Fed-ul in zodia Marului - Trade Talk 03 noiembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Dobanzile sunt pentru bursa ceea ce-i gravitatia pentru mar, le-a zis Warren Buffett in 2013 actionarilor Berkshire Hathaway. Zece ani mai tarziu, nici macar cel mai scump mar din lume n-a reusit sa se sustraga fizicii lui Jay Powell.

Apple a scapat in octombrie cu o depreciere de numai 1%, insa actiunile au coborat cu peste 14% fata de cotatiile atinse pe la mijloc de iulie. Si cu 11% socotind de la precedenta raportare trimestriala din 3 august, reducand capitalizarea colosului cu-aproape 400 mld. USD... cam cat valora Tesla cu numai trei ani in urma. 

1. Apple si maturitatea confortabila[edit | ]

E si prima oara dupa 2015 cand Apple a pierdut teren la bursa intre conferinta de software WWDC tinuta traditional in iunie si momentul publicarii cifrelor pentru T3.

In ianuarie anul trecut, Apple devenise prima companie de peste 3 tln. USD. Abia la final de iunie anul acesta, actiunile au reusit sa inchida o sesiune de tranzactionare la o capitalizare superioara acelui prag. Aseara la final de zi, Apple valora circa 2.77 tln. USD. Microsoft vine tare din urma, fiind mai ieftina acum cu mai putin de 200 mld. USD.

Am aruncat o privire asupra cifrelor financiare publicate aseara de Apple am luat si cateva notite la cald.

T3/2023 s-a nimerit a fi al patrulea trimestru consecutiv de scadere a veniturilor totale. Analistii se-asteptau la o crestere anuala de 5%, dar in realitate a fost o diminuare cu circa 1%. iPhone a fost singura categorie de hardware care-a reusit sa creasca, desi trimestrul a inclus o singura saptamana de vanzari ale noului model iPhone 15. Segmentul Mac a plonjat cu 34%, de-aproape 5x mai mult decat piata globala de PC-uri. Si de-aici noile Mac-uri dezvaluite de Halloween scary-plus, Intel lanseaza la mijlocul lunii viitoare noua generatie de cipuri Meteor Lake. Serviciile au sclipit din nou. Apple a facut aici peste 22 mld. USD, adica 1/4 din totalul incasarilor si marcand un avans de 16% fata de perioada identica din 2022.

Odata cu pandemia, Apple a renuntat sa mai publice previziuni precise, dar ceva-ceva tot mai zice in intalnirile cu analistii. Ghidajul implicit pentru trimestrul curent, cel intesat de sarbatori si terapii prin shopping, sugereaza incasari similare celor obtinute cu aceeasi ocazie anul trecut.

In privinta telefoanelor suntem subiectivi, ca utilizatori loiali de mult timp insa Apple e clar cel mai bun producator de scuze din lume. De exemplu, scaderea abrupta pe segmentul Mac e pusa pe seama comparatiei deloc magulitoare cu o perioada care-a adus recorduri istorice ale vanzarilor. Apoi, T4/2023 ar putea genera cresterea mult-sperata a veniturilor totale dac-ar avea cu o saptamana mai mult, se justifica CFO-ul Luca Maestri. Compania s-a pozitionat de ceva timp intr-o matca atent controlata si confortabila. Noile produse, cand sunt aduse pe piata, vin cu imbunatatiri marginale. N-avem un iPad nou in preajma sarbatorilor de iarna (si vai, niciun iPad Mini 7 fara jelly scrolling). Apple Vision Pro arata si se misca promitator, dar costa mult, iar ergonomia device-ului e deocamdata indoielnica iar dac-ar fi altfel, exista mereu riscul canibalizarii celorlalte categorii de hardware. Dar in China? Abia aici povestea devine cu adevarat interesanta, asa ca revenim la Apple in primul TradeTalk al saptamanii viitoare.

Pentru investitori, cifrele anuntate aseara se vor pierde usor in schema mai mare a lucrurilor. iBuyback si iDividend functioneaza din plin... cu rascumparari de actiuni proprii si sume platite actionarilor in valoare de 25 mld. USD in trimestrul de raportare. Chiar si dupa o cheltuiala de calibrul asta, Apple a ramas cu 162 mld. USD cash la finalul lunii iunie.

