Deficitul bugetar al Romaniei, in crestere - 27 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Romania a incheiat primele 9 luni din 2023 cu un deficit bugetar de 56.46 mld. RON, reprezentand 3.55% din PIB, in crestere comparativ cu ponderea de 2.96% din PIB inregistrata in aceeasi perioada din 2022. Dupa primele 8 luni din 2023, deficitul bugetar inregistrat a fost de 42.19 mld. RON, luna septembrie aducand un plus de peste 14 mld. RON. Veniturile totale s-au majorat cu 11% vs 9L 2022, sustinute, in principal, de incasarile impozitelor pe salarii si venit, in timp ce cheltuielile totale au marcat un avans superior, de 13.7%, vs 9L 2022, pana la 429.5 mld. RON, reprezentand 26.7% din PIB. (Sursa: ZF)

Crestere a datoriei externe a bancilor[edit | ]

Datoria externa a institutiilor de credit din Romania s-a majorat, in ultimul an, cu 2.4 mld. EUR, respectiv cu 25.6%, inregistrand, la finalul lunii august, valoarea de 11.4 mld. EUR. De asemenea, cea mai semnificativa crestere se observa la datoria pe termen lung (+55% vs august 2022), care a ajuns la aproape 8 mld. EUR, in timp ce datoria externa pe termen scurt a bancilor a scazut cu 9% la finalul lunii august 2023, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Evolutia datoriei externe a bancilor este in stransa legatura atat cu evolutia creditarii din Romania, cat si cu mediul de reglementari bancare. (Sursa: ZF Corporate)

SUA – crestere economica peste asteptari, in T3[edit | ]

In T3 2023, economia americana a sfidat asteptarile cu o crestere a PIB de 4.9%, in ciuda unor provocari majore precum ratele mai mari ale dobanzilor si inflatia galopanta. Cheltuielile de consum au jucat un rol esential, contribuind cu 68% din PIB. Aceasta rezistenta subliniaza puterea economica a SUA, chiar si pe fondul incertitudinilor economice globale. In timp ce cresterea s-ar putea atenua in viitor, majoritatea economistilor considera ca SUA poate evita o recesiune, cu exceptia unor socuri neprevazute. Performanta robusta reflecta o perspectiva promitatoare pentru stabilitate si prosperitate. (Sursa: CNBC)

BCE mentine dobanda de referinta la 4.5%[edit | ]

Banca Centrala Europeana a mentinut neschimbata, in sedinta de joi, dobanda de referinta, la 4.5%, punand capat unei serii de 10 cresteri consecutive. Presiunile asupra preturilor incep sa se atenueze in cele din urma, inflatia reducandu-se la mai mult de jumatate in ultimul an. Incercand sa isi pastreze toate optiunile deschise, BCE a declarat ca va urma o abordare "dependenta de date", iar deciziile se vor baza pe evolutia principalilor indicatori din piata. Decizia de mentinere a ratelor de politica monetara va intari asteptarile conform carora cele mai mari banci centrale din lume, inclusiv Rezerva Federala a SUA, au terminat, in esenta, cu majorarea dobanzilor. (Sursa: Reuters)

TRANSPORT TRADE SERVICES S.A. (TTS)[edit | ]

Conducerea TTS a anuntat publicarea primului buletin care contine informatii privind lichiditatea actiunii companiei din cea mai recenta luna incheiata. In acest sens, luna septembrie a reprezentat a 4-a luna consecutiva cand actiunile TTS au fost intre cele mai tranzactionate zece de la BVB (dupa valoarea totala), trecand testul de lichiditate pentru includerea in FTSE Russel Global SmallCap Index. De asemenea, in luna septembrie 2023, actiunile TTS s-au clasat pe pozitia a 7-a in topul celor mai tranzactionate actiuni de la BVB, cu o valoare a tranzactiilor de 36.56 mil. RON, adica 2.2% din valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni din Categoria Premium. (Sursa: BVB)

ANTIBIOTICE S.A. (ATB)[edit | ]

Producatorul roman de medicamente, Antibiotice Iasi, va fi prezent, pentru al 20-lea an consecutiv, la cel mai important eveniment expozitional din industria farmaceutica, CPHI Worldwide. In cadrul evenimentului, compania va avea peste 150 de intalniri cu parteneri de business, in vederea identificarii de noi oportunitati de extindere pe piata globala, atat prin intermediul productiei cat si prin exploatarea infrastructurii de cercetare. Compania isi propune dublarea afacerilor externe pana in anul 2030, in linie cu planul strategic de dezvoltare “The Future Together”. (Sursa: BVB)

Mercedes Benz Group A.G. (DAI)[edit | ]

