Fed-ul in labirintul minunilor - Trade Talk 03 mai 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Alice o-ntreaba pe Pisica: Nu va suparati, in ce parte trebuie s-o iau?Iar Pisica raspunde: Depinde foarte tare unde vreti sa ajungeti.Alice: Nu stiu.Pisica: Atunci nu conteaza foarte mult in ce parte o luati. 

1. Economia[edit | ]

Inserat intre rozul Chanel purtat de Nicole Kidman la Met Gala si rezultatele primului trimestru la Apple, Fed-ul are nevoie de-o minune pentru a bate audientele. Comunicatul din seara asta va fi o foaie A4 atent verificata insa nu-i deloc clar cum isi va intona Jay Powell raspunsurile in conferinta de presa. Tot ce stim, gratie aceluiasi Nick Timiraos, jurnalistul preferat al bancii centrale, este ca se discuta serios despre un time-out.

Viitorul e-o nebuloasa dar chestiile prezente pe radarul Fed-ului sunt mediatizate din plin. Ce-am putea adauga noi sunt doua-trei asteriscuri, pe ici-colo.

In primul trimestru, economia americana a crescut cu o rata anualizata de 1.1%, de aproape 2x mai putin decat procentul asteptat de analisti. In martie, vanzarile cu amanuntul au scazut pentru a doua luna consecutiv (si in patru din ultimele cinci luni). In aprilie, industria s-a contractat pentru a 6-a luna la rand. Inflatia anuala la nivelul consumatorilor a incetinit in martie pentru a 9-a luna consecutiv... situandu-se la 5%, cea mai modesta valoare dupa mai 2021. La nivelul producatorilor, am vazut deflatie odata ce raportam preturile la luna precedenta, chiar si fara sa excludem din calcul energia si alimentele. Tot in martie, piata muncii a adaugat 236,000 de noi locuri de munca, cel mai mic numar dupa decembrie 2020... la pachet cu cea mai nesatisfacatoare majorare a salariilor dupa iunie 2021. Totalul ofertelor de munca a picat in aprilie sub pragul de 10 milioane pentru prima oara in ultimii doi ani (comparativ cu 12 milioane anul trecut in martie), in timp ce numarul disponibilizarilor a fost de 5x mai mare in primul trimestru (vs perioada similara din 2022).

Dar sa-i dam (inca) Cezarului ce-i al Cezarului: ar trebui sa ne intoarcem in istorie cu mai bine de jumatate de secol ca sa vedem rata somajului inghetata la mai putin de 4% dupa ce inflatia a coborat din maxime cu peste patru puncte procentuale. Minunea #2: pe curba randamentelor, la orice scadenta mai mare de 6 luni, dobanzile titlurilor de stat americane sunt cotate sub valoarea de referinta setata de Fed la finalul lunii martie. Minunea #3: indicele DJIA a inchis ieri la 33,667 de puncte, la nici macar 10% sub ultimul maxim record atins anul trecut pe 5 ianuarie. 

2. Bursa[edit | ]

Chiar si cu cele de mai sus in cadru, fotografia de moment a economiei americane pare mai echilibrata decat cea a bursei.

Sapte companii importante au contribuit cu peste 88% din aprecierea reusita in acest an de indicele S&P 500... adica Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta Platforms si Nvidia. Peste jumatate din avansul indicelui s-a datorat Apple, Microsoft si Meta Platforms. Daca adaugam AMD, Netflix si Snowflake (compania in al carei IPO din toamna lui 2020 a investit Warren Buffett), avem un colectiv de zece nume cumuland acum peste 1/4 din valoarea totala a indicelui S&P 500. In 2023, acelasi grup s-a apreciat cu 36%, de 6x mai mult decat S&P 500 (si, semn ca-i mai degraba despre marime decat doar tehnologie, de aproape 2x mai mult decat indicele Nasdaq 100).

