Deficitul comercial al Romaniei in scadere - 11 aprilie 2023
Conform INS, in luna februarie 2023, exporturile de bunuri au crescut cu 11.8%, in timp ce importurile au inregistrat o crestere mai lenta (+4.8% vs. februarie 2022). Totodata, s-au inregistrat cresteri si in primele doua luni din 2023, exporturile inregistrand un avans de 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar importurile au marcat o crestere de 5.4%. Astfel, deficitul comercial s-a micsorat cu 5% in primele doua luni din 2023, pana la 4.3 mld. EUR. Cele mai importante ponderi in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupa de produse masini si echipamente de transport, cu 44.2% la export si 35.7% la import, si, de alte produse fabricate, cu o pondere de 30% la export si 28.3% la import. (Sursa: INS)
Turbulentele economice pun presiune asupra societatilor[edit | ]
Conform ONRC, In primele doua luni din 2023, numarul societatilor dizolvate a crescut cu 35.5% fata de aceeasi perioada din 2022. Domeniul de activitate care a marcat cele mai multe dizolvari este comertul cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor, unde s-au inregistrat peste 1,900 de dizolvari la nivel national. Fata de perioada similara a anului trecut, numarul de societati dizolvate din acest sector a crescut cu 23.3%. (Sursa: Economica)
Sistemul bancar american – in drum spre stabilizare[edit | ]
Depozitele la bancile comerciale din SUA au crescut usor la sfarsitul lunii martie, indicand o potentiala stabilizare dupa ce falimentele celor doua banci americane au zguduit sistemul bancar. Conform datelor publicate de Rezerva Federala, depozitele la toate bancile comerciale au crescut cu 0.2% in ultima saptamana a lunii martie, pana la 17,350 mld. USD. Aceasta a fost prima crestere de la inceputul lunii martie, dupa ce autoritatile federale de reglementare au fost fortate sa garanteze toate depozitele la Sillicon Valley Bank si Signature Bank, determinand de asemenea FED sa ia masuri de urgenta pentru a restabili increderea in sistemul bancar. (Sursa: Reuters)
Nou guvernator la BOJ[edit | ]
Noul guvernator al Bancii Centrale a Japoniei se confrunta cu un misiune dificila, in conditiile in care incetinirea cresterii economice globale ingreuneaza perspectivele unei cresteri sustinute a inflatiei si a salariilor. Guvernatorul a evidentiat necesitatea de a mentine o politica nerestrictiva pentru a asigura tinta inflatiei pe termen lung, de 2%. Conform previziunilor BOJ, se asteapta ca inflatia de baza a preturilor de consum sa atinga 1.6% in actualul an fiscal, care a debutat in aprilie, urmand sa accelereze la 1.8% in anul urmator. (Sursa: Reuters)
Companiile zilei:[edit | ]
BERMAS S.A. (BRM)[edit | ]
BERMAS S.A. - Actionariatul Bermas, intrunit la AGA Ordinara si Extraordinara din data de 7 aprilie 2023, a hotarat, printre altele, aprobarea repartizarii unui dividend brut per actiune de 0.068 RON. Randamentul dividendului este de 2.8%, raportat la pretul de inchidere de ieri. Data de inregistrare a dividendului a fost fixata in data de 27 iulie 2023 (data ex-dividend: 26 iulie 2023). Dividendele vor fi platite in data de 17 august 2023. (Sursa: BVB)
CHROMOSOME DYNAMICS (CHRD)[edit | ]
CHROMOSOME DYNAMICS - Administratorul unic al Chromosome Dynamics a decis majorarea capitalului social prin aport in numerar, cu cel mult 237,750 actiuni noi cu o valoare nominala unitara de 0.2 RON/actiune, la un pret de emisiune care se va calcula cu acordarea unui discount de 25% fata de pretul pietei. Operatiunea se va derula in doua etape: etapa de exercitare a drepturilor de preferinta si etapa plasamentului privat al actiunilor ramase nesubscrise in prima etapa. Aceste drepturi vor fi platite catre actionarii inregistrati la data de 25 aprilie 2023. La o rata de subscriere de 0.3881892, un actionar poate subscrie 1 actiune noua daca exercita aproximativ 2.58 drepturi de preferinta. (Sursa: BVB)
SOCEP S.A. (SOCP)[edit | ]
SOCEP S.A. - Socep a anuntat piata cu privire la primirea unui solicitari de completare a ordinii de zi a AGA, din partea Sammarina Imobiliare SA, in calitate de actionar cu o detinere de 5.88% din capitalul social. Astfel, noile puncte introduse in AGA, care se va desfasura in data de 27/28 aprilie 2023, sunt propunerea de repartizare de dividende in valoare de 24.7 mil. RON din profitul net al exercitiului financiar aferent anului 2022 si majorarea indemnizatiei membrilor Consiliului de Supraveghere cu 60%. Astfel, daca se aproba punctul privind repartizarea dividendului, actionarii ar primi un dividend brut de 0.0713 RON/actiune, cu un randament de 8.1%, calculat la ultimul pret de inchidere. (Surse: comunicat societate(1);comunicat societate(2))
COMALIM SA ARAD (MALI)[edit | ]
COMALIM SA ARAD - SIF Imobiliare PLC, companie inregistrata in Cipru si actionar cu detineri de 91.1715% in capitalul social al Comalim, la 31 decembrie 2022, solicita completarea convocatorului AGA pentru data de 26/27 aprilie 2023. Astfel, actionarul majoritar solicita aprobarea distribuirii sumei de 12.2 mil. RON sub forma de dividend, din rezultatul reportat din surplusul realizat ca urmare a vanzarii unor active. Astfel, se propune repartizarea unui dividend brut per actiune de 9.68 RON. Randamentul acestuia, raportat la ultimul pret de inchidere, este de 44%. Data platii este propusa in data de 5 iulie 2023, avand data de inregistrare 22 iunie 2023. (Surse: BVB (1);BVB (2))
Microsoft Corporation (US.MSFT)[edit | ]
Microsoft Corporation - Guvernul Japoniei ia in considerare adoptarea unor tehnologii AI precum ChatGPT, dezvoltat de Microsoft impreuna cu OpenAI. Posibilitatea adoptarii AI ar fi conditionata de rezolvarea problemelor privind confidentialitatea datelor si de securitate cibernetica. Guvernul vizeaza reducerea gradului de incarcare cu sarcini al angajatilor din sectorul public. Anuntul vine in contextul in care, guvernul Italiei a interzis utilizarea ChatGPT, datorita problemelor privind confidentialitatea datelor, care a determinat si alte tari europene sa analizeze masuri similare. (Sursa: Reuters)
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (US.TSM)[edit | ]
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd - Producatorul taiwanez de cipuri, TSMC a declarat, la inceputul saptamanii, ca este in discutii cu Washingtonul pe tema detaliilor din legea menita sa stimuleze productia de semiconductori in SUA, care a starnit ingrijorari cu privire la subventionare. Conditiile pentru primirea subventiilor includ impartirea profitului in exces cu guvernul american, iar surse din industrie au declarat ca procesul de aplicare in sine ar putea expune strategia confidentiala a companiei. Criteriile impuse afecteaza si alte companii, printre care se numara Samsung Electronics si SK Hynix. Stirea vine in contextul in care Taiwan Semiconductor Manufacturing a facut o investitie de 40 mld. USD intr-o noua fabrica in statul Arizona. (Sursa: Reuters)