Industria constructiilor s-a pozitionat mai sus in 2023 - 19 ianuarie 2024

De la TradeVille.ro wiki

In noiembrie 2023, industria constructiilor din Romania a inregistrat o crestere semnificativa a volumului de lucrari comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, precum si fata de luna octombrie 2023. Cresterea a fost de 8.7% ca serie bruta si de 2.6% ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, comparativ cu octombrie 2023. Comparativ cu noiembrie 2022, cresterea a fost de 14.3% ca serie bruta si de 12.7% ajustata. In particular, lucrarile de reparatii capitale, lucrarile de constructii noi si lucrarile de intretinere si reparatii curente au experimentat cresteri notabile. (Sursa: INS)

Industria romaneasca a stagnat in 2023[edit | ]

In noiembrie 2023, industria romaneasca a inregistrat o scadere nominala a cifrei de afaceri, cu 0.2% fata de octombrie 2023 si cu 0.4% fata de noiembrie 2022. Aceasta scadere a fost determinata in principal de performanta slaba a industriei prelucratoare si a industriei extractive. Cu toate acestea, in intervalul ianuarie-noiembrie 2023, cifra de afaceri a crescut cu 1.1% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, datorita cresterii in industria prelucratoare. Desi industria bunurilor de capital si industria bunurilor de uz curent au inregistrat cresteri, industria energetica si industria bunurilor intermediare au scazut. Rezultatele mixte pe marile grupe industriale reflecta o piata fluctuanta, cu sectoare specifice care au o evolutie mai buna decat altele. (Sursa: INS)

BCE este optimista pentru 2024[edit | ]

Un sondaj Reuters indica faptul ca se asteapta ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa reduca ratele dobanzilor in urmatorul trimestru, multi dintre ei preconizand o reducere inca din iunie. In ciuda unei anumite rezistente din partea membrilor Consiliului guvernatorilor BCE, investitorii anticipeaza reduceri de aproximativ 150 de puncte de baza in acest an. Consensul in randul economistilor este pentru o prima reducere a dobanzii in trimestrul al doilea, iar rata dobanzii la depozite a BCE ar urma sa scada la 3% pana la sfarsitul anului 2024. Se asteapta ca inflatia sa se alinieze la tinta de 2% a BCE pana in a doua jumatate a anului. Zona euro se confrunta cu o recesiune usoara, in timp ce Germania a evitat la limita o recesiune si se asteapta sa inregistreze o crestere modesta in anii urmatori. (Sursa: Reuters)

Scad sperantele pentru o reducere a dobanzilor in SUA[edit | ]

In decembrie 2023, vanzarile cu amanuntul din SUA au crescut, in mod neasteptat, cu 0.6%, datorita cresterilor inregistrate in cazul autovehiculelor si al achizitiilor online, ceea ce reflecta perspectivele economice solide pentru 2024. Aceasta crestere brusca a dus la revizuirea in sus a estimarilor de crestere pentru trimestrul al patrulea, punand sub semnul intrebarii reducerile anticipate ale dobanzilor anticipate de catre Rezerva Federala. Vanzarile cu amanuntul de baza au inregistrat, de asemenea, un salt de 0.8%. Cresterea generala a cheltuielilor de consum este atribuita pietei rezistente a fortei de munca si reducerilor de preturi de sarbatori, in ciuda faptului ca unele sectoare, cum ar fi cel al produselor electronice si al serviciilor alimentare, au inregistrat un declin al vanzarilor. Aceste date economice pozitive au dus la o schimbare a asteptarilor de pe piata financiara, reducand probabilitatea unei reduceri a dobanzii Fed in martie si influentand tendintele bursiere si valutare. (Sursa: Reuters)

Sphera Franchise Group S.A. (SFG)[edit | ]

Sphera Franchise Group informeaza investitorii in legatura cu atribuirea cu titlu gratuit a 39,300 actiuni directorilor companiei pentru activitatea din anul 2021, potrivit Planului de Acordare Actiuni pentru Directori (“Programul SOP”/”Programul”) aprobat de AGOA din 27 aprilie 2023. De asemenea, Sphera a decis implementarea Programului SOP, datorita beneficiilor fiscale pe care un astfel de program le prezinta. (Sursa: BVB)

ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]

Conducerea One United Properties informeaza piata ca in data de 17.01.2024 Tribunalul Municipiului Bucuresti a respins in totalitate cererea de chemare in judecata formulata de Municipiul Bucuresti si de Primarul General al Municipiului Bucuresti referitoare la anularea si suspendarea autorizatiei de construire aferenta dezvoltarii „One Lake Club”. Hotararea nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs. (Sursa: BVB)

Simtel Team (SMTL)[edit | ]