2. Fed-ul nu s-a costumat de Halloween[edit | ]

In aprilie 2000, Mervyn King, guvernatorul de-atunci al Bancii Angliei, a avut o revelatie: cea mai eficienta politica monetara tre' sa fie mereu si cea mai plicticoasa. Sapte-opt ani mai tarziu, plictisul n-avea cum sa functioneze in cea mai severa criza financiara si economica din istorie dar miercuri seara, Jay Powell a-ncercat varianta britanica.

(Aparent) noul mesaj al Fed-ului e limpede: dobanzile pot fi tinute pe loc cata vreme inflatia nu se-ntoarce sa ne joace feste. Nici gand de ieftinirea banilor dar sa ne reamintim contextul: economia americana a zburat pur si simplu trimestrul trecut, ritmul anualizat de crestere fiind de peste 2x mai mare decat media ultimilor douazeci de ani, iar rata somajului ramane sub 4%. Pana la ultimul anunt de politica monetara din acest an, programat pe 13 decembrie, banca centrala va mai vedea doua seturi de date in privinta pietei muncii (inclusiv cel sosit in dupa-amiaza asta) si doua privind inflatia. De altfel, Fed-ul a tinut sa laude explicit vioiciunea misterioasa a economiei americane in declaratia emisa alaltaieri. E putin probabil ca banca centrala sa-si imagineze o noua accelerare mai degraba sugestia-i ca dobanzile vor ramane ridicate. Trezoreria SUA vede o crestere economica de numai 0.7% in T4/2023 si de 1% pentru intregul an viitor. Fed-ul asteapta un salt de 1.5% in 2024. Reducerea bilantului Fed-ului e pusa si ea pe pilot automat. Un jurnalist curajos i-a intins o capcana lui Powell... intrebandu-l daca nu cumva rezervele tinute de bancile comerciale la Fed au coborat la un nivel minim de alerta. La 3.3 tln. USD, n-as zice ca-i asa, a raspuns prompt Powell, aluzia implicita fiind ca banca centrala nu-i pregatita sa intrerupa exodul obligatiunilor din portofoliul propriu. A meritat incercarea, totusi, zicem noi. S-a vorbit mult despre dobanzi miercuri seara mai precis, despre cele din piata. Urcusul recent al acestora ar putea substitui, la limita, o actiune similara executata de Fed pe filiera traditionala a dobanzii de referinta. Dar mesajul e formulat cu prudenta: pe cat de repede salta dobanzile titlurilor de stat, pe-atat de brusc pot sa si coboare. Nemaivorbind ca a imputernici prea vocal piata poate fi un bumerang in America unui deficit bugetar de 6% din produsul intern brut.

N-a fost nici timp, nici momentul potrivit pentru regurgitarea unor fixatii mai vechi gen de ce-i pastrat un target de inflatie nascocit pe la final de ani 80. Insa autorii acestui TradeTalk tot nu se pot abtine: pare ca viziunea administratiilor de la Washington e mult mai flexibila cand vine vorba despre deficit. De la un excedent de vreo 130 mld. USD inregistrat miraculos la-nceputul anilor 2000, America are acum un minus de 1.7 trilioane USD in finantele publice. 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Bursa de Valori Bucuresti si-a dublat profitul net in primele 9 luni din acest an, pe seama unui salt de 40% al veniturilor... explozie de profit in T3/2023, titreaza ZF. BRD - Groupe Societe Generale si-a crescut cu o cincime profitul net in primele 9 luni si propune un dividend special echivalent cu 50% din profitul nerepartizat pe 2022... ar insemna un randament brut de 5.5% la cotatiile curente, potrivit calculelor ZF. Cu aproape 7% se apreciau actiunile Fondului Proprietatea azi la deschidere, in urma anuntului facut ieri dupa inchiderea sesiunii de tranzactionare, de suplimentare cu 630 mil. RON a programului de rascumparari de actiuni proprii, la peste 1 mld. RON... FP urmand sa absoarba in acest fel 29.5% din capitalul social. Actiunile DN Agrar, cea mai mare ferma integrata din Romania, au urcat cu 31% de la raportarea semestriala din 28 septembrie... imediat dupa publicarea cifrelor, compania a fost prezenta la prima editie a conferintei trimestriale Quarterly Report.

