Hidro-energie buna pentru toti investitorii - Trade Talk 23 iunie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Ultima oara cand am scris pe larg despre Hidroelectrica, in primavara anului trecut, speram la o transa cat mai generoasa pentru investitorii retail in mult-asteptatul IPO. Informatiile erau ca listarea se va intampla pana sa-nceapa iarna.

Am mai asteptat un an si ceva. Dar asteptarea a luat sfarsit. De data asta e cert: IPO-ul celei mai profitabile companii din portofoliul statului roman a inceput in aceasta dimineata. Oferta publica va continua pana pe 4 iulie toate datele necesare subscrierii fiind accesibile pe site-ul TradeVille la aceasta pagina. 

1. Hidroelectrica si energia curata[edit | ]

La vremuri noi, energii noi insa de-a lungul istoriei sale, Hidroelectrica a ramas consecventa energiei verzi.

Hidroelectrica e #1 in productia de energie electrica in Romania... asigurand cam 30% din total (intr-un an normal din punct de vedere hidrologic) si 67% din energia produsa via regenerabile. E si principalul furnizor de servicii tehnologice necesare Sistemului Energetic National, adica pentru intreaga arhitectura de producere, distributie si utilizare a energiei electrice.

Compania controleaza 95% din capacitatea hidroenergetica locala, adica in jur de 6,400 MW, prin intermediul unui numar de 182 de hidrocentrale, cantitatea medie anuala de energie electrica livrata in ultimul deceniu fiind de aproape 16 TWh. In topul european al producatorilor de energie din surse regenerabile, Hidroelectrica se situeaza in fata unor nume uriase precum Verbund, Fortum, Engie, Enel sau EDF. Strict in aria hidro, compania noastra e peste spaniolii de la Iberdrola sau nemtii de la Uniper.

Numele complet e Societatea de Producere a Energiei Electrice in Hidrocentrale "Hidroelectrica" SA. Insa nu mai e doar despre hidrocentrale... si (cum o sa vedem cateva paragrafe in aval) nici exclusiv despre producere.

Hidroelectrica are deja un proiect eolian in portofoliu: parcul Crucea aflat in judetul Constanta, cu o putere instalata de 108 MW, pe care compania l-a achizitionat in 2021 pentru 130 mil. EUR de la grupul german STEAG. Impreuna cu Masdar, gigantul de energie regenerabila detinut de guvernul Emiratelor Arabe Unite, Hidroelectrica urmareste o crestere de 50% a capacitatii totale de productie... prin adaugarea a 3,300 MW, in mare parte via eolian si solar. Apropo de solar, pe radarul companiei e si ideea unui parc de pana la 1,500 MW in zona Piscul Sadovei - Dabuleni (Dolj), finantat prin fonduri europene... ar putea fi cel mai mare de pe continent.

Fondul Proprietatea detine aproape 20% din Hidroelectrica, participatie minoritara pe care o are inca din 2005, si e singurul vanzator de actiuni in oferta curenta. Statul roman detine restul de aproximativ 80% si va ramane actionar majoritar post-IPO. In urma ofertei, fondurile private de pensii ar putea deveni actionari semnificativi.

La pretul maxim din oferta (112 RON pe actiune), Hidroelectrica are o capitalizare anticipata de 50.4 mld. RON, de aproximativ 10x profitul net inregistrat in ultimele 12 luni. Cifra e cu 4 mld. RON mai mica decat evaluarea indicata implicit de FP in raportul aferent lunii mai, dar peste cat valoreaza OMV Petrom si Nuclearelectrica luate impreuna (si circa 1/3 din capitalizarea cumulata a tuturor companiilor listate pe bursa noastra). Mai inseamna aproape 4% din PIB-ul Romaniei inregistrat anul trecut.

2. Hidroelectrica si dividendele[edit | ]

La vremuri noi, dividende noi In perioada 2020 2022, performanta financiara a Hidroelectrica a adus in prim-plan trei directii majore: (1) marje de profit consistente, (2) fluxuri insemnate de numerar si in crestere (de 2x mai mari in 2022 vs 2020), (3) rate remarcabile de distributie a dividendelor (peste 126% in perioada mentionata, odata ce dividendele totale sunt raportate la profiturile nete anuale).

In 2022, veniturile totale ale Hidroelectrica s-au apropiat de pragul de 10 mld. RON, in crestere cu 46% fata de anul precedent (si de circa 2.5x mai mari vs 2020). Profitul net a crescut cu un procent aproape similar, la 4.4 mld. RON, fiind cu 60% mai mare decat cel obtinut de Nuclearelectrica si de aproape 8x mai mare fata de cel inregistrat de Electrica. Cam 3/4 din totalul veniturilor au venit din productia de energie. Pe acest segment, in ultimii 3 ani, incasarile au urcat de la 3.7 mld. RON la 8.2 mld. RON... insa cel mai ridicat ritm de crestere e pe segmentul de furnizare, de la 222 de mii RON in 2020 la 2.1 mld. RON anul trecut. In retail, Hidroelectrica a castigat aproape instant peste 500,000 de clienti casnici. Potentialul e enorm si pentru ca piata a ramas teribil de fragmentata, cu peste 90 de furnizori.

