De ce vaneaza Exxon petrolisti in Bazinul Permian? - Trade Talk 16 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Ce urmeaza e un TradeTalk ceva mai cuprinzator, chiar si pentru o zi de luni. Insa anuntul recent al achizitiei celui mai important petrolist american independent din Bazinul Permian de catre ExxonMobil va redefini harta sectorului de energie in America... si, probabil, in multe alte parti de pe glob.

E o poveste plina de rasturnari incredibile de situatie, statistici uimitoare si ironii care te pun serios pe ganduri. Apropo de ironii, oamenii plantati in board-ul Exxon in 2021 pentru a forta tranzitia gigantului texan spre energie verde au votat in favoarea preluarii Pioneer Natural Resources. 

1. Cati bani sunt la mijloc?[edit | ]

In jur de 60 mld. USD plateste ExxonMobil, ceva mai mult decat intregul profit net record obtinut in 2022... si de-aproape 8x mai mult decat rezultatul net inregistrat tot anul trecut de Pioneer Natural Resources.

Scump ori ieftin, n-avem idee, dar cifra inseamna 6.5x profitul operational asteptat de analisti la Pioneer in urmatoarele 12 luni. Multiplul asta a fost 8.5x in medie in ultimii zece ani. Si pe urma, dulapul celor de la Pioneer e tot mai putin incarcat... in 2022, datoria totala a petrolistului pana mai ieri independent s-a redus cu 26% comparativ cu anul precedent. Sediul central e la numai o aruncatura de bat de fieful Exxon.

WSJ soptise intentia celor de la Exxon inca de pe la-nceput de aprilie. Daca va trece prin furcile caudine ale reglementarilor anti-trust, aranjamentul ar trebui sa devina realitate candva in prima jumatate a anului viitor.

Este de departe cea mai spectaculoasa achizitie din ultimele doua decenii in sectorul de energie din SUA. Exxon ofera echivalentul a 253 USD pentru fiecare actiune Pioneer, cu circa 7% mai mult fata de cotatia afisata la inchiderea sedintei de tranzactionare de martea trecuta, cu o zi inaintea confirmarii oficiale a intelegerii. Apropo, Pioneer a inchis vineri seara la circa 248 USD pe actiune, intrucat exista inca posibilitatea ca achizitia sa nu se finalizeze. Ce-i si mai interesant: Exxon acopera intreaga nota de plata in actiuni proprii... valuta forte, dupa cum spune chiar compania. Insa banii n-ar fi fost o problema: in 2022, lichiditatile Exxon au crescut cu-aproape 23 mld. USD, gigantul texan reusind sa genereze intrari de numerar de peste 62 mld. USD. Distributiile cash cu care compania si-a recompensat actionarii s-au ridicat la circa 30 mld. USD, impartite egal intre dividende si rascumparari de actiuni proprii. Ca perspectiva: cheltuielile de capital au fost de numai 18 mld. USD. A fost pentru al doilea an consecutiv cand Exxon a prioritizat rasplatirea actionarilor, dupa noua ani in care compania a pus accent pe investitii.

Pentru a aprecia si mai exact cat de lichida e Exxon: anul trecut, intrarile nete de numerar au fost de 20x mai mari decat inaintea fuziunii cu Mobil din 1999, singurul aranjament din istoria sectorului american de energie chiar mai valoros decat cel confirmat saptamana trecuta (75 mld. USD)... si de 10x mai mari decat in 2010, cand Exxon a inghitit producatorul local de gaz XTO Energy (platind si-atunci echivalentul a 31 mld. USD exclusiv in actiuni proprii, nu cash). 

2. Care-i miza?[edit | ]

Pioneer Natural Resources e sinonima cu extractia petrolului prin fracturare hidraulica ("fracking"), in particular in partea estica a Bazinului Permian unde poti fi profitabil chiar si la 35 USD pe baril. De fapt, arealul asta-i acasa pentru CEO-ul Scott Sheffield inca de prin anii '70.

