Deficitul de protectie, in crestere - 31 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Deficitul de protectie al oamenilor in fata unor evenimente nedorite a crescut cu 9.2% in 2022, comparativ cu anul 2021, atingand valoarea de 137 mld. EUR. Deficitul de protectie reprezinta diferenta dintre resursele financiare necesare si resursele financiare disponibile la un moment dat. Ponderea in PIB a acestui deficit de protectie reprezinta 48%. In medie, o familie ar avea nevoie de 132,000 RON in cazul unui eveniment nefavorabil. (Sursa: ZF)

Mai multe investitii in Pilonul III[edit | ]

Cele zece fonduri de pensii facultative Pilon III au crescut, in septembrie 2023, cu 30%, ajungand la nivelul de 4.4 mld. RON. Comparativ cu septembrie 2022, activele inregistrau o valoare de 3.3 mld. RON, iar in 2019 de 2.2 mld. RON. Cresterea cu 1 mld. RON a fost datorata majorarii numarului de participanti, cu 83,000, dar si pe seama unor viramente mai mari. (Sursa: ZF)

Tot mai aproape de recesiune[edit | ]

Produsul intern brut al Germaniei a scazut cu 0.1% fata de precedentele 3 luni, ceva mai bine decat asteptarile analistilor, de o contractie de 0.2%. Productia a scazut in al treilea trimestru, crescand riscul ca cea mai mare economie europeana sa se indrepte spre o recesiune. Cele mai recente date economice subliniaza eforturile Germaniei de a-si reveni dupa o incetinire indusa de sectorul energetic iarna trecuta, care a fost urmata de doua trimestre de stagnare sau in cel mai fericit caz, crestere minima. (Sursa: Bloomberg)

Inteligenta artificiala sub lupa autoritatilor[edit | ]

Presedintele Joe Biden a prezentat un ordin executiv privind inteligenta artificiala, reprezentand prima actiune de acest fel a guvernului SUA. Ordinul face referire la noi evaluari de siguranta, cercetari privind impactul inteligentei artificiale asupra pietei muncii dar si la echitate si drepturi civile. Documentul se bazeaza pe angajamentele voluntare pe care Casa Alba le-a obtinut anterior de la 15 mari companii americane din domeniul tehnologiei si are ca scop sa devina prima reglementare concreta pentru dezvoltarea acestei tehnologii. Este important de mentionat faptul ca acest ordin vine cu putin timp inaintea summit-ului privind siguranta inteligentei artificiale, gazduit de Marea Britanie. (Sursa: CNBC)

PATRIA BANK S.A. (PBK)[edit | ]

Patria Bank a dat de curand startul celui de-al doilea modul al Academiei Patria, un program de educatie financiara antreprenoriala menit sa vina in sprijinul antreprenorilor romani pentru a-i ajuta sa continue sa isi dezvolte afacerile si sa depaseasca provocarile generate de mediul economic dificil din aceasta perioada. Accesul la program este gratuit si specialisti renumiti isi vor impartasi cunostintele timp de cateva saptamani, pentru a creste know-how-ul antreprenorilor in: economie, finante, marketing, produse bancare, fonduri europene si ESG. (Sursa: PatriaBank)

OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]

OMV Petrom si Auchan au finalizat proiectul prin care toate statiile Petrom au integrat magazinul MyAuchan. La nivel national, se numara aproximativ 400 de magazine in toate statiile. Proiectul s-a desfasurat pe durata a 3 ani iar investitia se ridica la peste 50 mil. EUR. Colaborarea dintre cele doua companii a inceput inca din 2017, acestea reusind sa finalizeze proiectul cu un an mai devreme decat a fost estimat initial. (Sursa: BVB)

General Motors Co (US.GM)[edit | ]

General Motors si United Auto Workers (UAW) au ajuns la un acord provizoriu, punand capat primei greve simultane a salariatilor celor trei producatori auto din Detroit. Aproape 50,000 de muncitori s-au alaturat grevei, care a costat, companiile si furnizorii, miliarde de dolari. Acordul urmeaza intelegerilor cu Ford si Stellantis, marcand victorii semnificative pentru muncitorii din industria auto. Strategia a presupus negocierea cu toti cei trei producatori auto in acelasi timp si folosirea grevelor tintite in fabrici cheie pentru a accelera negocierile. UAW a obtinut castiguri substantiale in ceea ce priveste salariile si beneficiile de pensionare. GM, Ford si Stellantis au sustinut ca cererile UAW ar creste costurile si i-ar dezavantaja in comparatie cu concurentii nesindicalizati precum Tesla si Toyota. (Sursa: Reuters)

HSBC Holdings (UK.HSBA)[edit | ]

HSBC a raportat un profit dupa taxe de 6.26 mld. USD, in trimestrul al treilea, in crestere cu 235% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar sub asteptarile analistilor. Cresterea s-a datorat unui mediu cu dobanzi mai mari, profitul inainte de taxe al bancii ajungand la 7.7 mld. USD. In pofida performantei solide, HSBC intentioneaza sa isi reduca rata CET1 la 14%-14.5%, de la 14.9% in prezent, si a initiat o rascumparare de actiuni de pana la 3 mld. USD. (Sursa: CNBC)

STELLANTIS NV (FR.STLAP)[edit | ]

Sindicatul canadian Unifor a initiat o greva nationala la care au participat peste 8,200 de muncitori din industria auto, dupa ce Stellantis nu a reusit sa ajunga la un nou acord pana la termenul limita. Acest lucru urmeaza incheierii unui acord provizoriu pentru aproximativ 43,000 de lucratori auto din SUA cu UAW, dupa sase saptamani de greve. Grevele din Canada afecteaza uzinele de asamblare din Ontario care produc vehicule, inclusiv modelele Chrysler 300, Pacifica, Dodge Challenger si Charger. Grevele au loc, deasemenea, dupa o greva nationala recenta de 12 ore impotriva General Motors, declansata de Unifor. Sindicatul negociaza cu fiecare producator auto in parte, urmand o abordare bazata pe un model stabilit cu Ford. (Sursa: CNBC)

McDonald's Corporation (US.MCD)[edit | ]

McDonald's a raportat, in trimestrul al treilea, un profit de 3.19 USD pe actiune, depasind asteptarile de 3 USD. Veniturile gigantului fast-food au ajuns la 6.69 mld. USD, cu o crestere de 8.8% a vanzarilor la nivel global in locatiile proprii, determinata de o crestere cu 8.1% a vanzarilor in restaurantele din SUA, atribuita cresterilor strategice de preturi si eforturilor de marketing. (Sursa: CNBC)