Hidroelectrica (H2O) incepe maine dimineata tranzactionarea - Trade Talk 11 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

3, 2, 1 de fapt, au mai ramas vreo 16 ore. Dar sunt 16 ore foarte scurte. Maine dimineata, pentru acomodarea unui numar potential mare de ordine, etapa pre-deschiderii pentru actiunile Hidroelectrica (H2O) pe piata principala a BVB va incepe la ora 9:00 (comparativ cu ora obisnuita 9:45).

Desi apa acopera peste 2/3 din suprafata planetei, Hidroelectrica va debuta cu o pondere de numai 14% in indicele principal al bursei noastre, BET. In fata perlei, vor ramane deocamdata Banca Transilvania, Fondul Proprietatea si OMV Petrom. 

1. Cine, cum, cat a subscris?[edit | ]

In IPO-ul care-a spulberat mai multe recorduri si orice asteptari, investitorii retail au putut subscrie exclusiv la 112 RON pe actiune. Pretul final de oferta a fost stabilit la 104 RON pe actiune... si, luand in calcul discountul de 3% de care-au beneficiat subscrierile pe transa retail pana pe 29 iunie inclusiv, pretul final redus de oferta a fost 100.88 RON pe actiune.

In cele opt zile ale ofertei publice, investitorii retail au subscris in total aproximativ 56 milioane de actiuni, echivalentul a circa 6.2 mld. RON, transa dedicata initial acestora fiind acoperita de aproape 5x.

Au fost lansate peste 51,000 de ordine de subscriere 1/3 din acestea vizand pragul minim de 50 de actiuni, adica 5,600 RON. La data alocarii, cine a subscris 50 de actiuni a primit, de fapt, 16 actiuni, restul banilor fiind rambursati. Alte aproximativ 6,900 de ordine, adica 13% din total, au urmarit cantitatea de 100 de actiuni, adica 11,200 RON. La data alocarii, acesti investitori au primit 32 de actiuni. Cel mai mare ordin subscris pe transa retail a fost pentru 1.4 milioane de actiuni, echivalentul a 157 mil. RON. La alocare, investitorul a primit aproximativ 450,000 de actiuni (46.7 mil. RON).

Din partea investitorilor institutionali au venit 109 ordine de subscriere pe transa asta, participarea in oferta fiind posibila la preturi cuprinse intre 94 si 112 RON pe actiune. Cea mai mare alocare s-a ridicat la aproximativ 12.3 milioane de actiuni, care la pretul final de oferta inseamna 1.27 mld. RON (si o detinere de aproape 3% din Hidroelectrica). Fun fact: cel mai modest ordin inregistrat pe transa institutionalilor a agatat doar 40 de actiuni, echivalentul a 4,160 RON.

Prin exitul complet al Fondului Proprietatea, care avea inca de la infiintarea sa din 2005 o detinere de circa 20% in Hidroelectrica, valoarea IPO-ului a fost record: aproape 2 mld. EUR.

Cifra asta-i cu 22% mai mare decat tot ce s-a listat pe bursa noastra in ultimul deceniu... si de 4x mai mare decat recordul precedent stabilit de Electrica in 2014. La o capitalizare anticipata de circa 47 mld. RON, Hidroelectrica valoreaza aproape cat OMV Petrom si Banca Transilvania la un loc... si mai mult decat sapte dintre cele mai mari companii listate la BVB. Ca perspectiva: Fondul Proprietatea, BRD - Societe Generale, Chimcomplex, One United Properties, Digi Communications, Transgaz si Electrica au o capitalizare cumulata de numai aproximativ 41 mld. RON.

2. Includere in indici[edit | ]

Hidroelectrica intra chiar de maine in indicele BET, care aduce impreuna cele mai lichide 20 de companii listate la BVB... si in BET-NG, indicele de referinta al sectorului romanesc de energie si utilitati.

In BET, Hidroelectrica va avea o pondere de 14.4%, sub cea de 20% sugerata cu putin timp inaintea startului ofertei... fiind devansata la acest capitol de Banca Transilvania (20%), Fondul Proprietatea (16.1%) si OMV Petrom (15.4%). Ponderile mentionate se pastreaza la nivelul indicelui BET-TR, care include dividendele distribuite de companii. Din BET va iesi Alro Slatina, care-a strans tranzactii cumulate de sub 9 mil. RON in ultimele 12 luni, chiar daca actiunile companiei s-au apreciat cu aproape 17% in aceasta perioada. Apropo de lichiditate, compania clasata imediat deasupra Alro Slatina in BET e Sphera Franchise Group... cu rulaje totale de circa 26 mil. RON in ultimele 12 luni, cifra aproape similara celei inregistrate intr-o singura zi, la debutul pe bursa din toamna lui 2017. In BET-NG, Hidroelectrica si OMV Petrom vor avea cea mai mare pondere, de 29.9%, fiind urmate de Romgaz (16.2%), Nuclearelectrica (9.2%), Transgaz (5.9%) si Electrica (4%). Din acest indice nu va fi exclusa nicio companie.

