De ce scade bursa americana? - Trade Talk 18 august 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Cand Fed-ul nu-i acasa, bursa joaca pe masa. Stim, am mai scris asta. Problema e ca, in august, Fed-ul a lipsit aproape complet din tablou si totusi, pana si cele mai valoroase companii americane au pierdut cateva procente bune.

Cel mai sever declin al profiturilor trimestriale din ultimii aproape trei ani e #1 pe lista suspectilor de serviciu. Preocuparea excesiva pentru o piele intens bronzata in detrimentul activitatii de tranzactionare e citata si ea ca motiv plauzibil. Dar e posibil ca adevarata cauza sa fie in cu totul alta parte. 

1. Titluri de stat[edit | ]

Despre fenomenul aparent straniu al cresterii costului banilor la capatul indepartat al curbei maturitatilor am scris chiar saptamana trecuta. Dinamica asta tocmai ce s-a accentuat: am vazut ieri cele mai ridicate dobanzi din ultimii 15 ani pe pietele internationale ale titlurilor de stat. Si de data asta, America pare sa fie focarul problemei.

Proba #1: Fed-ul e tot mai inclinat sa mentina dobanda de referinta. Sa ne reamintim, e 5.5% in prezent, dupa o majorare de 25 bps livrata la finalul lunii trecute. Publicata alaltaieri, stenograma sedintei indica ezitari serioase in privinta unei noi majorari imediate. WSJ, portavocea traditionala a bancii centrale, ne intareste banuiala: in doua randuri deja luna asta, publicatia a sugerat ca Fed-ul vrea sa-si traga sufletul in septembrie. Proba #2: Datele economice continua sa fie (nefiresc de) bune. In iulie, vanzarile cu amanuntul si productia industriala au avansat peste asteptari. Americanii continua sa cheltuiasca, in timp ce industria se stabilizeaza dupa opt luni de contractie. Potrivit calculului uneia dintre subsidiarele Fed-ului, economia in ansamblu reuseste sa creasca intr-un ritm anualizat de 5.8% pe parcursul trimestrului curent (in termeni reali), de peste 2x mai mult decat in trimestrul precedent (si de aproape 3x mai mult decat in primul trimestru). Proba #3: Revine inflatia? Am urcat la 3.2% in America, dupa 12 luni de scadere continua. Ce-i drept, putem ignora confortabil variatiile anuale, caci avantajul efectului de baza incepe sa dispara... chiar si asa, vizibilitatea la linia orizontului imediat nu-i deloc grozava. Nici cotatiile petrolului, nici cele ale marfurilor agricole n-au crescut spectaculos in vara asta dar dupa plonjonul teribil din ultimul an, lumea pare sa sufle si-n iaurt.

Pe piata titlurilor de stat americane, la scadente medii si lungi, avem fix situatia opusa celei de la debutul actualului ciclu de inasprire monetara: dobanzile cresc acum nu pentru ca Fed-ul s-ar pregati de o noua scumpire a banilor, ci pentru ca-i tot mai dispus s-o evite. Daca economia ar fi in recesiune, n-ar fi o problema doar ca datele curente indica mai degraba o accelerare, nu startul contractiei.

Romania nu face exceptie la aceleasi scadente medii si lungi. Ecartul dintre dobanzi, piete emergente vs US, se comprimase in aceasta vara la cele mai modeste valori din ultimii 16 ani.

Odata pornit in America, vuietul dobanzilor avea sa ne prinda si pe noi din urma... si ne-a prins: la scadenta de 10 ani, dobanda titlurilor de stat romanesti s-a recalibrat rapid de la sub 6.5% spre final de iulie la 7% acum. Deteriorarea balantei bugetare pune si ea paie pe foc. Daca nu facem noi corectia fiscala necesara, o vor face pietele, a declarat guvernatorul Isarescu saptamana trecuta. Aparent, pietele au trecut deja la treaba.

2. Bursa[edit | ]

Indiferent de scadentele la care se manifesta, cresterea dobanzilor nu-i traditional fasta pentru bursa. Dar pasul inapoi facut zilele astea pe Wall Street trebuie pus in perspectiva: indicele Nasdaq Composite a avut cel mai bun prim semestru din ultimii 40 de ani.

Daca extindem socoteala pana-n aceasta dupa-amiaza, Nvidia aproape ca s-a triplat, Meta Platforms e plus 136%, Amazon e mai sus cu 59%... iar astea nu-s niste nume exotice, care sa fi crescut gratie unui concurs obscur de imprejurari. Din topul celor mai bine capitalizate 5 companii americane listate, Apple si Microsoft apar cu cele mai modeste aprecieri: in jur de numai 30%. Berkshire Hathaway, care tocmai ce-a urcat pe pozitia #6 in acelasi top, e doar plus 14% in acest an. AI ramane tema predilecta in tehnologie, dar tonul s-a domolit bine de tot in raportarile gigantilor. E o cursa pe termen lung, ne-au zis spre final de iulie Microsoft si Alphabet. Miercurea viitoare, Nvidia va fi ultima mega-companie a sectorului care-si publica rezultatele trimestriale insa asteptarile sunt deja uriase, iar spatiul de eroare probabil mai modest decat am indrazni sa credem.

Si pe urma, piata nu trece asa usor peste traumele trecutului. La inceputul anului 2000, erau 43 de companii de internet care valorau cel putin 5 mld. USD si se tranzactionau la 25x incasarile totale... in culmea gloriei atunci. Doi ani mai tarziu, insa, cotatiile aveau sa fie cu 80% mai jos.

Vanzarile acestor companii au crescut de 10x in urmatoarele doua decenii... dar in perioada asta, randamentul mediu oferit la bursa a fost plus 16%, comparativ cu un salt de 284% inregistrat de indicele S&P 500. Apropo, alaturi de Cisco Systems, din grupul asta mai faceau parte Amazon si Microsoft.

TOP TRENDING[edit | ]

Industrie: In primul semestru, Roca Industry si-a crescut cu aproape 6% cifra de afaceri cumulata (vs aceeasi perioada din 2022)... toate companiile productive detinute majoritar inregistrand EBITDA pozitiva. Primul holding industrial listat la BVB va avea martea viitoare (de la ora 11:00) o teleconferinta cu analistii si investitorii, CLICK AICI pentru inregistrare.

China: Unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari locali, China Evergrande Group, a depus o cerere de insolventa in SUA... obligatiile internationale de plata ale companiei ridicandu-se la circa 31 mld. USD. Ar putea fi (inca) un episod tip Lehman Brothers pentru China, titreaza azi WSJ pe prima pagina. Sectorul imobiliar reprezinta 1/4 din economia chineza.

Wall Street: Bursa americana a picat ieri pentru a 3-a zi consecutiv... indicele DJIA pierzand 290 de puncte (-0.84%) si incheind ziua sub media mobila aferenta ultimelor 50 de zile pentru prima oara in aceasta vara. Din indicele S&P 500, CVS Health a suferit cea mai severa pierdere (-8.14%), in timp ce Moderna a fost #1 in topul aprecierilor (+7.4%).

Big Tech: Apple a inceput sa produca iPhone 15 in India... noul telefon urmand sa fie dezvaluit cel mai probabil pe 12 septembrie. In cel de-al doilea trimestru calendaristic, Apple a suferit al 3-lea declin consecutiv al vanzarilor, pe seama unei cereri reduse in SUA, China si Europa. La final de martie, compania producea 7% din totalul telefoanelor in India. 

STIAI CA?[edit | ]

La scadenta de 30 de ani, dobanda titlurilor de stat americane a saltat ieri la 4.42%... cea mai mare valoare din 2011 incoace.