Energie verde dar cat de verde la bursa? - Trade Talk 02 noiembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Era pe val cu vreo doi ani in urma. In toamna asta, insa, energia verde e asaltata de pe-aproape toate flancurile. Tesla a pierdut 1/5 din valoare de la ultima raportare trimestriala a companiei din 18 octombrie, Siemens Energy e suspectata c-ar avea nevoie de banii statului german, iar complexul fotovoltaicelor parc-a picat din pom.

Tranzitia planetei spre un viitor mai respirabil ramane intacta. Si-atunci, cum de-am ajuns in punctul asta? 1/3 din capitalizarea ETF-ului de referinta al energiei verzi a zburat pe fereastra in acest an, grupul business-urilor de top din domeniu tranzactionandu-se acum la cele mai scazute cotatii din iulie 2020 incoace. 

1. EVs[edit | ]

Ford a anuntat joia trecuta ca va amana investitii destinate mobilitatii electrice de vreo 12 mld. USD, inclusiv constructia unei noi fabrici de baterii... a doua oara in mai putin de-o luna cand primim o asemenea veste. Si nu-i doar Ford.

GM renunta si ea temporar la a-si deschide a doua uzina si se retrage dintr-un parteneriat cu Honda, gandit sa inunde piata auto globala cu EVs care-ar fi costat sub 30,000 USD. Noul Gigafactory din Mexic, bazat pe investitii de circa 5 mld. USD, e pus si el pe lista de-asteptare. La Hertz, care cumpara majoritatea EVs de la Tesla, electrificarea flotei nu mai pare cine stie ce prioritate.

Cum de-am ajuns aici? Ne zice John Lawler, CFO-ul Ford: preturile sufera scaderi formidabile. Producatorul american a pierdut in medie 36,000 USD la fiecare dintre cele 36,000 de masini electrice pe care le-a livrat dealerilor trimestrul trecut. Chiar si-asa, EVs n-au ajuns suficient de accesibile, iar Ford nu gaseste deocamdata echilibrul perfect intre pret, marje de profit si cerere.

Rivala GM si-a scos din minte ideea c-ar putea fabrica 400,000 de EVs pana la mijlocul anului viitor. N-are sens sa mai aruncam cu cifre, zice CFO-ul Paul Jacobson. Apropo, spre deosebire de Ford, segmentul EVs nu-i individualizat in raportarile celor de la GM, asa ca n-avem idee cat de mari sunt pierderile aici. Nu-i posibil sa-ti cresti la infinit livrarile cu o rata anuala compusa de 50%, tocmai ce ne-a pus in garda Elon Musk. Referinta celor 20 de milioane de EVs pe care Tesla intentiona sa le puna pe strazi pana in 2030, de 20x mai multe decat la inceputul deceniului, a lipsit cu desavarsire pe 18 octombrie. Ca perspectiva: pentru a-si atinge totusi obiectivul, Tesla ar trebui sa construiasca sapte sau opt Gigafactory-uri... in medie, una la fiecare 12 luni. Costul total estimat? Aproximativ 600 mld. USD, de peste 40x mai mult decat profitul net obtinut anul trecut.

Banii s-au scumpit mai serios decat s-au ieftinit masinile electrice. De 19 ori a mentionat dobanzile Elon Musk in teleconferinta cu analistii din 18 octobrie.

In America, vanzarile EVs au crescut cu 51% in primele noua luni, de-aproape 4x mai rapid decat piata auto totala, dar sub saltul de 69% reusit in aceeasi perioada din 2022. Livrarile modelului F-150 Lightning, vedeta electrica a celor de la Ford, aproape ca s-au injumatatit in T3/2023. Rata creditelor neperformante in sectorul auto din SUA, ce-i drept in randul debitorilor subprime, a atins un maxim record in septembrie... iar situatia asta nu-i de ieri, de azi, dateaza inca de la finalul anului trecut.

Nu-i doar in America Mercedes-Benz are si ea o opinie despre piata EVs in 2023: e brutala. La nemti, obiectivele de productie vor fi pastrate pe segmentul electric daca marjele obtinute pe nisa traditionala raman intacte la randul lor. De cealalta parte a oceanului, Ford semnalizeaza si ea un compromis: vrea sa-si cvadrupleze livrarile modelelor cu propulsie hibrida in urmatorii cinci ani.

