De ce cresc dobanzile (din nou)? - Trade Talk 19 ianuarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Abia ce-au trecut 18 zile din noul an. Au fost si mai putine sedinte de tranzactionare. Dar ceva-ceva pare schimbat fata de perioada sarbatorilor.

Pe bursa americana, valul nu mai e atat de puternic incat sa ridice toate barcile chiar si-atunci cand ele pleaca din acelasi port. Dobanzile titlurilor de stat salta din nou. Iar cele doua fenomene se leaga unul de celalalt. 

1. Cauze[edit | ]

E limpede ca, imediat ce-am pasit in 2024, feng-shui-ul s-a stricat pe piata titlurilor de stat din SUA. Si nu-s una-doua explicatii, ci mai multe.

Cifrele de inflatie. Pe linie, valorile pentru decembrie sosite din SUA, zona euro si Regatul Unit au fost peste asteptari. Inflatia a tot coborat in 2023, insa tendinta asta s-a oprit brusc la final de an.

Geopolitica. Conflictul din Orientul Mijlociu se extinde, suficient de serios incat Tesla sisteaza productia la gigafactory-ul de langa Berlin. Mai aproape de noi, despre contra-ofensiva ucraineana se vorbeste la timpul trecut. Rezultatul alegerilor prezidentiale din Taiwan irita Beijingul. La rubrica asta, stirile au mai degraba o alura inflationista si abia ce reparasem circuitele de distributie.

Deficitele. Tema asta n-a fost uitata complet, doar aruncata confortabil (si temporar) intr-un sertar. In primul trimestru al noului an fiscal, finantele publice din SUA au generat un deficit de 510 mld. USD (din care 129 mld. USD in decembrie). Gaura e cu 52% mai mare fata de aceeasi perioada a anului fiscal precedent. Datoria publica a depasit in premiera 34 tln. USD.

Bancile centrale. Dobanzile din zona euro ar putea fi taiate in vara, transmite Christine Lagarde de la Davos. Piata reformuleaza: abia in vara. Colac peste pupaza, aparuta ieri, stenograma sedintei BCE din decembrie disloca brutal ideea reducerii rapide a dobanzilor. Fed-ul e dispus sa taie si el, insa atent si metodic... si fara semnalizarea vreunei cronologii ferme.

Ca perspectiva: in zona euro, investitorii integreaza pentru acest an sase reduceri de cate 25 bps ale dobanzii de referinta. Si pana la sapte (de acelasi calibru) in America. Timp ar fi, teoretic, daca incepi devreme. Dar de ce-ai incepe devreme?

Datele economice. In America, economia decelereaza, insa nu suficient de puternic. Piata muncii rezista, la fel consumul. Una dintre explicatii? Insasi scaderea de pana-acum a inflatiei. Din luna mai incoace, salariile au crescut mai rapid decat preturile.

Perceptia. Pentru 2024, aproape toata lumea anticipeaza o alunecare blanda a economiei. Asta-i foarte diferit de cum se vedeau lucrurile cu un an in urma. Bloomberg clama atunci o probabilitate de 100% ca recesiunea sa loveasca in urmatoarele 12 luni. The Economist vorbea si ea despre iminenta aceluiasi scenariu.

Daca Fed-ul ar incepe sa taie in martie, iar reducerea cumulativa ar fi de 175 bps (adica sapte taieri de cate 25 bps), 2024 chiar ar fi un an remarcabil.

Caci nu se intampla prea des. In istoria recenta, precedentele pot fi numarate pe degetele de la o singura mana: in faza cea mai acuta a pandemiei Covid-19, in criza din 2008 si in urma cu doua decenii si jumatate, odata cu implozia companiilor de internet.

Numitorul comun: panica pe pietele financiare. In dupa-amiaza asta, insa, autorii acestui TradeTalk vad indicele Nasdaq Composite la un pas de-a atinge un nou maxim record.

Inceputul anilor '90 e alt precedent. Dar Fed-ul a taiat atunci in succesiune rapida la capatul unui intreg deceniu de dobanzi ridicate. Economia se scufunda in recesiune. Iar rata somajului se catarase la 7% in vara lui 1991.

2. Problema[edit | ]

Dobanzile titlurilor de stat americane nu doar ca urca o fac mai grabit la scadente medii si lungi. La cele scurte, gen 2 ani, cresterea e mai putin pronuntata.

Piata vizualizeaza foarfeca Fed-ului doar cu intuirea timing-ului are probleme. Asta lasa un spatiu restrans de miscare la capatul apropiat al curbei dobanzilor.

Prudenta nu strica. In ciuda optimismului, economia nu primeste un cec fabulos in alb. Buzunarele publicului s-au golit bine de tot. Iar primul trend viral din 2024 e loud budgeting, echivalentul postului (aproape) negru in cheltuielile personale. Nu-i despre absenta banilor, ci a dorintei de a-i cheltui.

Blanda sau dura? Blanda, cel mai probabil, in cazul in care bancile centrale incep sa taie curand, foarte curand. Dar daca ieftinirea banilor intarzie? Sase luni pot fi o eternitate in global-macro.

Mai avem o explicatie pentru ce se-ntampla zilele astea pe piata titlurilor de stat americane: pozitionarea. In 2023, pendulul a avut doua miscari extreme la capatul lung al curbei dobanzilor.

Prima, in toamna. Presa declara atunci stare de calamitate: eram cat pe-aci sa inregistram al treilea an consecutiv de pierderi la nivelul cotatiilor titlurilor de stat, ceva nemaivazut in istoria SUA. Prin comparatie, crahul companiilor de internet de la-nceputul anilor 2000 parea dintr-odata joaca de copii.

