Fed Astaire danseaza azi in prime-time - Trade Talk 22 martie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

In "Bardo", ultimul film al lui Iñárritu despre care inca avem pareri amestecate, personajul principal e invitat la un show TV de mare audienta. Refuza sa participe, insa timp de cel putin un sfert de ora isi imagineaza experienta intr-un montaj genial de secvente suprarealiste.

Pentru Jay Powell, in schimb, un simplu exercitiu de imaginatie nu-i suficient. Seful celei mai importante banci centrale de pe glob mai are cateva ore sa-si aleaga nu doar filmul preferat, ci si stilul de dans.

1. Cum a fost pana acum?[edit | ]

Cu fix 12 luni in urma, America si-a facut in sfarsit curaj sa ridice dobanzile. De-atunci si pana acum, Fed-ul a folosit trei pasi diferiti de scumpire a banilor (25 bps, 50 bps si 75 bps). In aceeasi perioada de timp, bilantul Fed-ului s-a redus cu 573 mld. USD (dar continua sa gazduiasca peste 8 tln. USD). Cum se vedeau lucrurile in primavara trecuta e cel putin la fel de interesant ca aparitia lui Powell din aceasta seara.

  • In martie 2022, investitorii se asteptau ca, in total, dobanzile sa urce cu putin peste 100 bps. Pana acum, au fost 450 bps (si inca numaram).
  • Economistii au vazut un pic mai clar, insa nu cu mult. Pentru martie 2023, estimarea medie era 1.75%. Niciunul dintre cei 56 de economisti intrebati de Bloomberg n-a intuit ca vom fi la 4.75%. Cea mai agresiva predictie indica 3.75%... pentru mijlocul anului viitor.
  • Fed-ul anticipa ca vom incheia anul trecut la sub 2%... si ca, la final de 2023, vom fi la sub 3%.

Realitatea a batut filmele… si e cu atat mai surprinzator ca nimic n-a sarit dramatic de pe sine: economia a continuat sa creasca, la fel piata muncii (si nu oricum, ci cu peste jumatate de milion de angajati in prima luna a acestui an). Bursa americana n-a pierdut asa mult din valoare. Iar accidentele financiare au lipsit aproape complet… asta pana zilele trecute.

2. Ce urmeaza?[edit | ]

Azi pe la pranz, investitorii cotau o probabilitate de 91% pentru o majorare de 25 bps (si de numai 9% pentru nicio miscare). Ar fi cu totul nefiresc ca Fed-ul sa opteze pentru o pauza in acest punct… la 24 de ore dupa ce Janet Yellen s-a razgandit, acceptand acum (cu niste asteriscuri, ce-i drept) ideea asigurarii depozitelor bancare chiar si dincolo de exceptiile anuntate recent.

  • In plus, Banca Centrala Europeana a ales sa majoreze joia trecuta, livrand toate cele 50 bps telegrafiate anterior. E dificil de crezut ca, daca BCE ar fi ramas in stand-by, episodul UBS/Credit Suisse nu s-ar mai fi intamplat doua-trei zile mai tarziu.
  • La randul sau, Fed-ul are ocazia de a semnaliza ca e perfect capabil sa-si compartimenteze atentia. Razboiul declarat inflatiei poate continua cata vreme bancile pot fi tratate cu solutii care sa nu implice palierele conventionale ale politicii monetare.
  • Bun, Paul Volcker a cedat partial in primavara lui ’84, cand o alta banca americana, Continental Illinois, se dezintegra. Diferenta e ca inflatia fusese imblanzita cu doi ani in urma, iar ezitarile oricum n-au durat mult… de fapt, intre martie si august 1984, Fed-ul a majorat de la 10% la aproape 12%.

Se pregateste Fed-ul pentru ultima sau penultima crestere a dobanzii? Va taia Fed-ul spre toamna? Ambele scenarii sunt posibile, dar e foarte putin probabil sa fie validate de Powell in seara asta.

TOP TRENDING[edit | ]

Dividende: One United Properties (ONE) propune actionarilor un dividend brut suplimentar de 0.01 RON pe actiune, cuantumul total fiind de circa 37 mil. RON... dupa ce compania a alocat deja, in septembrie, aproximativ 36 mil. RON din profitul aferent anului trecut pentru dividende de 0.013 RON pe actiune. Cel mai activ dezvoltator de proiecte rezidentiale sustenabile, de birouri si mixte de ultima generatie din Romania vrea sa-si dubleze valoarea in urmatorii 5 ani.

Buybacks: Circa 2 mld. USD a cheltuit Berkshire Hathaway pentru rascumpararea propriilor actiuni... pana acum in 2023. Anul trecut au fost 8 mld. USD, iar dupa 2020, aproximativ 60 mld. USD. Din 1965 incoace, conglomeratul condus de Warren Buffett s-a apreciat pe bursa americana cu 3,800,000%, randamentul fiind de 153x mai mare decat cel al indicelui S&P 500 (cu tot cu dividende).

Rezultate: La Nike, stocurile au inregistrat o crestere anuala de numai 16% in trimestrul incheiat la final de februarie... procentul asta depasind 40%in fiecare dintre precedentele doua trimestre. Discounturile au ajutat din plin, dar cu pretul reducerii marjelor, profitul net picand cu 11% vs perioada similara din 2022 (la 1.24 mld. USD). Pentru aceeasi perioada de raportare, incasarile totale au depasit 12 mld. USD, peste asteptarile analistilor... cu exceptia Chinei, toate celelalte piete importante inregistrand salturi procentuale formate din doua cifre. Fata de momentul listarii din 1980, actiunile Nike au un randament total de peste 78,000%.

Aparare: Listata pe bursa germana inca din 1894, Rheinmetall a intrat luni in indicele DAX, inlocuind Fresenius Medical Care. Compania implicata direct in constructia tancurilor Leopard majoreaza dividendul, asteptandu-se la un flux de numerar operational excelent pe parcursul trimestrului curent si la un (nou) an record in privinta comenzilor.

STIAI CA?[edit | ]

10,000 USD investiti in indicele S&P 500 in urma cu doua decenii s-ar fi transformat in 64,844 USD la finalul anului trecut. Fara cele mai bune 30 de zile ale indicelui, insa, rezultatul ar fi fost numai... 11,701 USD.