Incep subscrierile la noua emisiune Fidelis - 18 septembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Astazi incep subscrierile pentru cea de-a treisprezecea emisiune de titluri de stat Fidelis. Editia curenta cuprinde cinci transe: trei in RON si doua in EUR. Pentru cele in RON, statul ofera urmatoarele dobanzi: 6.25% pe an pentru titlurile cu scadenta in 2024, 7.1% pe an pentru cele scadente in 2026 si 7.25% pe an pentru cele cu scadenta in 2024 adresate donatorilor de sange. Pentru cele in EUR, titlurile scadente in 2028 au o dobanda de 5.3% pe an, iar pentru cele scadente in 2024, dobanda este de 3.9% pe an. Perioada de subscriere este deschisa pana pe 3 octombrie. (Surse: mfinante.gov.ro;Formular subscriere TradeVille)

Rata somajului in scadere cu 0.4 puncte procentuale[edit | ]

In trimestrul al doilea din 2023, rata de ocupare a populatiei cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani a fost de 63%, in crestere cu 0.1 puncte procentuale fata de primul trimestru. Gradul de ocupare a fost mai mare la barbati (71.4% fata de 54.4% la femei) si la persoanele din mediul urban (68.6% fata de 56.9% in mediul rural). La tineri (15-24 ani), rata de ocupare a fost de 18.5%. Populatia activa a Romaniei insuma 8.12 mil. persoane, la final de iunie, dintre care 7.68 mil. erau persoane ocupate si 437,400 erau someri. Rata somajului a scazut, in T2 2023, cu 0.4 puncte procentuale fata de T1 2023, pana la 5.4%. (Surse: INS;ZF)

EUR - noua saptamani consecutive de scadere[edit | ]

EUR se indreapta spre cea mai lunga serie de pierderi din istoria sa, inregistrand a noua saptamana consecutiva de declin, in contextul speculatiilor ca Banca Central Europeana nu va mai majora dobanzile. Saptamana trecuta, EUR a marcat o scadere de 0.5%, ajungand la 1.07 USD, potrivit Bloomberg. Totodata, analistii si-au revizuit in scadere prognozele pana la finalul anului pentru EUR, prognoza mediana fiind de 1.09 USD, fata de 1.12 USD, cat estimasera anterior. (Sursa: Bloomberg)

Pretul uraniului la maximul ultimilor 12 ani[edit | ]

Pretul uraniului a inregistrat cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, pe fondul interesului tot mai mare al guvernelor pentru energia nucleara. Preturile pentru materia prima, cunoscuta sub numele de "yellowcake", au crescut cu aproximativ 12% in ultima luna, ajungand la 65.5 USD/livra, depasind maximul atins anul trecut si atingand cote nemaivazute de la accidentul Fukushima din 2011. Cererea de uraniu a fost stimulata de guvernele de la Washington, Seul si Paris, care cauta independenta energetica. (Sursa: Financial Times)

ANTIBIOTICE S.A. (ATB)[edit | ]

Antibiotice Iasi, producator de medicamente controlat de statul roman, a convocat actionarii pentru data de 30 octombrie 2023 pentru a le cere aprobarea semnarii unui contract de finantare de 25 mil. EUR. Suma urmeaza sa fie folosita pentru finantarea “Planului de Afaceri The Future Together” si pentru cofinantarea Obiectivului de Investitii “Capacitate de productie, ambalare si depozitare produse sterile, solutii si topice”, care face obiectul Acordului pentru Finantare nr. 538/17.05.2023 al Ministerului de Finante. (Surse: BVB;ZF)

OIL TERMINAL S.A. (OIL)[edit | ]

Oil Terminal anunta intentia de construire a unui terminal de bitum in parteneriat cu Incinta Port Constanta, intrucat compania nu detine surse proprii pentru implementarea unor astfel de proiecte de dezvoltare. Terminalul poate fi amplasat pe actuala platforma a Sectiei Platforma Port situata in incinta portului Constanta, Dana 69. Oil Terminal detine propriul depozit de depozitare produse petroliere, avand contract de inchiriere cu Administratia Porturilor Maritime Constanta pentru platforma situata la adresa Incinta Port, dana 69. (Surse: BVB;Financial Intelligence)

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS SA (SIF5)[edit | ]

Infinity Capital Investments anunta vanzarea participatiei de 23.18% in Sinterom S.A. Cluj, prin metoda “vanzare speciala la ordin”, pe piata de oferte si operatiuni speciale administrata de BVB. Compania intentioneaza sa vanda un numar de 1,555,509 actiuni SIRM la pretul de 5.5 RON/actiune. Ordinul de vanzare este de tip AON (totul sau nimic) si este valabil incepand cu data de 18.09.2023. (Sursa: BVB)