Asta inseamna ca Exxon va deveni producatorul #1 in cel mai lucrativ perimetru petrolifer al Americii, care anul trecut prin vara contribuia cu 43% din productia totala de petrol a SUA si 17% din cea de gaz natural.

Exxon a fost incredibil de inspirata in mega-dealurile pe care le-a facut pana acum... cateodata, nu mereu. In 1998, la momentul propunerii fuziunii cu Mobil, barilul de petrol costa numai 11 USD. Un deceniu mai tarziu, cotatiile aveau sa testeze 150 USD pe baril (iar sinergiile realizate efectiv au fost chiar mai mari decat cele estimate initial de Exxon). In schimb, achizitia XTO Energy din 2010 n-a fost chiar geniala, sosind chiar inainte ca America sa se inece intr-o cantitate enorma de gaz produsa local. Cu Pioneer in propria-i curte, Exxon va avea la indemana in Bazinul Permian echivalentul a 16 miliarde de barili de petrol. Mai mult (si mai pragmatic pe termen scurt), productia Exxon in acelasi areal ar trebui sa se dubleze instantaneu, la echivalentul a circa 1.3 milioane de barili de petrol pe zi peste ceea ce extrag multe state membre OPEC si cam 1/3 din productia totala curenta a companiei.

Iar asta nu-i tot: productia e asteptata sa se cvadrupeze peste nici jumatate de deceniu. Aranjamentul reconfirma inclinatia gigantilor americani de-a veni mai aproape de casa: prin achizitia Pioneer, circa 45% din petrolul produs de Exxon peste tot in lume va sosi din America.

3. Cine vede la fel?[edit | ]

ESG e noul trend social, politic si corporativ... insa anul trecut, cei mai mari investitori institutionali din SUA si-au crescut semnificativ participatiile in sectorul traditional de energie.

Detinerile unor fonduri emblematice precum Fidelity au saltat la 170 mld. USD, cu 27% mai mari decat in 2017. Din cifra totala, circa 88 mld. USD au mers catre top 5 petrolisti americani, adica Exxon, Chevron, ConocoPhillips, EOG Resources si (furnizorul de servicii) Schlumberger, de-aproape 2x mai multi bani comparativ cu numai jumatate de deceniu in urma.

Post-COVID, eficienta e primul cuvant de ordine in sectorul petrolier american... devine limpede odata ce te uiti la ingemanarea a doua seturi de cifre aparent contradictorii.

La sfarsitul lunii trecute, numarul sondelor operationale in Bazinul Permian a coborat la 314, cu 12% mai putine decat la final de aprilie... chiar daca, in perioada asta, petrolul WTI s-a scumpit cu circa 13%. Pana si Exxon mai avea aici numai 17 sonde, comparativ cu 65 in anul pre-pandemic 2019. Insa mai putine sonde nu inseamna neaparat o productie mai mica, dimpotriva: e foarte posibil ca America sa fi ajuns luna trecuta la 13 milioane de barili pe zi, egaland maximul istoric atins in 2019. Ce-i drept, ritmul in care cresc cantitatile extrase e tot mai modest iar petrolul la care se putea ajunge mai usor pare sa fi fost deja scos din pamant. Pentru 2024, US Energy Information Administration (EIA) anticipeaza o productie medie de numai 13.1 milioane de barili, adica marginal mai mare decat cea asteptata anul acesta.

Consolidarea e al doilea cuvant de ordine: miscarea celor de la Exxon pune presiune pe rivalii directi... inclusiv Chevron si ConocoPhillips.

Jucatorii mici din Bazinul Permian sunt dispusi sa se vanda pentru pretul corect, semnalizeaza acum surse din industrie. Sectorul american de energie face tranzitia de la co-existenta unui numar urias de startup-uri in "fracking" la un spatiu dominat de (aceiasi) cativa giganti, amintind de marile fuziuni de la finalul anilor '90 (precum cele care-au adus impreuna, printre altele, Chevron si Texaco, respectiv BP si Amoco). Din cauza politicilor stricte ale administratiei Biden, autorizatiile de explorare si forare se obtin tot mai anevoios, nu doar in Bazinul Permian incurajand fix chestia de care se feresc cei care conduc azi America: coagularea unor jucatori inca si mai puternici in sectorul de energie.

