Dar daca Bitcoin ar fi o actiune? - Trade Talk 10 ianuarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

La inceput, Bitcoin a fost el insusi... fix asa cum l-a nascocit imaginatia lui Satoshi Nakamoto. 15 ani mai tarziu, Bitcoin se poate transfigura (sau domestici, ar spune cinicii) in forma primelor ETF-uri listate vreodata pe bursa americana. Si pentru care JPMorgan Chase, scepticul #1 pe Wall Street, va fi unul dintre participantii autorizati.

In cronologia asta lunga de numai un deceniu si jumatate, s-au inserat si cateva companii care-si leaga destinul de faimoasa criptomoneda. Multe dintre ele au esuat pe parcurs. Cele care-au supravietuit se consolideaza cu o viteza ametitoare. Incepem azi sa vorbim despre ele.1. Primele ETF-uri

In America, autorizarea primelor fonduri deschise de investitii cu expunere directa pe pretul spot al Bitcoin e asteptata sa creasca exponential interesul investitorilor institutionali si retail pentru aceasta noua clasa de active. Precedentul suprem e usor de reperat in istorie.

In ianuarie 1993, cand a plecat la drum cu simbolul SPY pentru a replica indicele S&P 500, SPDR S&P 500 ETF avea active de numai 6.5 mil. USD. Azi, zestrea masoara 474 mld. USD, de peste 70,000x mai mare. SPY e-atat de bine capitalizat, incat se bate cot la cot cu JPMorgan Chase, trecand lejer peste Walmart, Mastercard, Exxon Mobil sau Johnson & Johnson. De fapt, sunt numai 12 companii in S&P 500 mai valoroase decat primul ETF aparut vreodata pe Wall Street. Rulajul mediu zilnic depaseste de peste 3x lichiditatea actiunilor Apple. La debutul pandemiei Covid-19, SPY a strans tranzactii de peste 100 mld. USD intr-o singura sedinta de tranzactionare.

Primul ETF listat pe Wall Street pentru a urmari pretul spot al aurului a debutat in noiembrie 2004. De la nici 1 mld. USD, activele fondului au urcat la 57 mld. USD in prezent. De la 450 USD, uncia de aur s-a apreciat la circa 2,000 USD zilele astea, marcand un avans de-aproape 350%. 

2. Injumatatirea[edit | ]

Asta-i alt eveniment urias la orizont: incepand din aprilie, pentru aceeasi unitate de efort, cei care mineaza Bitcoin vor primi doar jumatate din rezultatul de pana-acum. E pentru a treia oara cand se intampla in istoria criptomonedei. Programat sa se repete o data la fiecare (aproximativ) 4 ani, evenimentul e destinat limitarii graduale a ofertei.

Circa 89% din totalul celor 21 de milioane Bitcoin care pot exista vreodata au fost deja creati. Aproximativ 900 Bitcoin noi sunt minati zilnic. Injumatatirile ne-aduc tot mai aproape de marele final: ultimul Bitcoin s-ar putea naste in jurul anului 2140.

Aprecierile inregistrate de Bitcoin pe seama precedentelor trei injumatatiri au fost remarcabile: 50,000% dupa evenimentul din 2012, 11,100% dupa cel din 2016 si 2,200% dupa cel din 2020.

3. Cine mineaza?[edit | ]

Marathon Digital Holdings e cel mai important nume nord-american din industria asta. Infiintata in 2010 si cunoscuta initial ca Marathon Patent Group, compania a demarat cu-adevarat abia in 2018, cand a-nceput sa cumpere mii de mineri independenti. Tot in 2018 a avut loc si rebranding-ul.

Luna trecuta, Marathon Digital a minat 1,853 Bitcoin, un nou record si de-aproape 4x peste cantitatea obtinuta cu un an in urma. Compania a incheiat anul cu un stoc de 15,174 Bitcoin, plus 24% comparativ cu acelasi moment din 2022. Nu pare sa fie suficient. Tot in decembrie, Marathon Digital si-a anuntat intentia de-a achizitiona doua facilitati importante de minare, situate in Texas si Nebraska, platind pentru ele 179 mil. USD. Noile unitati vor creste capacitatea de minare, reducand costurile cu 30%. Lichiditatile au saltat si ele semnificativ: circa 357 mld. USD la final de decembrie, de peste 3x mai multi bani decat cu un an in urma. Cash-ul disponibil si detinerile de Bitcoin au depasit in premiera datoria totala a companiei. Vrem sa ne extindem substantial in 2024 si 2025... vom fi o forta de consolidare a acestei industrii, a indicat CEO-ul Fred Thiel intr-un interviu de final de an pentru Bloomberg.

