IBM, mai tare ca AI? - Trade Talk 26 ianuarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Anul trecut, IBM a fost o companie mai degraba de coada clasamentului in S&P 500. Singurul trofeu in palmares? A reusit sa fie #5 in topul celor mai mari randamente ale dividendelor calculate pentru celalalt indice important al bursei americane, DJIA.

In urma cu un deceniu, pana si Warren Buffett s-a pacalit cu ea, timp de sapte ani in care S&P 500 s-a dublat. Si-atunci, de ce o aducem in fata azi? Exista cel putin patru motive, despre care povestim nu neaparat in ordinea importantei. 

1. IBM in productie[edit | ]

IBM e capabila de ruperi de ritm de-a dreptul fabuloase... insa niciuna dintre ele nu apartine istoriei recente. Apropo, chiar si numai despre longevitatea companiei am putea scrie un roman intreg.

S-a nascut in 1911, prin fuziunea a patru business-uri separate. S-a listat la NYSE in 1915, sub denumirea Computing-Tabulating-Recording Company. S-a reinventat drept IBM in 1924.

A fost primita in DJIA in 1932 (impreuna cu Coca-Cola si Procter & Gamble). Nici bine nu s-a instalat in componenta indicelui, ca avea sa fie uzurpata de AT&T, in 1939.

A revenit in DJIA patru decenii mai tarziu, inlocuind Chrysler. Cu IBM alaturi, insa, ascensiunea indicelui ar fi aratat cu totul altfel: de la 151 de puncte in martie 1939, DJIA putea sari la peste 23,500 de puncte in vara lui 79, nivel atins abia in 2017. In realitate, saltul s-a oprit la numai 841 de puncte.

IBM a lansat primul calculator personal in august 1981. Primul dividend trimestrial, insa, a fost produs cu 65 de ani mai devreme. Din 1916 incoace, compania l-a platit in fiecare an... valoarea acestuia crescand fara intrerupere in ultimii 28 de ani la rand. 

2. AIBM[edit | ]

ChatGPT s-a dezvaluit publicului larg la final de noiembrie 2022. Pe segmentul serviciilor B2B, replica celor de la IBM a sosit jumatate de an mai tarziu, odata cu lansarea platformei Watsonx. Nu-s chiar toate cartile jucate pe AI, insa, compania lucrand intens pe mai multe fronturi.

Din primavara anului trecut, Diageo se foloseste de IBM si SAP pentru accelerarea digitalizarii in cele 180 de tari in care opereaza. E cea mai spectaculoasa investitie in tehnologie si servicii pe care-o face detinatoarea brandurilor Guinness, Smirnoff si Johnnie Walker.

Nemtii de la Siemens au cerut si ei ajutorul, tot in primavara. Avem nevoie de IBM pentru intregul ciclu operational, a marturisit in aprilie Tony Hemmelgarn, presedinte si CEO, Siemens Digital Industries Software. Va putem oferi solutii integrate pentru design, productie, operare, intretinere si orice alte etape, le-au raspuns americanii.

In octombrie, IBM si-a extins relatia cu AWS in aria solutiilor AI generative. In august, batuse palma cu Salesforce pentru impulsionarea adoptiei AI pe nisa aplicatiilor CRM. Suntem in era continutului, asa ca IBM lucreaza si cu Adobe, inca din iunie.

Din noiembrie, IBM pune la bataie 500 mil. USD printr-un fond special rezervat aspirantilor la celebritate adica startup-urilor de la care s-ar putea inspira.

Miza-i incredibil de asimetrica in termeni risk/reward: un loc cat mai bun la masa castigatorilor noului concurs de imprejurari in tehnologie, definit de-un salt al productivitatii muncii estimat la vreo 16 tln. USD pana la finalul acestui deceniu.

IBM nu-i singurul gigant care investeste cu masura, dar oportunist. In urma cu cinci ani, primul flirt al celor de la Microsoft cu OpenAI a costat doar 1 mld. USD. Ca perspectiva, Microsoft a incasat in 2019 peste 125 mld. USD la sectiunea venituri totale, 43 mld. USD in profit operational si 50 mld. USD in flux de numerar, returnand actionarilor mai bine de 30 mld. USD via buybacks si dividende.

Si cum poti uita de cybersecurity, intr-o perioada intesata de riscuri geopolitice? Nu poti.

In decembrie, IBM si-a reinnoit parteneriatul cheie cu Palo Alto Networks, jucator de referinta pe segmentul asta (si al noualea cel mai prolific nume din S&P 500, chiar peste Tesla, dupa aprecierile vazute anul trecut).

Cateva zile mai tarziu, NATO a anuntat ca prefera IBM pentru imbunatatirea proceselor informatice destinate contracararii atacurilor cibernetice. Subiectul a devenit atat de sensibil incat Alianta Nord-Atlantica a organizat in noiembrie la Berlin prima conferinta special dedicata noilor amenintari.

