Dobanzi mai mici la obligatiunile statului roman - 26 ianuarie 2024

De la TradeVille.ro wiki

In ianuarie 2024, Ministerul Finantelor a imprumutat 4 mld. USD de pe pietele internationale, prin obligatiuni cu scadente de 5 si 10 ani, la dobanzi de 6%, respectiv de 6.5%. Prin comparatie, in ianuarie 2023, statul a emis obligatiuni in dolari pe 5 ani la un randament de 6.7%, in timp ce, pentru obligatiuniunile pentru 10 ani, randamentul a fost de 7.2%. Pentru intreg anul 2024, Romania a programat imprumuturi de pe pietele externe de 8.5-9.5 mld. EUR. (Sursa: ZF)

Banca Centrala Europeana mentine ratele neschimbate[edit | ]

Banca Centrala Europeana a mentinut nemodificate ratele dobanzilor si a reiterat ca le va mentine ridicate pentru o “perioada suficient de lunga” cu scopul de a aduce inflatia la nivelul tinta. Aceasta este a treia sedinta consecutiva in care banca centrala mentine stabila politica monetara, dupa ce a majorat rata dobanzii la 4% in septembrie 2023. (Sursa: CNBC)

PIB-ul Statelor Unite, crestere peste asteptari[edit | ]

Economia Statelor Unite a crescut mult mai rapid in ultimele 3 luni ale anului 2023 decat se asteptau analistii, reusind sa evite o recesiune pe care piata o considera inevitabila. Produsul Intern Brut a crescut cu o rata anualizata de 3.3% in al patrulea trimestru, dupa ce, in trimestrul anterior, cresterea a fost de 4.9%. Prin comparatie, analistii anticipasera o crestere de 2% pentru ultimul trimestru. (Sursa: CNBC)

Turcia majoreaza din nou rata dobanzii[edit | ]

Banca Centrala a Turciei a majorat joi rata dobanzii cheie cu inca 250 de puncte de baza, pana la 45%, in linie cu asteptarile analistilor. Aceasta este a opta majorare consecutiva de la alegerile din mai 2023, in conditiile in care Turcia continua lupta impotriva inflatiei de doua cifre, care a crescut la 64.8% in decembrie, fata de 62% in noiembrie. Totodata, moneda nationala, lira turceasca, a atins un minim istoric fata de dolarul american la inceputul lunii ianuarie, depasind pentru prima data valoarea de 30 de lire pentru 1 USD. (Sursa: CNBC)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET)[edit | ]

Bittnet Group a anuntat alegerea unui nou Consiliu de Administratie. Noul CA, format din 5 membri, include pe actualul CEO Mihai Logofatu si 4 independenti: Claudiu Constantinescu, Bogdan Ciucu, Lucian Anghel si Paul Miches. Cristian Logofatu nu si-a depus candidatura pentru aceste alegeri dar a declarat ca ramane un actionar fidel al actualului management. Acesta considera ca urmatorul obiectiv pentru companie este cresterea profitabilitatii. (Sursa: Financial Intelligence)

AQUILA PART PROD COM S.A. (AQ)[edit | ]

Aquila deruleaza o oferta de vanzare accelerata (accelerated bookbuild - ABB) de pana la 100 mil. de actiuni, adica o participatie de 8.33% din actiunile existente, la un pret care va fi stabilit de ABB. Lansarea ofertei a avut loc in data de 25 ianuarie dupa inchiderea bursei si se va incheia pe 26 ianuarie, cand se va determina si pretul si se va face alocarea. La pretul de inchidere de 1.06 RON pe actiune din sedinta de joi, 25 ianuarie, valoarea pachetului vandut s-ar putea ridica la maximum 106 mil. RON, insa este posibil ca societatea sa ofere un discount fata de pretul din piata. (Sursa: ZF)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)[edit | ]