Pe 28 decembrie, Marathon Digital a fost cea mai tranzactionata companie pe bursa americana. Depasind 3 mld. USD, rulajul a fost peste cel inregistrat de Tesla, Apple sau Amazon. Riot Platforms, alt miner nord-american important, a fost #6 in topul lichiditatii.

Decembrie a fost o perioada cu totul spectaculoasa: capitalizarea Marathon Digital s-a dublat in doar 11 sedinte bursiere. Actiunile companiei s-au tranzactionat la 31 USD insa valorau 80 USD in noiembrie 2021, cand Bitcoin a atins ultimul varf istoric. Fiesta continua in 2024. Pe 8 ianuarie, adica alaltaieri, Marathon Digital si Riot Platforms au generat un rulaj cumulat de peste 3.5 mld. USD, cu mult peste volumele tranzactionate pe Tesla, AMD, Nvidia sau Apple.

In 2023, Bitcoin s-a scumpit cu aproape 160%, livrand cel mai ridicat randament din 2020 incoace.

Chiar si-asa, cotatia cu care-a incheiat anul s-a situat cu-aproape 40% sub maximul record din 2021. Cand Bitcoin creste, minerii fac de regula un salt de cateva ori mai mare. Anul trecut, Marathon Digital a sarit cu 600%, Iris Energy cu 531%, iar Riot Platforms si CleanSpark, cu 350%.

Nu doar minerii s-au apreciat. Coinbase Global, cea mai mare platforma cripto din SUA (si cel mai probabil custode pentru unele dintre ETF-urile asteptate cu expunere pe spot Bitcoin), a saltat cu 391%. MicroStrategy, companie care detine o cantitate substantiala de Bitcoin din achizitii directe (si despre care vom povesti curand), a sarit cu 346%. 

4. Bit-consolidare[edit | ]

La limita, minerii Bitcoin pot fi asimilati unor producatori de marfuri rare. Insa exista si diferente importante. Marathon Digital sau Riot Platforms sunt teribil de sensibile la cum se misca activul suport... adesea, doar la cum se misca activul suport.

Cand te gandesti la Exxon Mobil sau Chevron, incadrarea lor traditionala e-n sectorul petrolier. Dar gigantii astia au devenit cu timpul business-uri super-integrate si diversificate. In plus, cheltuiesc sume exorbitante pentru buybacks si dividende, cumparand atentia si rabdarea investitorilor. Chiar si pe nise exotice ale sectorului de energie, precum extractia si procesarea uraniului, infrastructura e gandita adesea in colaborare directa cu organisme guvernamentale si agentii supra-nationale. Lobby-ul politic al companiilor e formidabil.

Nimic din toate acestea nu se verifica (deocamdata) in spatiul celor care produc Bitcoin. Dar exista si o caracteristica familiara: consolidarea.

In 2021, cand Beijingul a ordonat sistarea totala a mineritului de Bitcoin, pana la 80% din capacitatea globala de productie a sarit instant pe fereastra. Dintr-odata, un numar extrem de redus de companii internationale au preluat stafeta. In toamna lui 2021, cei mai mari zece mineri Bitcoin controlau deja 90% din productie. 

Asteptata peste mai putin de 100 de zile, injumatatirea din aprilie pune si ea presiune pe mineri si ingroasa barierele de intrare. Investitiile in echipamente de ultima generatie mobilizeaza sume substantiale: 1.3 mld. USD cheltuiti anul trecut, din care 600 mil. USD in decembrie. Riot Platforms scoate din buzunare 290 mil. USD. Cipher Mining face si ea achizitii importante, livrabile in cel de-al doilea trimestru, dupa comenzi de 100 mil. USD lansate deja luna trecuta. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Record: La 15,610 de puncte, indicele de referinta BET a atins ieri un nou varf istoric. Hidroelectrica, Transport Trade Services si Aquila Part Prod au inchis sedinta la cotatii nemaivazute pana acum... in timp ce OMV Petrom, Nuclearelectrica, Banca Transilvania si Digi Communications se apropie si ele de inregistrarea primelor maxime record din 2024.

