Cum vine Intel din urma? - Trade Talk 03 august 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Exista o intrebare si mai ancorata in realitatea imediata: chiar vine Intel din urma? Compania a reusit sa obtina un mic profit trimestrul trecut, insa dupa ce-a stat jumatate de an pe niste pierderi groaznice. Nu doar monetizarea a sarit de pe sine: incasarile totale s-au diminuat cu peste o treime in fiecare dintre precedentele doua trimestre.

Numit CEO in februarie 2021, Pat Gelsinger pare sa fie parte a solutiei, insa o cursa de recuperare la Boeing sau GE e infinit mai greu de dirijat aici. Sunt si-acum numai doi jucatori care conteaza la nivel mondial in fabricarea avioanelor in timp ce-n aria semiconductorilor, cu tot cu AI, se ciocnesc dintr-odata o multime de nume si ambitii. 

1. Viitorul suna bine dar prezentul?[edit | ]

La Intel, revenirea pe profit a surprins analistii... mai ales ca veniturile totale au picat din nou, cu 15% trimestrul trecut. Ce-i drept, si asteptarile erau setate foarte jos.

Totusi, performanta din primavara a sosit aproape exclusiv pe seama unui declin mai bland al vanzarilor globale de PC-uri: acestea au scazut cu doar 12% trimestrul trecut, de peste 2x mai putin decat in precedentele sase luni.

Vanzarile companiei pe segmentul centrelor de date si AI au plonjat tot cu 15%, la 4 mld. USD. Gelsinger spune ca Intel are suficiente comenzi pentru cipurile AI pe care le produce, pentru vanzari de cel putin 1 mld. USD pana la finalul anului viitor.

Promisiunea suna bine, insa cel putin in trimestrul curent, Intel vede din nou segmentul asta drept o piatra de moara. In trecut, cipurile destinate centrelor de date aduceau marje superioare... Intel reusind la un moment dat sa faca profituri operationale chiar si de 3 mld. USD in fiecare trimestru. In ultimele doua perioade de raportare, totusi, Intel a pierdut aici 679 mil. USD.

Per total, Intel a incheiat cel de-al doilea trimestru cu un profit operational de 456 mil. USD, dar si cu un flux negativ de numerar de peste 3 mld. USD. In ultimele patru trimestre, cheltuielile de capital au depasit 26 mld. USD, cu mult peste valorile tipice.

Intentiile sunt grozave, dar anticiparile pentru perioada imediata nu prea. Pe de-o parte, marjele sunt vazute in crestere in a doua jumatate a anului, fata de niste valori situate recent la numai jumatate din maximele istorice. Pe de alta parte, insa, trimestrul curent ar putea aduce un nou declin al veniturilor totale, de circa 13%.

In 2023, Intel a saltat cu aproximativ 30% pe bursa americana... dar sectorul in ansamblu e mai sus cu 50%. AMD si Nvidia s-au apreciat cu 68%, respectiv 202%.

AI e promisiunea suprema... insa tonul s-a domolit bine de tot in sezonul curent de raportari, cel putin la nivel de anticipari imediate. S-a vazut prima oara la Microsoft, acolo unde cresterea previzionata a veniturilor pentru trimestrul curent a deceptionat piata. Alphabet, AMD si Qualcomm au oferit estimari in acelasi spirit relativ conservator. Noul ghidaj pe care-l va oferi Nvidia pe 23 august devine cu atat mai interesant de urmarit, dupa socul enorm din primavara.

2. Urmeaza Apple si Amazon[edit | ]

Cei doi giganti raporteaza in aceasta seara, dupa inchiderea sedintei de tranzactionare. Vom lua cifrele la bani marunti maine, haideti sa vedem deocamdata care-s asteptarile.

La Apple, e posibil sa fi fost cel mai slab al doilea trimestru calendaristic din 2016 incoace, daca-i confirmat un declin de aproape 2% al incasarilor totale.

