Finantarile prin obligatiuni la BVB - 25 martie 2025

De la TradeVille.ro wiki

In anul 2024 au existat 17 emisiuni de obligatiuni la BVB, 9 corporative (4.78 mld. RON), 2 municipale (420.2 mil. RON) si 6 guvernamentale (16.4 mld. RON), care impreuna au ajuns la suma de 21.6 mld. RON. Anul precedent a fost cel mai de succes an pentru emisiunile Fidelis, Ministerul Finantelor reusind sa atraga 40% din totalul strans in perioada august 2020 si inceputul lui 2025. In octombrie 2024, s-a reusit strangerea a aproximativ 3.5 mld. RON. (Sursa: ZF)

Inca un pas spre redresare[edit | ]

Sectorul privat din Germania a crescut cu cel mai rapid ritm din ultimele 10 luni, pe fondul sperantelor ca o crestere masiva a cheltuielilor guvernamentale ar putea compensa orice impact al tarifelor impuse de SUA. Indicele compozit al managerilor de achizitii (PMI) calculat de S&P Global pentru cea mai mare economie a Europei a avansat in martie la 50.9, de la 50.4 in luna precedenta, conform datelor publicate luni. Acesta s-a mentinut peste pragul de 50, care separa cresterea de contractie, dar a fost usor sub valoarea de 51.1 anticipata de analisti. (Sursa: Bloomberg)

Cata energie a importat UE in 2024?[edit | ]

In 2024, UE a importat produse energetice (720.4 mil. tone) in valoare de 375.9 mld. EUR, in scadere cu 16.2% comparativ cu 2023, cat si la nivel cantitativ (-7.1%). Pentru petrol, s-a raportat o scadere atat in valoarea titeiului importat (-4.7%), cat si in volumul importurilor (-2.4%). Gazul lichefiat importat a inregistrat, de asemenea, o scadere accentuata atat ca valoare (-39.1%), cat si ca volum (-15.1%) fata de 2023. O tendinta similara s-a observat si pentru gazul natural in stare gazoasa, valoarea importurilor coborand cu 30.2%, in timp ce volumul a scazut cu 4.4%. Statele Unite si Norvegia au fost furnizori cheie de energie. In 2024, cei mai mari parteneri pentru importurile de petrol ale UE au fost Statele Unite (16.1%), Norvegia (13.5%) si Kazakhstan (11.5%). Statele Unite au furnizat aproape jumatate din gazul natural lichefiat importat (45.3%), urmate de Rusia (17.5%) si Algeria (10.7%). (Sursa: Eurostat)

Rezilienta economica in zona euro[edit | ]

Conform celor mai recente date din sondajul privind Indicele Managerilor de Achizitii (PMI), contractia din sectorul manufacturier al zonei euro s-a atenuat, in timp ce activitatea din sectorul serviciilor a avut o evolutie sub asteptari in martie. Indicele PMI pentru sectorul manufacturier al zonei euro a crescut la 48.7 in martie, de la 47.6 in februarie, depasind consensul pietei de 48. Indicele PMI pentru sectorul serviciilor din blocul comunitar a scazut la 50.4 in martie, de la 50.6 in februarie, sub nivelul anticipat de 51. Indicele PMI compozit pentru zona euro a ajuns la 50.4 in martie, in crestere fata de nivelul de 50.2 inregistrat in februarie, atingand un maxim al ultimelor sapte luni. (Sursa: FxStreet)

Simtel Team (SMTL)[edit | ]

Pentru anul 2025, Simtel isi propune sa atinga venituri operationale in valoare de 502.65 mil. RON, o marja EBITDA de 12.7% si un profit net de 45.62 mil. RON. Compania urmareste continuarea diversificarii portofoliului de produse si servicii, monetizarea energiei produse in parcurile fotovoltaice proprii si cresterea volumelor de energie furnizate prin intermediul GES Furnizare, precum si internationalizarea activitatii, prin valorificarea ecosistemului propriu integrat si prin extinderea numarului de proiecte pe pietele externe – in special in Germania. (Sursa: BVB)

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN)[edit | ]

Transgaz propune spre aprobare in AGA distribuirea unui dividend brut in valoare de 1.08 RON/actiune, care implica un randament de 3.8% raportat la pretul de inchidere de ieri. Potrivit legii privind repartizarea profitului la companiile cu capital majoritar de stat, Transgaz distribuie 90.7% din profitul net sub forma de dividende, adica o suma totala de 203,452,024.32 RON. (Sursa: BVB)

