Impactul Ordonantei „Trenulet” la BVB - 31 decembrie 2024
Ordonanta de austeritate publicata de Ministerul Finantelor duminica va avea cel mai probabil un efect negativ la BVB. In primul rand, majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10% ii va afecta in mod direct pe investitori. Totodata, inghetarea salariilor va avea un efect asupra consumului. In al doilea rand, taxa pe constructii de 1.5%, va avea consecinte negative pentru companiile de energie. Ultima data cand o astfel de taxa a fost impusa (in 2014), Fondul Proprietatea a estimat ca, firmele din portofoliu au platit 1 mld. RON intr-un an din aceasta taxa, dintre care 400 mil. RON doar de la Petrom. Este important de mentionat ca dimensiunea de atunci a companiilor de energie era cu mult sub cea din prezent si prin urmare taxa ar urma sa fie considerabil mai mare ca valoare absoluta. (Sursa: ZF)
Activele fondurilor deschise[edit | ]
Activele nete ale celor 94 de fonduri deschise au inregistrat o crestere de 29.1% de la inceputul anului pana la valoarea de 26.3 mld. RON, conform datelor publicate de Asociatia Administratorilor de Fonduri. Cele mai performante 5 fonduri in ultimele 12 luni au avut randamente nete intre 20% si 40.5%. Pe un orizont de 3 ani de zile, cele mai performante 5 fonduri au avut randamente cuprinse intre 47.1% si 104.4%. (Sursa: ZF)
Trump, cu gandul la TikTok[edit | ]
Presedintele-ales al SUA, Donal Trump a cerut autoritatilor sa amane decizia de suspendare a TikTok in cazul in care firma chineza nu reuseste sa isi vanda participatia catre o companie din SUA. Decizia Curtii Supreme ar trebui sa vina cu doar o zi inainte de inaugurarea noului presedinte la Casa Alba. Este interesant de mentionat faptul ca Donald Trump s-a intalnit luna aceasta cu CEO-ul TikTok Shoy Chew la resedinta sa din Mar-a-Lago. (Sursa: Bloomberg)
Probleme cu gazul in Europa[edit | ]
Europa este pe cale sa piarda o parte din livrarile de gaze dat fiind faptul ca un acord-cheie de tranzit intre Moscova si Kiev expira astazi, 31 decembrie. Cu exceptia cazului in care se poate ajunge la un acord alternativ in ultima zi a anului, oprirea fluxurilor rusesti prin Ucraina va reprezenta o serie de provocari pentru o piata deja tensionata. Cea mai mare provocare este data de ritmul retragerilor din depozite, pe masura ce stocurile europene se epuizeaza rapid. Acestea au scazut la aproximativ 75%, un nivel atins cu o luna mai devreme decat iarna precedenta. (Sursa: Bloomberg)
S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN)[edit | ]
Transgaz a bugetat investitii care depasesc 9 mld. EUR pentru urmatorii 10 ani pentru proiecte de transport al gazelor, al hidrogenului, dar si pentru inmagazinare. Compania considera ca aceste proiecte vor fi realizare din surse proprii si surse atrase. Pentru prima faza a proiectelor, estimate la 500 mil. EUR, acestea vor fi acoperite in proportie de 57% din imprumuturi, 26% din surse proprii si 17% din surse nerambursabile. (Sursa: ZF)
TRANSPORT TRADE SERVICES S.A. (TTS)[edit | ]
In luna noiembrie, actiunile TTS au revenit in lista celor mai tranzactionate 15 companii listate la BVB. Valoarea mediana a volumului zilnic de actiuni TTS tranzactionat in luna noiembrie a fost cu 161.1% mai mare decat pragul de lichiditate necesar pentru mentirenea in FTSE Global All Cap Index, fiind a 5-a luna consecutiva din ciclul de tranzactionare iulie 2024 – iunie 2025. (Sursa: BVB)
LVMH Moet Hennessy - Louis Vuitton, Societe Europeenne (FR.MC)[edit | ]
Pretul actiunilor LVMH a inregistrat o dinamica negativa in acest an, scazand cu aproximativ 17% pe masura ce piata din China a continuat sa stagneze. In momentul de fata, din punct de vedere al evaluarii bazate pe multiplii, actiunea pare ceva mai accesibila, tranzactionandu-se la un forward PER de 23. Astfel, analistii de la Barron’s au inclus LVMH pe lista lor de cumparaturi pentru anul urmator, asteptandu-se la un randament superior pietei, pe masura ce China ar putea da semne de revenire. Totodata, analistii de la HSBC si-au modificat rating-ul de la Hold la BUY. In ultimele 2 luni de zile, CEO-ul Bernard Arnault a cheltuit aproximativ 100 mil. USD pentru rascumparari de actiuni. (Sursa: Barron’s)
Alphabet Inc. - clasa A (US.GOOGL)[edit | ]
Sundar Pinchai, CEO Alphabet si-a avertizat angajatii ca 2025 ar putea fi un an plin de provocari, din cauza faptului ca gigantul tehnologic se afla sub lupa autoritatilor din intreaga lume. Totodata, in ciuda faptului ca activitatea de cautare si-a continuat dominatie, startup-uri precum OpenAI si Perplexity, sustinute de Microsoft, au devenit alternative tot mai populare pentru accesarea informatiilor online. Pinchai a recunoscut ca Google trebuie sa recupereze decalajul fata de alti rivali din domeniul inteligentei artificiale. (Sursa: Seeking Alpha)
Gilead Sciences Inc. (US.GILD)[edit | ]
Gilead Sciences a achizitionat 940,500 de actiuni Assembly Biosciences la un pret mediu de 21.37 USD/actiune. Astfel, compania detine o participatie de aproape 30% din Assembly. Conform intelegerii, Gilead va furniza 10 mil. USD pentru o finantare accelerata cu scopul de a sprijini portofoliul de tratamente Assembly pentru hepatita B si D. (Sursa: Barron’s)
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (US.TSM)[edit | ]
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company a inceput productia in masa de cipuri la noua sa fabrica din prefectura Kumamoto, Japonia, conform unui raport al agentiei de stiri Kyodo News Plus. Compania a lansat in urma cu 3 ani o afacere de productie de semiconductori in Japonia, denumita JASM Inc. Aceasta este o societate mixta cu Sony Group Corp. si Denso Corp., un important furnizor de piese auto. Noua facilitate dispune de peste 45,000 de metri patrati de spatiu, cipurile fabriacate aici avand dimensiuni intre 28 nanometri si 12 nanometri. Desi aceste tehnologii sunt cu cateva generatii in urma fata de cel mai nou nod de 3 nanometri al TSMC, ele sunt inca folosite pe scara larga pentru circuite care prioritizeaza eficienta costurilor in detrimentul performantei maxime. (Sursa: Silicon Angle)