Evolutia preturilor productiei industriale - 03 aprilie 2025
In luna februarie a acestui an, preturile productiei industriale au inregistrat o crestere de 3.6% comparativ cu luna precedenta si o apreciere de 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Grupele industriale ce au cunoscut cresteri semnificative sunt industria bunurilor de folosinta indelungata (+2.74% vs. ianuarie 2024), industria bunurilor de uz curent (+5.4% vs. ianuarie 2024) si industria energetica (+5.04% vs. ianuarie 2024). (Sursa: INS)
Indicele BET dupa primul trimestru[edit | ]
In primul trimestru din 2025, indicele BET a marcat o crestere de 4.7%, ca rezultat al performantelor pozitive ale Transgaz, Fondul Proprietatea, Aquila, Romgaz si Transelectrica. La polul opus, se regasesc companii precum TTS, TeraPlast, One United Properties, Antibiotice Iasi si Nuclearelectrica, cu performante negative. Dinamica indicelui de referinta a fost, insa, sub performantele inregistrate in pietele dezvoltate din vestul continentului, dar peste Wall Street. Pe 31 martie, indicele BET se afla cu 6.6% sub maximul inregistrat vara trecuta. (Sursa: ZF)
Taxele vamale si impactul asupra consumatorilor[edit | ]
Un model realizat de Banca Federala de Rezerva din Boston sugereaza ca, intr-un scenariu „extrem”, taxele mai mari asupra importurilor americane ar putea duce la o crestere a inflatiei de baza cu 1.4 pana la 2.2 puncte procentuale. Acest scenariu presupune tarife de 60% pentru importurile din China si de 10% pentru importurile din toate celelalte tari. Cresterea preturilor ar putea afecta multe categorii, inclusiv locuintele noi si automobilele, dar si servicii pentru consumatori, precum ingrijirea medicala, transportul public si sectorul financiar. (Sursa: CNBC)
Dolarul pierde teren[edit | ]
Pozitionarea traderilor devine negativa fata de dolar, acestia anticipand un raliu pe termen scurt, reprezentand o oportunitate de vanzare. In contextul unei incertitudinii din ce in ce mai mari pe piata din SUA datorata implementarii noului regim de taxe, analistii isi indreapta atentia spre euro, lira sterlina si monedele Noii Zeelande. (Sursa: CNBC)
CONPET SA Ploiesti (COTE)[edit | ]
Conpet si-a bugetat pentru 2025 un profit net de 44.3 mil. RON, in scadere cu 10.4% comparativ cu 2024, si venituri totale in valoare de 629.4 mil. RON, in crestere cu 2.7%. Cheltuielile totale sunt asteptate sa atinga 576.4 mil. RON, in crestere cu 3.5% fata de anul precedent. „Datorita limitarilor generate de specificul activitatii de baza si a dependentei de un numar restrans de clienti, cu productie apropiata de capacitatea maxima, apar situatii care determina cresteri de cheltuieli intr-un ritm mai mare decat ritmul de crestere a veniturilor. O astfel de situatie este reflectata si in bugetul anului 2025, cresterea cheltuielilor intr-un ritm mai mare decat cresterea veniturilor este determinata de scaderea cantitatilor transportate cu circa 655 mii tone (9.2%) datorita intreruperii activitatii rafinariilor Petrobrazi si Petrotel Lukoil pentru revizie tehnica, in timp ce costurile fixe inregistreaza cresteri generate de inflatie si de impozite si taxe noi“, a precizat managementul companiei. (Sursa: ZF)
ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]
Analistii de la BRK Financial Group au acordat un pret tinta de 24.09 RON pentru actiunile ONE in urmatoarele 12 luni, implicand o potentiala crestere de 35% fata de pretul actual din piata. Ritmul lent al vanzarilor este asteptat sa stagneze in prima parte a anului, cu o posibila crestere in semestrul al doilea, cu precadere in cadrul ansamblurilor One Lake District, One High District si One Lake Club. (Sursa: ZF)
TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]
Tesla a raportat 336,681 de livrari de vehicule in primul trimestru al anului 2025, in scadere fata de livrarile din 2024 (386,810 vehicule). Raportul vine la doua zile dupa ce actiunile companiei de vehicule electrice au incheiat cel mai slab trimestru din 2022 incoace. Investitorii se asteptau ca Tesla sa raporteze livrari intre 360,000 si 370,000 de vehicule. In acest trimestru, Tesla s-a confruntat cu valuri de proteste, boicoturi si acte criminale ca reactie la actiunile politice ale CEO-ului Elon Musk si la implicarea sa in administratia Trump. (Sursa: CNBC)
The Coca-Cola Company (US.KO)[edit | ]
In contextul unei piete financiare marcate de incertitudine si posibila stagflatie, Jefferies recomanda actiuni distribuitoare de dividend ca solutie de stabilitate. Coca-Cola este evidentiata ca una dintre cele mai atractive investitii de catre banca, fiind considerata o actiune de calitate cu randament solid. In 2025, actiunile companiei au crescut cu 15.1%, iar randamentul dividendului este de 2.85%. Compania a anuntat in februarie a 63-a crestere consecutiva a dividendului, cu o majorare de peste 5%, pana la 0.51 USD/actiune. (Sursa: CNBC)
McDonald's Corporation (US.MCD)[edit | ]
McDonald's este una dintre recomandarile Morgan Stanley in fata riscului de noi tarife vamale impuse de Trump. Modelul sau global, cu aprovizionare locala, reduce expunerea la importuri taxate. Actiunile au crescut cu 8.2% in 2025, iar analistii vad in continuare potential de crestere, recomandand titlul ca investitie defensiva solida. (Sursa: CNBC)
Alibaba Group Holding Ltd (ADR) (US.BABA)[edit | ]
Quint Tatro de la Joule Financial recomanda Alibaba ca o investitie sigura in contextul tensiunilor comerciale. Compania obtine peste 80% din venituri in China si mai putin de 5% in SUA, fiind astfel ferita de impactul tarifelor. Desi actiunile au crescut cu 56% in 2025, Tatro considera ca au in continuare potential, avand in vedere rezervele de numerar de 67 mld. UD si planurile ambitioase de investitii in inteligenta artificiala. (Sursa: CNBC)