Deficitul comercial al Romaniei in scadere dupa primele 5 luni din 2023 - 11 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Deficitul comercial al Romaniei a scazut, in primele 5 luni din 2023, cu 13.4% fata de aceeasi perioada din 2022, pana la 11.05 mld. EUR. Astfel, in termeni valorici, exporturile s-au majorat cu 7.5%, in timp ce importurile au avut o crestere mai mica, de doar 2.1%. Printre cele mai mari cresteri inregistrate la exporturi se numara bauturile (+48% vs. 5L 2022) si combustibilii fosili (+21.3%), in timp ce scaderi au fost marcate la ulei, (-39.6%). In cazul importurilor, cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat la alcool si tutun (+22.1% vs. 5L 2022) urmate de alimentele si animalele vii (+20.4% vs. 5L 2022). Pe de alta parte, valoarea schimburilor intra-UE27 in primele cinci luni ale anului a fost de 28.9 mld. EUR, reprezentand 72.9% din totalul exporturilor Romaniei. Importurile intra-UE27 au insumat 37.1 mld. RON, marcand o pondere de 73.1% din totalul importurilor Romaniei. (Surse: INS;ZF)

Veniturile medii pe gospodarie au crescut[edit | ]

In primul trimestru al anului 2023, veniturile totale medii lunare pe gospodarie au crescut cu 12.1% comparativ cu T1 2022, iar cele pe persoana cu 13%. Pe de alta parte, cheltuielile totale pe gospodarie s-au majorat cu 12.2% comparativ cu T1 2022 si au reprezentat 85.6% din veniturile totale (-2.5% vs. T4 2022). Cresterea veniturilor se datoreaza atat majorarii veniturilor banesti cu 4.2% cat si a celor in natura, care au marcat o crestere de 16.4% fata de T4 2022. In ceea ce priveste destinatia cheltuielilor, 62% au fost efectuate pentru consum, urmate de transferurile catre administratia publica a impozitelor si contributiilor, cu o pondere de 31.6%. (Sursa: INS)

Rata anuala a inflatiei in China, 0% in iunie[edit | ]

Rata anuala a inflatiei din China nu s-a modificat fata de valoarea din iunie 2022. Astfel, luna trecuta, aceasta a fost 0%, sub anticiparile de crestere a preturilor cu 0.2% formulate de catre economisti. Este cea mai mica rata anuala a inflatiei din luna februarie 2021. Rata anuala a inflatiei core a incetinit la 0.4%, de la 0.6%. Preturile producatorilor au scazut cu 5.4% fata de luna iunie 2022, cea mai mare scadere de dupa luna decembrie 2015. Astfel, din ce in ce mai mult, China risca sa se confrunte cu fenomenul de dezinflatie. (Sursa: Bloomberg)

Statisticile inflatiei din China tulbura bursele europene[edit | ]

Bursele europene au deschis in scadere, luni, dupa publicarea datelor privind rata inflatiei din China. Dinamica s-a datorat temerilor privind dezinflatia, care poate fi un simptom al scaderii cererii. Indicele pan-european STOXX 600 a scazut cu 0.3%, cele mai abrupte scaderi fiind inregistrate in randul companiilor de minerit si producatorilor auto cu expunere mare asupra Chinei. (Sursa: Reuters)

OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]

Productia totala de hidrocarburi a OMV-Petrom a scazut cu 5.3% in trimestrul 2 al anului curent, pana la 113,700 barili echivalent perol (bep), comparativ cu T2 2022. La declinul inregistrat, au contribuit negativ atat titeiul cat si gazul natural. Astfel, productia de gaze a marcat o scadere de 6.2% in timp ce productia de titei si condensat a inregistrat o scadere mai mica, de doar 4.3%. De asemenea, pe perioada T2 2023, centrala de la Brazi nu a functionat datorita unei revizii generale planificate. Ca urmare a reviziei generale, conform comunicatului societatii, impactul asupra rezultatului din exploatare va fi de ordin mediu. (Sursa: ZF)

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN)[edit | ]

