Inflatia din SUA nu se da batuta - 12 decembrie 2022

De la TradeVille.ro wiki

Preturile wholesale din SUA au crescut cu 0.3% in noiembrie 2022, mai mult decat nivelul de 0.2% anticipat de economisti. Fata de noiembrie 2021, preturile au crescut cu 7.4%, marcand cel mai slab nivel de crestere din mai 2021. Dupa aflarea acestui anunt, actiunile au deschis in scadere fata de sfarsitul sedintei de joi, datorita temerilor potrivit careia inflatia continua sa persiste, ceea ce ar putea atrage posibilitatea unei atitudini mai stricte a Fed. (Surse: CNBC (1); CNBC (2))

Investitiile continua![edit | ]

In T3 2022, investitiile nete realizate in economia nationala au insumat aproape 39.4 mld. RON, reprezentand o crestere de 13.3% comparativ cu T3 2021. In primele noua luni ale acestui an, investitiile nete au crescut cu 4.5% fata de 9L 2021, majorari fiind inregistrate la toate elementele de structura: lucrari de constructii noi (+5.5%), utilaje (+4.9%) si alte cheltuieli (+8.2%). (Sursa: INS)

Pana unde ajunge inflatia in UE?[edit | ]

Economistii se asteapta ca BCE sa majoreze de inca doua ori ratele de dobanda din zona euro, inainte de initierea programului de inasprire cantitativa, din martie 2023. Astfel, se anticipeaza ca facilitatea marginala de depozitare va ajunge la 2.5%, in luna februarie 2023, inainte ca BCE sa se pregateasca de eliminarea a 5,000 mld. EUR, reprezentand instrumente de datorie. In opinia majoritatii economistilor chestionati, se considera ca BCE va lasa obligatiunile sa ajunga la maturitate, in detrimentul vanzarii acestora. Totusi, datorita faptului ca BCE nu convinge piata de aceasta abordare, consumatorii se asteapta ca inflatia pe urmatoarele 12 luni sa fie de 5.4%, in zona euro. (Sursa: Bloomberg)

Inflatia in varianta chinezeasca[edit | ]

In noiembrie 2022, preturile „la poarta fabricii” din China si-au continuat scaderea, in termeni anuali, pentru a doua luna consecutiva. Astfel, preturile producatorilor au scazut cu 1.3% fata de luna noiembrie 2021, un ritm putin mai lent decat cel anticipat de economisti, care se asteptau la o scadere de 1.4%. Indicele preturilor de consum a crescut cu 1.6% fata de aceeasi luna a anului trecut, marcand cel mai scazut ritm din ultimele 8 luni, ca urmare a scaderii cererii intr-o economie marcata de restrictiile impotriva COVID-19. (Sursa: Reuters)

Companiile zilei:[edit | ]

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN)[edit | ]

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. - Transgaz a anuntat ca in data de 7 decembrie 2022 a demarat Etapa neangajanta a Procesului de capacitate incrementala pentru punctul Tuzla, ca urmare a primirii unei cereri in vederea derularii acesteia. Cererile de capacitate de transport pe viitoarea conducta din partea solicitantilor urmeaza sa fie primite in perioada 8 – 22 decembrie 2022, iar pana la sfarsitul anului 2022 TGN va informa toate partile cu privire la rezultatul etapei nengajate. Procesul de capacitate incrementala reprezinta un proiect de investitii care vizeaza cresterea capacitatii tehnice a unui punct existent de intrare/iesire din SNT (Sistemul National da Transport al Gazelor Naturale) sau crearea unui nou punct de intrare iesire SNT in baza alocarii de capacitate in cadrul unui proces de capacitate incrementala. (Surse: comunicat societate; Profit.ro)

TURISM FELIX S.A. BAILE FELIX (TUFE)[edit | ]

TURISM FELIX S.A. BAILE FELIX - Actionarii Turism Felix, intruniti la AGOA de pe 8 decembrie, au aprobat, printre altele, bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2023. Astfel, se aproba un profit brut de 10,572,000 RON, cu venituri in valoare de 113,441,000 RON si cheltuieli de 102,869,000 RON. Anul trecut, compania bugeta un rezultat brut de 9 mil. RON insa, dupa primele 9 luni ale acestui an, a realizat un profit brut de 12.8 mil. RON. In aceeasi sedinta, actionarii au aprobat bugetul de investitii pentru 2023. (Sursa: comunicat societate)

Mercedes Benz Group A.G. (DAI)[edit | ]

Mercedes Benz Group A.G. - Reprezentantii companiei Mercedes-Benz au anuntat intentia de a fabrica masini electrice in Tailanda in contextul in care au semnat recent o intelegere cu guvernul tarii privind importurile de masini electrice. Astfel, compania va primi diverse beneficii din partea guvernului tailandez, precum taxe de import si accize reduse incepand cu 2023. Prin acest acord, compania germana se angajeaza ca in viitor sa produca masini electrice si in Tailanda. (Sursa: Bloomberg)

Thales S.A. (FR.HO)[edit | ]

Thales S.A. - Thales anticipeaza ca finalizarea vanzarii diviziei de semnalizare feroviara catre compania japoneza Hitachi se va realiza abia in a doua jumatate a anului 2023, mai tarziu decat estimarea initiala. Amanarea ar avea loc din cauza unei ingrijorari a autoritatii britanice din domeniul concurentei potrivit careia preturile biletelor pentru calatori vor fi mai scumpe, odata cu aceasta tranzactie. (Sursa: Reuters)

LVMH Moet Hennessy - Louis Vuitton, Societe Europeenne (FR.MC)[edit | ]

LVMH Moet Hennessy - Louis Vuitton, Societe Europeenne - Antoine Arnault, fiul directorului executiv LVMH, Bernand Arnault, a fost numit director general al holdingului Christian Dior SE, inlocuindu-l pe veteranul Sidney Toledano. Christian Dior SE este o companie listata, detinuta in proportie de 97.5% de catre familia Arnault. De asemenea, compania detine 41.4% din capitalul social al LVMH. (Surse: Reuters; MarketScreener)

Microsoft Corporation (US.MSFT)[edit | ]

Microsoft Corporation - Comisia Federala pentru Comert (FTC) da in judecata Microsoft in incercarea de a bloca achizitia planificata a Activision Blizzard Inc., a carei valoare se ridica la 75 mld. USD. Autoritatea americana este de parere ca, odata realizata, achizitia ar consolida pozitia Microsoft care, din acel moment, ar putea controla modul in care alti utilizatori decat cei ai Xbox pot accesa jocurile Activision. (Sursa: The Wall Street Journal)

Delta Air Lines Inc (US.DAL)[edit | ]

Delta Air Lines Inc - Conform publicatiei Barron’s, Delta se angajeaza sa mareasca cu peste 30% salariile pilotilor pe parcursul urmatorilor trei ani. Astfel, Delta propune o marire de 18% in momentul in care intelegerea se semneaza cu liderii sindicali si pilotii vizati. Conform calculelor J.P. Morgan, aceasta crestere salariala ar genera costuri cu 900 mil. USD mai mari pentru companie. Pilotii Delta sunt in prezent platiti in baza unor contracte negociate in 2016, negocierile incepute in 2019 fiind intrerupte de izbucnirea pandemiei de coronavirus. (Sursa: Barrons.com)