Deficitul balantei comerciale la 11 luni, in scadere - 10 ianuarie 2024

De la TradeVille.ro wiki

In primele 11 luni din 2023, exporturile Romaniei au crescut cu 2% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, insumand 86.9 mld. RON, in timp ce importurile au marcat o scadere de 3.2%. Astfel, la finalul lunii noiembrie 2023, deficitul balantei comerciale a inregistrat o scadere de 17.6% fata de primele 11 luni din 2022, fiind in valoare de 25.5 mld. RON. Valoarea schimburilor intra-UE27 a reprezentat 72.8% din totalul exporturilor si 73.5% din totalul importurilor, restul schimburilor fiind extra comunitare. (Sursa: INS)

Rata somajului stagneaza[edit | ]

La finalul lunii noiembrie 2023, rata somajului in forma ajustata sezonier a inregistrat valoarea de 5.4%, similara cu cea din luna precedenta, numarul total de someri fiind de 442,100. Pentru persoanele adulte, rata somajului a marcat o usoara scadere de 10 ppt, pana la 4.4%, in timp ce in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15-24 ani, se mentine cel mai ridicat nivel al somajului, cu un procent care atinge 21.1%. (Sursa: INS)

Somajul in Zona Euro, la minimul istoric[edit | ]

Rata somajului, ajustata in functie de sezonalitate, in zona Euro a ajuns la 6.4% in noiembrie 2023, aliniindu-se la minimul istoric din iunie si fiind usor sub prognoza pietei de 6.5%, in conditiile in care numarul somerilor a scazut cu 99,000 fata de luna precedenta, la 10.9 mil. Intre timp, rata somajului in randul tinerilor, persoane sub 25 de ani aflate in cautarea unui loc de munca, a scazut la 14.5%, de la 14.8% in luna precedenta. Dintre principalele economii din zona Euro, Spania a raportat cea mai mare rata a somajului, de 11.9%, urmata de Italia, cu 7.5%, si Franta, cu 7.3%. (Sursa: Trading Economics)

Productia industriala a Germaniei sufera[edit | ]

Productia industriala din Germania a scazut, in mod neasteptat, cu 0.7% in luna noiembrie 2023, marcand al saselea declin lunar consecutiv. Comenzile au crescut cu numai 0.3%, ceea ce indica o scadere a ritmului de crestere, contribuind la scaderea generalizata a productiei in toate sectoarele de bunuri. Acest declin, reflectat si in contractiile PMI din industria prelucratoare, semnaleaza o potentiala scadere trimestriala de 1.7% in T4. Slabiciunea persista pe fondul unei incetiniri a economiei mondiale, vanzarile cu amanuntul fiind, de asemenea, in scadere, ceea ce sporeste ingrijorarea cu privire la o potentiala recesiune. (Sursa: Reuters)

SAMSUNG ELECTRONICS CO LTD (GDR) (US.SMSN)[edit | ]

Samsung Electronics preconizeaza o scadere cu 35% a profitului operational din T4 2023, asteptandu-se ca acesta sa ajunga la 2.13 mld. USD, ratand cu mult asteptarile. Aceasta, in conditiile in care revenirea preturilor semiconductorilor a redus pierderile in cel mai important segment al companiei sud-coreene, care genereaza profit. Veniturile se asteapta sa scada cu 4.9%, la 45.5 mld. USD, sub asteptarile analistilor. In calitate de lider in domeniul cipurilor DRAM, Samsung se confrunta cu provocari legate de profitabilitatea mai scazuta decat a rivalilor, precum TSMC. (Sursa: CNBC)

Hewlett Packard Enterprise Company (US.HPE)[edit | ]

Hewlett Packard Enterprise poarta discutii pentru achizitionarea Juniper Networks, furnizor de echipamente pentru telecomunicatii, pentru aproximativ 13 mld. USD. Actiunile companiei au scazut cu 7.7%, in timp ce, cele ale Juniper au urcat cu 21% in tranzactiile after-hours. Achizitia are ca scop imbunatatirea capacitatilor de inteligenta artificiala ale Hewlett, in linie cu serviciile sale de cloud pentru sistemele de inteligenta artificiala. Punctele forte ale Juniper se regasesc in solutiile de retea de inalta performanta, inclusiv in ceea ce priveste tehnologiile de routing, Wi-Fi, securitate, AIOps și SDN, acestea completand portofoliul existent al Hewlett. (Sursa: Reuters)

