Evolutia cifrei de afaceri din comertul cu ridicata - 28 martie 2024

De la TradeVille.ro wiki

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut, in luna ianuarie, cu 20% (serie bruta) fata de decembrie 2023. Ca serie ajustata, in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, dinamica este de -6.3%. Comparativ cu aceeasi luna din 2023, s-a inregistrat o crestere de 1.2% (serie bruta) si de 2.1% (serie ajustata). (Sursa: INS)

HoReCa, 1/5 din PIB[edit | ]

In 2023, piata HoReCa a avut o contributie de 20.5% la formarea PIB, fiind urmata de industrie cu 19.5%, conform datelor de la Institutul National de Statistica. Industria ospitalitatii valora 3 mld. EUR in 2023, potrivit reprezentantiolor HORA, care reuneste 70% dintre jucatorii principali din sector. Cifra de afaceri a companiilor din acest sector a crescut pe parcursul anului trecut, fiind considerata o perioada record pentru industrie. Numarul de companii a ajuns la 98,000, dar inca nu a fost atins nivelul din 2019. (Sursa: ZF)

Primele semne ale redresarii[edit | ]

Profiturile din sectorul industrial chinez au revenit intr-un trend crescator la inceputul acestui an, lucru care intareste ipoteza conform careia, a doua economie a lumii da primele semne de redresare. Companiile de stat din China au raportat o crestere de 0.5% a profiturilor pentru lunile ianuarie si februarie, in timp ce profiturile companiilor straine au urcat cu 31.2%. Companiile private au inregistrat o crestere de 12.7%. (Sursa: WSJ)

Yen-ul, la nivelul anilor '90[edit | ]

Japonia se pregateste de o interventie valutara pe masura ce yen-ul isi continua declinul fata de valutele internationale. Pe parcursul sedintei de ieri, s-a inregistrat cel mai slab nivel din ultimii 34 de ani in raport cu dolarul american. Factorii de decizie politica nu mai au de ales decat sa cumpere moneda nationala pentru a o sustine, dupa ce prima crestere a ratei dobanzii de catre Banca Japoniei nu a reusit sa schimbe traiectoria. (Sursa: Bloomberg)

2B Intelligent Soft S.A. (BENTO)[edit | ]

Conducerea 2B Intelligent Soft propune distribuirea sub forma de dividende a unei sumei de 4.1 mil. RON din rezultatul net realizat in 2023, in cadrul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor care va avea loc in data de 29 aprilie 2024. Propunerea este de acordare a unui dividend brut de 0.3 RON pe actiune. Randamentul dividendului este de la 2.2% raportat la pretul de inchidere de ieri. (Sursa: BVB)

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL)[edit | ]

Transelectrica a anuntat convocarea AGA, pentru data de 29 aprilie 2024, in cadrul careia se va vota repartizarea de dividende din rezultatul reportat, in suma de 20.5 mil. RON. Dividendul brut se ridica la 0.28 RON/actiune, in timp ce randamentul acestuia, raportat la ultimul pret de inchidere, este de aproximativ 1%. (Sursa: BVB)

AQUILA PART PROD COM S.A. (AQ)[edit | ]

Aquila a anuntat convocarea AGOA, pentru data de 29 aprilie 2024, in cadrul careia, printre altele, actionarii vor dezbate aprobarea unui dividend in valoare de 0.07084 RON/actiune. Randamentul dividendului, raportat la ultimul pret de inchidere, este de 5.92%. (Sursa: BVB)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)[edit | ]

Hidroelectrica a anuntat convocarea AGA, pentru 29 aprilie 2024, in cadrul careia se va propune prima repartizarea de dividende din profitul net din 2023. Dividendul brut va fi in suma de 13.99 RON/actiune, ceea ce se traduce intr-un randament la dividendului de 11%, raportat la ultimul pret de inchidere. (Sursa: [ https://m.bvb.ro/infocont/infocont24/H2O_20240327185107_RO-H2O-RC-Convocare-AGOA-27-03-2024-BVB.pdf BVB])

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV)[edit | ]

Activele Bancii Transilvania, liderul pietei bancare romanesti, sunt estimate sa creasca cu peste 10% in 2024, pana la 178.8 mld. RON, pe fondul cresterii soldului creditarii brute cu circa 7%, pana la 81.5 mld. RON. Veniturile bancii sunt asteptate sa ajunga la 7.7 mld. RON pana la finalul anului, in crestere cu 19% fata de 2023, iar profitul net este estimat sa atinga 3 mld. RON, cu 20% mai mare fata de nivelul inregistrat in 2023. (Sursa: ZF)

SC BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB)[edit | ]

Bursa de Valori Bucuresti si-a bugetat pentru acest an un profit net de 12.6 mil. RON, mult sub nivelul inregistrat anul trecut, de 21.8 mil. RON, care a fost impactat de listarea Hidroelectrica, dar peste profitul ajustat fara impactul listarii, de 9.9 mil. RON. Marja operationala este asteptata sa ajunga la 31%, peste nivelul de 28% al marjei operationale ajustate din 2023, dar sub cea raportata, de 42%. (Sursa: ZF)

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP)[edit | ]

Consiliul de Administratie al Impact a anuntat investitorii ca doamna Alina Ruxandra Scarlat nu va mai activa ca Administrator al Societatii incepand cu data de 28.04.2024. Compania va efectua demersurile de convocare a AGOA in vederea alegerii unui nou administrator. (Sursa: BVB)

Robinhood Markets, Inc. (US.HOOD)[edit | ]

Robinhood a lansat primul sau card de credit, care va oferi un cashback de 3% pentru toate categoriile de clienti, compania intrand astfel pe o piata extrem de competitiva. Anuntul vine la mai putin de un an dupa ce compania a achizitionat firma de carduri de credit fara comisionae X1 pentru 95 mil. USD, pentru a-si extinde linia de produse. Cardurile vor fi emise de Coastal Community Bank. (Sursa: SeekingAlpha)

NIO INC (US.NIO)[edit | ]

Compania chineza de autovehicule electrice NIO, a anuntat, in cursul zilei de ieri, ca si-a modificat in jos tinta de livrari pentru primul trimestru al anului, din intervalul 31,000-33,000 in jurul valorii de 30,000. La inceputul acestei saptamani, analistii de la Mizuho au tras un semnal de alarma in ceeea ce priveste acest sector din cauza problemelor legate de cererea pe termen scurt si a ingrijorarilor legate de disponibilitatea redusa a lichiditatilor. Pretul actiunilor NIO a scazut cu pana la 3% in sedinta de pre-market. (Sursa: SeekingAlpha)

Agroland Business System S.A. (AG)[edit | ]

Conducerea Agroland Business System a convocat AGA pentru data de 30.04.2024. Pe ordinea de zi, printre altele, se afla propunerea de repartizare a profitului net, in valoare de 1.2 mil. RON, catre categoria de profit nerepartizat cu scopul de a fi reinvestit in dezvoltarea companiei. De asemenea, conducerea societatii propune actionarilor aprobarea programului Stock Option Plan 2024-2026 pentru recompensarea angajatilor. In anul curent cotatia actiunii AG a stagnat, inregistrand o variatie de 0.00%. (Sursa: BVB)