In primele 15 sedinte de tranzactionare din acest an la BVB, actiunile Hidroelectrica au avut un rulaj de tranzactionare de 542.2 mil. RON, reprezentand 56.5% din valoarea tuturor tranzactiilor realizate cu actiuni pe segmentul principal al BVB in 2024, de 959 mil. RON. Raportat la intreaga piata, care include si piata AeRO, procentul se ridica la 54.3%. Pretul actiunilor H2O a scazut cu 6.2%, de la 128 RON la 120.1 RON, ca efect al analizelor realizate de Morgan Stanley si Citigroup, care au redus pretul tinta pentru companie. (Sursa: ZF)

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP)[edit | ]

Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer&Contractor a anuntat semnarea a sase contracte cu firma RCTI, in cadrul careia grupul este actionar majoritar din anul 2022. Obiectivele contractelor constau in lucrari de constructii, lucrari suplimentare si deduceri de contract, cu o valoare totala de aproximativ 40 mil. EUR. In alte stiri, Impact a obtinut certificarea Best Managed Companies in Romania, ce recunoaste performanta echipei de management in implementarea celor mai bune practici, procese si proceduri la standarde recunoscute international. (Surse: ZF;Piata Financiara)

SIPEX Company S.A. (SPX)[edit | ]

Sipex, companie ce distribuie materiale de constructii, a informat piata cu privire la intentia de a deschide o fabrica proprie. Unitatea de productie va fi infiintata prin fonduri nerambursabile, in cadrul proiectului demarat de Guvernul Romaniei, programul ConstructPlus. In vederea implementarii, compania a achizitionat deja un teren in judetul Prahova, cu scopul de a se extinde intr-un canal de vanzare nou. (Sursa: ZF)

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE)[edit | ]

Fondatorii SafeTech, Victor Gansac si Paul Rusu, care detin functiile de director general si director financiar, au vandut cate 1.37 mil. actiuni fiecare, la un pret de 2.36 RON/unitate. Astfel, dupa tranzactiile realizate, Victor Gansac si Paul Rusu au ramas cu o participatie reprezentand aproximativ 29.5% din capitalul social. In ultimele 12 luni, actiunile companiei s-au tranzactionat in scadere cu 21.2%. (Sursa: ZF)

Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]

In ultimul trimestru al anului 2023, livrarile de smartphone-uri Apple in China au inregistrat o scadere de 2.1% din cauza concurentei intense, in special din partea Huawei, conform IDC. Apple a ocupat prima pozitie pe intregul an 2023, dar se confrunta cu presiuni asupra vanzarilor, din cauza unor restrictii impuse asupra utilizarii dispozitivelor de catre unele companii chineze. Analistii de la Jefferies anticipeaza o scadere a livrarilor Apple in 2024, in timp ce Huawei isi consolideaza cota de piata, estimand 64 mil. livrari la nivel global in 2024. (Sursa: Reuters)

NOKIA (FR.NOKIA)[edit | ]

Nokia anticipeaza o recuperare a cererii in a doua jumatate a anului, dupa ce compania s-a confruntat cu vanzari slabe de echipamente 5G. Nokia a inregistrat o scadere al EBIT in ultimul trimestru al anului 2023, ajungand la 846 mil. EUR, cifra care a depasit asteptarile analistilor. Pretul actiunii a crescut cu 7% dupa publicarea rezultatelor. De asemenea, compania anticipeaza, pentru inreg anul 2024, un profit operational cuprins in intervalul 2.3 – 2.9 mld. EUR. (Sursa: Reuters)

HYUNDAI MOT.0,5N.VTG GDRS (DE.HYU)[edit | ]

Hyundai Motor a avertizat piata cu privire la incertitudinile pentru anul urmator, dupa ce profitul din trimestrul patru a fost sub estimarile analistilor, afectat de un KRW (won coreean) mai puternic. Compania anticipeaza provocari in 2024, inclusiv incertitudini macroeconomice si o scadere in economia reala, fluctuatii ale ratei de schimb si costuri crescute legate de vanzari din cauza competitiei intense. Compania vizeaza o crestere de 4-5% a vanzarilor in 2024, si o investitie totala de 12.4 trilioane KRW. (Sursa: Bloomberg)