STELLANTIS N.V (US.STLA)[edit | ]

Stellantis a anuntat dezvoltarea unui cockpit virtual care foloseste puterea de calcul a Amazon si tehnologia BlackBerry, permitand crearea si testarea noilor comenzi si sisteme auto. Aceasta inovatie permite companiei sa creeze versiuni virtuale realiste ale comenzilor auto, imitand comportamentul unei masini reale fara a modifica software-ul principal. Colaborarea cu Amazon, implica utilizarea Amazon Web Services pentru dezvoltarea de produse bazate pe software destinat masinilor Stellantis si furnizarea de actualizari regulate. (Sursa: Reuters)

SONY GROUP CORPORATION ADR (US.SNE)[edit | ]

Sony a dezvaluit la CES 2024 un sistem de creare de continut spatial, menit sa asiste creatorii in dezvoltarea avansata a continutului 3D. Compania intentioneaza sa colaboreze cu dezvoltatori din diferite domenii de software pentru productia 3D, precum divertismentul si designul industrial. Siemens se asociaza cu Sony pentru a facilita ingineria imersiva in metaversul industrial. Sistemul, echipat cu un display XR tip head-mounted cu Microdisplays OLED 4K, urmeaza sa fie disponibil in 2024, permitand creatorilor nu doar sa vada modele 3D la scara reala, ci si sa le creeze si sa le modifice. (Sursa: Seeking Alpha)

Boeing Co (US.BA)[edit | ]

Consiliul National de Siguranta in Transporturi al SUA (NTSB) investigheaza panoul de cabina recuperat, care s-a desprins de pe un avion Boeing 737 MAX 9 al Alaska Airlines in timpul zborului. NTSB nu este sigur daca panoul a fost atasat corect. Atat Alaska Airlines, cat si United Airlines au raportat identificarea unor piese montate deficitar pe avioanele 737 MAX 9 aflate la sol, dand nastere la ingrijorari cu privire la calitatea productiei Boeing. Administratia Federala de Aviatie a blocat la sol 171 de avioane MAX 9 dupa ce un capac de usa s-a desprins in timpul unui zbor efectuat de Alaska Airlines, inspectiile la aceste avioane fiind in desfasurare. Actiunile Boeing au scazut cu 8%, iar preocuparile ulterioare pot pune presiune suplimentara asupra companiei, care se confrunta, deja, cu probleme de productie de la suspendarea 737 MAX in 2019. (Sursa: Reuters)

GSK PLC (UK.GSKc)[edit | ]

GSK a anuntat achizitionarea Aiolos Bio, o companie biofarmaceutica, pentru suma initiala de 1 mld. USD, si plati potentiale suplimentare de pana la 400 mil. USD in cazul atingerii anumitor repere regulatorii. GSK va efectua, de asemenea, plati de referinta si redevente catre Hengrui Pharma din China, care a licentiat terapia pentru astm catre Aiolos in afara Chinei. GSK isi propune sa isi imbunatateasca ofertele prin includerea AIO-001, un medicament potential de varf, care vizeaza calea TSLP, miscare ce ar putea extinde aria de actiune a portofoliului de biologice respiratorii. (Sursa: Seeking Alpha)

Li Auto Inc. (US.LI)[edit | ]

Producatorul chinez Li Auto, va colabora cu Nvidia privind implementarea cipului Drive Thor in sistemul de conducere autonoma avansata in vehiculele sale electrice, a caror productie va incepe in 2025. Cu ajutorul noului cip, compania va eficientiza functiile AI, reducand totodata costurile. Printre alti jucatori importanti chinezi din industria auto ce folosesc cipurile Nvidia se numara BYD si Great Wall Motor. (Sursa: Technode)

General Motors Co (US.GM)[edit | ]

In anul 2023, vanzarile General Motors in China au scazut cu 9%, pana la 2.1 mil. de vehicule, in timp ce vanzarile din SUA au crescut cu 14%, pana la 2.59 mil., fiind pentru prima data din 2009 incoace, cand vanzarile din SUA le-au depasit pe cele din China. Vanzarile General Motors in China au scazut de la 4.04 mil. de vehicule in 2017, acest declin reflectand tendinta ca marcile nationale chineze, in special in sectorul masinilor electrice, precum BYD, depasesc concurentii internationali, avand un impact asupra cotei de piata a acestora in China. (Sursa: Bloomberg)