De ce cresc dobanzile? - Trade Talk 08 august 2023
2022 a fost un an mai putin fast nu doar pentru bursa americana, ci si pentru titlurile de stat (care, apropo, inca erau AAA pentru Fitch). De fapt, nicicand in ultimii 250 de ani, piata de obligatiuni din SUA in totalitatea sa nu mai suferise o pierdere de 13%.
La mijloc de 2023, bursa americana si-a revenit aproape complet. Nu si titlurile de stat
1. Uite recesiunea, nu-i recesiunea[edit | ]
De pe la mijloc de iulie, dobanzile titlurilor de stat americane cresc din nou... insa nu oricum, ci la scadente medii si lungi, gen 10-30 de ani, care-s traditional mai putin influentate de ce zice si face Fed-ul. Retragerea clasificarii AAA anuntata de Fitch e-un motiv demn de includerea pe lista suspectilor de serviciu, dar mai e ceva: a paria pe iminenta unei recesiuni in America pare sa fie tot mai putin la moda.
In cel de-al doilea trimestru, economia a crescut cu o rata anualizata de 2.4%... nu doar peste asteptari, ci si superioara avansului din trimestrul precedent (2%). La noua luni de la debutul contractiei, pana si industria americana se stabilizeaza ce-i drept, la o baza destul de redusa. Serviciile, adica 90% din economia americana, raman in expansiune. Angajarile lunare nete continua sa fie formate din sase cifre, iar rata somajului e la valori ultra-modeste, nemaivazute de prin 1969 incoace. Inflatia a coborat vertiginos in ultimul an (apropo, cifrele pentru iulie vor sosi joia asta). Scaderea dramatica a preturilor la energie si alimente, plus avantajul efectului de baza, au contribuit din plin. Ieri-dimineata, totusi, petrolul se tranzactiona la cele mai mari cotatii din ultimele 4 luni. Tensiuni noi mocnesc si in pietele de cereale.
Fed-ul devine astfel tot mai credibil in intentia de-a mentine sus dobanda de referinta. In SUA, curba dobanzilor (de-a lungul maturitatilor) era inversata de ceva timp... asa ca investitorii devin tentati sa-si realoce banii parcati dinspre scadente medii si lungi (dobanzi mai mici) catre scadente scurte la Fidelis (dobanzi mai mari).
2. Ce spun companiile?[edit | ]
Pe Wall Street, in sezonul curent de raportari, 84% din companiile indicelui S&P 500 si-au publicat deja rezultatele trimestriale. 80% din ele depasind cu brio asteptarile analistilor.
Numele ciclice sunt pe radar mai intens ca oricand. In prezent, mai multe companii de energie (87%) decat din tehnologie (80%) se tranzactioneaza deasupra mediilor mobile aferente ultimelor 200 de zile. Pentru prima oara dupa ianuarie, Apple si Microsoft sunt cotate sub mediile mobile pentru ultimele 50 de zile. Nu c-ar fi altfel pe alte burse. Niciun analist urmarit de Bloomberg nu mai recomanda vanzarea actiunilor Rolls-Royce... e prima oara cand se intampla asa ceva din 2006 incoace. Actiunile producatorului britanic de motoare au saltat cu 125% in acest an, compania fiind #1 in topul aprecierilor din indicele de referinta al bursei locale, FTSE 100.
Pana si-n Big Tech, business-urile centrale, puternic ancorate in economia reala, au revenit pe crestere in cel de-al doilea trimestru. Amazon a stralucit, desi vanzarile record de la Prime Day nici macar n-au fost incluse in raportarea de saptamana trecuta. In mare parte, ghidajul oferit pentru trimestrul curent (si restul acestui an calendaristic) n-a sunat deloc rau.
3.Cine vinde titluri de stat?[edit | ]
Cererea pentru titluri de stat la scadente scurte ramane puternica. Saptamana trecuta, activele fondurilor monetare americane, ale caror detineri sunt concentrate pe maturitati ultra-scurte, au sarit la un nou maxim record... adica peste 5.5 tln. USD.
E cu totul altfel la scadente medii si lungi: aici, speculatorii au adulmecat rapid schimbarea de trend, expunerea net short a acestora pe piata futures fiind in prezent cea mai pronuntata din 2010 incoace. In oglinda, cumpararile nete ale administratorilor de fonduri de investitii traditionale sunt acum la maxime istorice Flexibilitatea tot mai mare a Bancii Japoniei in privinta propriilor dobanzi la scadenta de 10 ani amplifica vuietul. Dobanzile nipone tot mai atractive ar putea genera repatrieri din partea fondurilor locale. Japonia este cel mai mare creditor din lume, avand investitii in pietele globale de obligatiuni estimate la peste 4 tln. USD... circa 1/2 din total fiind in titluri americane si cam 1/3 in cele europene.
Saltul dobanzilor la scadente medii si lungi nu-i exclusiv o poveste americana: acelasi fenomen se intampla zilele astea si-n celelalte economii dezvoltate, avand ecou puternic si-n lumea emergenta. Nici titlurile de stat romanesti nu-s ocolite si aici dobanzile cresc gradual de pe la final de iulie, sincron cu deprecierea leului.
