Deficitul comercial al Romaniei, in scadere - 10 august 2023

De la TradeVille.ro wiki

In primele sase luni ale acestui an, exporturile FOB au crescut cu 5.9%, iar importurile au crescut cu 0.9% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) a fost de 13.3 mld. EUR, mai mic cu 13.9% fata de perioada similara a anului trecut. (Sursa: INS)

Asteptarile inflationiste, in scadere in luna iunie[edit | ]

Rata anuala a inflatiei a coborat la 10.25%, in luna iunie 2023, cu putin peste 6 puncte procentuale fata de sfarsitul lunii decembrie 2022. Aportul decisiv la dezinflatia din T2 2023 a apartinut preturilor bunurilor energetice. Totodata, temperarea anticiparilor inflationiste ale operatorilor economici a continuat. In schimb, costul fortei de munca a crescut, iar preturile la import au aratat o tendinta ascendenta, in timp ce excedentul de cerere in raport cu oferta persista, insa se afla in atenuare. (Sursa: BNR)

Anticiparile inflationiste din zona euro, la maximul de dupa 2010[edit | ]

Anticiparile inflationiste ale investitorilor din zona euro au ajuns la maximul ultimilor 13 ani. Acestea se reflecta in cresterea pretului unui contract derivat swap cu maturitatea de cinci ani, monitorizat indeaproape de piete pentru a intelege asteptarile privind cresterea preturilor in urmatoarea jumatate de deceniu. (Sursa: FT)

Preturile de consum din China scad pentru prima data in ultimii 2 ani[edit | ]

China a raportat o scadere de 0.3% a preturilor de consum in luna iulie fata de luna similara anului trecut, precum si o diminuare a preturilor de productie cu 4.4%. Cu toate acestea, analistii se asteptau la un declin cu 0.4%, fiind prima scadere anuala a preturilor de consum din China de la inceputul anului 2021 si pana in prezent. Indicatorul inflatiei care exclude alimentele si preturile energiei (core CPI) a ramas pozitiv, apreciindu-se cu 0.8% fata de luna similara a anului trecut. (Sursa: CNBC)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)[edit | ]

Hidroelectrica a anuntat piata cu privire la organizarea unui concurs pentru recrutarea directorului general (CEO) si a patru membri ai Directoratului. De asemenea, pe langa director general, compania mai urmareste sa recruteze pentru urmatoarele pozitii de directori: financiar, operational, de investitii si administrativ si de logistica, cu totii avand mandat maxim de patru ani. Compania este condusa in sistem dualist, avand un Consiliu de Supraveghere si un Directorat, cel din urma avand rol executiv. (Sursa: ZF)

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS SA (SIF5)[edit | ]

Infinity Capital Investments a vandut un activ detinut in Targoviste pentru suma de 875,000 RON. Vanzarea a avut loc in cadrul unei licitatii competitive. Contractul de vanzare-cumparare va fi semnat in termen de 30 de zile de la adjudecare. Anuntul vine la o zi dupa ce societatea de investitii a anuntat incasarea a putin peste 9 mil. RON, ca urmare a vanzarii pachetului de actiuni pe care-l detinea la Turism Lotus Felix SA. (Surse: comunicat societate (1);comunicat societate (2))

MECANICA CEAHLAU (MECF)[edit | ]

Mecanica Ceahlau a raportat o pierdere neta de 27,700 RON, in primele sase luni ale acestui an. Pierderea a fost determinata de scaderea cifrei de afaceri la 17.3 mil. RON (-22.5% vs. S1 2022), precum si cresterii costurilor operationale la 7.2 mil. RON (+15.8% vs. S1 2022). (Sursa: raport societate)

The Walt Disney Company (US.DIS)[edit | ]

Disney a anutat aseara rezultate mixte pentru ultimul trimestru in contextul in care compania continua sa se confrunte cu o pierdere de abonati pentru serviciile de streaming si cu costuri ridicate de restructurare. Luand exemplul Netflix, compania va adera la o politica stricta cu privire la parolele clientilor si totodata, va mari pretul abonamentului pentru pachetul de streaming fara reclame. Pretul actiunilor a crescut cu peste 2.5% in sedinta afterhours. Tot ieri, ESPN, companie controlata de Disney, a anuntat ca se va lansa in domeniul pariurilor sportive impreuna cu operatorul de cazinouri Penn Entertainment. Acordul partilor este evaluat la 2 mld. USD, iar brandul sub care vor opera se va numi ESPN Bet. Astfel, Penn va plati 1.5 mld. USD in numerar, respectiv 500 mil. USD reprezentand o oferta de warrant-uri cu maturitatea initiala de 10 ani catre ESPN, prin care cea din urma ar putea cumpara actiuni Penn, in schimbul brandului, serviciilor de promovare si altor drepturi. (Sursa: Reuters)

AstraZeneca PLC (US.AZN)[edit | ]

AstraZeneca a incheiat un acord cu CanSino, o companie farmaceutica din China, prin care cea din urma se angajeaza sa dezvolte si produca vaccinuri bazate pe tehnologia ARN mesager. In China, AstraZeneca este cel mai mare producator strain de medicamente, iar aceasta decizie reprezinta o incercare a companiei de a se extinde pe a doua cea mai mare piata a sa. Valoarea acordului intre parti nu a fost divulgata. (Sursa: Reuters)

SONY GROUP CORPORATION ADR (US.SNE)[edit | ]

Compania japoneza de tehnologie, Sony, a obtinut, in cel mai recent trimestru incheiat, venituri operationale in valoare de 20.7 mld. USD, in crestere cu 33% fata de perioada similara a anului trecut si peste nivelul anticipat de analisti. Cu toate acestea, profitul s-a diminuat cu 31%, pana la 1.76 mld. USD, profitabilitatea companiei avand de suferit din pricina segmentului financiar si a celui de productie foto-video. (Sursa: CNBC)

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (US.TSM)[edit | ]

Producatorul taiwanez de cipuri, TSMC, va folosi o noua tehnica pentru productia de cipuri. Acest lucru va permite companiei sa reduca dimensiunea cipurilor si sa creasca viteza si eficienta din punct de vedere energetic. De asemenea, compania a ajuns la un acord cu Apple, prin care TSMC va suporta costurile oricaror produse inutilizabile, ceea ce ar permite producatorului de iPhone sa economiseasca sume importante pentru cipurile destinate noilor iPhone-uri. (Sursa: technode)

Honda Motor Company, Ltd. (US.HMC)[edit | ]

Producatorul auto japonez, Honda Motors, a raportat o crestere a profitului net de 78% in primul trimestru al anului fiscal 2024, incheiat la 30 iunie 2023. De asemenea, compania a depasit cu mult estimarile de 324 mld. JPY ale analistilor in privinta profitului operational, inregistrand valoarea de 394 mld. JPY. Rezultatele in crestere s-au datorat in principal vanzarilor catre clientii de retail de pe piata din SUA, care au marcat un salt de 44.7% fata de acelasi trimestru al anului trecut. (Sursa: Reuters)