Evolutie pozitiva pentru comertul cu ridicata - 24 aprilie 2023

De la TradeVille.ro wiki

In luna februarie 2022, cifra de afaceri din comertul cu ridicata a crescut ca serie bruta cu 8.7% vs ianuarie 2023 si cu 7.3% fata de februarie 2022. Fata de luna ianuarie a anului curent, cresterea s-a datorat majorarii cifrei de afaceri din comertul cu ridicata al produselor agricole si animalelor vii ( +26.8% vs ianuarie 2022) cat si al altor produse specializate (+14.3% vs ianuarie 2022). Fata de februarie 2022, principalele cresteri s-au inregistrat pentru echipamentele de telecomunicatii (+30.9%) si pentru produsele alimentare (+11%). (Sursa: INS)

Romania asteapta decizia Comisiei Europene cu privire la importurile cerealelor ucrainiene[edit | ]

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat ca Romania nu va interzice in mod unilateral importurile de cereale ucrainiene, urmarind, in schimb, deciziile pe care le va lua Comisia Europeana in scopul oferirii de sprijin pentru producatorii de cereale din Europa Centrala si de Est. Romania este, de altfel, singura tara dintre cele cinci state ale Europei Centrale si de Est care nu a sistat importurile de cereale ucrainiene, in pofida influentei negative asupra situatiei producatorilor locali. (Sursa: Reuters)

Creditele ipotecare tot mai greu accesibile[edit | ]

Rata media a dobanzii pentru creditele ipotecare din SUA cu o rata de dobanda fixa pe 30 de ani a crescut la 6.43% de la 6.3% saptamana precedenta. In consecinta, cererile pentru creditele ipotecare pentru achizitionarea unei locuinte au scazut cu 10% fata de saptmana precedenta, si cu 36% fata de aceeasi saptamana din 2022, pe fondul inaspririi conditiilor de creditare. De asemenea, cererile de refinantare a unui credit pentru locuinte au scazut cu 56% fata de anul trecut, si cu 6% fata de saptamana precedenta. Conform sondajului Mortgage News Daily, ratele la creditele ipotecare au fluctuat intre 6% si 7% in ultima perioada, iar preturile locuintelor nu s-au corectat inca suficient de mult. (Sursa: CNBC)

Sectorul serviciilor stimuleaza activitatea companiilor germane[edit | ]

Activitatea companiilor germane a crescut pentru a treia luna consecutiv in luna aprilie, stimulata de o redresare a sectorului serviciilor care a compensat declinul industriei prelucratoare. Indicele PMI, care urmareste sectoarele serviciilor si al industriei prelucratoare a crescut la un maxim al ultimelor 12 luni, pana la 53.9. Performantele pozitive din sectorul serviciilor au fost sutinute de cresterea cererii, indicatorul PMI pentru servicii inregistrand un salt de 3.7% fata de luna martie. Conform economistului sef al Hamburg Commercial Bank, piata fortei de munca va ramane restransa in Germania, in timp ce sectorul serviciilor ar urma sa se confrunte cu cresteri puternice ale costurilor . (Sursa: Reuters)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET)[edit | ]

Grupul Bittnet a anuntat ca urmareste ca fiecare din pilonii de business ai companiei sa aiba acces la instrumentele pietei de capital. Prin urmare, Fort, compania de cybersecurity din cadrul grupului, urmeaza sa fie listata pe piata AeRO incepand cu 2023 printr-un plasament privat. Investitorii pot astfel opta sa investeasca separat intr-o companie din cadrul grupului, fara a fi influentati si de ceilalti piloni de business. De asemenea, grupul a anuntat ca incepand din acest an, focusul se va indrepta catre profitabilitate, pastrandu-se, totodata, angajamentul de realizare a unei cifre de afaceri de 500 mil.RON pana in 2024. (Sursa: Financial Intelligence)

TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]

Tesla a majorat preturile pentru vehiculele sale electrice premium Model S si X pe piata din SUA. Tesla a redus preturile la nivel global din ianuarie, inregistrand o serie de 6 reduceri consecutive pentru a stimula cererea si a creste volumul vanzarilor, in special pentru modelele mai ieftine. Conform directorului general al Tesla, Elon Musk, producatorul de vehicule electrice va acorda prioritate cresterii vanzarilor in fata profitului, pe fondul unei economii in scadere. Decizia vine in contextul in care directorul financiar al rivalilor de la Ford a anuntat ca Tesla risca sa lanseze un nou razboi al preturilor pe piata EV, transformand masinile in marfuri. In alte stiri, SQM, companie din Chile care aprovizioneaza Tesla cu litiu pentru baterii auto si-ar putea vedea operatiunile nationalizate de catre guvernul din Chile. (Surse: Reuters;Bloomberg)

Boeing Co (US.BA)[edit | ]

Administratia Aviatiei Civile din China a publicat un raport din care reiese ca permite reluarea livrarilor de aeronave Boeing 737, pe teritoriul tarii. Din perspectiva Boeing, documentul reprezenta ultima cerinta tehnica pe care trebuia sa o indeplineasca inainte de reinceperea livrarilor de aeronave 737 MAX. Desi operatorii locali de zboruri aeriene au reluat zborurile cu aeronave model 737 MAX, inca din luna ianuarie, livrarile au ramas suspendate timp de 4 ani. Pe langa faptul ca Boeing poate relua livrarile, operatorii locali semnaleaza ca sunt dispusi sa plaseze noi comenzi producatorului american. (Sursa: Reuters)

META PLATFORMS INC (Facebook) (US.META)[edit | ]

Mark Zuckerberg, CEO al Meta Platforms, a transmis angajatilor companiei ca nu exclude posibilitatea unor noi concedieri, adaugand ca nu se asteapta ca noile angajari sa se mai desfasoare intr-un ritm la fel de rapid precum cel de la inceputul anului trecut. Inca din luna noiembrie 2022, Meta Platforms a anuntat ca va disponibiliza 21,000 de angajati, reprezentand un sfert din forta totala de munca. (Sursa: The Wall Street Journal)

Credit Suisse Group AG (US.CS)[edit | ]

Anumiti detinatori ai obligatiunilor Credit Suisse, care au fost anulate prin decizia autoritatii de reglementare bancara din Elvetia, in contextul preluarii bancii de catre UBS, cheama in judecata autoritatea pentru decizia respectiva. Inainte de a fi anulate, investitiile acestora se ridicau la 4.5 mld. USD, dintr-un total de 17 mld. USD, detinute impreuna cu alti obligatari. Litigiul clatina increderea in nivelul de stabilitate perceput de catre investitori cu privire la sistemul bancar elvetian. (Sursa: Financial Times)

The Procter & Gamble Company (P&G) (US.PG)[edit | ]

Compania Procter & Gamble, cu operatiuni si in Romania, a raportat vanzari nete trimestriale in valoare de 20.1 mld. USD, in crestere cu 3.5% comparativ cu acelasi trimestru din anul anterior si cu 750 mil. USD peste cat anticipau analistii. In ceea ce priveste profitul net trimestrial non-GAAP, acesta a fost de 1.37 USD/actiune, cu 0.05 USD/actiune mai mult decat estimarile. Dupa publicarea rezultatelor, pretul actiunii a inregistrat o crestere de peste 1.5% in sedinta de pre-market de vineri de pe Wall Street. (Sursa: CNBC)