Economia americana incheie anul pe plus - 27 ianuarie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Economia americana inregistreaza o noua crestere in trimestrul patru al anului 2022, marcand o crestere anuala de 2.9%, usor in scadere fata de nivelul de 3.2% inregistrat in trimestrul anterior. Cheltuielile de consum, care reprezinta cea mai mare pondere in PIB, au crescut cu 2.1%. Pentru intregul an 2022, cresterea PIB a fost de 1%, ameliorand temerile legate de o posibila recesiune, dar in scadere accentuata fata de cresterea de 5.7% inregistrata in 2021. (Sursa: NY Times)

Economii in detrimentul creditelor[edit | ]

Potrivit ultimelor date publicate de BNR, in luna decembrie 2022, creditul acordat populatiei a inregistrat o crestere anuala de doar 7.3% pentru creditele denominate in RON, pe fondul diminuarii soldului fata de luna noiembrie, in timp ce, pentru creditele denominate in valuta, s-a inregistrat o scadere anuala record, de peste 10%. De cealalta parte, depozitele denominate in RON au marcat o crestere anuala de 8.1%, ajungand la 179 mld. RON. Raportul credite in sold/depozite in sold pentru componenta in RON a ajuns la circa 82%, in scadere de la peste 83%, cat era la finalul anului 2021. Depozitele in EUR ale populatiei au incheiat cu o crestere anuala de 4.6%, la un sold de peste 124 mld. RON. (Surse: Economica.net; BNR)

Asteptari pentru 2023[edit | ]

Potrivit unui studiu realizat de CFA Romania in luna decembrie, cursul de schimb pentru intreg anul 2023 este asteptat sa depaseasca pragul de 5 RON, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni fiind de 5,0080 RON, iar pentru orizontul de 12 luni – de 5,0636 RON. Rata inflatiei este prognozata la o valoare medie de 10.27%, iar nivelul ROBOR la trei luni este asteptat sa creasca pana la 7.33%, in timp ce dobanzile la titlurile de stat pe 10 ani sunt asteptate sa depaseasca nivelul de 8%. (Sursa: Economica.net)

Noi sanctiuni impotriva Rusiei[edit | ]

Incepand cu 5 februarie, UE va interzice importurile pentru anumite produse petroliere rusesti, fapt care ar putea conduce la o restrangere a ofertei la nivel global si la cresterea preturilor, in special a motorinei. Se asteapta ca aceasta ultima sanctiune sa aiba un impact mai mare asupra Rusiei decat au avut-o, pana in prezent, interdictiile asupra transportului maritim de petrol rusesc si plafonarea pretului acestuia. (Sursa: Barrons)

Companiile zilei:[edit | ]

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE)[edit | ]

SAFETECH INNOVATIONS - Compania de cybersecurity, Safetech, a anuntat ca simbolul SAFE va fi suspendat de la tranzactionare in perioada 2-3 februarie 2023. Astfel, dupa inchiderea sedintei de tranzactionare din 01.02.2023, ordinele existente in sistemul de tranzactionare pe simbolul SAFE vor fi eliminate. Simbolul isi va relua tranzactionarea incepand cu 6 februarie 2023 in pietele REGS si DEALS, cu o variatie maxima de pret de +/-15% fata de pretul de referinta. (Sursa: BVB)

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP)[edit | ]

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. - Impact Developer & Contractor a anuntat piata cu privire a infiintarea unei noi companii de constructii. Astfel, Impact Alliance Moldova urmeaza a fi responsabila de toate proiectele grupului din zona Moldovei, urmand sa gestioneze proiectul Greenfield Copou din Iasi. Aceasta decizie vine dupa ce, in prealabil, compania si-a infiintat o alta companie de constructii, RCTI, precum si o companie de arhitectura si design. (Sursa: BVB)

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL)[edit | ]

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA - Transelectrica a anuntat convocarea AGOA pentru data de 28 februarie 2023, in cadrul careia, printre altele, actionarii vor dezbate programul de investitii pentru exercitiul financiar 2023, estimarile pentru perioada 2024 – 2025 si Bugetului de Venituri si Cheltuieli aferent anului 2023. BVC va fi disponibil pe site-ul societatii incepand cu data de 27 ianuarie. (Sursa: BVB)

ROMAERO SA BUCURESTI (RORX)[edit | ]