Agilitatea conteaza si ea enorm. Cand Lee Raymond si Lucio Noto au creat ExxonMobil la finalul anilor 90, reteta succesului a inclus scalarea la pas a business-ului si reducerea draconica a costurilor. Sub CEO-ul zilelor noastre, Darren Woods, logica celor de la Exxon se schimba.

Asta pentru ca dinamica cererii de petrol e tot mai putin previzibila, iar abordarile guvernamentale descurajeaza consumul. In plus, volatilitatea cotatiilor e subit dintr-o alta lume: de la-nceputul pandemiei incoace, petrolul WTI s-a tranzactionat intre minus 40 USD pe baril si plus 130 USD pe baril. Atractive devin dintr-odata proiectele care pot fi pornite si oprite rapid si ieftin, la costuri de ordinul milioanelor, nu miliardelor... si timpi operationali masurati in saptamani, nu decenii.

Iar daca nu merge cu petrolul poate cu altceva la moda? In vara, Exxon a platit aproape 5 mld. USD pentru Denbury, o companie americana restructurata in 2020, priceputa in transportarea si stocarea dioxidului de carbon. Si-n cazul asta, Exxon a oferit doar un pic peste pretul pietei.

Accentul e clar in zona asta alternativa... mai ales ca se-ncinge concurenta, cu Chevron si Occidental Petroleum active si ele in aceeasi zona. Din octombrie incoace, Exxon a semnat deja trei aranjamente pentru a capta, misca si stoca dioxid de carbon emis de CF Industries, Linde si Nucor din operatiuni care privesc fertilizantii, gazul industrial si otelul. Primele doua proiecte vor deveni operationale in 2025, iar al treilea, un an mai tarziu. Pentru a-si creste noul business inceput in 2021, axat pe reducerea emisiilor de carbon, Exxon s-a angajat sa cheltuiasca 7 mld. USD pana in 2027... alaturi de alti 10 mld. USD pusi deoparte pentru rezolvarea propriei probleme in aria asta. Intentiile sunt nobile, dar cifra totala e peste 3x mai mica decat pretul platit pentru Pioneer Natural Resources.

Tot recent, Exxon a achizitionat drepturile de forare intr-un bazin bogat in litiu din sudul statului Arkansas... aici urmand sa fie construita una dintre cele mai mari facilitati de procesare din lume. Exxon crede ca masinile intregral electrice si hibride vor insemna peste 50% din vanzarile la prima mana spre mijlocul acestui secol... flota electricelor putand numara 420 de milioane de autovehicule pana in 2040, de la numai 3 milioane in 2017.

Fun fact: Exxon nu-i deloc straina de industria litiului... de fapt, e unul dintre creatorii acesteia. In 2019, Stanley Whittingham a castigat Premiul Nobel pentru contributia adusa la dezvoltarea bateriilor litiu-ion, de pe cand lucra in anii '70 in laboratoarele Exxon din New Jersey. 

4. Cine urmeaza?[edit | ]

Pioneer e un excelent trofeu pentru Exxon... caci in Bazinul Permian nu-s multi producatori de-un calibru similar. De altfel, Pioneer a luat fortat in greutate in 2021 prin achizitia a doi rivali cu operatiuni importante in acelasi perimetru, Parsley Energy si DoublePoint Energy, nota de plata ridicandu-se la 11 mld. USD. Aici e si ironia: insasi Pioneer, care-a incercat pentru ani buni sa aduca sub umbrela sa mai multi jucatori independenti, tocmai ce-a decis sa se vanda la randul sau.