Recuperare: BETAeRO, indicele pietei AeRO, a depasit luni pragul de 1,000 de puncte la care-a fost lansat in octombrie 2021. Cu un avans de peste 80% anul trecut, Simtel Team, lider in constructia si mentenanta centralelor fotovoltaice, are cea mai mare pondere in structura indicelui (aproximativ 11%).

Agricultura: Holde Agri Invest, operator important de terenuri agricole, preia o ferma din judetul Braila si ajunge la o suprafata exploatata de 17,000 de hectare. Negociem o alta tranzactie importanta si e posibil sa o cuplam cu transferul actiunilor pe piata reglementata, spune Liviu Zagan, CEO-ul grupului. Agroland Business System, cea mai extinsa retea de magazine agricole din Romania, implineste 27 de ani.

Transporturi: Traficul total de marfuri in porturile maritime romanesti a depasit 92 de milioane de tone in 2023, plus mai bine de 22% comparativ cu anul precedent si un nou nivel record. In decembrie, Transport Trade Services s-a clasat #12 in topul celor mai tranzactionate actiuni listate la BVB.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Raportari: Incepe un nou sezon de rezultate trimestriale pe Wall Street... JPMorgan Chase, Bank of America si Delta Air Lines vor da startul vinerea asta. Analistii pariaza ca vom vedea al doilea trimestru consecutiv de crestere a profiturilor nete pentru companiile incluse in indicele S&P 500, desi cu un salt anual de numai 1% si un pic.

Big Tech: Apple Vision Pro va putea fi comandat in SUA din 19 ianuarie, livrarile noului device produs de Apple urmand sa porneasca pe 2 februarie.

Aviatie: Airbus ar putea primi o comanda substantiala pentru aeronave de talie mare din partea Delta Air Lines... zic surse Reuters. Avioanele ar fi destinate rutelor din regiunea Asia-Pacific, vazuta drept urmatoarea sursa de profitabilitate.

AI: Hewlett Packard Enterprise e-n discutii avansate pentru a achizitiona Juniper Networks... aranjamentul urmand sa fie confirmat oficial chiar saptamana asta. Desprinsa din compania formata in 1939 de William Hewlett and David Packard, HPE incearca sa se pozitioneze acum in noua era a inteligentei artificiale.

Relatie: Elliott Management a dezvaluit o investitie de circa 1 mld. USD in Match Group, care detine Tinder si OkCupid... infiltrarea celebrului fond activist fiind destinata revitalizarii business-ului si cresterii pretului actiunilor. Capitalizarea Match Group abia daca atinge 10 mld. USD zilele astea, fiind de peste 4x mai mica decat in anul pandemic 2021.

Biotech: Mare parte din populatia lumii va lua medicamente contra obezitati in urmatorii 50 de ani, zice Adam Steensberg, seful unei companii daneze de biotehnologie specializate in aria asta. Novo Nordisk si Eli Lilly domina deocamdata piata, vanzarile estimate pana in 2030 ridicandu-se la 80 mld. USD.

Resurse: Rio Tinto va demara in 2024 operatiunile la cea mai mare mina din lume... dupa 27 de ani de asteptare, marcati de scandaluri si amanari repetate. Mina e amplasata in Guineea, in partea de vest a continentului african, si contine inclusiv minereu de fier de calitate excelenta.

Despartire: 27 de ani a asteptat si Tiger Woods sa rezilieze contractul cu Nike, relatie din care sportivul a castigat peste 100 mil. USD. De la nici 10 mld. USD in 2001 si 33 mld. USD in 2016, cand a renuntat sa mai produca echipament pentru golf, Nike are-acum incasari totale anuale care depasesc 51 mld. USD. Pe bursa americana, actiunile companiei au pierdut 7% anul trecut.

Auto: BMW a vandut peste 2.5 milioane de autovehicule in 2023... un nou record si marcand o crestere de peste 6% fata de anul precedent. Din totalul livrarilor, mai bine de 376,000 de masini au fost electrice, cu 75% mai multe comparativ cu 2022. BMW isi va publica rezultatele anuale pe 21 martie.

 

STIAI CA?[edit | ]

Oricine ar fi, Satoshi Nakamoto ar putea detine 1.1 milioane Bitcoin... adica in jur de 50 mld. USD la cotatia criptomonedei din aceasta dupa-amiaza.