Tot in 2022, suma rezervata dividendelor s-a ridicat la 3.8 mld. RON (din care 1 mld. RON dividend special), aproape dubla celei distribuite in 2020. In ultimii 6 ani, Hidroelectrica a platit dividende in cuantum total de 14.6 mld. RON... din care 11.6 mld. RON au mers in vistieria statului roman, iar restul de 3 mld. RON la Fondul Proprietatea.

Ce se va intampla cu dividendele de-acum inainte? Hidroelectrica si-a propus o maniera predictibila de acordare a acestora... in proportie de minimum 90% din rezultatul net distribuibil (iar ideea e reiterata in prospectul IPO-ului). Compania spune ca finantarea investitiilor se va face din surse externe, disponibile in prezent la un cost substantial mai bun decat cel asociat banilor actionarilor. Un lucru-i cert: Hidroelectrica va fi intr-un club ultra-select de aristocrati ai dividendelor romanesti. Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz si Electrica au platit dividende in fiecare an de la listarea pe bursa. La acest capitol, cel mai lung istoric de plati neintrerupte il au Conpet si Transgaz, din 2008... iar cea mai recent listata companie din indicele sectorial BET-NG al marilor grupuri de energie si utilitati, Electrica, a distribuit incontinuu dividende incepand cu 2015.

3. Hidroelectrica la bursa[edit | ]

La vremuri noi, bani noi Imediat dupa listare, Hidroelectrica va fi inclusa in indicele de referinta al bursei noastre, BET. Ponderea ar putea fi 20%, similara celei pe care o acum Fondul Proprietatea, OMV Petrom si Banca Transilvania.

Asta inseamna ca vom regasi Hidroelectrica in ETF BET Patria-TradeVille, primul ETF listat pe bursa de la Bucuresti. ETF BET Patria-TradeVille ofera investitorilor cea mai accesibila cale de-a beneficia de performanta indicelui BET, augmentata de reinvestirea automata a dividendelor platite de companiile incluse in indice. Hidroelectrica e un candidat natural si pentru ETF Energie Patria-TradeVille, care le permite investitorilor sa aiba expunere pe indicele sectorial BET-NG. Ambele ETF-uri mentionate, de altfel si singurele listate la Bursa de Valori Bucuresti, sunt administrate de divizia de fonduri a Patria Bank iar TradeVille are rolul asigurarii lichiditatii.

Totodata, usa-i larg deschisa pentru acceptarea Hidroelectrica intr-o vasta arie de indici bursieri internationali. Apropo, listarea Hidroelectrica ne-aduce mai aproape de clasificarea Romaniei drept piata emergenta si din partea MSCI, dupa un vot de incredere similar primit de la FTSE Russell in toamna lui 2020. 

TOP TRENDING: IPO HIDROELECTRICA[edit | ]

Perioada ofertei publice: 23 iunie (azi) - 4 iulie (pana la ora 12:00). Subscrierile investitorilor retail beneficiaza de 3% discount daca ordinele de subscriere sunt lansate in primele cinci zile ale ofertei (adica pana pe 29 iunie inclusiv).

Pret: Investitorii retail pot subscrie exclusiv la pretul (fix) maxim din oferta, de 112 RON pe actiune. Investitorii institutionali pot subscrie la orice pret cuprins intre 94 RON si 112 RON pe actiune. Pretul final de oferta va fi stabilit de Fondul Proprietatea, unicul actionar vanzator in oferta, in urma consultarii cu Hidroelectrica si Coordonatorii Globali Comuni, dupa inchiderea cu succes a ofertei, si va fi facut public la data alocarii.

Subscrierea minima pentru investitorii retail: 50 de actiuni, adica 5,600 RON (50 de actiuni * 112 RON pe actiune). Nu exista subscriere maxima. Subscrierile sunt irevocabile (cu exceptia publicarii unui supliment la prospect).

Transe in oferta: Investitorii retail au 15% din oferta, adica 11,701,067 de actiuni. Investitorii institutionali au 85% din oferta, adica 66,306,043 de actiuni. La recomandarea Coordonatorilor Globali Comuni, Hidroelectrica si Fondul Proprietatea (ca unic vanzator de actiuni in oferta) pot decide in comun realocarea actiunilor oferite din oricare transa a ofertei in cealalta. Asta inseamna ca transa investitorilor retail sa reprezinte (1) mai mult de 15% din oferta (insa nu mai mult de 20%) sau, dimpotriva, (2) mai putin de 15% din oferta (insa o asemenea realocare dinspre transa investitorilor retail catre cea a investitorilor institutionali va avea loc doar in cazul in care nivelul de subscriere in transa investitorilor retail e mai mic de 100%).

Unic vanzator in oferta: Fondul Proprietatea, care vinde 17.34% din detinere, adica 78,007,110 de actiuni. Exista, totusi, posibilitatea ca intreaga detinere de 19.94% sa fie vanduta, adica 89,708,177 de actiuni, in conditiile mentionate in prospect in legatura cu optiunea de supra-alocare (evidentiata si in raportul curent publicat de FP in aceasta dimineata).

Date relevante estimate: 5 iulie data alocarii, 6 iulie data tranzactiei, 10 iulie data decontarii, 12 iulie pentru admiterea la tranzactionare pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti.

Simbol: H2O, fireste. 

 

STIAI CA?[edit | ]

In ultimii 3 ani, dividendele totale platite de Hidroelectrica au depasit 8 mld. RON mai mult decat valorau impreuna Electrica, Transelectrica si Transgaz in aceasta dimineata.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.