Impactul downgrade-ului pe bursa - 28 ianuarie 2025
Bursa de Valori Bucuresti a deschis sedinta de luni in scadere cu 1.3% dupa ce agentia S&P 500 a schimbat perspectiva Romaniei de la stabil la negativ. „Reprezinta un semnal cat se poate de clar transmis de agentia de rating. Avem nevoie de masuri de reducere a deficitului bugetar, un buget cumpatat, un stat mai suplu, pentru a putea restabili echilibrul bugetar si intari credibilitea fiscala a tarii”, a spus Tanczos Barna, ministrul de Finante, despre decizia S&P. (Surse: ZF;Economica.ro)
Cutremur pe bursele internationale[edit | ]
Start-up-ul chinez de inteligenta artificiala DeepSeek a zguduit luni actiunile tehnologice globale, ridicand semne de intrebare cu privire la dominatia tehnologica a SUA. Contractele futures pe Nasdaq 100 au scazut cu peste 3%, in timp ce indicele S&P 500 afisa o corectie de peste 2% in pre-market. Efectele s-au resimtit si in Europa, unde ASML era in scadere cu peste 11% la deschiderea sedintei de tranzactionare. Per total, scaderile inregistrate in SUA si Europa de sectorul tehnologic se ridica la peste 1 trilion USD. (Sursa: Bloomberg)
Fabricile din China, sub presiune[edit | ]
Activitatea fabricilor din China s-a contractat in mod neasteptat in ianuarie, partial din cauza unui sezon mai lent inainte de Anul Nou chinezesc, inversand cresterea inregistrata in ultimele trei luni si mentinand apelurile pentru un sprijin fiscal mai puternic pentru a stimula economia. Indicele oficial al managerilor de achizitii (PMI) pentru luna ianuarie a fost de 49.1, conform datelor publicate luni de Biroul National de Statistica, sub estimarile Reuters, care indicau 50.1. PMI-ul s-a mentinut peste pragul de 50, care separa expansiunea de contractie, in ultimele trei luni, inregistrand valori de 50.1 in decembrie, 50.3 in noiembrie si 50.1 in octombrie, potrivit datelor oficiale. (Sursa: CNBC)
Investitorii in cripto marcheaza profiturile[edit | ]
Cotatia Bitcoin a marcat o scadere de peste 6.5% luni dimineata, ajungand sub 98,000 USD, ca efect al marcarii profiturilor de catre traderi. Aceasta evolutie a aparut la cateva zile dupa ce presedintele Donald Trump a emis un ordin executiv care identifica industria activelor digitale drept un motor crucial al inovatiei in SUA. Token-urile mai mici au inregistrat scaderi si mai abrupte: Solana -11% si XRP -14%. (Sursa: Bloomberg)
Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]
Fondul Proprietatea a inregistrat o apreciere a cotatiei de aproape 6% de la publicarea rezultatelor financiare pe 15 ianuarie. Din punct de vedere al lichiditatii in aceasta perioada, aceasta a ajuns la 22 mil. RON. Societatea a incheiat anul trecut cu un profit de aproximativ 340 mil. RON, reversand pierderea de 904 mil. RON din 2023. (Sursa: ZF)
Norofert - Obligatiuni 2029 (NRF29)[edit | ]
Norofert a listat o noua emisiune de obligatiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare al bursei. Oferta publica a avut loc in luna decembrie, iar compania a atras suma de 6.95 mil. RON de la investitori. Rata anuala a dobanzii este de 10%. Suma atrasa urmeaza a fi folosita pentru sustinerea investitiilor strategice, precum cele din Brazilia si SUA, dar si pentru extinderea sistemului de irigatii de la ferma din Zimnicea. (Sursa: BVB)
Ryanair Holdings plc (DE.RY4C)[edit | ]
Compania aeriana low-cost, Ryanair, a raportat ieri dimineata un profit mai mare decat asteptarile pentru trimestrul incheiat in decembrie, dar si-a redus inca o data obiectivul privind traficul de pasageri in perioada urmatoare, pe fondul intarzierilor livrarilor de aeronave Boeing. Profitul trimestrial s-a ridicat la 149 mil. EUR, fata de estimarea analistilor de doar 60 mil. EUR. Compania a atribuit rezultatele pe seama cresterii marginale a tarifelor in preajma sarbatorilor, precum si cresterii traficului de pasageri cu 9%. (Sursa: CNBC)
Berkshire Hathaway Inc (US.BRKb)[edit | ]
Actiunile Berkshire Hathaway ar putea reprezenta o investitie solida in 2025, indiferent daca economia isi continua ascensiunea sau se deterioreaza potrivit analistilor de la UBS. Acestia au oferit un pret tinta cu peste 17% peste cel din piata, in urmatoarele 12 luni, pentru conglomeratul lui Warren Buffett. In cazul unei recesiuni, compania ar putea fi un hedge important datorita imperiului de asigurari pe care il detine dar si a bilantului de neegalat, avand sute de mld. USD in numerar. (Sursa: CNBC)
NVIDIA Corp. (US.NVDA)[edit | ]
Nvidia se gaseste pe lista actiunilor „preferate” de Bank of America pentru 2025, analistii estimand un pret tinta de 190 USD/actiune, cu un potential de crestere de aproximativ 33% in urmatoarele 12 luni. „Opinia noastra pozitiva asupra Nvidia se bazeaza pe transformarea sa subapreciata, de la un furnizor traditional de cipuri grafice pentru PC-uri, la un furnizor pentru segmente precum gaming high-end, grafica pentru intreprinderi, cloud, calcul accelerat si pietele auto”, au mentionat analistii. „Compania a demonstrat o executie consecventa si are un bilant solid, cu un angajament dovedit fata de returnarea capitalului.” (Sursa: CNBC)
Novo Nordisk A/S (US.NVO)[edit | ]
Novo Nordisk a ajuns la o intelegere cu statul Minnesota pentru a plafona pretul insulinei la 35 USD pe luna pentru pacientii care platesc numerar, indiferent daca au asigurare, si pentru a oferi insulina gratuita celor mai nevoiasi locuitori, definiti ca avand un venit anual sub 400% din nivelul federal de saracie. Acordul, care dureaza cinci ani si necesita aprobarea instantei, vine dupa intelegeri similare cu Eli Lilly si Sanofi, in urma acuzatiilor ca producatorii de insulina au crescut artificial preturile pentru profit. (Sursa: Reuters)
AT&T Inc. (US.T)[edit | ]
Actiunile AT&T au crescut cu 5.9%, atingand 24.07 USD, dupa ce compania a raportat profituri si venituri trimestriale peste asteptarile Wall Street. AT&T a inregistrat un profit ajustat de 0.54 USD pe actiune, cu venituri de 32.3 mld. USD, depasind estimarile analistilor de 0.50 USD pe actiune si 32 mld. USD in venituri. Cresterea a fost sustinuta de adaugarea a 482,000 de clienti neti pe telefonie si 307,000 pe fibra optica, precum si de o crestere a veniturilor din servicii mobile cu 3.3% si a celor din banda larga cu 7.8%. Compania si-a mentinut prognoza de profit pentru 2025, excluzand castigurile din vanzarea DirectTV. (Sursa: Barron’s)