In mod automat, actiunile Hidroelectrica vor fi adaugate in ETF BET Patria-TradeVille si ETF Energie Patria-TradeVille. Sunt singurele ETF-uri tranzactionate pe bursa noastra si, in acelasi timp, cea mai accesibila cale de-a investi global pentru performanta BVB si, in particular, pentru cea a unui grup select de aristocrati ai dividendelor din aria producerii si distributiei de energie. TradeVille ramane furnizor de lichiditate pentru ambele ETF-uri. 

3. Cum va arata prima zi?[edit | ]

N-avem nici cea mai vaga idee, fireste... dar istoria recenta aduce in prim-plan cateva statistici interesante. Daca luam top 10 listari la BVB din ultimul deceniu, neajustat insa cu discounturile oferite in unele cazuri pe transa retail, Sphera Franchise Group (care opereaza in Romania brandurile KFC, Pizza Hut si Taco Bell) iese-n fata cu cea mai spectaculoasa apreciere consemnata la debut (vs pretul din oferta)... spre 16%, adica. Se intampla in noiembrie 2017.

Fix cinci ani mai tarziu, capitalizarea companiei era cu 60% mai mica, desi suma totala a dividendelor platite s-a ridicat la aproape 100 mil. RON. In aceeasi perioada de timp, indicele BET s-a apreciat cu circa 44%, iar indicele BET-TR, cu 108%. In prezent, actiunile Sphera Franchise Group sunt mai ieftine cu 46% fata de momentul listarii. Considerand aceeasi referinta a debutului tranzactionarii, MedLife si Nuclearelectrica sunt mai sus cu 457%, respectiv 295%. Transport Trade Services, One United Properties si Romgaz au crescut cu 58%, 30%, respectiv 20%. In schimb, Electrica, Aquila Part Prod si Digi Communications sunt pe minus 23%, 22%, respectiv 15%.

Revenind la topul performerilor la startul pe bursa, Romgaz e #2 cu un salt de 15% (in noiembrie 2013), iar Transport Trade Services e #3, cu un castig de putin peste 7% (in iunie 2021).

Restul aprecierilor din top n-au depasit 5%... existand si doua minusuri la debut, insa de sub 1% (One United Properties si Aquila Part Prod, in iulie, respectiv noiembrie 2021). In privinta lichiditatii din prima zi, cele mai mari tranzactii le-au avut Romgaz (93 mil. RON, in noiembrie 2013), Digi Communications (62 mil. RON, in mai 2017) si Electrica (60 mil. RON, in iulie 2014)... dar astea-s (alte) recorduri pe care Hidroelectrica le-ar putea spulbera maine.

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Cu tot cu dividende, adica via indicele BET-TR, bursa de la Bucuresti a adus investitorilor un randament de 10% in prima jumatate a acestui an... si un nou maxim istoric la finalul lunii trecute. Companiile din energie au fost motorul cresterii, indicele sectorial BET-NG reusind sa salte cu peste 12%. Si actiunile Bursei de Valori Bucuresti au atins un nou maxim record, la inceputul acestei luni, pe seama unei aprecieri de 62% in 2023.

Top: Potrivit ZF, cele mai profitabile 20 de companii din Romania au adunat anul trecut profituri nete de peste 44 mld. RON... cu aproape 72% mai mari fata de anul precedent. OMV Petrom a fost #1, cu un castig net care-a depasit 10 mld. RON, fiind si singura companie locala care-a reusit sa sparga acest prag. Hidroelectrica a fost #2 (cu aproape 4.4 mld. RON), iar Nuclearelectrica, #5 (cu aproape 2.8 mld. RON) practic, 1/3 din top fiind ocupat de jucatori din energie.

Solar: Prin intermediul panourilor fotovoltaice, companiile europene de utilitati au generat luna trecuta peste 10% din totalul energiei electrice produse... un nou record si de peste 2x mai mult decat in 2018. La nivel global, ponderea energiei solare in mixul total a crescut la 4.5% anul trecut, comparativ cu doar 1.1% in 2015. Hidroelectrica ar putea realiza cel mai mare parc solar de pe continent, de 1,500 MW, in zona Dabuleni (Dolj)... investitie de peste 1 mld. EUR declarata de importanta nationala, pentru care se urmareste finantarea prin fonduri europene.

Imobiliare: British Council, lider mondial in aria relatiilor culturale, a semnat cu One United Properties pentru un spatiu in cladirea de birouri One Cotroceni Park (despre care tocmai ce-am scris recent in TradeTalk). Noul centru de invatare a limbii engleze va fi deschis aici in septembrie... urmand sa fie inaugurat cu un eveniment tip open doors. Cu peste 80 de ani de experienta, British Council are peste 100 de milioane de cursanti in toata lumea in fiecare an. Alte nume uriase la nivel global pentru care One Cotroceni Park a devenit acasa sunt BAT Global Solutions, Siemens Energy si sennder. 

STIAI CA?[edit | ]

Cu Hidroelectrica listata, Fondul Proprietatea va sterge aproximativ 80% din activele pe care le detine... ca perspectiva, participatia in perla energiei romanesti reprezenta numai 21% din activul net al FP in 2010. Cele mai mari companii din portofoliul Fondului vor ramane Salrom (a carei listare ar fi trebuit sa se intample si ea pana la mijlocul acestui an), Aeroporturi Bucuresti si Administratia Porturilor Constanta.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.