Zilele astea, IBM se infiltreaza pana si-n mintea (si bugetul) unui... club de fotbal. Spaniolii de la FC Sevilla vor sa utilizeze Watsonx pentru selectia celor mai buni jucatori. Chestia asta ne-aduce aminte de "Moneyball", facut dupa cartea geniala a lui Michael Lewis si n-a trecut decat un deceniu si-un pic de atunci.

3. Urmatorul salt cuantic[edit | ]

Cum se auto-descrie IBM in 2024? AI, cloud si o tona de expertiza in consultanta. Clienti in peste 175 de tari, mai bine de 4,000 de corporatii si entitati guvernamentale cu rol critic pentru finante, telecomunicatii si sanatate.

In boilerplate-ul unui comunicat de presa tipic, expresia quantum computing e mentionata o singura data, spre final. Dar asta-i urmatoarea revolutie in tehnologie, in care IBM avanseaza mai rapid ca oricine.

Nu suntem experti nici macar in digital computing, cu atat mai putin intr-un salt cuantic al puterii de calcul. Dar am ramas fascinati de introducerea facuta subiectului de Michio Kaku, celebrul om de stiinta american.

Marques Brownlee, probabil cel mai cunoscut youtuber al tehnologiei de orice fel, a fost si el curios sa afle mai multe. A mers sa-i intrebe pe cei mai priceputi... la IBM, fireste.

Deocamdata, super-calculatoarele cuantice seamana mai degraba cu Doctor Octopus din "Spider-Man". Sau cu masinariile supradimensionate de la startul erei digitale. Le place gerul extrem, caci functioneaza la temperaturi mai mici decat cele din spatiul cosmic.

Le-am insulta dac-am zice ca-s capabile doar sa calculeze infinit mai repede. De fapt, ne vor ajuta sa realizam lucruri complet diferite de cele create pana acum prin intermediul calculatoarelor clasice. Vom intelege si prezice felul in care viata se intampla la nivel molecular.

Am avea dintr-odata posibilitatea de-a nascoci categorii intregi de medicamente, materiale si produse la care nu ne-am fi gandit vreodata. Imaginati-va baterii care-ar creste exponential autonomia unui autovehicul electric. Sau fertilizanti miraculosi si nepoluanti.

Colaborarea celor de la Moderna cu IBM nu-i deloc intamplatoare, intrucat quantum computing poate accelera enorm progresele dorite in dezvoltarea unor tratamente revolutionare pe seama tehnologiei mRNA. Si cu Pfizer se poate lucra, relatia asta dateaza inca din 2016. Si cu CRISPR Therapeutics, Editas Medicine sau Intellia Therapeutics, zicem noi, in aria editarii genetice. 

4. Ce riscuri sunt?[edit | ]

Fireste ca vom plati un pret pentru revolutia cuantica... la propriu. Modelele traditionale de criptare risca sa fie dovedite instant de noua generatie de calculatoare. Prima victima civila? Infrastructura platilor electronice. In spatiul militar, vulnerabilitatile sunt cel putin la fel de mari.

Va fi un Armageddon pentru zona de cybersecurity asa cum o stim azi, a avertizat IBM zilele trecute la Davos. Nici guvernele, nici corporatiile nu sunt pregatite.

Bancilor le-ar lua pana la zece ani sa se adapteze. Problema e ca primele calculatoare cuantice scalabile vor sosi printre noi mai devreme decat credeam, in 2029 sau 2030.

Deocamdata, insa, nu poti avea quantum computing pe iPhone-ul tau. In tehnologie, acum-acum, AI e tema cu-adevarat virala (si generatoare de salturi ametitoare la bursa).

AI e primul accent si pentru IBM. Cererea pentru solutiile noastre AI accelereaza afacerile generate de Watsonx aproape ca s-au dublat fata de trimestrul precedent, a fost citat miercuri Arvind Krishna, CEO-ul companiei, cu ocazia publicarii celor mai recente rezultate financiare.

Dar quantum computing? Asta-i abia nivelul urmator. IBM conduce inovatia, insa n-are sens sa pui reflectoare prea puternice pe o revolutie marcata de experimente si costuri adesea peste tintele bugetate.

Cum va face bani IBM din revolutia cuantica? Intorcandu-se la origini, producand la scara noua generatie de calculatoare? Posibil. Insa consultanta ar putea fi o nisa chiar mai lucrativa. IBM ne va arata nu doar pisica in acest deceniu, ci si felul in care s-o imblanzim. 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Indicele de referinta BET s-a depreciat ieri pentru a treia zi consecutiv. Nuclearelectrica asteapta pentru 2024 un profit net mai mic cu 48% fata de anul precedent, la venituri mai mici si ele cu 42%. Aquila Part Prod deruleaza o oferta de vanzare accelerata de pana la 100 de milioane de actiuni... adica o participatie de peste 8% din actiunile existente. Bittnet Group are un nou consiliu de administratie. Vrancart, cu fratii Paval de la Dedeman in actionariat, isi va majora capitalul social cu 32 mil. RON. Si apropo de Morgan Stanley, care-a redus zilele trecute pretul tinta pentru Hidroelectrica... americanii s-au suparat chiar si pe Nvidia, inlocuind-o cu Western Digital ca recomandare de top in aria producatorilor de cipuri.

