Hidro-electriZZZant - Trade Talk 13 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

A fost un pas mic pentru omenire... dar unul urias pentru oamenii care aleg sa investeasca. Ieri la debutul pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti, Hidroelectrica a mai spulberat cateva recorduri care stateau in picioare de-aproape un deceniu.

Timp de cateva ore alerte, Hidroelectrica a fost si-un veritabil globetrotter. Cea mai valoroasa companie a bursei noastre a umplut primele pagini ale mediei internationale, inclusiv Reuters si Bloomberg, captand pe deplin atentia unei lumi intregi. 

1. Ce recorduri au mai fost spulberate?[edit | ]

Hidroelectrica a incheiat prima zi la bursa cu o apreciere de-aproape 6%, desi la orele pranzului salta cu peste 10%. Avansul e cam de mijlocul clasamentului... in topul celor mai mari listari la BVB din ultimul deceniu.

Insa privind in urma, ce s-a intamplat la debut nu s-a potrivit cu ce-a urmat. Topul mentionat mai sus e condus de Sphera Franchise Group, care-a saltat cu 16% la listarea din noiembrie 2017 pentru ca fix cinci ani mai tarziu actiunile sa fie mai ieftine cu 60%. In schimb, Nuclearelectrica si MedLife, care s-au apreciat cu mai putin de 3% la debut, sunt acum mai valoroase cu 295%, respectiv 457%. La finalul primei sedinte de tranzactionare, Hidroelectrica avea o capitalizare de 49.5 mld. RON, adica aproape 1/2 din valoarea de piata cumulata a tuturor companiilor listate si cu peste 16 mld. RON mai mult decat OMV Petrom. De fapt, cei 16 mld. RON sunt un plus de valoare echivalent capitalizarii Romgaz sau Banca Transilvania.

La debut, rulajul de tranzactionare pentru actiunile H2O a iesit pur si simplu din grafic: circa 760 mil. RON, record absolut si de peste 8x mai mare decat precedentul reper istoric stabilit de Romgaz in noiembrie 2013.

Erau deja aproximativ 220 mil. RON rulati in primele 15 minute. Iar la pranz, actiunile H2O evoluau pe-o lichiditate dubla celei pe care-a avut-o intregul segment de actiuni de la BVB in cele trei zile anterioare. Ca valoare a tranzactiilor, ziua de ieri a marcat cea mai activa sedinta pentru un singur emitent din istoria BVB. Cu tot cu restul companiilor listate, lichiditatea s-a ridicat ieri la 829 mil. RON, un nou maxim istoric (si de peste 2x mai mare decat precedentul record atins in decembrie 2018). Prin listarea Hidroelectrica, BVB urca in topul celor mai mari burse din partea noastra de continent ceea ce ne ofera (din nou) sansa unei lichiditati mai bune. Ca perspectiva: in primele 5 luni din acest an, rulajul total al bursei noastre a fost de 34x mai mic decat cel al pietei din Varsovia.

Ieri, indicii BET si BET-NG au castigat si ei in jur de 2%. Hidroelectrica a dat o mana de ajutor, intrucat compania are deja ponderi importante in cei doi indici, de circa 14% in BET, respectiv 30% in BET-NG.

Grupand cele mai lichide 20 de companii listate pe bursa noastra, BET poate fi tranzactionat prin intermediul ETF BET Patria-TradeVille, care are avantajul compunerii automate a dividendelor. Reprezentativ pentru sectorul romanesc de energie-utilitati si incluzand companii cu distributii consistente si constante de dividende, BET-NG poate fi tranzactionat cu ajutorul ETF Energie Patria-TradeVille. Pentru ambele ETF-uri, de altfel si singurele listate la BVB, TradeVille e furnizor de lichiditate.

2. Cum ramane cu Fondul Proprietatea?[edit | ]

Prin listarea pachetului minoritar pe care-l avea inca din 2005 la Hidroelectrica, Fondul Proprietatea a obtinut mai bine de 8 mld. RON, cifra care-i cu 20% mai mare decat tot ce s-a listat in ultimul deceniu la BVB. Acesti bani s-ar putea regasi intr-un dividend special cu o valoare bruta de 1.4942 RON, pe care Fondul tocmai l-a propus actionarilor.