Macro:  Piata muncii din SUA a adaugat 150,000 de noi locuri de munca in octombrie, sub asteptarile analistilor si in scadere puternica fata de cele 297,000 inregistrate in luna precedenta (cifra revizuita negativ, de la 336,000 raportate initial). Din cele 35,000 de slujbe pierdute in industrie, 33,000 au disparut cel putin temporar in sectorul auto, din cauza grevelor recente. Tot in octombrie, rata somajului a crescut surprinzator la 3.9%... salariile saltand cu 0.2% fata de luna precedenta, din nou sub asteptari.

Wall Street: Peste 560 de puncte (1.7%) a castigat ieri indicele DJIA, incheind cea mai buna zi din iunie incoace la 33,839 de puncte. S&P 500 a saltat chiar mai mult, cu 1.9%, reusind cea mai spectaculoasa performanta dupa aprilie. Toate cele unsprezece sectoare au fost pe plus, avansul fiind condus de energie si imobiliare. Saptamana asta (pana acum), Nike, Verizon si Boeing s-au apreciat fiecare cu peste 7%.

Europa: Bursele de pe continentul nostru ar putea incheia cea mai buna saptamana din martie incoace... si-aici conduc imobiliarele, cu cel mai ridicat randament din ultimele 9 luni. Producatorii auto sunt si pe cai mari, cu plus de peste 3% pentru BMW (care ne-a aratat azi marje de profit peste asteptari in T3/2023). Vonovia, #1 pe piata imobiliara din Germania despre care abia ce-am scris intr-un TradeTalk special, era plus 6% in aceasta dupa-amiaza (insa actiunile se misca la 43% sub cotatiile de-acum 5 ani). In ultimii 15 ani, o investitie in indicele pan-european STOXX Europe 600 s-ar fi dublat... dar ar fi crescut de 5x via S&P 500.

Espresso: Cu-aproape 10% au sarit ieri actiunile Starbucks, dupa ce rezultatele trimestriale au batut asteptarile analistilor (inclusiv re: China). Legenda americana a cafelei se reinventeaza... va adauga 17,000 de locatii pana in 2030, la pachet cu o reducere de 3 mld. USD a costurilor in urmatorii trei ani. Pentru aceeasi perioada imediata, Starbucks estimeaza un salt de pana la 20% al profitului net pe actiune, la vanzari mai mari cu pana la 9%.

Big data:  Palantir Technologies a zburat si ea ieri pe bursa americana, plus peste 20% la inchidere. Atat veniturile totale, cat si profitabilitatea au batut cu brio asteptarile in T3/2023... compania reusind sa aiba al patrulea trimestru consecutiv profitabil, ceea ce-o califica teoretic pentru includerea in indicele S&P 500. Palantir lucreaza exclusiv pentru aliatii occidentali, n-avem legaturi cu inamicii, tine sa puncteze CEO-ul Alex Karp. Prima cotatie inregistrata la debutul pe NYSE din septembrie 2020 a fost 10 USD pe actiune, aseara la inchidere am vazut aproape 18 USD pe actiune.

Nuclear: Actiunile Cameco au zburdat ieri cu peste 4%... imboldul fiind o crestere de peste 1,000% a profitului net obtinut in T3/2023 (vs aceeasi perioada din 2022), la vanzari mai mari cu 44%. Cererea-i tot mai mare si durabila in industria nucleara, avem de fapt cele mai bune fundamente din istorie, zice CEO-ul Tim Gitzel. Actiunile sunt plus 89% in acest an, insa cel mai mare producator de uraniu din lumea occidentala valoreaza de 3x mai putin decat Occidental Petroleum (si de 23x mai putin decat ExxonMobil).

 

STIAI CA?[edit | ]

Potrivit unui sondaj efectuat de Bloomberg imediat dupa anuntul Fed-ului de miercuri seara, 49% din respondenti cred ca urmatoarea miscare a bancii centrale va fi sa taie dobanda de referinta. Doar 19% apreciaza ca Fed-ul va scumpi din nou banii luna viitoare.