Simtel Team, o companie romaneasca de inginerie si tehnologie, a anuntat schimbari majore in managementul sau, efectuate cu scopul de a consolida pozitia de lider in domeniul energiei regenerabile din Romania. Trei noi executivi cu experienta vasta au fost numiti in pozitii cheie: Robert Lucian Dragotoiu ca Director de Operatiuni Inginerie si Implementare, Florin Alpopi ca Director de Vanzari si Ana Maria Mihailescu ca Director de Marketing. In plus, grupul a promovat intern doi executivi: Ana Nedea in rolul de Director de Strategie si Dezvoltare de Bbusiness si PMO si Alina Vilau ca Director de Inovare si Digitalizare. (Sursa: Economica.net)

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (US.TSM)[edit | ]

TSMC, principalul producator taiwanez de cipuri, preconizeaza o crestere de peste 20% a veniturilor in 2024, alimentata de cererea mare de cipuri high-end legate de inteligenta artificiala. In pofida provocarilor din industrie in sectoarele smartphone si vehiculelor electrice, profiturile TSMC din trimestrul al patrulea au depasit asteptarile, subliniind rolul sau semnificativ in tehnologia AI. Compania se extinde, la nivel global, cu noi fabrici in Germania si Japonia si, potential, o a treia in Taiwan, concentrandu-se pe cipuri avansate de 2 nanometri. (Sursa: Reuters)

Renault SA (FR.RNO)[edit | ]

Renault a inregistrat o crestere cu 9% a vanzarilor globale in 2023, recuperand dupa patru ani de declin, datorita concentrarii pe modele si piete profitabile. In ciuda provocarilor cauzate de lipsa cipurilor si de iesirea de pe piata rusa, schimbarea strategica a companiei, sub conducerea directorului general Luca de Meo, s-a dovedit eficienta, in special in Europa, unde vanzarile au depasit media industriei. Renault, care planuieste lansarea a opt noi modele la nivel mondial pana in 2027, a vazut ca modelele electrificate au reprezentat 40% din vanzarile sale din 2023. Cu toate acestea, compania se confrunta cu incertitudini legate de aprovizionare si si-a vazut actiunile scazand in urma reducerilor de pret ale Tesla in Germania. (Sursa: Reuters)

Citigroup, Inc. (US.C)[edit | ]

Citigroup trece printr-o reorganizare semnificativa, ceea ce a dus la plecarea a trei directori de rang inalt din divizia de tranzactionare a actiunilor: Tim Gately, Thomas Lynch si Matt Brady. Aceasta mutare face parte din schimbarile mai ample care urmeaza dupa ce compania a anuntat reducerea a pana la 20,000 de locuri de munca in urmatorii doi ani, ca urmare a unei pierderi de 1.8 mld. USD in trimestrul al patrulea. In ciuda unei cresteri a veniturilor trimestriale, divizia de tranzactionare a actiunilor a inregistrat o scadere a veniturilor de 9% in 2023. Sunt asteptate si alte schimbari organizationale, dupa cum a indicat CEO-ul Jane Fraser. (Sursa: Reuters)

Bayer AG (BAYN)[edit | ]

Bayer rezista solicitarilor de desfiintare a companiei venite din partea, in ciuda presiunii exercitate de investitoriloi nemultumiti de dificultatile pe care compania le intampina in urma achizitiei Monsanto. Directorul general Bill Anderson si alti lideri considera ca anul acesta s-ar putea sa nu fie momentul potrivit pentru o schimbare majora a modelului de afaceri. In schimb, ei intentioneaza sa se concentreze pe implementarea unui nou model operational anuntat recent si sa amane eventualele schimbari structurale pentru o data ulterioara. Investitorii au criticat actualul model de afaceri al Bayer, care include diviziile de sanatate a consumatorilor, de stiinta culturilor si farmaceutica, sustinand ca divizarea acestora ar crea mai multa valoare. (Sursa: SeekingAlpha)

Intel Corporation (US.INL)[edit | ]

Intel a primit un impuls in lupta sa impotriva unei amenzi antitrust de 1.06 mld. EUR din partea UE, deoarece un consilier al instantei supreme europene a gasit greseli in analiza economica a autoritatilor de reglementare ale UE. Cazul dateaza din 2009, cand Comisia Europeana a amendat Intel pentru ca a oferit reduceri producatorilor de computere precum Dell, Hewlett-Packard, NEC si Lenovo pentru ca acestia sa cumpere majoritatea cipurilor de la Intel, ceea ce ar fi zadarnicit rivalul Advanced Micro Devices. Un tribunal inferior a eliminat anterior amenda in 2022, ceea ce a dus la un apel al Aautoritatii Eeuropene a de Cconcurenteia la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). (Sursa: Reuters)