Inflatia anuala a scazut sub 11% - 14 iunie 2023

Rata anuala a inflatiei a scazut in luna mai, pana la 10.6%, fata de 11.2%, cat se inregistrase in luna precedenta. In acest sens, fata de aceeasi luna a anului trecut, marfurile alimentare s-au scumpit cu 18.3%, marfurile nealimentare cu 5.2%, iar serviciile cu 11.2%. Rata medie a modificarii preturilor de consum in ultimele 12 luni (iunie 2022 – mai 2023) fata de precedentele 12 luni a fost de 14.7%. (Sursa: INS)

Salariul mediu este cu 15% mai mare decat anul trecutModificare

Castigul salarial mediu net a fost, in luna aprilie 2023, de 4,564 RON, in crestere cu 15% fata de aceeasi luna a anului trecut. In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a inregistrat o crestere de 3.4% fata de aprilie 2022. Fata de luna martie 2023, cresterea salariului mediu net a fost de doar 0.2%. (Sursa: INS)

Inflatia in SUA, la cel mai scazut nivel din ultimii 2 aniModificare

Rata anuala a inflatiei in SUA a scazut la cel mai mic nivel din ultimii doi ani. Indicele preturilor de consum care masoara modificarile preturilor la bunuri si servicii, a crescut cu doar 0.1% in cursul lunii mai, marcandu-se astfel o rata anuala a inflatiei de 4%. Controlul cresterii IPC s-a datorat scaderii cu 3.6% a preturilor la energie si a cresterii modeste a preturilor la alimente. Pe de alta parte, inflatia de baza, ce exclude preturile la alimente si energie, a crescut cu 0.4% in cursul lunii mai, inregistrand o crestere de 5.3% fata de anul trecutmentinand astfel, in continuare, incertitudinea in randul consumatorilor. In urma publicarii datelor, pietele au inregistrat o reactie modesta, in asteptarea deciziei pe care Rezerva Federala din SUA urmeaza sa o ia in privinta dobanzii de politica monetara. (Sursa: CNBC)

China se pregateste de reducerea dobanzilorModificare

Banca Populara a Chinei a redus costul de imprumut pe termen scurt, in contextul unor date economice dezamagitoare dupa relaxarea masurilor impotriva Covid-19. Astfel, rata de rascumparare inversa (Revers Repo) pe sapte zile a fost redusa cu 10 puncte de baza, la 1.9%,. Masura vine inaintea deciziei Bancii Populare Chineze cu privire la rata dobanzii la facilitatea de creditare pe termen mediu, in incercarea guvernului chinez de a sustine consumul intern, in special in sectorul privat. In urma deciziei, pretul obligatiunilor suverane ale statului chinez au crescut, in timp ce randamentul obligatiunilor guvernamentale pe 10 ani a scazut pan ala 2.64%, cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. (Sursa: CNBC)

OMV PETROM S.A. (SNP)Modificare

OMV Petrom a anuntat descoperirea unor noi resurse de titei si gaze naturale in sudul Romaniei. Astfel, descoperirile din Oltenia si Muntenia se ridica pana la 30 mil. bep resurse recuperabile, compania investind in forajul de explorare cca. 20 mil. EUR. Una dintre descoperirile facute de companie, care a avut loc in perimetrul de exploatare Verguleasa, Oltenia, reprezinta cea mai mare descoperire de titeti a OMV Petrom din ultimele decenii. (Sursa: Economica.net)

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN)Modificare

In ultima saptamana, cotatia actiunii Transgaz s-a majorat cu 11.6%, in baza unor tranzactii in valoare de 4.2 mil. RON. In acelasi interval mentionat, indicele BET s-a apreciat cu 1.2%, in timp ce indicele BET-NG, care urmareste companiile de energie de pe Piata Principala a BVB, a inregistrat un avans de doar 0.2%. Cu toate acestea, in ultima luna, pretul actiunii TGN s-a diminuat cu aproximativ 10%, dupa ce o parte din investitori au ales sa-si marcheze profitul imediat dupa distribuirea actiunilor gratuite din cadrul majorarii de capital social. (Sursa: ZF)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET)Modificare

Bittnet Systems a informat investitorii asupra unei notificari primite de la Consiliul Concurentei, in cadrul dosarului de investigatie demarat in luna mai 2021 asupra Dataware Consulting – societate recent intrata in Grupul Bittnet. Conform notificarii, companiei Dataware Consulting i s-a impus o amenda pentru practici anticoncurentiale in valoare de 2.3 mil. RON, care reprezinta 3.4% din cifra de afaceri a anului 2022. Filiala Bittnet va contesta decizia in instanta, iar daca aceasta se va pastra, conform contractului de investitie, plata amenzii va reveni vanzatorului. Compania a mai mentionat ca amenda nu va afecta situatiile financiare consolidate ale Grupului Bittnet. (Sursa: BVB)

Apple Inc. (US.AAPL)Modificare

Cea mai mare banca din Elvetia, a anuntat, prin schimbarea recomandarii de cumparare a actiunii Apple de la „Buy” la „Neutral” din cauza cresterii mai slabe a vanzarilor de iPhone si a serviciilor, precum si a tendintelor de scadere a cererii, manifestate in ultima perioada. Astfel, mentinerea pretului tinta de 190 USD se traduce printr-un randament de sub 5% raportat la pretul actual din piata, insuficient, in opinia analistilor UBS, pentru a acorda in continuare ratingul “Buy”. (Sursa: SeekingAlpha)

Toyota Motor Corporation (US.TM)Modificare

Conducerea Grupului Toyota a anuntat dezvoltarea unui nou tip de baterii, mai performante, ce vor imbunatati semnificativ autonomia vehiculelor electrice si vor reduce costurile de fabricare a acestora. Astfel, compania va produce in masa baterii cu stare solida, pe care isi propune sa le comercializeze incepand cu 2027-2028. Acest anunt a venit cu o zi inaintea desfasurarii adunarii generale a actionarilor, ducand cotatia actiunii la 2,173 JPY, in crestere cu 5% fata de inchiderea din ziua precedenta. (Sursa: Reuters)

Manchester United PLC (US.MANU)Modificare

Clubul englez de fotbal, Manchester United, ar urma sa fie vandut catre seicul qatarez Jassim bin Hamad al-Thani, fiul fostului prim-ministru al tarii arabe. Astfel, conform cotidianului Al-Watan, controlat de familia seicului Jassim, actualii actionari ai clubului din Manchester ar fi acceptat a cincea oferta de 5.8 mld. EUR, la care s-ar adauga investitii in valoare de 1 mld. EUR. (Sursa: CNBC)