Fondurile de investitii iau avant - 04 iunie 2024

De la TradeVille.ro wiki

Luna aprilie a marcat cea mai buna evolutie lunara din istoria industriei locale de gestionare a activelor, in contextul in care subscrierile nete in cele 248 de fonduri au totalizat 647 mil. RON (cca. 130 mil. EUR). Randamentele celor mai performante 5 fonduri deschise locale au fost cuprinse intre 37% si 53%, in ultimele 12 luni la data de 30 aprilie 2024, fata de o rata anuala a inflatiei de 5.9% in aprilie 2024. Comparativ cu inceputul anului, indicele de referinta pentru administratorii de fonduri, BET-BK, are un randament de +8.7%, indicele de referinta a pietei principale de la BVB, BET, a avut o apreciere de +11%. (Sursa: zfcorporate.ro)

Vanzarile de medicamente – 7 mld. RON in T1 2024[edit | ]

Piata medicamentelor din Romania si-a continuat cresterea si in primele 3 luni ale anului 2024, atunci cand a ajuns la o valoare de 5 mld. RON, in crestere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea de 2 cifre vine in urma unor cresteri de pret la medicamentele compensate, intrate in vigoare in a doua jumatate a anului 2023. Medicamentele eliberate pe baza de reteta medicala, impreuna cu medicamentele eliberate fara reteta au ajuns la o valoare de 7 mld. RON in perioada ianuarie – martie 2024. Cele mai multe medicamente cumparate au fost din segmentul bolilor cardiovasculare. (Sursa: zfcorporate.ro)

Inflatia in Turcia depaseste 75%[edit | ]

Inflatia in Turcia a depasit 75% in luna mai, in linie cu asteptarile analistilor, care considera ca acesta ar putea fi un maxim inflationist, dupa care preturile sunt asteptate sa scada. Preturile de consum au crescut cu 75.45% in luna mai fata de perioada similara a anului precedent si cu 3.37% fata de luna precedenta. Sectoarele care au inregistrat cresterile anuale cele mai mari au fost: educatia (+104.8%), locuintele (+93.2%) si zona de HoReCa (+92.9%). (Sursa: CNBC)

Venituri record pentru companiile aeriene in 2024[edit | ]

Companiile aeriene se indreapta spre venituri record in 2024, pe masura ce numarul de calatori este asteptat sa atinga un nivel istoric de 5 mld. in 2024. Totodata, marfa transportata pe calea aerului este asteptata sa valoreze 8.3 trilioane USD, potrivit declaratiilor directorului general al IATA. Veniturile totale estimate de IATA pentru 2024 se ridica la 996 mld. USD, implicand o crestere de 9.7% fata de anul precedent, in timp ce profitul net este asteptat sa ajunga la 30.5 mld. USD, o ajustare in sus fata de prognoza anterioara, de 25.7 mld. USD. (Sursa: CNBC)

Digi Communications N.V. (DIGI)[edit | ]

Digi Telecommunications a informat piata cu privire la imprumutul contractat de filiala sa din Romania, Digi Romania, de la ING Bank, in valoare de 150 mil. EUR. Suma finantata are maturitate de 3 ani, si va fi folosita pentru refinantarea obligatiunilor senior negarantate in valoare de 450 mil. EUR, emise de Digi Romania, cu scadenta in 2025. (Sursa: BVB)

Meta Estate Trust S.A. (MET)[edit | ]

Meta Estate Trust S.A. a anuntat vanzarea tuturor unitatilor (apartamente si locuri de parcare) din proiectul Parcului 20, reprezentand astfel o iesire de succes din acest proiect imobiliar. Investitia initiala, care a inclus achizitionarea a 6 apartamente si 4 locuri de parcare in 2023, cu unele dintre ele precontractate inca din 2021, a generat o Rata Interna de Rentabilitate (IRR) de 24%. (Sursa: BVB)

IHUNT TECHNOLOGY IMPORT-EXPORT S.A. (HUNT)[edit | ]

iHunt Technology Import Export S.A. debuteaza cu o divizie noua de afaceri: iHunt Smart Pet Care. Aceasta serie cuprinde produse inteligente pentru ingrijirea animalelor de companie, oferind beneficii semnificative in rutina zilnica si contribuind la extinderea brandului in noi domenii promitatoare. Livrarea primelor unitati va incepe in luna iunie 2024. (Sursa: BVB)

GLISSANDO GARDEN CENTER S.A. (GGC)[edit | ]

Glissando Garden Center, companie care activeaza in sectorul home & garden si cea mai mare companie din vestul tarii din acest sector, a debutat luni pe piata AeRO. Este a treia companie care vine la BVB in 2024 si a doua de pe segmentul AeRo. In 2023, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 22.4 mil. RON si un profit net de 923,490 RON. Actionarul principal al societatii este Ioan Biianu, cu o cota de 80.11% din totalul actiunilor companiei. (Sursa: ZF)

Sphera Franchise Group S.A. (SFG)[edit | ]

Sphera Franchise Group a anuntat deschiderea primului restaurant KFC din municipiul Hudedoara, o unitate de tip Drive Thru. Investitia se ridica la 1 mil. EUR, fiind al treilea restaurant deschis de grup in 2024, dupa unitatile de la Sibiu si Pitesti inaugurate in februarie si aprilie. Compania intentioneaza sa deschida alte 3 unitati pana la finalul anului. (Sursa: ZF)

GameStop Corp (US.GME)[edit | ]

Actiunile GameStop au crescut cu 84% inainte de deschidere pietei, pe fondul speculatiilor potrivit carora Keith Gill, ar detine un numar semnificativ de actiuni ale companiei. Gill, cel care a inspirat criza de short squeeze din 2021, a postat o captura de ecran a unui portofoliu care arata detinerea a 5 mil. de actiuni GameStop si 120,000 de optiuni de cumparare. Acest lucru a starnit interes in randul traderilor. Actiunile AMC au crescut, de asemenea, cu 24%, pe fondul evolutiei actiunilor meme. GameStop a profitat de aceasta revenire pentru a obtine peste 900 de mil. USD printr-o vanzare de actiuni. (Sursa: CNBC)

Advanced Micro Devices (US.AMD)[edit | ]

AMD a anuntat noi cipuri AI la Computex, acordand prioritate inovatiei sectorului inteligentei artificiale. Seria Ryzen AI 300 pentru laptopuri si seria Ryzen 9000 pentru desktopuri vor fi lansate in luna iulie, concurand cu Intel si Qualcomm. AMD a detaliat, de asemenea, foaia de parcurs pentru centrele de date, cu noile acceleratoare Instinct MI325X care vor sosi in T4 2024, iar viitoarele serii, MI350 si MI400, in 2025 si 2026. In plus, AMD a prezentat, in premiera, procesoarele pentru servere EPYC de generatia a 5-a pentru o lansare in a doua jumatate a anului 2024, toate construite pe arhitectura „Zen 5”. (Sursa: CNBC)

GSK PLC. (US.GSKc)[edit | ]

Actiunile GSK au scazut cu peste 9%, dupa ce un judecator din Delaware a permis ca 70,000 de procese in care compania este acuzata ca medicamentul sau Zantac, care a fost scos din uz, a provocat cancer, sa continue. Acest lucru a condus la pierderea a 8.9 mld. USD din valoarea de piata a companiei. GSK intentioneaza sa faca apel la aceasta hotarare. Analistii de la J.P. Morgan sugereaza ca raspunderea potentiala ar putea depasi cele 2-3 mld. USD estimate anterior. (Sursa: Reuters)