In primavara, Chevron i-a cumparat pe cei de la PDC Energy pentru aproape 8 mld. USD... insa productia acestora in Bazinul Permian e destul de modesta, circa 25,000 de barili pe zi, de vreo 28x mai mica decat ce reuseste sa extraga Pioneer Natural Resources (sau chiar Chevron singura). Miscarea a venit la aproape trei ani de la anuntarea intentiei de-a achizitiona Noble Energy. In iulie 2020, Chevron a oferit 5 mld. USD (in actiuni proprii), Noble Energy urmand sa aduca pentru al doilea cel mai mare producator de petrol din SUA un plus de 18% al rezervelor confirmate, la un cost de achizitie de sub 5 USD pe baril. Cand aranjamentul a fost aprobat de actionarii Noble Energy, in octombrie 2020, Chevron a platit chiar mai putin, un pic peste 4 mld. USD.

Pentru analisti, Diamondback Energy si Permian Resources sunt petrolistii americani independenti care seamana cel mai mult cu Pioneer Natural Resources... putand deveni si ele tinte de preluare. Listele de cumparaturi ale gigantilor ar mai putea include nume precum Devon Energy, Coterra Energy si APA Corporation (cunoscuta pana-n 2021 sub denumirea de Apache Corporation).

Diamondback Energy are o prezenta puternica in Bazinul Permian, crescand semnificativ de la listarea pe Nasdaq din 2012... in timp ce Devon Energy acopera toate stagiile de explorare si productie ale petrolului si ale gazului natural, in SUA si Canada. Coterra Energy e rezultatul unei fuziuni surprinzatoare de 17 mld. USD, intamplate in 2021, care-a adus impreuna Cabot Oil & Gas si Cimarex Energy. Compania nou-formata e activa in toate etapele producerii petrolului si a gazului natural (inclusiv lichefiat), avand o prezenta puternica in Bazinul Marcellus, incredibil de important pentru rezervele de gaz la care America (si nu doar) va apela in viitor. Cu operatiuni active in SUA, America de Sud, Regatul Unit si Egipt, APA e unul dintre cei mai prolifici jucatori americani in aria explorarii si a productiei, avand rezerve dovedite care se ridica la echivalentul a peste 2 miliarde de barili de petrol.

Alte nume la care ne gandim imediat sunt EOG Resources, Marathon Oil si Range Resources depinde de largimea buzunarului celui care-ar vrea sa le cumpere, caci la vreo 78 mld. USD, prima dintre companiile mentionate valoreaza de-aproape 10x mai mult decat ultima. Ne gandim si la Occidental Petroleum, fireste la randul sau petrolist de marca in Bazinul Permian de care, la inceputul acestui an, ar fi fost interesata Chevron.

In 2019, Chevron era convinsa c-a pus mana pe alt producator independent, Anadarko Petroleum, insa fata i-a fost luata de... Occidental Petroleum, care-a platit 38 mld. USD cu asistenta celui mai simpatic investitor din istorie. Si-apropo de Warren Buffett: Berkshire Hathaway detine in prezent peste 25% din Occidental Petroleum si peste 6% din Chevron participatiile depasind 14 mld. USD, respectiv 20 mld. USD.

Inca ceva, nu ne putea scapa la final: cu mai putin de-o luna inainte ca WSJ sa ciripeasca primele informatii despre achizitia anuntata oficial saptamana trecuta, actionarii Pioneer Natural Resources beneficiau de un randament al dividendului de 13% (si de 10% la Coterra Energy). 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Indicele de referinta BET a incheiat saptamana trecuta cu un avans de-aproape 2%... Fondul Proprietatea a fost in topul aprecierilor pe seama anuntului de rascumparare a 670 de milioane de actiuni de la investitori (adica peste 10% din capitalul social al FP). In schimb, actiunile Bursei de Valori Bucuresti au scazut cu peste 3%, dupa ce-au atins un nou maxim istoric. 2B Intelligent Software a avansat cu 25% saptamana trecuta, dupa ce compania de solutii software si infrastructura IT/cloud si-a actualizat bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul curent. Cinci companii au adus in ultimele 12 luni tranzactii de peste 10 mld. RON (Hidroelectrica, OMV Petrom, FP, Banca Transilvania si Romgaz).