ROMAERO SA BUCURESTI - Romaero a anuntat ca, in cadrul AGA, desfasurata in data de 25 ianuarie, actionarii nu au aprobat majorarea capitalului social al societatii cu suma de 34.4 mil. RON – aceasta reprezentand valoarea investitiilor finantate in anii 2019 si 2020 de la bugetul de stat. (Sursa: BVB)

DAFORA SA (DAFR)[edit | ]

DAFORA SA - Conform Hotararii AGOA din 26.01.2023, actionarii Dafora au luat act de renuntarea la mandatul de administrator special de catre Calburean Gheorghe si au aprobat inlocuirea acestuia cu Calburean Mircea. (Sursa: BVB)

Simtel Team (SMTL)[edit | ]

Simtel Team - Conducerea Simtel Team a modificat convocatorul AGOA pentru data de 27/28 februarie 2022. Astfel, societatea ofera posibilitatea actionarilor de a-l alege pe Iulian Nedea ca Administrator unic, pentru o perioada de 4 ani, incepand cu 1 martie 2023, sau sa aleaga un nou administrator unic, pentru un mandat de 2 ani. Data limita pana la care actionarii Simtel pot face propuneri privind candidatii pentru functia de Administrator unic este 11 februarie 2023. (Sursa: BVB)

SAP SE (SAP)[edit | ]

SAP SE - SAP, compania germana de software, analizeaza posibilitatea de a vinde participatia ramasa la Qualtrics International si, totodata, planuieste un program de restructurare a fortei de munca, care va afecta aproximativ 2.5% din angajatii SAP (3,000 de locuri de munca). Compania a declarat ca scopul acestor doua actiuni este de a muta focusul businessului catre cel mai important segment al sau, si anume serviciile de cloud. Acestea au fost principala sursa de venituri ale companiei in anul anterior. (Sursa: Bloomberg)

Chevron Corporation (US.CVX)[edit | ]

Chevron Corporation - Chevron a informat piata ca urmeaza sa isi tripleze bugetul alocat rascumpararii de actiuni, pana la suma de 75 mld. USD. Astfel, acest buget alocat rascumpararilor ar deveni cel mai mare de pana acum din industria petroliera (peste cel al Exxon Mobil, de 50 mld. USD), pus pe seama preturilor ridicate din industrie care au majorat semnificativ profitul companiei. De asemenea, compania a anuntat cresterea cu 6% a dividendului trimestrial acordat. Chevron urmeaza sa isi publice rezultatele financiare in cursul zilei de astazi, analistii Refinitiv estimand ca firma isi va dubla profitul pentru anul 2022, pana la 37.2 mld. USD. (Sursa: Reuters)

Toyota Motor Corporation (US.TM)[edit | ]

Toyota Motor Corporation - Toyota, cea mai mare companie din Japonia si unul dintre cei mai influenti producatori din lume, a anuntat joi retragerea din functie a actualului CEO, Toyoda, nepotul fondatorului. Rolul va fi preluat de la 1 aprilie de Koji Sato, in varsta de 53 de ani, director de branding si presedinte al marcii Lexus a Toyota. Sub conducerea lui Toyoda, compania a fost reticenta in adoptarea masinilor electrice, sustinand mai degraba tehnologia hibrida. Investitorii se asteapta ca schimbarea de management sa stabileasca o noua directie pentru companie. (Sursa: Reuters)

International Business Machines Corporation (IBM) (US.IBM)[edit | ]

International Business Machines Corporation (IBM) - IBM incheie cel de-al patrulea trimestru cu o cifra de afaceri de 16.7 mld. USD, in linie cu rezultatele inregistrate in T4 2021, dar peste nivelul previzionat de analisti. Profitul ajustat pe actiune a fost de 3.60 USD, in linie cu asteptarile analistilor. Performanta solida din acest trimestru se datoreaza cresterilor inregistrate in segmentele de software si infrastructura. Pentru intregul an 2022, IBM a inregistrat o cifra de afaceri de 60.5 mld. USD, depasind cu 6% nivelul inregistrat in 2021. Totodata, compania estimeaza, pentru anul 2023, o cifra de afaceri de 63.5 mld. USD, depasind anticiparile analistilor, care estimasera anterior un nivel de 60.8 mld. USD. (Sursa: Barrons)