Cum e la bursa? Tesla e plus 67% in acest an. Ford e minus 10%, iar GM, minus 17%. Ceva-ceva, totusi, le aduce impreuna.

E marja operationala de profit: doar 7.6% la Tesla in T3/2023, in linia valorilor vazute la Ford si GM inaintea grevei din Michigan. Asta-i o compresie enorma, de-aproape zece puncte procentuale in numai 12 luni. Si totusi, Tesla e cotata acum la 52x profitul net estimat de analisti pentru urmatorul an, de peste 12x mai scump decat GM. Pana si la BYD, cel mai redutabil concurent chinez la care Berkshire Hathaway si-a redus detinerea cu 61% in ultimii doi ani, multiplul asta-i 18x.

Viitorul nu suna deloc rau teoretic. Dupa Gene Munster, unul dintre cei mai titrati analisti ai sectorului american de tehnologie, piata EVs totala adresabila ar fi de 2-2.5 tln. USD de 4x mai mare decat cea a telefoanelor mobile. Intrebarea e aceeasi de cativa ani incoace: va fi Tesla cea care-o va domina de la mare distanta? Va fi altcineva? Si cu ce marje de profit? 

2. Eolian[edit | ]

Tot joia trecuta, insa pe bursa din Frankfurt... actiunile Siemens Energy au picat 35%, pe seama unei informatii soptite initial de presa germana potrivit careia compania ar fi solicitat sprijin financiar din partea guvernului.

Problemele au fost reclamate inca din vara la divizia spaniola Siemens Gamesa. Desi nemtii pregatesc un plan de redresare, rezultatul net anticipat pentru anul fiscal 2024 e o pierdere de 4.5 mld. EUR. Informatia despre accesarea banilor publici a fost confirmata oficial de Siemens Energy. Cu un asterisc, totusi: ar fi vorba de garantii, nu de-o salvare de ultima instanta. Toate segmentele noastre de business, cu exceptia celui de energie eoliana, inregistreaza o dinamica buna, peste cea a concurentei, a tinut sa puncteze public la inceputul acestei saptamani Joe Kaeser, presedintele consiliului de supervizare.

Cazul nemtilor nu-i nicicum izolat in august, danezii de la Orsted, cel mai mare dezvoltator eolian offshore din lume, au aratat cu degetul spre America... situatia de-acolo e foarte grava si n-ar fi exclus sa ne abandonam proiectele, a avertizat atunci CEO-ul Mads Nipper. Update: Orsted a renuntat pana la urma la doua proiecte offshore din SUA, chiar ieri, dupa ce compania a fost nevoita sa anunte cea mai mare pierdere trimestriala din istoria sa.

Peste 1/2 din capitalizarea Orsted s-a volatilizat anul acesta... suferind cel mai sever dintre cele 28 de companii care formeaza indicele sectorial pan-european STOXX 600 Utilities. Ceilalti danezi super-specializati in eoliene, Vestas Wind Systems, sunt cotati si ei mai ieftin cu 25%. Pana si BP s-a ars cu initiativele offshore americane, pierzand aici 540 mil. USD in T3/2023. Industria asta-i fundamental stricata aici, a strigat compania la un eveniment organizat ieri de FT. Norvegienii de la Equinor s-au despartit si ei de 300 mil. USD, fix in acelasi business. Mixul factorilor toxici include inflatia, dobanzile mari si frictiunile inca prezente in circuitele de distributie. Costurile au saltat cu circa 40% in ultimele 12-18 luni. Pana la 80% din proiecte sunt finantate via imprumuturi.

Americanii sufera si ei... business-ul de energie eoliana offshore al celor de la GE asteapta o pierdere de circa 1 mld. USD anul asta. Segmentul onshore arata ceva mai bine, reusind sa fie profitabil in T3/2023, gratie unei cresteri anuale de 40% a comenzilor in America de Nord.

Apropo, tot ce-nseamna energie la GE se va splita de grup in 2024. Denumita GE Vernova, noua entitate va incerca sa faca bani din turbine eoliene, de gaz si infrastructura destinata industriei nucleare.

3. Fotovoltaic[edit | ]

Abia acum ajungem la partea cu-adevarat sobra... principalii jucatori pe piata internationala a ecosistemelor fotovoltaice au cazut dramatic in toamna asta, chiar mai rau decat ce-am povestit deja vizavi de alte colturi ale energiei verzi.

