Emisiunile de obligatiuni municipale, pe pozitii - 19 septembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Primariile din Romania se pregatesc sa se finanteze cu 2.3 mld. RON, pana in primavara lui 2024, prin intermediul unor emisiuni de obligatiuni municipale, care vor sustine planurile de dezvoltare a infrastructurii locale si prin care marii investitori vor putea sa isi diversifice portofoliile. In prezent, la BVB, sunt listate 35 de emisiuni de obligatiuni municipale si judetene in valoare totala de 2.5 mld. RON. Prin comparatie cu titlurile de stat, fondurile atrase prin obligatiuni municipale se indreapta catre dezvoltarea infrastructurii locale pentru a se evita presiunea suplimentara asupra bugetelor primariilor. (Sursa: ZF)

Crestere de 65% a numarului de investitori in ETF-ul BET Patria-TradeVille[edit | ]

Fondul de investitii tranzactionat la BVB, ETF BET Patria-Tradeville, care replica indicele de referinta BET, si-a crescut numarul de investitori cu 65% de la inceputul anului pana in prezent, ajungand la 11,793 investitori. La jumatatea lunii septembrie, ETF-ul inregistra active totale in valoare de 122 mil. RON, marcand un avans de 69% in acest an. De asemenea, valoarea unitara a activului net (VUAN) s-a majorat cu peste 20%, la 21.07 RON. (Sursa: ZFCorporate)

UE cauta sa reduca dependenta de China[edit | ]

Uniunea Europeana ar putea deveni, pana in 2030, dependenta de China in ceea ce priveste bateriile de litiu-ion, in lipsa unor masuri ferme de diversificare a furnizorilor. Ca urmare a cresterii ponderii economice a Chinei in economia globala, Comisia Europeana va propune o serie de masuri pentru a reduce riscul ca Europa sa devina dependenta de China, afirmand nevoia de diversificare catre Africa si America Latina. Ingrijorarile vin pe fondul avantului luat de sursele de energie regenerabila, precum energia eoliana si solara, in drumul spre atingerea obiectivului principal de a inregistra zero emisii nete de dioxid de carbon pana in 2050. (Sursa: Reuters)

BCE, optimista in privinta inflatiei[edit | ]

Banca Centrala Europeana ar putea vedea inflatia revenind la tinta principala de 2% mai devreme decat se preconizeaza in prezent, avand in vedere starea fragila a economiei din Zona Euro. Conform viceguvernatorului Bancii Portugaliei, avand in vedere incetinirea semnificativa a inflatiei si a efectului produs de cresterea dobanzii de referinta in ultimul an, BCE ar urma sa mentina pentru moment dobanda de politica monetara la nivelul actual. (Sursa: Bloomberg)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET)[edit | ]

Dataware Consulting, companie parte a Grupului Bittnet, anunta semnarea unui contract semnificativ, a carui valoare depaseste 10% din cifra de afaceri individuala a anului precedent. Contractul se va derula pe 2 ani, avand o valoare totala de 7.1 mil. RON. Acordul prevede furnizarea, instalarea si configurarea de echipamente IT de stocare, beneficiarul fiind un client din sectorul public. (Surse: BVB;ZF)

SEVERNAV SA DR. TR. SEVERIN (SEVE)[edit | ]

Santierul Naval Severnav Drobeta Turnu-Severin, companie cu o capitalizare de 20 mil. RON, a incheiat pe 16 septembrie un contract comercial pentru construirea unui corp de nava. Cumparatorul este Rensen Driessen Shipbuilding BV, o companie olandeza. Termenul de livrare este 2024, iar valoarea contractului ajunge la 2.82 mil. EUR. Pretul actiunilor SEVE a marcat o crestere de 55.3% de la inceputul anului pana in prezent, avand un rulaj de 132,692 RON. (Surse: BVB;ZF)

Oblig Restart Energy One 2026 (REO26)[edit | ]

Furnizorul de electricitate si energie regenerabila, Restart Energy One, a incheiat primele 6 luni din 2023 cu o cifra de afaceri de 110.8 mil. RON, in crestere cu 11% fata de S1 2022, datorita diviziei de servicii, care a contribuit cu 47% la realizarea veniturilor. In privinta cheltuielilor, acestea au crescut cu acelasi procent comparativ cu S1 2022, ca urmare a cresterii cu 81% a cheltuielilor cu utilitatile. Astfel, compania a inregistrat o crestere de 4.3% a rezultatului operational, in timp ce profitul net a crescut cu 472%, datorita rezultatului financiar pozitiv de 28.2 mil. RON. (Sursa: BVB)

Alibaba Group Holding Ltd (US.BABA)[edit | ]

Gigantul chinez de comert electronic, Alibaba Group, intentioneaza sa investeasca pana la 2 mld. USD in Turcia, fara sa precizeze cand urmeaza sa debuteze investitia. Conform presedintelui Alibaba, Michael Evans, compania a investit deja 1.4 mld. USD in Turcia prin intermediul unitatii sale Trendyol, una dintre cele mai cunoscute platforme de comert electronic din Turcia. Astfel, Trendyol, intentioneaza sa dezvolte un centru de date si un centru logistic in Ankara, precum si un centru de operatiuni de export la aeroportul din Istanbul. (Sursa: Reuters)

Societe Generale Group (FR.GLE)[edit | ]

Actiunile Societe Generale au scazut cu peste 9%, la debutul sesiunii de tranzactionare de luni, dupa ce banca a declarat ca se asteapta la o stagnare a vanzarilor in urmatorii ani, ca urmare a planului strategic propus de noul director general, Slawomir Krupa. Societe Generale a precizat ca are ca obiectiv atat inregistrarea unui procent cuprins intre 9% si 10% a indicatorului ROTE, cat si o rata de distribuire a profitului net sub forma de dividende de 40-50%. De asemenea, noile obiective ale bancii vizeaza cresterea anuala a veniturilor intre 0% si 2% in perioada 2022-2026, si imbunatatirea indicatorului de eficienta a costurilor. (Sursa: Reuters)

Chevron Corporation (US.CVX)[edit | ]

Producatorul petrolier american, Chevron, a anuntat luni ca a reluat in totalitate productia la instalatia de gaz natural lichefiat (GNL) din Wheatstone, Australia, dupa ce, saptamana trecuta, ca urmare a unei defectiuni, productia s-a redus cu aproximativ 20%. Conform precizarilor companiei, defectiunea si grevele nu au afectat livrarile programate. (Sursa: Reuters)

Qualcomm Inc (US.QCOM)[edit | ]

Producatorul de cipuri, Qualcomm, a anuntat ca a semnat un memorandum de intelegere privind cooperarea strategica alaturi de Baidu. Conform declaratiilor Qualcomm, cele doua companii vor dezvolta impreuna tehnologia realitatii extinse (XR) si aplicatiile acesteia in turism, educatie si alte industrii. In 2021, Baidu a lansat platforma XiRang pentru a sprijini dezvoltarea metaversului, iar prin parteneriatul cu Qualcomm, Baidu urmareste sa imbunatateasca experienta utilizatorului metaversului prin integrarea platformei de dezvoltare Snapdragon Spaces a Qualcomm si a tehnologiilor XR de ultima generatie ale acesteia in platforma XiRang. (Sursa: technode.com)