Ah, si ne amintim ca tocmai ce-am trecut printr-o criza bancara in America pe care Jamie Dimon o vede incheiata, iar Fed-ul i-o atribuie lui Donald Trump. Apropo, cand nu salveaza banci regionale, JPMorgan Chase creeaza modele de inteligenta artificiala capabile sa desluseasca mesajele publice ale Fed-ului. Primele rezultate ale robotelului hranit cu o istorie lunga de 25 de ani sunt atat de promitatoare, incat cautarea revelatiilor va fi extinsa la alte peste 30 de banci centrale din toata lumea.

Pana la urma, ce tine Fed-ul treaz noaptea? Dac-ar fi sa ghicim, am zice ca lichiditatea mai precis, absenta acesteia. In decembrie, masa monetara M2 s-a redus in America pentru prima oara in ultimii 80 de ani. In aceasta primavara, aceeasi masura a lichiditatii generale se contracta in cel mai sever ritm din 1933 incoace... si doar pentru a cincea oara in ultimii 150 de ani. 

TOP TRENDING[edit | ]

TradeTalk: Ramaneti abonati si conectati urmeaza cateva editii speciale, inclusiv cu vesti noi de la Bursa de Valori Bucuresti. Apropo, noul sezon de raportari trimestriale se anima vinerea asta, cu cifre de la Banca Transilvania (TLV), Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Aerostar (ARS).

Dobanzi: Fed-ul va face anuntul de politica monetara in aceasta seara (21:00 ora Romaniei), urmat de conferinta de presa a lui Jay Powell, presedintele institutiei (21:30 ora Romaniei). Investitorii cotau azi dimineata o probabilitate de 86% pentru o majorare de 25 bps a dobanzii cheie din SUA (si de 15% pentru mentinerea dobanzii cheie la nivelul curent de 5%).

Cipuri: AMD a inregistrat venituri totale de 5.98 mld. USD in primul trimestru (-9% vs aceeasi perioada din 2022), cu o pierdere neta de 0.09 USD pe actiune... ambele rezultate fiind mai bune decat cele asteptate de analisti. Tot pentru primul trimestru, Intel a raportat saptamana trecuta cea mai mare pierdere neta din istoria companiei, pe seama unor venituri in scadere cu 36%.

Energie: BP a anuntat ieri un nou program de rascumparari de actiuni proprii... doar ca valoarea acestuia e cu 1 mld. USD mai mica decat achizitiile completate la finalul lunii trecute. Compania vrea sa faca buybacks anuale de vreo 4 mld. USD, la pachet cu o crestere anuala de circa 4% a dividendului. In 2022, BP a reusit sa obtina un profit net anual record, de 27.7 mld. USD, de peste 2x mai mare decat cel din anul precedent.

Biotech: Eli Lilly spune ca donanemab, propriul medicament destinat tratarii bolii Alzheimer, a obtinut rezultate promitatoare in cele mai recente teste clinice. Compania se grabeste sa obtina avizul din partea agentiei americane de reglementare... FDA le-a zis pas in ianuarie, solicitand date suplimentare.

Big Tech: Apple va raporta maine seara (dupa inchiderea sedintei de tranzactionare)... analistii estimeaza scaderi de circa 5%, respectiv 10% ale veniturilor totale si profitului net in primul trimestru din 2023. In schimb, incasarile din servicii sunt asteptate sa fi atins un nou record. In ultimele trei luni din 2022, Apple a suferit prima scadere a veniturilor totale dupa 2019 (si cea mai severa dupa 2016), Tim Cook aruncand vina pe aprecierea USD, dificultatile de productie din China si mediu macro-economic general. 

STIAI CA?[edit | ]

Intre aprilie 2020 si aprilie 2021, masa monetara M2 a avansat lunar in SUA cu rate anuale care-au depasit adesea 35%... aducand un plus de peste 6 tln. USD in sistemul financiar.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.