Dobanzi mari dar cat de mari? - Trade Talk 22 septembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Seara de miercuri la Fed a fost intepretata in felul urmator: dobanzi (mai) mari pentru o perioada (mai) lunga de timp. Problema cu interpretarea asta e ca nu explica in totalitate vanzarile impestuoase de titluri de stat vazute ieri.

O interpretare alternativa ar fi: dobanzi inca mici pentru o perioada incerta de timp. Explicam imediat. 

1. Ce-a anuntat Fed-ul?[edit | ]

Miercuri seara, cea mai importanta banca centrala din lume a preferat sa mentina dobanda de referinta din SUA la 5.5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.

In noul set de previziuni publicat cu ocazia asta, Fed-ul sugereaza ideea unei majorari aditionale de 25 bps, candva pana la finalul acestui an. Daca se intampla, ar fi a 12-a scumpire a banilor de cand Fed-ul a inceput ciclul asta, in martie anul trecut. Insa nu-i consens absolut, cel putin nu deocamdata: din cei 19 participanti cu drept de vot, numai 12 favorizeaza varianta majorarii. Pentru 2024, Fed-ul vede acum doua taieri de cate 25 bps, cu doua mai putine decat in iunie. Dar sunt taieri, nu majorari. Asta desi cresterea economica anticipata pentru acest an s-a dublat fata de ritmul estimat in iunie... iar banca centrala mizeaza pe o rata a somajului de numai 3.8% (comparativ cu 4.1% la inceputul verii). Inflatia anuala, anume valoarea calculata asa cum prefera Fed-ul, e vazuta in scadere, la 3.7% (comparativ cu 3.9% in iunie).

Sa recapitulam: in afara majorarii de 25 bps sugerate pentru noiembrie sau decembrie, Fed-ul se pozitioneaza cel putin teoretic pentru dobanzi stabile sau mai mici. Economia americana e vazuta in continuare pe cai mari, la fel piata muncii. Inflatia e vazuta in scadere.

2. Ce-a zis Jay Powell?[edit | ]

Suntem destul de sus cu dobanzile, asa incat ne permitem sa navigam cu prudenta, a indicat Powell miercuri seara. Dar pentru noi, alta declaratie a fost incredibil de interesanta. Usor iritat de intrebarea unui jurnalist, Powell a tinut sa afirme o idee despre care piata avea ceva dubii: daca economia americana ar fi sa alunece, atunci e de preferat sa alunece bland. Si nu-i doar o preferinta, e o prioritate pentru Fed, a accentuat Powell.

Scumpirea petrolului a aparut ca subiect in conferinta de presa dar n-a fost aprofundat. Ca si perspectiva, cotatiile internationale ale petrolului au sarit cu-aproape 30% fata de inceputul lunii iulie, cand Arabia Saudita a redus dramatic productia. N-a fost aprofundata nici oportunitatea unei accelerari a reducerii bilantului bancii centrale. Powell a laudat scaderea inflatiei din ultimele trei luni. Asta pentru ca Fed-ul se uita cu predilectie la un cos de consum extrem de particular, care exclude energia si alimentele, componente considerate traditional ca fiind mult prea volatile. Prezumtia implicita e ca scumpirea carburantilor, cea mai severa din ultimul deceniu pentru acest moment din an, nu se va varsa in calculul inflatiei asa cum il prefera banca centrala.

Nu s-a mai vorbit asa mult despre ideea schimbarii targetului oficial de inflatie. Ramane cum s-a stabilit: o inflatie anuala de 2% a fost perfecta in anii 90, e la fel de potrivita acum. Fed-ul isi pastreaza targetul noi ne pastram indoielile. 

3. Cum au reactionat pietele?[edit | ]

Primul reflex al investitorilor a fost sa vanda titluri de stat americane la scadente scurte, care-s de regula puternic ancorate de actiunile si vorbele Fed-ului. La scadenta de 2 ani, dobanda a tasnit la cele mai mari valori dupa 2006. Era cotata la 5.14% in aceasta dupa-amiaza... inca in urma dobanzii de referinta (5.5%) si a valorii acesteia sugerate pentru finalul anului (5.75%).

Cateva ore mai tarziu, insa, piata titlurilor de stat din SUA s-a rupt cu adevarat la scadente medii si lungi. La cea de 10 ani, dobanda a sarit la maximele ultimilor 16 ani. Afisa 4.48% in aceasta dupa-amiaza (cu 4.56% la scadenta de 30 de ani). Petrol scump + dolar american puternic + dobanzi in crestere = bursa tresare. Ieri, indicele DJIA a pierdut peste 300 de puncte, alunecand pentru a treia zi consecutiv. Au fost deprecieri severe in sectorul de tehnologie: Amazon a pierdut peste 4%, iar Nvidia, aproape 3% (fiind minus 17% de la inceputul acestei luni).