Operatorul sistemului national de transport al gazelor, Transgaz, va deveni operatorul transportului de gaze naturale din Republica Moldova, in locul Moldovatransgaz, operat de Gazprom. Conform Profit.ro, Parlamentul din Moldova a votat un proiect de lege care transfera toate functiile actualului operator de transport al gazelor, Moldovatransgaz, catre Vestmoldtransgaz. Pe de alta parte, nu este sigur daca Transgaz va prelua statutul de operator al sistemului de transport din Transnistria, regiunea operata in prezent de compania nelicentiata, Transnistriagaz. (Sursa: Profit.ro)

Agroland Business System S.A. (AG)[edit | ]

Agroland Business System anunta inaugurarea Fabricii de Furaje de la Isalnita in data de 20 iulie. In acest sens, compania invita investitorii doritori sa participe la eveniment. Infiintarea fabricii de la Isalnita era unul dintre principalele obiective ale societatii, pentru a asigura reducerea costurilor cu materia prima si consolidarea capacitatilor de productie de furaje. (Surse: BVB (1);BVB (2))

DN Agrar Group (DN)[edit | ]

DN Agrar informeaza piata cu privire la indicatorii operationali cheie din S1 2023. Astfel, in primul semestru din 2023, compania a livrat o cantitate de lapte in crestere cu 15.5% fata de aceeasi perioada din 2022, pana la 27.5 mil. litri. In ceea ce priveste evolutia lunara, DN Agrar a marcat cresteri in fiecare luna din 2023, cea mai semnificativa cantitate de lapte fiind livrata in luna mai, de aproximativ 5 mil. litri. (Sursa: comunicat societate)

ALUM SA Tulcea (BBGA)[edit | ]

Actionarii Alum Tulcea, dintre care cel majoritar este societatea Alro SA (99.4026% din capitalul social) au hotarat vanzarea procentului de 100% din capitalul social al Global Aluminium Ltd BVI, care controleaza integral societatea SMHL, operatorul minelor de bauxita ale grupului Alro din statul african Sierra Leone. Decizia a fost luata dupa ce Alum Tulcea a primit o oferta nesolicitata din partea unui investitor local din Sierra Leone. (Sursa: BVB)

Alibaba Group Holding Ltd (US.BABA)[edit | ]

Pretul actiunilor Alibaba a crescut cu 3.2%, luni dimineata pe bursa din Hong Kong, pe baza unor semnale ca autoritatile din China incheie o investigatie asupra Ant Group, grupul afiliat Alibaba, care a primit o amenda de 984 mil. USD. Sub perceputa incheiere a anchetei sectorului tehnologic din China, si pretul actiunilor Tencent a crescut cu 1.5%. (Sursa: Reuters)

GSK PLC (UK.GSKc)[edit | ]

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) a autorizat vaccinul impotriva RSV al companiei GlaxoSmithKline (GSK), denumit Arexvy. Acesta va fi folosit pentru a preveni dezvoltarea unor boli ale cailor respiratorii la pacientii in varsta de peste 60 de ani. Recent, Arexvy a fost autorizat si de catre autoritatile europene si americane. (Sursa: Reuters)

TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]

Bruno LeMaire, Ministrul Finantelor al Frantei, spera ca Tesla sa realizeze o investitie substantiala in ceea ce priveste productia de componente si piese pentru EV-uri. In Europa, singura unitate de productie a Tesla este amplasata in Germania, in proximitatea capitalei Berlin. (Surse: Reuters;Tesla)

Rivian Automotive, Inc. Class A (US.RIVN)[edit | ]

Producatorul de pickup-uri si SUV-uri electrice, Rivian, a inregistrat cea mai buna saptamana de la debutul sau pe bursa, actiunile companiei inregistrand o crestere solida de 48% dupa ce compania a raportat o productie trimestriala peste asteptari. Totodata, compania a inceput sa livreze sute de vehicule pentru Amazon, in Europa. Conform directorului executiv, Rivian are un drum lung de parcurs, exprimandu-si optimismul cu privire la revitalizarea lantului de aprovizionare si experienta operationala mult mai solida a companiei. (Sursa: Bloomberg)