A doua, in iarna. Ce sa vezi: decembrie a fost cea mai buna luna din ultimii 40 de ani. Atat de buna, inca pana de Craciun dobanzile titlurilor de stat coborasera deja sub valorile previzionate pentru finalul urmatorului an.

Simplu zgomot sau un nou trend? Asta-i intrebarea de un milion de puncte: cat de sus vor urca dobanzile, dincolo de-o corectie fireasca a plonjonului din decembrie? Si cat de dez-inversata va deveni curba dobanzilor, fenomen adesea asociat cu debutul recesiunii? 

3. Consecinte[edit | ]

Saptamana trecuta, Microsoft a urcat cu 3%. Apple a picat cu fix acelasi procent. Dintr-odata, Fed-ul nu mai are efectul psihedelic colectiv de altadata nici macar in sectorul de tehnologie. In schimb, fundamentele punctuale sunt cele care fac legea.

Una-i la hais, cealalta la cea. In timp ce Microsoft e imbratisata pentru ca AI, Apple e pedepsita din motive care tin (printre altele) de absenta unui senzor pentru oxigenul din sange.

Ca tot amintim de AI: chiar si pe segmentul asta, discrepantele au devenit subit uluitor de mari. Nvidia si AMD au ajuns ieri la noi maxime record. In schimb, Palantir Technologies, a carei platforma a fost asimilata anul trecut cu Messi al inteligentei artificiale, e minus 4% de la-nceputul anului incoace (si minus 10% in ultima luna).

E la fel in sectorul auto. Cu 27% au picat in medie acum in ianuarie Tesla, BYD, Rivian Automotive, Lucid, Fisker, NIO, XPeng si Li Auto. Nici producatorii traditionali n-au mers prea bine: Ford Motor, GM, Stellantis si Volkswagen sunt mai jos in medie cu 5%. In schimb, Toyota Motor e plus 10%, reusind sa-si adauge 30 mld. USD capitalizarii bursiere... probabil pentru ca vinde mai putine masini electrice, circa 100,000 anul trecut.

Diferente sunt si printre imobiliare. La vanzare e din nou segmentul comercial, acolo unde imprumuturi acumulate de peste 2 tln. USD trebuie refinantate pana-n 2028. SL Green Realty si Vornado Realty Trust, REIT-uri care investesc preponderent in spatii de birouri si mall-uri, sunt minus 6%, respectiv minus 9% in noul an. In schimb, DR Horton, NVR si Lennar fac pluta pe usoare plusuri, cele trei nume avand legatura mai degraba cu dezvoltari rezidentiale (si toate trei gasindu-si loc anul trecut in portofoliul lui Warren Buffett).

Un pic de perspectiva nu strica nici aici: pentru imobiliarele din SUA, finalul anului trecut a adus cel mai bun trimestru din 2009 incoace. Europa si-a infruntat si ea fricile: din aprilie pana-n decembrie, cel mai mare dezvoltator din Germania si o cunostinta mai veche de-a noastra, adica Vonovia, s-a dublat pe bursa din Frankfurt. 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Prospectiuni a sarit ieri cu 15% (insa n-am aflat de ce). Aerostar si Lockheed Martin au inaugurat la Bacau primul centru din Europa destinat intretinerii, reparatiilor si reviziilor pentru elicopterele S-70 Black Hawk. ETF BET Patria-TradeVille a incheiat anul trecut cu 14,400 de investitori, de 2x mai multi decat la final de 2022... activele fondului au crescut si ele cu 140%.

Big Tech: De azi se pot face comenzi in SUA pentru Apple Vision Pro, livrarile urmand sa porneasca pe 2 februarie... insa Netflix, YouTube si Spotify nu vor sa-si faca aplicatii speciale pentru noul device. Analistii Bank of America cred ca actiunile Apple pot sari cu peste 20%.

AI: Taiwanezii de la TSMC se-asteapta la o crestere de cel putin 20% a veniturilor totale in acest an semn ca piata globala de telefoane mobile isi poate reveni in sfarsit. Nvidia si AMD au inchis ieri la noi maxime record.

Esec: iRobot era minus 35% azi in pre-deschidere la Nasdaq, dupa ce WSJ a scris ca Uniunea Europeana vrea sa blocheze achizitia companiei de catre Amazon. Gigantul e-commerce isi anuntase intentia in august 2022, fiind dispus sa cumpere iRobot pentru 61 USD pe actiune. iRobot a inchis aseara la circa 23 USD pe actiune.

IPO: Reddit se va lista in martie pe bursa americana, zice Reuters din surse confidentiale. Ar fi primul debut al unei platforme social media importante dupa Pinterest in 2019. Infiintata in 2005, Reddit a fost evaluata la circa 10 mld. USD in 2021, in urma unei runde de finantare privata.

Energie: Uraniul a trecut de 100 USD pe livra... pretul dublandu-se fata de primavara anului trecut. Cameco, cel mai important producator din lumea occidentala, e plus 11% fata de-nceputul anului, dar se tranzactioneaza inca sub ultimul maxim record atins in vara lui 2007. 

STIAI CA?[edit | ]

La final de 2023, cel putin 10 companii din indicele DJIA aveau randamente ale dividendelor de peste 3%. Primele cinci erau Walgreens Boots Alliance (7.35%), Verizon Communications (7.06%), 3M (5.49%), Dow Inc. (5.11%) si IBM (4.06%).