Industria locala de asset management, in crestere - 02 aprilie 2024

De la TradeVille.ro wiki

La finalul lunii februarie, industria locala de asset management a inregistrat un numar de 627,915 investitori, in crestere cu 23,000 fata de inceputul anului, conform datelor furnizate de AAF. In aceeasi luna, indicele de referinta BET a urcat cu 2.4%, marcand cea mai buna a doua luna a anului din 2019. Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise si inchise, locale si straine au crescut cu 1.8%, ajungand la 41.3 mld.RON. (Sursa: ZF)

Estimarile Moody’s pentru Romania[edit | ]

Moody’s estimeaza ca economia Romaniei va inregistra o crestere de 3% in 2024 si de 3.5% in 2025, sustinuta de consum, investitii publice si private. Cu toate acestea, deficitul fiscal este preconizat sa ramana la 5.7% din PIB in 2024, in timp ce contul curent este asteptat sa reprezinte 6.6% din PIB. Acestea vor contribui la neindeplinirea obiectivelor fiscale stabilite de Uniunea Europeana pentru Romania, dar masuri suplimentare de consolidare sunt asteptate dupa alegerile parlamentare din 2024. (Sursa: ZF)

China da semne de redresare economica[edit | ]

Productia fabricilor din China a depasit asteptarile in martie, semnaland progrese catre atingerea obiectivului de crestere de 5% pentru anul in curs. Indicele de achizitii in industria manufacturiera a Chinei a inregistrat o crestere de 51.1, indicand cea mai lunga perioada de expansiune din ultimii doi ani. In ciuda unor provocari, cum ar fi presiunile deflationiste si ocuparea redusa a fortei de munca, optimismul este alimentat de exporturile solide si de eforturile de stimulare a cheltuielilor interne. (Sursa: Bloomberg)

Pretul aurului continua sa creasca[edit | ]

Pretul aurului a atins un nou nivel record luni, inregistrand o crestere de 1.32%, atingand suma de 2,265.53 USD/uncie, in timp ce contractele futures pentru aur in Statele Unite au inregistrat o crestere de peste 2%, ajungand la 2,286.39 USD/uncie. Acesta crestere este datorata asteptarilor crescute de reduceri ale ratelor dobanzilor in Statele Unite si a cresterii cererii pentru metal ca activ de refugiu. Cererea straina, mai ales din partea Chinei, si faptul ca bancile centrale continua sa-si consolideze rezervele de aur contribuie la aceasta crestere. (Sursa: CNBC)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET)[edit | ]

BITTNET SYSTEMS a informat piata despre semnarea unui contract semnificativ de catre Dendrio Solutions SRL (parte din business-unit-ul de Digital Infrastructure a Grupului). Contractul are valoarea de 6.5 mil. EUR fara TVA iar beneficiarul este un client din sectorul public, zona guvernamentala. Obiectul contractului il reprezinta furnizarea, configurarea si instalarea de echipamente IT&C, in 131 de unitati de primire urgente din spitale din toata tara, cu termen de livrare pana la finalul anului curent. (Sursa: BVB)

VRANCART SA (VNC)[edit | ]

Producatorul de ambalaje de carton Vrancart a anuntat incetarea mandatului directorului Nicolae-Paul Dumitrescu, la data de 31 martie. In locul acestuia a venit in functie Nicu-Ciprian Fedor, care a detinut anterior functia de CEO adjunct. (Sursa: BVB)

OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]

OMV Petrom demareaza un proiect major pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 710 MW in sudul Romaniei, valoarea investitiei fiind estimata la 400 mil. EUR. Proiectul Theia, asa cum a fost numit de companie, este estimat sa se finalizeze in doi ani de la momentul atribuirii contractelor, firmele interesate putand sa depuna expresiile de interes pana la data de 18 aprilie. Acest proiect vine in sprijinirea realizarii obiectivului companiei de a avea o capacitate instalata de energie regenerabila de cel putin 1 GW pana in 2030, inclusiv prin parteneriate. (Sursa: Economica.net)

ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]

One United Properties a informat piata cu privire la demararea programului de rascumparare actiuni, care se va desfasura pe o perioada de 18 luni de la data publicarii hotararii AGEA nr. 68/09.10.2023 in Monitorul Oficial al Romaniei. Numarul maxim de actiuni care vor fi rascumparate este de 10 mil., pe un volum de maxim 25% din cantitatea medie zilnica de actiuni tranzactionate pe piata. Pretul de rascumparare va fi cuprins intre 0.2 si 1.50 RON pe actiune. (Sursa: BVB)

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. (AROBS)[edit | ]

AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listata la BVB, si-a bugetat, pentru anul 2024, o cifra de afaceri consolidata de 494.9 mil. RON, in crestere cu 16% fata de 2023 (427.3 mil. RON). EBITDA normalizata este estimata sa atinga 92.9 mil. RON (in linie cu 2023), in timp ce obiectivul pentru profitul net normalizat este de 48.8 mil. RON, cu 6% sub nivelul inregistrat in anul precedent. (Sursa: ZF)

ZENTIVA S.A. (SCD)[edit | ]

Zentiva, producatorul de medicamente, se asteapta sa inregistreze, in 2024, venituri nete de peste 1.1 mld. RON, in crestere cu 20% fata de nivelul din 2023. In ceea ce priveste profitul net, compania se asteapta sa atinga o crestere de aproape 13%, pana la 214 mil. RON. (Sursa: ZF)

PROSPECTIUNI SA BUCURESTI (PRSN)[edit | ]

Prospectiuni, compania de prospectare geologica, si-a bugetat, pentru anul 2024, o cifra de afaceri de 250.8 mil. RON, in crestere cu 1.6% fata de 2023, si un profit brut de 26.5 mil. RON, cu 24.8% sub nivelul inregistrat in anul precedent. Veniturile totale sunt estimate sa creasca cu 2.1%, pana la 257 mil. RON, in timp ce cheltuielile totale sunt asteptate sa creasca intr-un ritm mai rapid, cu 6.5%, pana la 230.5 mil. RON. Marja profitului net este estimata sa ajunga la 10.31%. (Sursa: ZF)

Danone S.A (FR.BN)[edit | ]

Danone Romania a finalizat o investitie de 7 mil. EUR pentru sustinerea micilor fermieri din zona Zimnicea, care livreaza lapte catre fabrica de iaurt a companiei din Bucuresti. Danone achizitioneaza doar lapte romanesc, procesand anual peste 60,000 tone de litri de lapte. In 2023, compania a colectat lapte proaspat de la 23 de ferme mari si de la peste 220 de gospodarii. Danone este al doilea cel mai mare jucator de pe piata de lactate din Romania, dupa cifra de afaceri, care s-a ridicat la 932 mil. RON in 2022. (Sursa: ZF)

Li Auto Inc. (US.LI)[edit | ]

Li Auto a depasit 700,000 de livrari cumulate pana la sfarsitul lunii martie 2024, devenind primul producator emergent de vehicule electrice din China care atinge acest punct de referinta. Numai in martie 2024, compania a livrat 28,984 de vehicule, marcand o crestere semnificativa, de 39.2%, fata de perioada similara a anului precedent, si o crestere de 43% fata de luna anterioara. (Sursa: Seeking Alpha)