Fondurile de actiuni, de 4 ori mai eficiente decat Fidelis - 08 februarie 2024

De la TradeVille.ro wiki

Randamentele celor mai mari 10 fonduri de investitii in actiuni au fost de minim 3 ori peste media inflatiei in 2023. Este interesant de mentionat faptul ca, toate fondurile au depasit performanta indicelul BET, insa nici unul dintre ele nu a fost peste evolutia BET-TR. Cea mai mare diferenta de la an la an a fost inregistrata de BT Technology, care investeste minimum 75% din active in actiuni din sectorul de tehnologie. Cresterea in 2023 a fost de peste 30%, in contextul unei dinamici negative de 22% in 2022. (Sursa: ZF)

Creditele ipotecare, din nou in vizorul romanilor[edit | ]

Volumul creditelor ipotecare in RON acordate de banci s-a dublat in ultimele trei luni din 2023, comparativ cu perioada similara a anului 2022, depasind 10 mld. RON, potrivit BNR. La nivel national, in 2023, au fost tranzactionate 187,500 de imobile, in crestere cu 3% fata de 2022. Din total, 49,700 au fost apartamente, segment care a marcat o crestere de circa 9% fata de sfarsitul anului precedent. Pentru intreg anul 2023, volumul creditelor ipotecare in RON a inregistrat o crestere de 31%, pana la 31 mld. RON. (Sursa: Economica.net)

Ajutor din partea guvernului[edit | ]

Ministrul chinez al comertului a declarat in cursul zilei de ieri ca va incuraja industria vehiculelor electrice sa raspunda in mod activ la restrictiile comerciale externe si sa coopereze cu firmele din strainatate, pe fondul unei anchete europene privind subventiile chineze din acest sector. Ministerul va incuraja producatorii de automobile electrice sa infiinteze centre de cercetare si dezvoltare, precum si centre de servicii post-vanzare in strainatate. Totodata, guvernul chinez se va implica si in colaborarea dintre companiile autohtone si cele de transport maritim pentru a imbunatati logistica. (Sursa: CNBC)

2024, anul argintului[edit | ]

Cererea globala de argint este prognozata sa atinga 1.2 mld. uncii in 2024, ceea ce ar marca al doilea cel mai inalt nivel din istorie, potrivit Institutului Argintului. “Cresterea puternica a cererii industriale este un catalizator principal pentru cresterea cererii globale pentru metalul alb, iar sectorul ar trebui sa atinga un nou maxim in acest an”, conform previziunilor institutului. Argintul, care se tranzactiona la 22.4 USD/uncie, a atins ultima data 30 USD in februarie 2013. (Sursa: CNBC)

Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]

Fondul Proprietatea se pregateste de listarea Salrom. In bugetul de venituri si cheltuieli aferent anului 2024, compania a inclus costuri estimate de 8.2 mil. RON in vederea unui nou IPO, dupa succesul Hidroelectrica. Aceste costuri includ comisioanele bancii de investitii, onorariile de consiliere juridica, comisioanele si taxele datorate ASF, precum si cele legate de activitatile de marketing. Guvernul Romaniei a discutat despre listarea Salrom la BVB inca din vara anului 2022. (Sursa: ZF)

ALRO S.A. (ALR)[edit | ]

Alro, unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie, a achizitionat un cuptor de imbatranire cu incalzire electrica de la Seco/Warwick. Acesta va inlocui trei cuptoare alimentate cu gaze naturale, cu scopul de a eficientiza operatiunile de tratament termic din cadrul Diviziei de Aluminiu Prelucrat a Alro, reprezentand un pas important catre atingerea obiectivului companiei de a deveni un producator mai ecologic. Valoarea investitiei se ridica la 2.75 mil. USD. (Sursa: BVB)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG)[edit | ]

Romgaz a demarat licitatia pentru cresterea capacitatii zilnice de extractie din depozitul Bilciuresti, cel mai mare depozit de gaze din Romania. Compania asteapta oferte pana la data de 21 martie, valoarea estimata a contractului ridicandu-se la 601 mil. RON. Romgaz isi propune sa creasca capacitatea zilnica de extractie din depozit cu 40%, pana la un nivel de 20 mil. mc/zi si sa creasca capacitatea de inmagazinare cu 108 mil. mc/ciclu, vizand o capacitate de inmagazinare totala de 1.418 mil. mc/ciclu. (Sursa: Economica.net)

Siemens Energy AG (DE.ENR)[edit | ]

Siemens Energy a realizat un profit net de 1.58 mld. EUR in primul sau trimestru fiscal, stimulat de cresterea comenzilor si de vanzarea unei parti din actiunile afiliatei sale din India catre Siemens. Comenzile au crescut cu 23.9%, ajungand la 15.4 mld. EUR, impulsionand stocul de comenzi la un nivel record de 118 mld. EUR. Veniturile au crescut cu 12.6%, in special in divizia de tehnologii de retea, care a crescut cu 33%. (Sursa: CNBC)

Alibaba Group Holding Ltd (US.BABA)[edit | ]

Actiunile Alibaba au crescut cu peste 4% in sesiunea pre-market de ieri, dupa ce compania a anuntat ca majoreaza programul de rascumparare actiuni cu 25 mld. USD. Acest anunt a compensat rezultatele sub asteptari publicate de companie pentru trimestrul incheiat in decembrie. Alibaba a raportat venituri de 36.6 mld. USD, sub estimarile analistilor de 36.85 mld. USD. (Sursa: CNBC)

Yum! Brands, Inc. (US.YUM)[edit | ]

Rezultatele Yum Brands dezamagesc piata, pe fondul vanzarilor mai slabe in toate cele 3 branduri ale sale: KFC, Taco Bell si Pizza Hut. Veniturile companiei au fost de 2.04 mld. USD, sub consensul analistilor de 2.11 USD, iar profitul net pe actiune a fost de 1.26 USD, ratand estimarile analistilor de 1.40 USD. Yum este al treilea gigant global din industria restaurantelor care raporteaza venituri dezamagitoare pentru ultimele trei luni din 2023, dupa ce Starbucks si McDonald's au raportat si ele sub estimarile Wall Street, acuzand conflictul din Orientul Mijlociu. (Sursa: CNBC)

UBER TECHNOLOGIES INC (US.UBER)[edit | ]

Uber depaseste estimarile Wall Street pe masura ce veniturile si rezervarile inregistreaza o crestere de doua cifre. In al patrulea trimestru din 2023, veniturile companiei au fost de 9.94 mld. USD, in crestere cu 15% fata de perioada similara a anului trecut si peste estimarile consensului de 9.76 mld. USD. In acelasi timp, profitul net pe actiune a fost de 0.66 USD, depasind atat perioada similara a anului precedent (0.29 USD), cat si asteptarile analistilor, de 0.17 USD. Rezervarile brute ale Uber au ajuns la 37.6 mld. USD, in crestere cu 22% fata de anul anterior. (Sursa: CNBC)