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. (AROBS)[edit | ]

Bursa de Valori Bucuresti informeaza ca actiunile AROBS Transilvania Software se trasnfera de pe piata AeRO pe piata principala din 25 septembrie 2023, sub simbolul AROBS. Ultima zi de tranzactionare a actiunilor AROBS pe piata AeRO va fi 20 septembrie. AROBS Transilvania Software este a patra companie care trece de pe piata AeRO pe Piata Reglementata, dupa Safetech Innovations (februarie 2023), Chimcomplex Borzesti (ianuarie 2022) si Bittnet Systems (iunie 2020). (Sursa: BVB)

OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]

Listarile duale de actiuni la Londra nu au avut efectul asteptat pentru companiile romanesti care au hotarat sa faca acest pas, intrucat nu au atras vizibilitatea si lichiditatea la care sperau. Astfel, volumele tranzactionate pe acesti emitenti la Londra sunt in fiecare caz de sub 0.4% din cat se tranzactioneaza la BVB, situatia fiind cel mai probabil cauzata de faptul ca eforturile facute in ultimii ani in vederea dezvoltarii pietei de capital locale au dus la imbunatatirea conditiilor pentru investitori si atragerea investitorilor institutionali. Stirea vine in contextul in care OMV Petrom a anuntat ca a inceput procesul de delistare de pe piata din Londra a GDR-urilor, pe fondul lichiditatii scazute si costurilor ridicate, ultima zi de tranzactionare stabilindu-se pentru data de 25 octombrie. (Sursa: zfcorporate.ro)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)[edit | ]

Hidroelectrica, cea mai recenta companie intrata in componenta indicelui principal BET, a inregistrat, in sedinta de joi, 14 septembrie, un pret record de 116.7 RON/actiune, dupa o crestere de 1.1%, si tranzactii de 28 mil. RON. Si piata locala, reprezentata de indicele BET, a atins un nivel record joi, dupa ce indicele a marcat inchiderea sesiunii cu un nivel de 14,136 puncte. Pentru investitorii care au cumparat la pretul intreg de 104 RON/actiune in IPO, randamentul raportat la pretul de inchidere de joi este de 12%. (Sursa: zfcorporate.ro)

2PERFORMANT NETWORK (2P)[edit | ]

2Performant a raportat, pentru primele 6 luni ale anului 2023, o cifra de afaceri in suma de 20.9 mil. RON, in crestere cu 31% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 3% fata de bugetul companiei. Rezultatul operational a fost de -469,676 RON, o reducere cu 45% a pierderii fata de S1 2022, pe fondul unei dinamici mai slabe a cheltuielilor operationale, care au crescut cu 29%. Astfel, pierderea neta a fost de 577,143 RON, mai mica cu 34% fata de pierderea din 2022. In ceea ce tine de indicatorii operationali, compania a mentionat o crestere cu 67% a vanzarilor intermediate si o crestere cu 8% a castigului mediu al afiliatilor. (Sursa: Raport societate)

ELECTROMAGNETICA SA BUCURESTI (ELMA)[edit | ]

Electromagnetica a anuntat numirea in functia de director general adjunct pe Andrei Bobar, mandatul acestuia fiind stabilit sa inceapa din 1 noiembrie 2023. (Sursa: Comunicat societate)

DoorDash Inc (US.DASH)[edit | ]

DoorDash a decis sa isi schimbe listarea de la bursa New York Stock Exchange (NYSE) la Nasdaq, incepand cu 27 septembrie, pastrandu-si simbolul "DASH". Mutarea ar putea fi considerata o lovitura pentru NYSE, care s-a straduit sa atraga mai multe listari de tehnologie. Pe masura ce piata IPO-urilor din domeniul tehnologiei isi recapata avantul, DoorDash se alatura altor firme din domeniul tehnologiei care fac alegeri strategice in ceea ce priveste listarea la bursa, evidentiind peisajul competitiv dintre NYSE si Nasdaq. (Sursa: CNBC)

JPMorgan Chase & Co (US.JPM)[edit | ]

JPMorgan Chase isi imbunatateste ofertele pentru clientii din sectorul intreprinderilor mici prin introducerea procesarii digitale a salariilor. Banca a incheiat un parteneriat cu compania fintech Gusto pentru a furniza tehnologia din spatele acestei functii. Aceasta miscare face parte din eforturile JPMorgan de a concura cu giganti fintech precum PayPal si Square, care isi extind serviciile pentru a cuprinde diverse solutii financiare, inclusiv servicii de salarizare. Banca a investit masiv in tehnologie pentru a ramane competitiva in peisajul financiar in continua evolutie. (Sursa: CNBC)