Listati la Nasdaq, israelienii de la SolarEdge Technologies au pierdut aproximativ 3/4 din capitalizare de la-nceputul anului incoace. Pe 20 octombrie, compania si-a retrogradat asteptarile in privinta incasarilor realizabile in trimestrul curent, avertizand asupra unui ritm tot mai lent de instalari in Europa ...adica fix regiunea in care americanii de la Enphase Energy au cautat sa se extinda accelerat in ultimii cativa ani. Enphase e minus 71% in acest an. Si ei vad o decelerare puternica a business-ului pe continentul european. Dar suferinta e globala: cuantumul total al veniturilor companiei e estimat sa scada cu 60% in trimestrul curent (vs aceeasi perioada din 2022). Fun fact: in primavara, Enphase Energy a inceput sa produca microinvertoare solare in Romania, la Timisoara... deocamdata, pe cele din penultima generatie, IQ7. Initiativa e parte a unui parteneriat anuntat inca din aprilie anul trecut.

In august, analistilor de la Morningstar li se parea ca vestile proaste erau deja integrate in cotatiile SolarEdge. Am gresit, admit ei acum. Dobanzile mari si stocurile uriase acumulate s-au dovedit a fi mai toxice decat se credea. 

4. Dar energia deloc verde?[edit | ]

Petrolistii s-au razbunat in sfarsit pe hipsterii sectorului de energie... ar fi concluzia la prima vedere. Partial adevarat. Cifrele n-arata mult mai bine nici in partea traditionala a business-ului. ExxonMobil a dezamagit in cea mai recenta raportare, la fel Chevron, iar cele doua nume grele nu-s deloc exceptii de la regula.

Cu 38% sunt asteptate sa fi scazut in T3/2023 profiturile nete ale companiilor de petrol si gaze incluse in S&P 500... cel mai grav declin anticipat la nivelul tuturor celor unsprezece sectoare din indice. Ca perspectiva: fara petrolisti, profiturile in ansamblu ar fi avut o crestere anuala de peste 8%, comparativ cu nici 3%, asa cum arata cifra la mijlocul sezonului curent de rezultate. Cum e posibil, de vreme ce cotatiile petrolului au sarit substantial in perioada iulie septembrie? Au sarit, ce-i drept, insa nu si fata de intervalul luat ca referinta. In T3/2023, cotatia medie a petrolului WTI s-a ridicat la circa 82 USD pe bari, cu 10% mai redusa decat media inregistrata in perioada identica din 2022 (circa 91 USD pe baril). Analistii vad la orizont inca doua trimestre de profituri mai mici mai precis, scaderi anuale de 21% in T4/2023 si de-aproape 10% in T1/2024. Abia T2/2024 ar aduce o crestere, de aproximativ 22%.

Singurul colt al sectorului care pare-a fi construit din teflon e fix aria sa cea mai confuza: energia nucleara. Ca-i verde, ca nu-i, verdictul final se lasa asteptat. Insa la 812 mil. USD (sunt milioane, nu miliarde), primul producator autorizat pe care-l are America pe segmentul combustibilului nuclear destinat noii generatii de reactoare mici si modulare, adica Centrus Energy, valoreaza de peste 5x mai putin decat SolarEdge Technologies. 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Tranzactiile totale pe bursa noastra au urcat cu-aproape 53% in primele noua luni (vs aceeasi perioada din 2022)... stabilind un nou record absolut, la peste 26 mld. RON. Apropo, Bursa de Valori Bucuresti raporteaza maine pentru T3/2023, la fel BRD Groupe Societe Generale.

Dobanzi: Fed-ul a mentinut aseara cel mai urmarit cost al banilor, la 5.5%... insa a laudat vioiciunea economiei americane, probabil pentru a ne reaminti ca dobanzile vor ramane ridicate. Pentru ultimul anunt din acest an, programat pe 13 decembrie, investitorii cotau in dupa-amiaza asta o probabilitate de 80% in favoarea aceleiasi posturi de stand-by. La scadenta de 10 ani, titlurile de stat americane au avut ieri cea mai buna zi din ultimele sapte luni.

