DN Agrar, cel mai mare producator de lapte din Romania - Trade Talk 24 mai 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Laptele si mierea curg la propriu in Romania... doar ca ambele vin din import. Aparent inexplicabil, aducem miere din China in valoare anuala de peste 3 mil. EUR.

In privinta laptelui, situatia e si mai si. Ne vin cam 220 de milioane de litri din toata Europa, 30% din cifra asta trecand granita dinspre Ungaria. Importurile au explodat cu 1,846% in ultimele trei decenii, 90% din deficit acumulandu-se dupa aderarea noastra la Uniunea Europeana. 

1. Cum ne pozitionam in Europa?[edit | ]

La productia de lapte, cinci tari din Uniunea Europeana se numara printre cele mai importante 20 de surse la nivel mondial. Romania nu-i una dintre ele... deocamdata.

La noi, productia medie de lapte pe cap de vaca se situeaza sub 1/2 din media blocului comunitar, fiind de 3x mai redusa decat in tarile care conduc clasamentul. In perioada 2015 - 2022, consumul anual de lapte pe locuitor a crescut in medie cu 9%... insa productia totala a plonjat cu aproape acelasi procent. Daca largim perioada, socotind din 2010 incoace, efectivele de vaci de lapte si productia s-au redus cu 3%, respectiv 18%. Cel putin la un capitol, pare ca-i intrecem pe toti: ZF socoteste ca avem cel mai scump lapte de vaca de pe continent adica la fel ca-n urma cu 15 ani.

Asa ne-am gandit sa facem cunostinta cu DN Agrar (DN), cel mai mare producator de lapte de vaca din Romania. 

2. Cine este DN Agrar?[edit | ]

Infiintata in 2008 de investitorul olandez Jan Gijsbertus de Boer si avand sediul in Alba-Iulia, compania a plecat la drum prin inchirierea initiala a numai 23 de hectare de teren agricol. In 2023, DN Agrar este (si) cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania.

Dupa 15 ani de business, strategia curenta a grupului are patru puncte de sprijin: lapte de cea mai buna calitate, productivitate maxima, respect pentru mediul inconjurator si profitabilitate pe termen lung. Ii zicem grup pentru ca sunt 15 companii cu peste 250 de angajati, inclusiv 4 ferme importante, integrate sub numele DN Agrar. Cresterea bovinelor de lapte se intampla la ferma Prodlact, in timp ce productia laptelui de vaca e asigurata de fermele Cut, Lacto Agrar si Apold (cele doua din urma fiind achizitionate in ultimul an si jumatate).

In prezent, activitatea se concentreaza in centrul Transilvaniei... mai precis, in judetele Alba, Sibiu si Hunedoara. Alegerea locatiilor n-a fost intamplatoare: zonele vizate beneficiaza de clima ceva mai temperata, excelenta pentru animale si culturile agricole.

DN Agrar are deja peste 11,000 de animale atat vaci de lapte, cat si tineret bovin. Efectivul va ajunge la 12,500 chiar pe parcursul acestui an. La inceput de 2023, productia zilnica de lapte era de aproximativ 140,000 de litri, fermele Cut si Apold generand 1/3 din cifra totala. In 2022, DN Agrar a produs circa 50 de milioane de litri de lapte de vaca, livrarile fiind cu 9% mai mari fata de anul precedent.

Din respect pentru conditiile de mediu in care-si desfasoara activitatea, grupul acorda o atentie tot mai pronuntata agriculturii circulare. Exista si o miza economica: asigurarea interna, la costuri si in cantitati optime, a hranei necesare consumului animalelor.

In beneficiul productiei agricole proprii, DN Agrar opereaza deja circa 7,200 de hectare, atat in arenda (87% din suprafata totala la inceputul acestui an), cat si in proprietate. Cifra e setata sa ajunga la 10,000 de hectare, prin achizitia unor noi ferme. Sunt si alte activitati integrate in structura grupului. DN Agrar poate furniza servicii digitalizate pentru infiintarea culturilor... suprafata vizata ridicandu-se deocamdata la circa 8,000 de hectare. Totodata, grupul deruleaza servicii logistice si de transport al marfurilor cu flota proprie, avand capacitatea de a acoperi inclusiv rute pan-europene.

Controlul riguros al costurilor devine esential in noile circumstante economice. Ferma Apold va fi alimentata integral cu energie solara tot aici urmand sa fie operationala o fabrica de compost. Se deschide astfel o noua linie de business, cea a fertilizatorilor naturali, a caror comercializare ar putea fi facuta initial catre companii din Franta si Italia, active in industria vinicola si productia de legume. 