Apropo, tot ieri, Banca Angliei a pastrat dobanda de referinta la 5.25%, dupa 14 majorari succesive. Banca Japoniei a tinut si ea costul banilor la minus 0.1%. Christine Lagarde a fost citita saptamana trecuta ca semnalizand debutul unei pauze, dupa o inasprire la pas a conditiilor monetare din zona euro. Insa petrolul urca pe grafice... asadar, sunt bancile centrale cu cateva saptamani (cel putin) in urma evenimentelor? 

TOP TRENDING[edit | ]

Eveniment: TradeVille e Partener Principal la prima editie Quarterly Report dedicat comunitatii investitorilor si a companiilor romanesti, evenimentul include sesiuni de networking si permite adresarea de intrebari in direct. Data e 4 octombrie, intervalul de timp 17:30 21:00, intr-o locatie fabuloasa, One Tower la etajul 17. Pentru detalii si participare, CLICK AICI.

IT: 2B Intelligent Soft a inregistrat in primul semestru un profit net mai mare cu 132% (vs aceeasi perioada din 2022), la venituri din exploatare in crestere cu 71%. Cifrele au fost raportate miercuri, actiunile companiei listate pe AeRO din martie anul trecut sarind ieri cu-aproape 15%.

Debut: AROBS Transilvania Software trece de luni (de pe piata AeRO) pe piata reglementata a BVB. Cea mai mare companie romaneasca de tehnologie listata pe bursa noastra e plus 34% in acest an... dupa transferul actiunilor, AROBS urmand sa ia in considerare variante alternative de finantare precum emisiuni de obligatiuni si majorari de capital.

Calendar: Saptamana viitoare e... inca una de raportari semestriale pe AeRO. Isi vor publica rezultatele financiare Agroserv Mariuta, detinatoarea brandului Laptaria cu Caimac (miercuri 27 septembrie), DN Agrar, adica cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, dezvoltatorul de jocuri video Firebyte Games, producatorul de lactate Bonas Import Export si compania de prospectare geologica Prospectiuni (toate acestea, joi 28 septembrie), precum si Grup Serban Holding, companie activa in mai multe domenii din agricultura, si Air Claim, companie care faciliteaza obtinerea drepturilor pasagerilor aerieni (ambele, vineri 29 septembrie).

Agricultura: Polonia nu vrea sa mai livreze echipament militar Kievului... relatiile s-au racit brusc din cauza complicatiilor aduse de tranzitul cerealelor ucrainene. Rusia continua sa fie cel mai exportator de grau din lume, preturile globale fiind acum la jumatate din cele vazute la inceputul conflictului militar.

Livrari: FedEx a sarit ieri cu peste 4%, intr-o piata in scadere... dupa ce profitul net anuntat pentru cel mai recent trimestru a batut asteptarile analistilor, iar compania si-a imbunatatit estimarile financiare pentru intregul an fiscal pe seama reducerii costurilor, a cresterii preturilor si a castigarii de cota de piata de la rivala UPS. Ne asteptam ca FedEx sa aiba o evolutie mai buna la bursa decat UPS, au scris imediat analistii JPMorgan Chase.

Fast-food: In SUA, McDonald's va majora taxele de franciza pentru restaurante nou infiintate, prima oara in ultimii aproape... 30 de ani. Circa 95% din cele aproximativ 13,400 de restaurante operate in America sub brandul McDonald's functioneaza in regim de franciza. In cel de-al doilea trimestru, conform cifrelor anuntate la final de iulie, McDonald's a depasit estimarile analistilor atat in privinta incasarilor totale, cat si a profitabilitatii.

Titluri de stat: Dobanda titlurilor de stat americane cu scadenta la 30 de ani va continua sa creasca, a apreciat intr-o postare pe X celebrul investitor miliardar Bill Ackman... care urmareste 5.5% ca target (vs 4.56% in aceasta dupa-amiaza). Inflatia nu va ajunge la 2%, nu conteaza de cate ori reitereaza Powell obiectivul asta, a adaugat Ackman. 

STIAI CA?[edit | ]

In urma cu fix 38 de ani, pe 22 septembrie 1985, reprezentantii celor mai mari 5 puteri economice din acea vreme (SUA, Franta, Germania, Japonia si Regatul Unit) s-au intalnit la Plaza Hotel in New York... si au decis masuri coordonate de slabire a dolarului american, care se tranzactiona in apropierea unor maxime istorice. Am reusit sa fac atunci o avere pariind impotriva dolarului, a dezvaluit ulterior George Soros.