In T3 2023, producatorul de autoturisme a raportat venituri operationale in valoare de 37.2 mld. EUR, in scadere cu 1.4% fata de perioada similara a anului trecut. Mercedes-Benz a vandut 510,600 de autovehicule in T3 2023, cu 3.7% mai putin fata de T3 2022, ducand profitul net al perioadei la 3.6 mld. EUR (-7.4% vs. T3 2022). Conducerea companiei a mentionat ca a fost depasit momentul de cumpana al industriei in ceea ce priveste cresterile de costuri cu materiile prime, insa piata se afla inca intr-un stadiu „moderat”. De asemenea, compania va ramane angajata fata de obiectivele sale privind autovehiculele electrice, insa autoturismele pe combustie genereaza, in continuare, marje net superioare pentru Mercedes. (Sursa: SeekingAlpha)

TOTAL ENERGIES SE (FR.TTE)[edit | ]

Compania franceza de petrol si gaze, TotalEnergies, a raportat, in T3 2023, venituri operationale in valoare de 54.4 mld. USD, in scadere cu 16.2% fata de perioada similara a anului trecut. Profitul net trimestrial al companiei s-a majorat pana la 6.68 mld. USD, in usoara crestere fata de 6.63 mld. USD in T3 2022, fiind stimulat de cresterea pretului petrolului si a marjelor de rafinare. Compania urmeaza sa distribuie un cel de-al treilea dividend al anului, in valoare de 0.78 USD/actiune, in crestere cu 7.25% fata de cel acordat in periaoda similara a anului trecut si neschimbat fata de cel din al doilea trimestru. (Surse: WSJ;SeekingAlpha)

ROYAL CARIBBEAN GROUP LTD (US.RCL)[edit | ]

Operatorul de croaziere, Royal Caribbean, a beneficiat de reintoarcerea calatorilor catre vacantele de croaziera, o alternativa mai ieftina vacantelor pe uscat. In acest sens, compania a mentionat ca gradul de ocupare in al treilea trimestru a fost de 109.7%, in crestere fata de 105% raportat in trimestrul anterior. Astfel, veniturile operationale trimestriale s-au majorat cu 40%, ajungand la 4.2 mld. USD, cu 8 mil. USD peste nivelul anticipat de analisti. (Sursa: Reuters)

Mastercard INC (US.MA)[edit | ]

Al doilea cel mai mare procesator de plati din lume, Mastercard, a inregistrat in al treilea trimestru, un profit net per actiune in valoare de 3.39 USD, cu 0.18 USD peste nivelul estimat de analisti. In ceea ce priveste veniturile operationale din perioada mentionata, acestea s-au situat in linie cu estimarile analistilor, la 6.53 mld. USD. Compania a continuat sa inregistreze o crestere notabila pe segmentul de turism, pe masura ce tendinta de revenire postpandemica a calatoriilor continua. (Sursa: Barron’s)

United Parcel Service Inc (US.UPS)[edit | ]

La nivel trimestrial, compania de transport si curierat, UPS, a inregistrat venituri operationale in suma de 21.1 mld. USD (-13% vs. T3 2022), cu 410 mil. USD sub nivelul anticipat de analisti. Profitul net al perioadei s-a situat la 1.57 USD/actiune, in linie cu estimarile analistilor. La nivel anual, compania preconizeaza ca va obtine venituri operatioanle consolidate situate intre 91.3 mld. USD si 92.3 mld. USD, precum si o marja operationala ajustata intre 10.8% si 11.3%. (Sursa: SeekingAlpha)

Southwest Airlines Co (US.LUV)[edit | ]

In perioada iulie-septembrie, Southwest Airlines a inregistrat venituri operationale in valoare de 6.53 mld. USD (+5% vs. T3 2022), sub estimarile analistilor, care prevedeau o suma de 6.57 mld. USD. In ceea ce priveste profitul net ajustat per actiune, acesta s-a situat la 0.38 USD, in linie cu estimarile analistilor. Conducerea companiei a prognozat ca veniturile unitare, adica suma pe care o aduce fiecare loc rezervat pe o mila de zbor, va scadea in urmatorul trimestru intre 9% si 11%, in conditiile in care rezervarile vor fi cu 21% peste perioada similara din anul anterior. Profitul net ajustat pe actiune s-a situat la 3.86 USD, semnificativ peste valoarea de 3.46 USD estimata de analisti. (Sursa: CNBC)

AMAZON COM INC (US.AMZN)[edit | ]

Amazon a raportat rezultate trimestriale peste asteptarile analistilor de pe Wall Street. Gigantul de e-commerce a realizat venituri de 143.1 mld. USD si un EPS de 0.94 USD, aproape dublu fata de consensul Wall Street. Cresterea veniturilor diviziei AWS a fost de doar 12%, insumand 23.1 mld. USD. Cel mai interesant aspect din raport a fost evolutia segmentului de publicitate, care a crescut mai rapid decat asteptarile si, totodata, intr-un ritm superior competitorilor Alphabet si Meta. In sedinta de tranzactionare extinsa, pretul actiunilor s-a apreciat cu peste 5%. (Sursa: CNBC)