Wall Street: A fost a doua saptamana consecutiva pe plus pentru indicele S&P 500... insa avansul s-a ridicat la mai putin de jumatate de procent. In perioada 6 - 12 octombrie, potrivit unei estimari independente, cele mai mari cumparari nete facute de investitorii retail pe bursa americana s-au concentrat pe Tesla, Nvidia si AMD, precum si pe cele doua ETF-uri de referinta pentru indicii S&P 500 si Nasdaq 100.

Banci: JPMorgan Chase, Citigroup si Wells Fargo si-au publicat vineri rezultatele financiare obtinute in cel de-al treilea trimestru... cifrele au aratat profituri peste asteptarile analistilor, pe seama cresterii dobanzilor, dar si o decelerare a consumului si prudenta tot mai mare vizavi de incertitudinile economice. Conform altor cifre publicate vineri din partea Universitatii din Michigan, increderea consumatorilor americani sufera o scadere puternica luna aceasta.

Aerian: Boeing a pierdut vineri peste 3% pe bursa americana, dupa ce producatorul a dezvaluit ca investigheaza o noua serie de defectiuni tehnice afectand aeronavele din familia 737 MAX. Luna trecuta, Boeing a trimis clientilor numai 15 avioane 737 MAX, cel mai modest numar dupa august 2021... si doar 70 in cel de-al treilea trimestru, cu 26% mai putine decat in aceeasi perioada din 2022. Pentru intregul an curent, Boeing si-a propus sa livreze cel putin 400 de avioane 737 MAX, comparativ cu 245 in 2021. Compania isi va publica rezultatele financiare pentru cel mai recent incheiat trimestru pe 25 octombrie.

Petrol: Cotatiile Brent si WTI au saltat vineri cu aproape 6%, incheind saptamana la circa 91 USD pe baril, respectiv 88 USD pe baril. Pe bursa americana, APA Corporation si Marathon Oil s-au apreciat cu circa 5%... in timp ce Diamondback Energy a castigat aproape 3%, incheind ziua la un nou maxim record.

Aur: Pretul metalului pretios a sarit si el vineri, cu peste 3%, la circa 1,930 USD pe uncie... incheind saptamana cu o apreciere de peste 5%, cea mai spectaculoasa din ultimele 7 luni. Pe bursa americana, Barrick Gold si Newmont Corporation s-au apreciat vineri cu aproape 4%, respectiv 2%.

Biotech: Novo Nordisk se asteapta la incasari si profit operational chiar mai mari pentru acest an, comparativ cu cifrele estimate anterior, pe seama succesului peste asteptari inregistrat de noile tratamente-vedete Wegovy si Ozempic. Apropo, rezultatele aferente celui de-al treilea trimestru vor sosi pe 2 noiembrie. In schimb, Pfizer si-a retrogradat previziunile financiare, tot pentru anul curent... COVID, pur si simplu, nu mai e la moda. O micuta companie de biotehnologie listata pe Nasdaq, Tempest Therapeutics, a saltat saptamana trecuta cu-aproape 4,000%, dupa ce-a indicat progrese in dezvoltarea unei terapii impreuna cu elvetienii de la Roche Holding contra afectiunilor oncologice care afecteaza ficatul.

Global Macro: E foarte greu sa investesti in active de risc in perioada asta, a declarat zilele trecute Paul Tudor Jones intr-un interviu la CNBC. Celebrul investitor prefera aurul si Bitcoin si crede ca America va intra in recesiune probabil in primul trimestru al anului viitor. Trecem prin cea mai periculoasa perioada din ultimele cateva decenii, a transmis vineri Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan Chase.

 

STIAI CA?[edit | ]

In prima jumatate a acestui an, exporturile de petrol ale SUA au crescut la aproape 4 milioane de barili pe zi, un nou maxim record... mai ridicate cu 19% comparativ cu aceeasi perioada din 2022. Totusi, importurile continua sa fie chiar mai mari.