Indicii BET si BET-TR dupa dividendul FP - 03 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Indicele de referinta al bursei locale, BET, a inchis sedinta de luni, 2 octombrie 2023, in crestere cu 0.22%, atingand nivelul de 14,368 de puncte, aproape de maximul de 14,425 de puncte inregistrat pe 20 septembrie. Saptamana trecuta, indicele BET s-a apreciat cu 0.74% joi si cu 0.87% vineri, zi in care au fost platite dividendele istorice catre actionarii Fondului Proprietatea. Dintre companiile incluse in indice, cele mai importante cresteri inregistrate luni au fost marcate de Bursa de Valori Bucuresti (4.9%), Banca Transilvania (1.7%), One United Properties (1.2%) si Transelectrica (1%). Si indicele BET-TR, care include dividendele atribuite investitorilor, a ajuns la un nou maxim istoric, inchizand sesiunea de ieri la 29,390 de puncte, fiind in crestere cu aproape 30% de la inceputul anului – cel mai mare randament dintre indicii pietei locale. (Sursa: ZF)

Rata somajului a scazut in august 2023[edit | ]

In luna august 2023, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost de 5.4%, in scadere cu 0.1% comparativ cu luna precedenta. In continuare, se mentine o rata a somajului ridicata in randul tinerilor, aceasta atingand un procent de 22.3%. In ceea ce priveste distributia pe sexe, rata somajului in randul persoanelor de sex masculin a fost de 5.9%, peste cea a persoanelor de sex feminin, care a atins un nivel de 4.9%. Din totalul somerilor, 77.8% sunt reprezentati de persoane cu varste cuprinse intre 25 si 74 de ani. (Sursa: INS)

Venituri bugetare la 8 luni in crestere fata de anul trecut[edit | ]

Romania a incheiat primele 8 luni din 2023 cu un deficit bugetar de 42.2 mld. RON, reprezentand 2.69% din PIB, fata de 2.34% din PIB, procent inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, veniturile totale au crescut cu 12.5% vs 8L 2022, la 330 mld. RON, impulsionate, in principal, de cresterea incasarilor nete din TVA, care s-au majorat cu 9.3% vs 8L 2022, pana la 66.47 mld. RON. In privinta bugetului pentru acest an, Romania si-a propus o tinta a deficitului bugetar de 4.4%. (Sursa: ZF)

Sentimentul privind productia din zona euro, mai pesimist[edit | ]

Sentimentul privind activitatea de productie din zona euro, masurat prin indicele PMI HCOB, al S&P Global, s-a situat la 43.4 (august 2023: 43.5). Este a cincea luna consecutiva de contractie a sentimentului privind activitatea de productie, dupa ce comenzile industriale noi s-au redus cu cel mai rapid ritm din istoria inregistrarii acestei statistici, respectiv din ultimii 26 ani. Totusi, preturile au continuat sa scada, pentru a cincea luna consecutiv, in cel mai rapid ritm din 2009 incoace. (Surse: Reuters;Trading Economics)

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP)[edit | ]

Dezvoltatorul imobiliar IMPACT Developer & Contractor a anuntat luni seara ca a atras 8 mil. EUR de la investitori printr-o emisiune de obligatiuni prin care vor fi finantate noile proiecte rezidentiale (Greenfield Copou, Constanta Boreal Plus Faza 2, Greenfied Teilor Fazele 4 si 5). Compania a oferit 80 de obligatiuni la purtator, fiecare avand o valoare nominala de 100,000 EUR. Obligatiunile au fost oferite investitorilor institutionali, un consortiu format din mai multe fonduri de investitii. Maturitatea este de 48 de luni de la data emiterii. (Surse: BVB;ZF)

BAE SYSTEMS PLC (UK.BA)[edit | ]

Marea Britanie a acordat un contract catre BAE Systems, in valoare totala de 4.9 mld. USD, pentru construirea submarinelor de atac. Cererea de submarine vine in urma implementarii planului AUKUS, care vizeaza furnizarea de submarine de atac cu propulsie nucleara catre Australia, la inceputul anului 2030, pentru a contribui la temperarea ambitiilor Chinei in regiunea Indo-Pacific. Submarinele vor fi operate si de Marea Britanie. BAE a mentionat ca contractul va fi unul semnificativ pentru companie, care va contribui la finantarea a 5,000 locuri de munca. (Sursa: Reuters)

Pfizer Inc (US.PFE)[edit | ]

Companiile farmaceutice Pfizer si GSK se asteapta la vanzari de peste cinci ori mai mari decat estimarile analistilor pentru vaccinurile impotriva infectiei cu virusul sincitial respirator (RSV), de pana la 2 mld. USD in 2023. Vaccinurile sunt destinate persoanelor adulte, estimarile pentru SUA fiind de 6.5 mil. potentiali pacienti. La nivel global, din aceste vaccinuri, GSK se asteapta sa obtina venituri de 269 mil. USD in anul curent, iar Pfizer de 71 mil. USD. (Sursa: Bloomberg)

Ford Motor Company (US.F)[edit | ]

Aproximativ 25,000 de muncitori care fac parte din sindicatul United Auto Workers (UAW) sunt in greva, dupa ce directorii executivi ai GM si Ford i-au atacat vineri pe liderii sindicatului, care au raspuns la fel, intensificand greva care a intrat in a treia saptamana, mentionand ca nici unul dintre directorii executivi nu a participat saptamana trecuta la negocieri. Stirea vine in conditiile in care sindicatul si companiile sunt departe de un consens in ceea ce priveste problemele economice cheie. Companiile au oferit cresteri salariale de aproximativ 20%. (Sursa: Reuters)

Rolls-Royce Holdings (UK.RR)[edit | ]

Producatorul englez de motoare pentru aeronave, Rolls-Royce, a fost selectat alaturi de alte 5 companii pentru dezvoltarea de reactoare nucleare modulare mici (SMR). Prin acest proiect, Marea Britanie doreste sa isi sporeasca capacitatea de energie nucleara la 24 GW pana in 2050, ca parte a eforturilor de a indeplini obiectivele climatice si de a spori securitatea energetica. Conform presedintelui Rolls Royce, asigurarea unui contract intern reprezinta o oportunitate vitala pentru a debloca potentialul urias de export la nivel global al tehnologiei pentru energia verde. (Sursa: Reuters)

Rivian Automotive, Inc. Class A (US.RIVN)[edit | ]

Producatorul auto american, Rivian, isi propune sa construiasca un pick-up electric de ultima generatie pentru consumatorii americani. Vehiculele Rivian se vand in medie cu 80,000 USD, dar compania sufera de pe urma costului de productie foarte ridicat. Printre principalele beneficii oferite de automobilele Rivian se numara o putere de accelerare mult mai mare precum si dotari interioare suplimentare. (Sursa: WSJ)

Deutsche Bank AG (DBK)[edit | ]

Cel mai important organism de reglementare financiara din Germania a anuntat numirea unui supraveghetor special al Deutsche Bank, in vederea supravegherii modului in care creditorul a gestionat problemele legate de serviciile oferite clientilor la unitatea sa, Postbank. Aceasta numire reprezinta o lovitura de imagine pentru una dintre cele mai importante banci din tara. Astfel, autoritatea de reglementare germana, BaFin, a catalogat drept „inacceptabile” intreruperile inregistrate de ofertele online la Postbank, dificultatile de contactare a serviciului de relatii cu clientii si timpii lungi de asteptare, probleme care zadarnicesc efortul Deutsche Bank de a-si recastiga credibilitatea. (Sursa: Reuters)