Din ce face bani Disney? - Trade Talk 10 august 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

La inceputuri, Disney i-a incantat pe copii. Treptat, i-a acaparat si pe adulti. Aseara, putea strange niste zambete de la investitori... n-a prea fost sa fie, dar sigur compania va incerca din nou.

In era moderna a sectorului auto, nu Tesla a copiat VW, ci invers. In streaming, Disney se ia acum dupa Netflix... caci bursa americana e nemiloasa: in ultimele 12 luni, Netflix a castigat 87%, in timp ce Mickey Mouse e minus 19%. Ceva-ceva pare sa fi functionat la Netflix si a scartait zdravan la Disney.1. Parcuri vs streaming

Incepem cu ce ne-a intrigat cel mai mult in cifrele de aseara: desi Disney investeste masiv in streaming, cresterea cea mai mare a fost in divizia parcurilor tematice. Pe segmentul asta, compania a reusit sa obtina peste 8 mld. USD trimestrul trecut, cu 13% peste cifra inregistrata in aceeasi perioada din 2022. Veniturile totale au saltat cu doar 4%, cel mai modest procent din ultimii 4 ani.

Exceptand ultimul Avatar, Disney n-a dat cine stie ce lovitura cu filmele. Produs de Pixar, "Elemental" a facut doar 423 mil. USD la nivel global. Cu cel mai nou "Indiana Jones", Disney a cheltuit 300 mil. USD, insa productia a generat incasari mai mari cu numai 69 mil. USD. In streaming, numarul de abonati a scazut cu 7%, pierderea incluzand circa 300,000 de fosti-cinefili Disney+, de 3x mai multi decat anticipau analistii. Totusi, la mai putin de patru ani de la debut, baza totala a ajuns la aproximativ 146 de milioane, adica peste 1/2 din cifra raportata de Netflix. Aproape toate variantele de abonament se scumpesc... exceptie fac cele intesate de reclame (deocamdata). Si apropo, restrictionarea partajarii parolelor soseste si la Disney, cel mai tarziu la inceputul anului viitor. In intalnirea cu analistii, CEO-ul Bob Iger a expediat rapid speculatia cum ca Apple s-ar gandi sa achizitioneze Disney. Cine-i tentat sa creada ca-i posibil ar trebui sa reflecteze la contextul global al reglementarilor, a spus Iger.

E tot mai greu de ghicit exact cui se adreseaza Disney la bursa. Randamentul dividendului e-n jur de zero, caci compania nu mai distribuie asa ceva de la inceputul pandemiei. Accentul pe streaming se justifica din plin, dar concurenta-i deja acerba in aria asta, iar costurile nu pot fi imblanzite usor. Sau poate ca succesul noilor masuri luate de Netflix chiar are picioare lungi, si-atunci investitorii pot paria pe-o criza de originalitate la Disney si implicit pe o cursa accelerata de recuperare.

2. Rivian profitabila?[edit | ]

Inca nu... dar se-apropie: pierderea neta s-a redus peste asteptari trimestrul trecut, la numai 1.2 mld. USD (adica 1.27 USD pe actiune). Veniturile totale au explodat la o cifra similara, 1.12 mld. USD, de 3x mai mare decat in aceeasi perioada din 2022.

Productia anticipata pentru 2023 a fost ajustata in crestere... chiar daca plusul e mai degraba simbolic: 52,000 de autovehicule, cu doar 2,000 mai multe decat cifra previzionata in mai (insa 2x vs anul trecut). In cel de-al doilea trimestru, Rivian a reusit sa livreze 12,640 de autovehicule, cu 59% mai multe fata de perioada precedenta. Atentia continua asupra costurilor este parte a solutiei, zice RJ Scaringe, CEO-ul Rivian. In februarie, circa 6% din forta de munca a fost rugata sa-si faca bagajele. Pentru intregul an, compania se-asteapta la cheltuieli de capital de 1.7 mld. USD, in scadere comparativ cu estimarea anterioara din mai.

Si producatorii auto traditionali au avut un trimestru bunicel. Toyota aproape ca si-a dublat profitul operational (si actiunile sunt la un nou maxim record pe bursa nipona), chiar daca japonezii se zbat acum pe-o piata chineza ultra-competitiva. O performanta aproape identica a reusit si Honda, cu vanzari excelente pe piata nord-americana. Renault a vandut cu 13% mai multe masini in primul semestru (iar procentul de crestere in Europa a fost de-aproape 2x mai spectaculos decat cel global). 