3. Cum arata cresterea?[edit | ]

In 2022, DN Agrar a reusit sa-si tripleze atat cifra de afaceri, cat si veniturile din exploatare comparativ cu anul anterior (la 151 mil. RON, respectiv 205 mil. RON). Profitul operational s-a dublat, la circa 24 mil. RON iar profitul net a saltat cu 57%, la 14 mil. RON.

A fost anul consolidarii operationale a grupului. Cresterea s-a vazut nu doar in cifre, ci si in proiectele de digitalizare, extinderea capacitatii fermelor si modernizarea echipamentelor. Totalul investitiilor s-a ridicat la aproximativ 70 mil. RON... activele grupului inregistrand o crestere de peste 60%, pe seama a doua fuziuni si achizitii orizontale importante.

DN Agrar (DN) si-a facut debutul pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti in luna februarie a anului trecut urcand rapid in top 10 al celor mai valoroase companii incluse in indicele de referinta al acestei piete, BETAeRO. Dintre business-urile listate pe AeRO in 2022, DN Agrar a fost singurul ale carui actiuni au crescut. Grupul isi propune transferul pe Piata Principala pana la finalul anului viitor. 

DN AGRAR: ZIUA INVESTITORULUI

Una-i sa privesti povestea si cifrele de pe ecranul unui telefon... si alta-i sa le vezi pe teren. Si nu oriunde, ci intr-una dintre cele mai frumoase regiuni geografice ale Romaniei.

Pe 12 iunie, DN Agrar (DN) isi invita actionarii si pe toti cei interesati de business-ul grupului in Alba, la primul eveniment "Ziua Investitorului" de la debutul pe bursa. Experienta va fi unica, asa ca vom fi si noi acolo... pregatiti sa ascultam, sa punem intrebari si sa vedem altfel decat doar din poze fermele Apold si Cut.

Inregistrarea la eveniment este posibila pana pe 31 mai.

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Tocmai ce-am incheiat sezonul raportarilor pentru companiile incluse in indicele principal BET... urmeaza sezonul distribuirii dividendelor. Startul va fi dat pe 7 iunie de OMV Petrom (SNP), cea mai valoroasa companie listata pe bursa noastra. BNR va reanaliza recomandarea data bancilor de a nu plati dividende din rezultatele nete inregistrate in 2022. In prima parte a lunii viitoare, potrivit informatiilor ZF, ar putea sosi si IPO-ul Hidroelectrica.

Imobiliare: Intr-o tranzactie evaluata la 6 mil. EUR, One United Properties (ONE) vinde One North Gate... cladire de birouri inchiriata in proportie de 80%. ONE pastreaza o a doua cladire in cadrul aceleiasi dezvoltari, care va fi transformata intr-un proiect rezidential numit One North Lofts. Vanzarea anuntata azi respecta strategia companiei de a-si consolida portofoliul de birouri in jurul unor dezvoltari de mari dimensiuni, mixte si de regenerare urbana (precum One Floreasca City si One Cotroceni Park).

Streaming: In sfarsit, Netflix restrictioneaza partajarea parolelor... in SUA si alte peste 100 de tari (inclusiv Romania). Peste 100 de milioane de cinefili acceseaza Netflix cu ajutorul parolelor imprumutate, adica aproape jumatate din numarul total de abonati.

Buybacks: Pana acum in 2023, companiile listate pe bursa americana au autorizat programe de rascumparari de actiuni proprii in valoare de peste 600 mld. USD cele mai mari achizitii fiind facute in primul trimestru de Apple, Alphabet, Meta Platforms si Microsoft. Anul trecut, buybacks anuntate si completate s-au ridicat la 1.27 tln. USD, respectiv 1.05 tln. USD... ambele cifre stabilind noi recorduri absolute.

Dividende: In 2023 sunt asteptate dividende record din partea companiilor europene din structura indicelui STOXX 600... cifra totala putand depasi 400 mld. EUR. La nivel global, dividendele au saltat cu 12% in primul trimestru (vs perioada similara din 2022), la 327 mld. USD... deja o cifra record. 

STIAI CA?[edit | ]

In 2022, Uniunea Europeana a fost #1 in lume la productia de lapte de vaca... blocul comunitar reusind sa livreze in jur de 144 de milioane de tone.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.

S.S.I.F. Tradeville S.A., o alta entitate afiliata sau o persoana relevanta care a participat la elaborarea comunicarii a fost afiliata, este sau a fost parte a unui acord privind furnizarea de servicii de investitii financiare catre emitentul relevant pentru comunicarea de informatii cu privire la instrumente financiare, acord care a fost in vigoare sau a produs efecte in ultimele 12 luni.