IBM produce dividende de peste 100 de ani - Trade Talk 31 martie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

IBM a fost izgnonita din indicele DJIA in 1939... si reprimita fix patru decenii mai tarziu. In perioada asta, DJIA a zburat de la 151 de puncte la 841 de puncte. Cu IBM alaturi, totusi, s-ar fi tranzactionat la peste 23,500 de puncte in 1979, nivel pe care indicele avea sa-l atinga abia in 2017.

1. Poveste din cartierul de est[edit | ]

Pe Wall Street, IBM a trait si a vazut multe... inca din 1915, cand s-a listat la NYSE sub denumirea (imposibil de retinut) Computing-Tabulating-Recording Company. In 1924, a preluat numele pe care-l stim azi. In 1932, compania a fost primita in indicele DJIA (alaturi de Coca-Cola si Procter & Gamble).

  • Ei bine, la varf in elita numelor americane listate, IBM a fost uzurpata de AT&T in ‘39. N-a fost cu scandal… pur si simplu, definitia utilitatilor s-a restrans asa incat indicele Dow Jones Utilities Average sa nu mai includa companii de telecomunicatii. AT&T era prea mare ca sa ramana pe drumuri, gasindu-si imediat casa noua in structura DJIA. IBM a revenit in iunie 1979, inlocuind Chrysler.
  • IBM a fost si una dintre investitiile mai putin inspirate ale lui Warren Buffett. Pe la mijlocul anului 2011, Berkshire a cumparat 64 milioane de actiuni, platind aproape 11 mld. USD la un pret mediu de 170 USD pe actiune. Buffett era atras de felul in care IBM gasea si mai ales pastra clienti... doar ca, in urmatorii sase ani, veniturile companiei au scazut constant, la fel profiturile. In primavara lui 2018, Buffett a dezvaluit ca Berkshire aruncase in sfarsit tot ce mai avea in IBM, banii fiind reciclati pentru a-si creste substantial detinerea in Apple. Din ce-a lasat sa se inteleaga Buffett, rezultatul investitiei n-a fost deloc rau, dar costul de oportunitate trebuie sa fi durut: intre 2011 si 2018, indicele S&P 500 s-a dublat.

La circa 115 mld. USD, cat valora aseara la bursa, IBM nu (mai) face parte din clubul ultra-select numit Big Tech. Dar compania puncteaza excelent la un capitol la care rivalii directi vin mai degraba din energie, utilitati sau telecomunicatii: din 1916 incoace, IBM a platit dividend in fiecare an. Si nu orice fel de dividend... valoarea acestuia a crescut permanent in ultimii 29 de ani consecutiv, iar randamentul inregistrat la inchiderea de ieri, de peste 5%, e de aproape 3x mai mare decat cel al indicelui S&P 500.

2. Cine (nu) rezista in indici?[edit | ]

Ultima oara cand DJIA si-a modificat componenta s-a intamplat in august 2020. Au fost indepartate atunci Pfizer, ExxonMobil si Raytheon Technologies… au intrat, la schimb, Salesforce, Amgen si Honeywell.

  • N-avem nimic contra noilor veniti, dimpotriva… dar cateva luni mai tarziu, Pfizer avea sa puna pe piata unul dintre vaccinurile anti-Covid. ExxonMobil a incasat anul trecut un profit net de 56 mld. USD, adica mai bine de 6 mil. USD in fiecare ora. Iar fara Raytheon Technologies, unul dintre cei cinci sau sase contractori principali ramasi ai Pentagonului, minunatia de F-35 sigur n-ar putea zbura.
  • Se intampla si prin alte parti… Commerzbank a fost eliminata din indicele DAX in 2018 pentru a face loc necunoscutilor de la Wirecard. Procesatorul german de plati valora atunci mai mult decat Deutsche Bank... cu numai doi ani inainte de a fi doborata de un urias scandal de frauda. Dupa o restructurare care a durat 4 ani, Commerzbank a reintrat in DAX luna trecuta... cu referinte excelente: in 2022, a obtinut cel mai spectaculos profit net din ultimul deceniu (si crede ca rezultatul din 2023 va fi chiar mai mare).

Cea mai recenta aditie in DAX? Rheinmetall, compania germana implicata direct in producerea tancurilor Leopard. A asteptat peste un secol, caci e listata inca din 1894. De data asta, compania inlocuita, adica Fresenius Medical Care, pare sa fi plecat de buna voie.

TOP TRENDING[edit | ]

Wall Street: Indicele Nasdaq 100 ar putea incheia azi cel mai bun trimestru din ultimii aproape 3 ani... cu un avans (pana acum) de 17%. Comparatia cea mai tentanta e cu aprilie - iunie 2020, cand indicele a sarit cu peste 30%. Si de data asta, Apple, Microsoft si Amazon au fost vedetele… si, deloc intamplator, intre bursa si titluri de stat avem cea mai ridicata corelatie directa dupa 1997.

Inflatie: Fed-ul ar trebui sa se mute in Spania... aici, inflatia anuala s-a injumatatit luna aceasta, la 3.1% (vs 6% in februarie). In Germania, inflatia anuala a coborat la 7.8% (vs 9.3% luna trecuta). In zona euro, potrivit cifrelor publicate azi la pranz, preturile de consum au saltat in martie cu numai 6.9%, sub asteptarile analistilor (si vs 8.5% luna trecuta).

Banci: Numele din top 25 ca marime din SUA au castigat depozite de 120 mld. USD imediat dupa colapsul Silicon Valley Bank... cele din afara topului pierzand 108 mld. USD (in cel mai sever exit de bani din istorie). Janet Yellen zice ca reglementarile ar trebui rescrise pentru bancile de talie mica si mijlocie (anume, cu active de sub 250 mld. USD). La finalul anului trecut, bancile cu active de sub 10 mld. USD acomodau 43% din totalul creditelor de care beneficiau companiile mici.

Buybacks: UniCredit a primit avizul Bancii Centrale Europene pentru un nou program de rascumpari de actiuni proprii in 2023. Va fi derulat in doua transe, prima dintre ele fiind iminenta dupa votul adunarii generale a actionarilor de azi. Luand in calcul si dividendele cash, distributiile de care se vor bucura actionarii se ridica la 5.25 mld. EUR, adica integral profitul net realizat in 2022 (si cu 40% mai mari decat cele intamplate anul trecut).

Auto: Toyota a inregistrat vanzari record in februarie (pentru aceasta luna din an)... adica peste 773 de mii de autovehicule la nivel global. La BYD, compania favorita a lui Charlie Munger, profitul net obtinut in 2022 a fost de peste 5x mai mare vs anul precedent (cu livrari de modele electrice si hibride plug-in mai mari decat cifrele cumulate din ultimii 4 ani).

STIAI CA?[edit | ]

Alcoa a fost scoasa in 2013 din DJIA, intrucat nu mai era considerata reprezentativa pentru economia SUA. In urmatorul an la bursa, compania a generat un randament de 10x mai mare decat cel al indicelui.