3. Biotehnologia, din nou pe radar[edit | ]

Cvasi-necunoscuta cu doar cateva luni in urma, Novo Nordisk e-acum a doua cea mai valoroasa companie europeana (dupa LVMH). Grupul danez, a carui capitalizare depaseste pana si produsul intern brut al tarii de origine, si-a anuntat azi rezultatele trimestriale: vanzari si profit net mai mari cu 30%, respectiv 43%, plus estimari imbunatatite pentru intregul an. Danezii n-au legatura cu AI, ci cu farma.

Mai precis, cu Ozempic si Wegovy... intrucat cele doua medicamente contra diabetului si obezitatii (desi nu neaparat in ordinea asta), ajunse virale in social media, au adus cea mai buna performanta financiara. Vanzarile explodeaza pentru Wegovy, dar accesibilitatea e inca redusa (in particular in SUA). Compania vrea sa-si creasca substantial productia si sa rezolve urgent bresele din distributie, caci alte 40 de companii, inclusiv Eli Lilly, vin tare din urma cu tratamente similare. Alta miza super-importanta: a convinge autoritatile SUA sa includa noile medicamente pe lista celor pentru care preturile sunt acoperite macar partial de sistemele publice de sanatate. Doar in acest an, Novo Nordisk si Eli Lilly au cheltuit o suma record de peste 1 mil. USD pentru lobby in Congresul american.

ETF-ul de referinta al companiilor de biotehnologie listate pe bursa americana e minus 3% in 2023, desi indicele S&P 500 e plus 16%. BioNTech si Moderna au raportat deceptionant in sezonul curent si cel mai trist e ca bugetele R&D incep sa fie reduse... adica banii cheltuiti pentru dezvoltarea unor tratamente inovatoare contra afectiunilor oncologice, pe baza tehnologiei mRNA. In lupta contra bolii Alzheimer, Biogen asteapta inca accesarea subventiilor federale in SUA. Cu Novo Nordisk si Eli Lilly, biotehnologia scoate capul de unde nu te-ai fi asteptat. 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: La Conpet, profitul net a scazut cu aproape 14% in primul semestru, dar cifra de 29.4 mil. RON a depasit bine de tot nivelul bugetat. La Transilvania Broker de Asigurare, primul semestru a adus o cifra de afaceri redusa cu 15% si un profit net mai mic cu 30%. Fondul Proprietatea a strans in IPO-ul Hidroelectrica aproape la fel de multi bani cat toate IPO-urile europene din prima jumatate a anului la un loc. Din indicele BET, se pregatesc sa raporteze Romgaz (maine), Nuclearelectrica si Digi Communications (14 august), precum si Hidroelectrica si Transelectrica (16 august).

Economie: Banca Nationala a Romaniei estimeaza o rata anuala a inflatiei de 7.5% la finalul acestui an... in usoara crestere fata de previziunea anterioara. Fie facem noi corectia fiscala, fie o vor face pietele, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In iulie, rata anuala a inflatiei a coborat usor, la 10.25%, cea mai modesta valoare dupa martie anul trecut.

Inflatie: Dupa 12 luni consecutive de moderare a cresterii, preturile la nivelul consumatorilor din SUA au saltat luna trecuta cu 3.2% (vs iulie 2022)... sub asteptarile economistilor. Fata de luna precedenta, pasul inainte a fost numai 0.2%, la fel ca-n iunie. Fara energie si alimente in calcul, cresterea anuala a preturilor a fost 4.7%, din nou sub asteptari.

Raportari: Pentru trimestrul trecut, Alibaba a raportat profitabilitate peste asteptarile analistilor (si cea mai mare crestere anuala a veniturilor totale dupa septembrie 2021). In primul semestru, profitul pre-taxare obtinut de Eon a fost cu 40% mai mare (vs aceeasi perioada din 2022)... si s-a dublat la RWE, nemtii care dezvolta in prezent 70 de mega-proiecte de energie regenerabila in Europa, urmarind dublarea portofoliului curent. La Allianz, profitul operational a sarit cu 7% trimestrul trecut (vs perioada identica din 2022), business-ul de asigurari sclipind mai tare decat cel de asset management. In schimb, Siemens a ratat asteptarile analistilor si vede o cerere tot mai modesta in cateva piete importante (inclusiv China). La Orsted, profitabilitatea a dezamagit trimestrul trecut, insa gigantul danez de energie eoliana isi mentine estimarile financiare pentru intregul an. 

STIAI CA?[edit | ]

De la final de 2018 incoace, actiunile Novo Nordisk s-au cvadruplat. Compania daneza se tranzactioneaza in prezent la multipli de 2x mai mari decat multe alte grupuri biotech/farmaceutice.