TOP TRENDING[edit | ]
Agricultura: Potrivit estimarii unei agentii americane, productia de cereale a Romaniei din anul comercial 2023/24 ar putea fi mai buna decat cea de anul trecut, pe seama suprafetelor si a randamentelor optimizate. Cu o productie totala estimata la circa 22-23 milioane de tone, Romania are sansa de-a ramane al 4-lea cel mai mare producator de cereale din UE (dupa Franta, Germania si Polonia). Pe piata AeRO a BVB, Holde Agri Invest si Grup Serban isi publica rezultatele semestriale pe 18, respectiv 29 septembrie.
Zootehnie: DN Agrar, cea mai mare ferma integrata si cel mai mare producator de lapte de vaca din Romania, si-a crescut afacerile cu 48% in primul trimestru (vs aceeasi perioada din 2022), in timp ce profitul net a fost mai mare cu 172%. Listata pe piata AeRO, compania are plus 6% in acest an si plus 21% in ultimele 12 luni. Despre DN Agrar am scris in TradeTalk la final de primavara, vom reveni curand.
Energie: Franta a devansat Suedia in prima jumatate a anului, devenind cel mai important exportator de energie electrica din Europa. Suedia s-a pozitionat #2, in timp ce Spania s-a clasat #3, deasupra Germaniei. Apropo de Spania, peste 1/4 din energia produsa aici a sosit luna trecuta pe filiera fotovoltaicelor (comparativ cu doar 16% in aceeasi perioada din 2022).
Wall Street: Indicele DJIA a castigat ieri 407 puncte, adica putin peste un procent... cel mai bun avans de la mijlocul lunii iunie incoace. Indicii S&P 500 si Nasdaq Composite s-au apreciat si ei, cu mai putin de un procent, dupa 4 zile consecutive pe minus.
AI: Mai mari cu 13% au fost veniturile totale la Palantir trimestrul trecut (vs aceeasi perioada din 2022)... iar compania estimeaza o accelerare a cresterii in trimestrul curent. Peste 1/2 din incasari continua sa vina din contracte guvernamentale (sectorul de aparare, in special). In plus, calea-i deschisa pentru al 4-lea trimestru profitabil consecutiv, ceea ce inseamna ca Palantir ar putea fi inclusa in indicele S&P 500. Pana la raportarea de aseara, actiunile Palantir erau plus 177% in acest an, de aproape 10x mai mult decat indicele S&P 500. Nvidia raporteaza pe 23 august.
Tim Cook: Potrivit Bloomberg, noul iPhone 15 ar putea fi dezvaluit pe 12 sau 13 septembrie, urmand sa fie lansat comercial in jurul datei de 22 septembrie... asadar, performanta in vanzari s-ar putea regasi in urmatoarea raportare trimestriala. iPhone reprezinta acum circa 1/2 din totalul incasarilor la Apple (comparativ cu 2/3 in 2016).
Warren Buffett: Actiunile Berkshire Hathaway au atins ieri un nou maxim record... dupa ce conglomeratul administrat de Warren Buffett a raportat cel mai mare profit operational din istorie pentru trimestrul trecut. Castigurile din investii s-au ridicat la aproximativ 26 mld. USD in aceeasi perioada, in buna parte pe seama detinerii uriase la Apple (peste 177 mld. USD si aproape 1/2 din valoarea totala a portofoliului).
Biotech: BioNTech a inregistrat incasari de circa 168 mil. EUR trimestrul trecut, cifra deceptionand asteptarile analistilor ca perspectiva, anul trecut in aceeasi perioada, compania germana reusea sa faca 3.2 mld. EUR. Rezultatul net a plonjat si el, indicand o pierdere de 190 mil. EUR, BioNTech urmand sa-si reduca bugetul R&D pentru restul acestui an. Deceptiile s-au tinut lant peste tot in aria vanzarilor COVID, compresia dramatica a veniturilor fiind vizibila si la Pfizer si Moderna.
Auto: Zach Kirkhorn, CFO-ul Tesla, se desparte de companie dupa 13 ani... in timp ce Elon Musk zice c-ar avea nevoie de-o interventie chrirugicala. Cele doua stiri nu par sa fie inrudite, insa Tesla a picat ieri cu aproape un procent chiar si pe o piata in crestere. Putea fi mai rau... la rivala Nikola, CEO-ul Michael Lohscheller pleaca dupa numai 18 luni.
Aur: Potrivit unui sondaj Gallup, peste 1/4 din americani cred ca aurul e cea mai buna investitie pe termen lung (comparativ cu numai 15% anul trecut). Circa 20% din investitori au deja aur in portofolii, peste jumatate din respondenti intentionand sa-si creasca detinerile in urmatoarele 6-13 luni. Cotatiile aurului au sarit cu 8% in acest an, de peste 2x mai putin decat indicele S&P 500 stationand in aceasta vara cu circa 100 USD pe uncie sub ultimul maxim record atins in august 2020.
STIAI CA?[edit | ]
Potrivit unui sondaj Bloomberg, niciun economist nu crede ca dobanda titlurilor de stat americane cu scadenta la 30 de ani va atinge 5.5%, targetul pozitiei short a lui Bill Ackman dezvaluite recent, pana la finalul anului 2025. In aceasta dupa-amiaza, dobanda cotata in piata era 4.17%.