De la Beijing la Bucuresti - Trade Talk 23 august 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Cand America stranuta, o lume-ntreaga raceste: vorba asta circula pe Wall Street inca din 1929, desi n-a fost inventata aici. Pe vremea lui Napoleon, in ochii politicianului austriac Klemens von Metternich, Parisul era precursorul gripei... iar Europa, cea care pica la pat.

In zilele noastre, de prin 2020 incoace, am fi tentati sa plasam China in prima parte a aceleiasi fraze. Dar e chiar asa? 

1. De la Beijing[edit | ]

In prima jumatate a acestui an, decelerarea economiei chineze s-a vazut cel mai acut in pietele de marfuri. Imediat dupa eliminarea restrictiilor dure impuse prin politica zero-Covid, Pierre Andurand, o legenda a investitiilor in sfera energiei, a mizat pe o crestere uriasa a cotatiilor petrolului care n-a mai sosit.

China e si prima economie dezvoltata in care inflatia tocmai ce-a lasat loc deflatiei. Dar lista statisticilor intrigante e tot mai lunga cifre care ilustreaza un altfel de imagine de ansamblu decat cea cu care eram obisnuiti.

Pentru urmatorii cativa ani, FMI estimeaza cresterea economica a Chinei la sub 4%, adica la mai putin de jumatate din ritmul mediu inregistrat in ultimele patru decenii. Daca se confirma, noile previziuni pun in pericol obiectivul setat in 2020 de presedintele Xi Jinping, care prevede dublarea economiei pana in 2035. China trebuie sa investeasca acum circa 9 USD pentru fiecare dolar cu care creste economia in urma cu un deceniu, era nevoie de mai putin de 5 USD (si doar 3 USD in anii '90). Datoria totala, inclusiv cea detinuta de guvern si companiile de stat, a explodat anul trecut la aproximativ 300% din PIB (vs numai 200% cu un deceniu in urma) mare parte din suma totala fiind acumulata la nivelul ariilor metropolitane. Cand Beijingul a inceput sa restrictioneze imprumuturile facute pe filiere traditionale, autoritatile locale au apelat la vehicule financiare scoase in afara bilanturilor, ale caror obligatii de plata vor depasi 9 tln. USD chiar in acest an. Din anii '80 pana spre inceputul anilor 2000, castigurile de productivitate au contribuit cu circa 1/3 din cresterea PIB-ului. In ultimul deceniu, insa, ponderea a coborat la sub 1/6. Si nu doar productivitatea se comprima accelerat, ci si forta de munca iar Beijingul refuza acum sa mai raporteze rata somajului in randul tinerilor, care in iunie a atins un nou maxim record la peste 20%.

Solutia cel mai des vehiculata pentru echilibrarea economiei chineze e incurajarea consumului. Proportia acestuia in totalul economiei a ramas aproape neschimbata in ultimii ani... la circa 38% (comparativ cu 68% in SUA).

Publicul chinez ar fi dispus sa cheltuiasca mai mult, ceea ce-ar insemna automat sa economiseasca mai putin... daca sistemul asigurarilor sociale si de sanatate s-ar consolida rapid si durabil. Doar ca, la Beijing, focusul s-a mutat inapoi pe dezvoltarea capacitatilor industriale. Pentru a incuraja consumul, cel mai recent plan al autoritatilor guvernamentale, dezvaluit luna trecuta, propune... promovarea sportului, a evenimentelor culturale si constructia mai multor magazine de proximitate in ariile rurale.

Intre 2008 si 2021, investitiile locale in infrastructura si alte mega-proiecte au insemnat in medie circa 44% din PIB (comparativ cu o medie globala de 25%... si doar 20% in America). In 2018, insa, aproximativ 1/5 din apartamentele situate in arii urbane, adica cel putin 130 de milioane de unitati locative, erau neocupate. Strainii nu se mai ingramadesc ca altadata sa finanteze risipa. In cel de-al doilea trimestru al acestui an, investitiile straine directe au plonjat cu 87% fata de perioada similara din 2022, coborand la mai putin de 5 mld. USD si marcand cel mai sever declin din 1998 incoace. Iar acum in august, pe bursele locale, fondurile globale de investitii vand pana si companii chineze de top in cel mai pronuntat (si persistent) ritm din istorie.

Trebuie sa ramanem rabdatori, asa cum ne stim in istoria noastra, si sa facem progrese treptate, a declarat Xi Jinping saptamana trecuta, imediat dupa ce Beijingul a lansat o noua serie de masuri stimulative deceptionante. Bun, doar ca Apple sau Tesla nu par sa mai aiba rabdare. Si-atunci ne gandim: ne decuplam de cel mai mare miracol indus de globalizare, relatiile se racesc pe zi ce trece, Taiwanul e o tinta tot mai clara pe radar fix intr-un moment in care economia chineza franeaza puternic. Pe cat de toxic pare acest mix de factori, e deocamdata incurajat de insensibilitatea economiilor si a burselor din Vest.

2. la Bursa de Valori Bucuresti[edit | ]

Gripata sau nu, o lume-ntreaga asteapta rezultatele trimestriale pe care Nvidia le va publica chiar in seara asta dar actiunea e-n toi si aici, acasa: sezonul de raportari prinde forta pe bursa de la Bucuresti.