Wall Street: Octombrie a fost a treia luna consecutiva pe minus pentru toti cei trei indici importanti... in cazul DJIA si S&P 500, e prima oara cand se-ntampla de la debutul pandemiei. 1.4%, 2.2%, respectiv 2.8% au fost deprecierile inregistrate de DJIA, S&P 500 si Nasdaq Composite. Utilitatile au fost singurul sector pe plus luna trecuta, castigand 1.4%... adica fix companiile care-s traditional mai putin afectate de-o recesiune.

Big Tech: Tesla a pierdut 20% in octombrie (si peste 33% de la ultimul maxim important atins la mijlocul lunii iulie). Tot luna trecuta, Nvidia a coborat cu mai bine de 7% (si minus 20% fata de maximul fixat pe grafice la final de august). Alphabet a scazut cu-aproape 6%, iar Apple, cu circa 1%. Dintre marile companii americane de tehnologie, doar Microsoft si Amazon au reusit sa fie pe plus in octombrie... in jur de 7% prima, respectiv peste 4% a doua.

Raportari: Airbnb a avut incasari peste asteptarile analistilor in T3/2023, dar ghidajul pentru trimestrul curent a parut soft. In schimb, Qualcomm are asteptari optimiste pentru acest ultim trimestru al anului. Novo Nordisk a inregistrat vanzari si profit operational record in T3/2023 rezultatele trimestriale aratand surprinzator de bine si la Eli Lilly. Lufthansa a raportat profit operational trimestrial usor peste asteptari si zice ca rezervarile raman puternice. Shell isi accelereaza rascumpararile de actiuni proprii, chiar daca profitul net din T3/2023 a scazut cu circa 30% vs aceeasi perioada din 2022. La rand sta acum Apple... in seara asta dupa inchiderea sedintei de tranzactionare, gigantul din Cupertino ar putea anunta al patrulea declin trimestrial consecutiv al incasarilor totale.

Auto: Tesla vrea sa produca anual 200,000 de masini din modelul Cybertruck... a anuntat Elon Musk la un podcast gazduit marti de Joe Rogan. La Toyota, profitul operational a crescut cu 155% in T3/2023 (vs intervalul identic de timp din 2022), la un nou record absolut, vanzarile saltand peste tot in lume (inclusiv in SUA). In schimb, Aston Martin a plonjat ieri cu 20% pe bursa din Londra, dupa ce brandul preferat al lui James Bond a dezvaluit o pierdere trimestriala peste asteptarile analistilor, la pachet cu revizuirea in scadere a productiei estimate pentru anul curent. Nici in F1 lucrurile nu stau mai bine

EVs: Macar producatorii chinezi sunt pe val... Xpeng si Li Auto au reusit livrari record de autovehicule electrice in octombrie (peste 20,000, respectiv peste 40,000). In schimb, Nio a vandut cu vreo 4,000 sub cifra inregistrata in iulie. BYD ramane liderul pietei auto locale, cu 165,505 de masini integral electrice vandute luna trecuta si peste 431,000 in T3/2023, cu doar cateva mii in urma totalului inregistrat de Tesla la nivel global.

Aur: Cu 8% s-a scumpit in octombrie, cotatiile depasind pragul de 2,000 USD pe uncie pe seama celui mai pronuntat avans din noiembrie anul trecut incoace. Ca perspectiva: pe 6 octombrie, cu o zi inaintea atacului Hamas, aurul era cotat la 1,809 USD pe uncie, cel mai modest nivel din ultimele sapte luni. Am cumparat aur... am si-o pozitie long masiva pe titluri de stat americane cu scadenta la 2 ani, a indicat luni celebrul investitor Stanley Druckenmiller intr-un Q&A fascinant cu o alta celebritate a speculatiilor global-macro, Paul Tudor Jones. Apropo, Druck a trecut ieri si pe la CNBC.

Petrol: Productia americana a depasit in august 13 milioane de barili pe zi, sarind la un nou record istoric. Pe pietele futures din SUA si Europa, speculatorii au redevenit net short... asta inseamna ca ceva-i chiar mai important decat posibilitatea extinderii regionale a conflictului dintre Israel si Hamas. 

STIAI CA?[edit | ]

Pe bursa americana, actiunile Chevron au pierdut 14% in octombrie. Din componenta indicelui DJIA, doar Caterpillar a suferit o depreciere mai mare, de 17%.