Wall Street: Alta zi, alt record... indicele S&P 500 a inchis ieri la un nou top istoric, al 5-lea consecutiv. Alphabet, Microsoft si Meta Platforms au trecut si ele linia de sosire la noi maxime absolute toate trei vor raporta saptamana viitoare. Posibil sa vedem aprecieri exponentiale de genul celor din anii '20, crede Ed Yardeni, un veteran al investitiilor care-a vazut (atat de) multe pe Wall Street.

Quantum: La IBM, atat veniturile totale, cat si profitabilitatea au batut asteptarile analistilor in Q4/2023. Mai mult, incasarile si fluxul de numerar sunt vazute peste estimari si-n 2024. Compania va desfiinta un numar redus de joburi... dar va face angajari pentru segmentele de business cu cel mai mare potential. La final de 2023, IBM avea circa 288,000 de angajati peste tot in lume.

Plusuri: American Airlines a incheiat ieri cu plus 10%, cel mai mare salt din aprilie anul trecut incoace, dupa raportarea unui profit net trimestrial peste asteptari. IBM a sarit cu peste 9%, a treia cea mai spectaculoasa apreciere in S&P 500, incheind ziua la cea mai ridicata cotatie dupa 2013. Aseara la inchidere, Eli Lilly devenise mai valoroasa decat Tesla (595 mld. USD vs 581 mld. USD).

Minusuri: Apropo de Tesla a picat ieri cu 12%. Ce ne-a zis Elon Musk miercuri seara l-a infuriat pe Dan Ives, unul dintre cei mai cunoscuti analisti ai sectorului american de tehnologie. Au fost cele mai sobre estimari pe care le-am auzit vreodata de la Tesla, a marturisit Gene Munster, alt analist foarte popular. E mai jos cu 16% in debutul acestui an, insa producatorul auto se tranzactioneaza la 56x profitul net asteptat in urmatoarele 12 luni, comparativ cu 29x in cazul Nvidia. Tot ieri, Boeing a pierdut aproape 6%, dupa ce FAA a solicitat limitarea productiei modelului 737 Max. Noile obiective anuale de productie si livrari vor fi comunicate investitorilor miercurea viitoare, pe 31 ianuarie, odata cu publicarea rezultatelor financiare pentru Q4/2023. Intel era azi minus 11% in pre-deschidere, dupa ce estimarile companiei pentru Q1/2024 au dezamagit puternic atat pentru vanzari, cat si-n privinta profitabilitatii nici anul trecut n-a fost mai bine, incasarile totale scazand cu 14%.

Lux: LVMH a saltat cu peste 8% in aceasta dimineata, dupa ce detinatoarea brandurilor Louis Vuitton, Givenchy, Bulgari si Sephora a anuntat vanzari peste asteptari in 2023 si cresterea dividendului anual. Performanta de anul trecut dovedeste atractia uriasa a produselor noastre, a declarat Bernard Arnault, CEO-ul LVMH. Capitalizarea grupului depasise in aprilie echivalentul a 500 mld. USD, in premiera pentru un nume european, insa Novo Nordisk avea sa ajunga #1 pe continent cateva luni mai tarziu.

Nuclear: Uniunea Europeana va dezvalui chiar luna viitoare o noua strategie de crestere a rolului energiei nucleare in interiorul blocului comunitar... cu ajutorul reactoarelor mici si modulare. Acestea sunt vazute ca esentiale pentru obiectivul reducerii aproape complete a emisiilor de carbon pana-n 2040. Centrus Energy, liderul american in productia de combustibil nuclear pentru noua generatie de reactoare, e minus 3% la NYSE pana acum in ianuarie.

Macro: Economia SUA a crescut cu o rata anualizata de 3.3% in Q4/2023, semnificativ peste asteptari. Exista un asterisc, totusi: in acelasi trimestru, deficitul bugetar a urcat la randul sau, cu 50% vs perioada identica din 2022, la 510 mld. USD (iar 834 mld. USD s-au adaugat datoriei publice). Asa se finanteaza optimismul in ultimele trei luni, increderea consumatorilor americani a inregistrat cel mai mare salt din 1991 incoace.

Dobanzi: Cele de referinta din zona euro raman deocamdata pe loc... ar putea fi taiate abia in vara, a semnalizat ieri Christine Lagarde, presedintele Bancii Centrale Europene. Investitorii vad altfel, pariind pe aprilie ca moment al primei miscari si pe o reducere cumulativa de 141 bps in acest an (adica cinci sau sase taieri de cate 25 bps). Fed-ul isi arata si el cartile miercurea viitoare, pe 31 ianuarie.

 

STIAI CA?[edit | ]

Cu IBM alaturi intre 1939 si 1979, indicele DJIA ar fi ajuns in primavara anului 2014 la aproape 39,000 de puncte... nivel pe care nu l-a atins inca.