Maine (adica joi) iese la rampa Purcari Wineries... dar vineri e cu-adevarat cea mai aglomerata zi a sezonului curent, cu Banca Transilvania, Electrica si MedLife. Saptamana viitoare, ultima din august (si din aceasta vara), vin alte trei companii incluse in indicele de referinta BET despre care scriem frecvent in TradeTalk: Aquila Part Prod (luni), One United Properties si Transport Trade Services (ambele marti). Miercuri (30 august) urmeaza Sphera Franchise Group, iar Fondul Proprietatea va inchide joi (31 august) sezonul raportarilor in liga mare a bursei noastre.

Din randul operatorilor portuari si al companiilor de transport cu activitate la Marea Neagra si pe Dunare, care pana la inceputul acestei luni inregistrau aprecieri uriase in 2023, Transport Trade Services raporteaza martea viitoare (29 august), iar Socep joia viitoare (31 august). Comvex Constanta si Romnav Braila isi vor publica rezultatele semestriale abia pe 15 septembrie, respectiv 28 septembrie.

1/3 din exporturile de cereale ale Ucrainei s-au volatilizat dupa ce porturile sale la Marea Neagra au fost practic blocate luna trecuta. Nu-i doar riscul dronelor rusesti, ci si dificultati semnificative de ordin logistic: dureaza acum de 4x mai mult sa aduci unele cargouri pe Dunare, comparativ cu numai cateva saptamani in urma. Mai sunt si costurile de transport, mai mari acum cu pana la 50%. Si totusi, la finalul saptamanii trecute, premierul Marcel Ciolacu a anuntat ca a agreat cu omologul sau ucrainean, Denis Smihal, dublarea in perioada urmatoare a volumului tranzitului de cereale prin Romania... de la 2 milioane la 4 milioane de tone lunar. Intentia valideaza o declaratie similara facuta pe 11 august la Galati de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Intre timp, Comisia Europeana pare ca se gandeste serios la subventionarea transporturilor de grane ucrainene prin statele membre UE... iar Ucraina e aproape de-un aranjament cu cei mai mari asiguratori din lume, destinat acoperirii transporturilor in cauza.

La Bucuresti, focusul punctual al diplomatiei noastre e pe tranzitul cerealelor... dar n-auzim nimic deocamdata despre miza mega-strategica a reconstructiei Ucrainei. Apropo de efectele uriase pe care o asemenea initiativa le-ar avea asupra industriei romanesti, a pietei materialelor de constructii in particular, publicam in curand pe canalul nostru de YouTube un interviu super-interesant cu CEO-ul Roca Industry, Ionut Bindea, inregistrat imediat dupa teleconferinta sustinuta ieri de singurul holding industrial listat la Bursa de Valori Bucuresti. 

TOP TRENDING[edit | ]

Listare: Am anuntat de la inceputul anului ca ne dorim sa listam Fort pe piata AeRO si ne tinem si de acest plan, a indicat Mihai Logofatu, CEO-ul Bittnet Group, azi intr-un interviu pentru ZF. Fort e noul brand sub care Bittnet Group a unit companiile ISEC si GRX... scopul fiind obtinerea pozitiei de lider al pietei de cybersecurity. Ne pregatim, asadar, pentru noua Safetech Innovations pe bursa noastra?

AI: Nvidia raporteaza in aceasta seara (dupa incheierea sedintei de tranzactionare)... despre estimari si multipli am tot scris in ultimul timp, ultima oara chiar alaltaieri. Modul in care sunt cotate optiunile implica o miscare post-raportare de circa 11% a actiunilor companiei. Ca perspectiva: actiunile Nvidia s-au miscat imediat post-raportare cu aproximativ 9% in medie pe parcursul ultimelor opt trimestre... si cu peste 24% dupa publicarea celor mai recente cifre, la final de mai.

Wall Street: In ultimele 7 sesiuni de tranzactionare, actiunile Nvidia au avansat cu aproape 11%, ceea ce inseamna ca aprecierea din acest an a urcat la 210%. In 2023, indicii Nasdaq Composite, S&P 500 si DJIA sunt mai sus cu 29%, 14%, respectiv 3%.

Cipuri: Arm a depus oficial documentatia unui IPO la Nasdaq... listarea companiei britanice, detinuta integral inca din 2016 de conglomeratul nipon SoftBank, se va intampla chiar luna viitoare (simbol ARM). Ar putea fi unul dintre cele mai mari IPO-uri din istoria bursei americane, in care giganti precum Nvidia, Apple si Samsung vor sa fie investitori-ancora. Pana acum in acest an, listarile pe Wall Street au totalizat numai 13 mld. USD, de circa 24x mai putini bani decat in 2021.

Titluri de stat: La scadenta de 10 ani, dobanda obligatiunilor suverane americane a saltat ieri la cele mai mari valori din ultimii 16 ani. Vineri, Jay Powell e invitat la Jackson Hole, cu ocazia seminarului anual organizat de subsidiara Fed-ului din Kansas City (de la 17:05 ora Romaniei)... la eveniment urmand sa fie prezenta si Christine Lagarde, presedintele Bancii Centrale Europene. Urmatorul anunt de politica monetara al Fed-ului e programat pe 20 septembrie (iar la BCE soseste mai devreme, pe 14 septembrie).

Economie: In Germania, activitatea in industrie si servicii s-a contractat in august pentru a 2-a luna consecutiv... si in cel mai sever ritm din ultimii trei ani. Germania, din nou un super-star, scria un grup de economisti in 2014... anul acesta, FMI crede ca Germania va fi singura economie importanta care nu va creste. 

STIAI CA?[edit | ]

Zilele astea, Apple implineste 30 de ani de prezenta in China. Compania a deschis aici primul birou in 1993... iar primul magazin, in 2008, la Beijing (sunt acum 55).