Si totusi, FP are azi o capitalizare de 11.7 mld. RON, cu aproape 1 mld. RON mai mica fata de cea din 6 iunie, atunci cand Hidroelectrica si-a anuntat oficial intentia de listare... iar asta pe o bursa in crestere cu aproape 6%. In ultimele sase luni, actiunile FP s-au ieftinit cu peste 9%. Randamentul dividendului special propus e de circa 79%. Dar cuantumul va fi platit pe seama vanzarii unui activ, si nu din profitul (eventual recurent) al unei detineri pastrate. Exitul din Hidroelectrica inseamna practic stergerea a 80% din activele detinute de Fond.

FP e administrat de Franklin Templeton inca din 2010. Managerul american se gandeste sa-si extinda mandatul si dincolo de luna aprilie a anului viitor.

Dupa listarea Hidroelectrica, cele mai mari detineri din portofoliul Fondului vor fi Salrom (49%), Aeroporturi Bucuresti (20%), Administratia Porturilor Constanta (20%) si Engie Romania (12%). Alte noi investitii ar putea fi propuse actionarilor, cu scopul cresterii valorii activului net. In ultimul deceniu, actiunile FP s-au apreciat cu peste 200%, comparativ cu un avans de 141% al indicelui BET. Franklin Templeton vrea sa replice modelul de succes al Fondului Proprietatea si-n alte economii de frontiera si emergente. Sunt vizate, printre altele, Ucraina, Uzbekistan si chiar Africa de Sud, acolo unde exista un numar mare de companii controlate de stat, care-ar beneficia pe seama unui actionariat mai divers. Din Africa de Sud, de altfel, e originar Johan Meyer, CEO-ul pentru Romania al Franklin Templeton Emerging Markets Equity.

TOP TRENDING[edit | ]

Hidroelectrica:  Din 19 iulie, actiunile H2O vor fi incluse in indicii FTSE Global All-World Index, FTSE Global Large Cap Index si FTSE Emerging Index... iar din 26 iulie, si-n indicii MSCI Frontier si MSCI Romania. E prima oara cand o companie abia listata la BVB beneficiaza de mecanismul includerii rapide in indicii celor doi furnizori globali.

Fidelis: Din 17 iulie, adica de luni saptamana viitoare, investitorii pot subscrie la BVB pentru noile titluri de stat romanesti in lei si euro. Dobanzile anuale cu care vine oferta Fidelis sunt 6.3% si 7.2% pentru titlurile in lei cu scadente de 1 an si 3 ani, respectiv 3.85% si 5.45% pentru titlurile in euro cu scadente de 1 an si 5 ani... apropo, si de aceasta data va exista o transa speciala dedicata donatorilor de sange. Nici dobanzile, nici castigurile de capital nu sunt impozabile.

Inflatie: La noi, scumpirile s-au domolit in iunie pentru a 4-a luna consecutiv, rata anuala a inflatiei coborand usor la 10.3%. Cresterea preturilor s-a moderat atat pentru bunurile alimentare, cat si pentru cele nealimentare... in schimb, s-a accelerat in cazul serviciilor. In America, inflatia s-a redus in iunie pentru a 12-a luna consecutiv, la numai 3%, cea mai modesta valoare socotind din martie 2021 incoace.

Wall Street: Ramanem cu ochii pe Hidroelectrica si cele doua ETF-uri listate la Bucuresti... dar pe bursa americana, indicii S&P 500 si Nasdaq Composite au reusit sa inchida ieri la cele mai mari cotatii dupa aprilie anul trecut. Pregatite sa raporteze in noul sezon de rezultate trimestriale, Citigroup si Goldman Sachs au saltat ieri cu aproape 2%. Enphase Energy, lider global in producerea microinvertoarelor solare, a sarit cu peste 5%. Newmont Corporation, cel mai mare producator de aur din lume, a castigat peste 4%.

Macro: Luna trecuta, exporturile Chinei au suferit cel mai sever plonjon din ultimii 3 ani. Poate fi semn al incetinirii economiei globale... sau al decuplarii acesteia de China. In primul trimestru, investitiile straine directe au picat la aproximativ 20 mld. USD, de 5x mai mici decat in perioada similara din 2022. Intre timp, Tesla chiar se gandeste serios la o fabrica in India, capabila sa produca anual 500,000 de autovehicule. 

STIAI CA?[edit | ]

La debut, lichiditatea Hidroelectrica a fost de 7x mai mare decat media zilnica a intregii burse de la Bucuresti inregistrata pana acum in 2023.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.