermierilor vor sa faca altceva decat agricultura.
  • Am ramas de ani buni in voia vremurilor... si mai ales a vremii. Mai putin de 10% din exploatatiile agricole beneficiaza de irigatii, la fel ca-n urma cu un intreg deceniu. Tehnologia folosita e veche si proasta, iar pregatirea fermierilor, bazata mai degraba pe intuitie si experienta decat pe studii specializate. Degeaba aduci un tractor cu supercomputere la bord, daca primul reflex e sa-l ghidezi manual.

Iancu Guda puncta esentialul intr-o emisiune TV recenta: in agricultura, noi inca lucram la nivel de chiosc, cand altii o fac in regim de supermarket. Deficientele si absenta predictibilitatii atrag un alt fenomen nedorit: volatilitatea.

  • In 2020, agricultura noastra a fost zdruncinata de pandemie si seceta. Productia de cereale a plonjat cu 38%, fiind nevoiti sa suspendam exporturile catre destinatii non-UE. Arsita a topit 15% din valoarea totala a productiei din agricultura.
  • In schimb, 2021 a fost anul recordurilor faste. Am fost singura tara din lume cu un rating exceptional pentru toate culturile si al doilea cel mai important exportator de cereale din UE. Am reusit chiar sa dominam vanzarile de grau in Egipt, cel mai mare cumparator la nivel global. Cumuland toate afacerile din agricultura, am scos circa 58 mld. RON intr-un singur an, cea mai buna performanta din istoria noastra.
  • 2022 a fost un alt an dificil. Preturile inputurilor agricole au sarit in aer, iar seceta a lovit din nou, afectand 1.3 milioane de hectare in 37 de judete. Productivitatea muncii in agricultura a plonjat cu o cincime, cel mai sever declin inregistrat in UE. Si desi n-au creat ele singure problema, coridoarele de solidaritate introduse pentru a ajuta Ucraina au complicat situatia: importurile noastre au crescut de aproape 700x... practic, am devansat China la varf in topul celor mai mari cumparatori de cereale ucrainene.

2023 va fi un tangou intre certitudini si nesiguranta. Ultimele cateva luni au adus o ieftinire pronuntata a fertilizantilor la nivel international, dar preturile acestora raman sensibil mai ridicate decat in anii pre-pandemie. Capacitatile de productie sunt repornite lent sau deloc, iar frictiunile din lanturile de distributie nu s-au rezolvat complet. Finantarea e tot mai selectiva, avantajand jucatorii mari. Costurile de infiintare a culturilor continua sa fie ridicate… si pe urma, avem aceeasi necunoscuta clasica: habar n-avem cand si cum va ploua.

2. Un nou inceput[edit | ]

Problemele in agricultura romaneasca sunt prea mari si dureaza de prea mult timp. O singura abordare nu va functiona, asa ca realitatea trebuie atacata pe mai multe flancuri… iar flancurile astea trebuie sa comunice intre ele. Sinergia e probabil cel mai abuzat cuvant din business-ul romanesc, dar conceptul e esential in agricultura si trebuie sa functioneze si-n afara schitelor de birou… afara, pe teren, in orice conditii de vreme.

E nevoie de un jucator mare, integrat, cu acces important si preferential la finantare, capabil sa aduca tehnologia intr-un sector aproape total dependent de prognoza meteo. Nu doar agricultura romaneasca are nevoie de asa ceva, ci si bursa de la Bucuresti.

TOP TRENDING[edit | ]

Fidelis: 📌 Pana luni inclusiv (ora 13:00) continua subscrierile pentru noile titluri de stat romanesti la BVB cu dobanzi de pana la 7.7% pentru lei si 5.8% pentru euro.

Imobiliare: Motivul pentru care One United Properties (ONE) si-a vandut participatia la cladirea de birouri One Herastrau Office a fost dimensiunea mica a investitiei. Merita sa ne concentram pe proprietati mari, cum ar fi One Cotroceni Park si One Tower, care sunt unice, foarte greu de replicat... probabil cele mai bune active de birouri din Romania, a afirmat Victor Capitanu, co-fondator si co-CEO al companiei.

Medical: MedLife (M) vede o crestere semnificativa a cererii pentru abonamente din partea IMM-urilor, acestea reprezentand deja 50% din portofoliul grupului (care include peste 8,000 de companii si 800,000 de abonati). In 2022, MedLife a devenit primul operator privat din sistemul romanesc de sanatate a carui cifra de afaceri a depasit borna de 400 mil. EUR.

Transfer: Pentru Arctic Stream (AST), trecerea pe Piata Principala a BVB ramane pe agenda. Integratorul de infrastructura si securitate IT se asteapta la venituri cu peste 25% mai mari in acest an... iar profitul net s-ar putea dubla fata de rezultatul obtinut in 2021, anul listarii pe piata AeRO.

Wall Street: Investitorii retail prefera bancile... de la inceputul anului, achizitiile nete de actiuni Bank of America s-au ridicat la 769 mil. USD, fiind peste cele care-au favorizat Netflix sau Rivian Automotive. Tehnologia domina si ea topurile, mai precis Apple, Microsoft, Nvidia, Tesla, Meta Platforms, Amazon si Alphabet… cele sapte companii contribuind cu 92% din aprecierea indicelui S&P 500 in primul trimestru. 📌 Bursa americana e inchisa azi (Good Friday), se redeschide luni.

Angajari: In martie, piata muncii din SUA a adaugat 236 de mii de noi locuri de munca, in linia asteptarilor analistilor, dar si cel mai mic numar dupa decembrie 2020… in timp ce rata somajului a scazut la 3.5% (vs 3.6% in februarie). Potrivit altor cifre publicate saptamana asta, numarul ofertelor de munca a picat in februarie sub pragul de 10 milioane pentru prima oara dupa mai 2021.

STIAI CA?[edit | ]

In SUA, piata fertilizantilor e incredibil de concentrata... cele mai mari 5 companii din industrie controland peste 99% din vanzari. Listate pe bursa americana sunt Nutrien, The Mosaic Company si CF Industries, ale caror profituri operationale au crescut anul trecut cu procente cuprinse intre 71% si 145%.