Vanzarile iPhone sunt estimate de analisti sa fi scazut cu un procent similar un picaj mult mai sever, in jur de 11%, fiind banuit pe segmentele Mac si iPad. In schimb, serviciile (care inseamna deja aproximativ 1/4 din totalul veniturilor) si banii generati in India ar putea fi rubricile cu plusuri consistente. Apple, care-i plus 48% in acest an pe bursa americana, nu ofera de regula propriile anticipari financiare.

Pentru trimestrul de raportare, Amazon previziona la final de aprilie o crestere a veniturilor totale cuprinsa intre 5% si 10%, comparativ cu +9% in primul trimestru al anului... la pachet cu o decelerare suplimentara la AWS (asa cum am vazut deja la Microsoft si Alphabet).

Toate rubricile bilantiere vor fi privite cu atentie, caci Amazon parcurge cea mai lenta expansiune a afacerilor de la IPO-ul din 1997 incoace. Suntem extra-curiosi in privinta segmentului de publicitate, acolo unde incasarile probabil au trecut pragul de 10 mld. USD. Vanzarile record de la Prime Day, eveniment care s-a intamplat pe 11 si 12 iulie, nu vor fi prinse in cifrele din seara asta. Alt capitol important: ce-a ramas dupa deducerea unor cheltuieli inca substantiale. In primul trimestru, Amazon a obtinut un profit operational de 4.77 mld. USD, cu 74% mai mare fata de trimestrul precedent (si cu 30% peste cel inregistrat in perioada similara din 2022). Pe bursa americana, Amazon e plus 52% in acest an, tranzactionandu-se la un multiplu de pret de circa 61 relativ la profitul net asteptat in urmatoarele 12 luni (vs 24 la Walmart si 30 la Microsoft).

TOP TRENDING[edit | ]

TradeVille: Nicicand pietele sau economiile n-au fost mai interesante ca acum... plus abia ce s-a listat Hidroelectrica pe bursa noastra. Asa ca hai sa ne intalnim si sa lucram impreuna: fii urmatorul broker de succes la TradeVille. CLICK AICI si afla toate detaliile despre o oportunitate cu care nu te intalnesti des.

BVB: In primele 7 luni din acest an, bursa noastra a urcat cu peste 17%, daca-s incluse si dividendele... adica via indicele BET-TR, care poate fi tranzactionat prin intermediul ETF BET Patria-TradeVille. La trei saptamani de la listare, investitorii care-au subscris actiuni Hidroelectrica cu discount le pot vinde pentru un castig de 10%. Noile titluri de stat romanesti in lei si euro din oferta Fidelis derulata luna trecuta pot fi fi tranzactionate de azi, pe piata reglementata a BVB.

Raportari: BRD - Groupe Socit Gnrale a obtinut in primul semestru, la nivelul grupului, un profit in crestere cu peste 24% fata de aceeasi perioada din 2022, la venituri mai mari cu peste 13%... incasarile nete din dobanzi avand o contributie puternica la aceasta dinamica. Maine raporteaza Bursa de Valori Bucuresti

Wall Street: Indicele S&P 500 a suferit ieri cea mai mare depreciere dupa aprilie... desi sub un procent si jumatate. Indicele Nasdaq Composite a picat chiar mai rau, cu putin peste doua procente, ceva nemaivazut din februarie incoace. Dobanzile titlurilor de stat americane au saltat la cele mai mari valori din ultimele 9 luni.

Petrol: Stocurile americane au pierdut 17 milioane de barili saptamana trecuta, cel mai teribil declin din 1982 incoace. Administratia Biden refuza sa cumpere petrol pentru rezerva strategica, capabila sa acopere doar echivalentul a 18 zile de consum in circumstante normale. Exporturile rusesti pe rute maritime sunt acum la cele mai modeste valori din ianuarie incoace. Iar Arabia Saudita tocmai a anuntat ca va taia unilateral productia, cu 1 milion de barili pe zi, inclusiv in septembrie.

STIAI CA?[edit | ]

Intel inca plateste dividend trimestrial, in linia unei practici incepute in 1992... insa valoarea acestuia a fost taiata dramatic in februarie.