FORAJ SONDE SA VIDELE (FOJE)[edit | ]

Foraj Sonde SA Videle anunta pe ordinea de zi in AGA aprobarea repartizarii sub forma de dividende a sumei de 3,902,172 RON din profitul net realizat in anul 2024. Dividendul brut pe actiune se ridica la 0.679 RON, randamentul calculat la pretul de inchidere de ieri fiind de 5%. (Sursa: BVB)

MedLife S.A. (M)[edit | ]

MedLife, furnizor de servicii medicale private, a primit recent o recomandare de mentinere din partea analistilor de la BRK, potentialul de crestere ridicandu-se la 15% in urmatoarele 12 luni. Estimarea este bazata pe rezultatele in crestere raportate de companie, respectiv un profit cu 23% mai mare de la un an la altul si un profit net in crestere, de la o pierdere de 4 mil. RON la un profit de 18.4 mil. RON. (Sursa: ZF)

ARCTIC STREAM S.A. (AST)[edit | ]

Arctic Stream a informat investitorii cu privire la semnarea unui Sale and Purchase Agreement (SPA) cu Data Core Systems, companie de securitate cibernetica. SPA-ul a fost obiectul transferului unui pachet de 23% din partile sociale ale Data Core Systems si a avut o valoare totala de 9.89 mil. RON, costand in plati cash si actiuni AST, rezultate in urma unei operatiuni de majorare de capital social. (Sursa: BVB)

OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]

Parcul fotovoltaic de la Borzesti al OMV Petrom si Renovatio a primit licenta pentru exploatare comerciala de la ANRE si poate vinde energie electrica in piata. OMV Petrom a finalizat achizitia unui pachet de 50% din actiunile companiei Electrocentrale Borzesti, care desfasoara proiecte de energie regenerabila, cu o capacitate in jur de 1,000 MW, dintre care 950 MW eoliana si 50 MW fotovoltaica. (Sursa: Economica.net)

SAP SE (SAP)[edit | ]

Dezvoltatorul de software SAP SE a detronat Novo Nordisk de pe primul loc in clasamentul celor mai valoroase companii listate din Europa, dupa o crestere de 42% in ultimul an. Aprecierea a fost impulsionata de trecerea accelerata de la serverele traditionale locale la infrastructura IT in cloud, fapt care a permis companiei sa vanda produse mai profitabile, care includ si functii de inteligenta artificiala. (Sursa: Bloomberg)

META PLATFORMS INC (Facebook) (US.META)[edit | ]

Startup-ul sud-coreean FuriosaAI, una dintre putinele companii asiatice din domeniul cipurilor care au atras atentia Meta Platforms, a respins oferta de preluare venita din partea acestora in valoare de 800 mil. USD, alegand in schimb sa isi dezvolte propria afacere drept o companie independenta. In plus, discutiile dintre Meta Platforms si companie au avut loc inca de la inceputul acestui an. (Sursa: Bloomberg)

Novo Nordisk A/S (US.NVO)[edit | ]

Actiunile Novo Nordisk au inregistrat o scadere de aproximativ 50% fata de maximele inregistrate in 2024 in urma informarii investitorilor in legatura cu rezultatele celor doua studii aflate in faza avansata. Compania aspira la revolutionarea tratamentului pentru obezitate cu ajutorul medicamentului CagriSema, care nu a reusit sa intalneasca rezultatele asteptate nici la inceputul lunii decembrie a anului trecut, nici la inceputul acestei luni. (Sursa: CNBC)

Costco Wholesale Corp (US.COST)[edit | ]

Actiunile Costco au fost incluse in lista companiilor cu potential de crestere pe termen lung alcatuita de analistii Oppenheimer, datorita planurilor de expansiune globala, echipei puternice de management si potentialului de a obtine rezultate sustenabile. Actiunile Costco au cunoscut o scadere de 13.3% in aceasta luna, dupa publicarea rezultatelor celui de-al doilea trimestru fiscal. Cu toate acestea, analistii sustin ca actiunile s-ar putea aprecia cu 24% in urmatoarele 12 luni, comparativ cu pretul de inchidere de vineri. (Sursa: CNBC)