Inflatia vine pe banda de magnetofon - Trade Talk 21 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

America i-a gasit pe cei vinovati de raspandirea inflatiei. Nu-s Jay Powell, Janet Yellen sau Joe Biden, fireste... ci Taylor Swift, Beyonc si Bruce Springsteen. Un sambure de adevar exista: de exemplu, in weekend-ul in care Taylor a cantat la Chicago, gradul de ocupare a hotelurilor in metropola americana a sarit la 97%, record absolut. Pana si Fed-ul a devenit brusc atent.

Povestea nu suna tocmai bine pentru Europa: in 2024, turneul lui Taylor se muta pe continentul nostru. Una sau mai multe agentii de reglementare sigur vor pune chestiunea pe radar. In Suedia, Beyonc a fost blamata pentru inflatia peste asteptari din mai de vreme ce si-a lansat turneul mondial la Stockholm. 

1. Cui i-e frica de inflatie?[edit | ]

In 2022, inflatia era frica #1 in sondajele publice din SUA... 7 din 10 americani vedeau scumpirile drept o problema teribil de importanta. In 2023, perceptia generala nu s-a schimbat asa mult doar ca, in realitate, inflatia nu mai e ce-a fost. Valoarea din iunie a coborat la numai 3%, fiind de peste 3x mai mica decat cea inregistrata cu un an in urma.

Ce-i drept, energia a picat cel mai abrupt. In categoria asta, preturile au inregistrat scaderi anuale cuprinse intre 16% si 27%. S-a vazut si-n primele raportari din sezonul curent: Delta Air Lines a indicat o reducere de 22% a costului combustibililor... (si) de-aici profitul net record obtinut trimestrul trecut. In aceeasi perioada, United Airlines si-a triplat profitabilitatea. Excluzand energia si alimentele, componente in mod traditional volatile ale cosului de consum, rata anuala a inflatiei a fost 4.8%... inca mare, dar semn ca lucrurile (si mai ales serviciile) s-au scumpit cel mai putin dupa octombrie 2021. Iar daca masuram acest segment al inflatiei in felul in care-o fac europenii, valoarea ar fi coborat sub 3% inca din mai. In iunie, ar fi fost... 2.27%, adica super-aproape de obiectivul formal al Fed-ului.

La prima vedere, Jay Powell si-a surclasat idolul (cel nou): in anii '80, Paul Volcker a fost la randul sau victorios contra inflatiei, dar cu pretul de-a aduce rata somajului la 11%... ceva nemaivazut din anii 40 pana-n acel moment. Luna trecuta, rata somajului a fost doar 3.6%, cu doua puncte procentuale si ceva sub media ultimilor 25 de ani.

2. Scaderea inflatiei, fenomen global[edit | ]

In Regatul Unit, inflatia a coborat sub 8% luna trecuta... ramanand de-aproape 4x mai ridicata decat targetul Bancii Angliei, dar in picaj liber fata de cifra de peste 11% vazuta in octombrie anul trecut. Dupa anuntul surpriza, dezvoltatorii imobiliari au explodat pe bursa din Londra: Taylor Wimpey si Barratt Developments au inregistrat cele mai mari aprecieri din 2008 incoace.

Inflatia s-a domolit si-n zona euro, la numai 5.5% in iunie, cel mai modest nivel dupa ianuarie anul trecut. Pentru Christine Lagarde, scumpirile sunt inca greu de suportat... la fel precum unele opinii divergente in interiorul BCE. Inflatia ar putea scadea mai abrupt decat anticipam, fara ca asta sa genereze o recesiune, a declarat zilele trecute Ignazio Visco, guvernatorul bancii centrale a Italiei. Daca tot vorbim despre dezvoltatori imobiliari de top... Vonovia, #1 in Germania si companie incluse in indicele bursier principal DAX, se tranzactioneaza in prezent la o valoare de piata cu peste 60% mai mica decat cea vazuta in vara lui 2021.

Economiile emergente au ridicat dobanzile inaintea Fed-ului tot ele au apasat butonul pauza mai devreme decat ar face-o americanii si europenii. Ideea taierii dobanzilor nu-i exclusa precum in SUA sau zona euro.

Asa se face ca diferenta dintre dobanzile titlurilor de stat ale pietelor emergente si cele din SUA e-acum la cea mai mica valoare din ultimii 16 ani. Sunt intens cautate pietele de bonduri din Brazilia, Mexic, Indonezia... iar aici, in estul Europei, Cehia. Imboldul cumpararilor de titluri de stat se vede si la noi: subscrierile in oferta curenta Fidelis la Bursa de Valori Bucuresti, care continua pana pe 28 iulie inclusiv, au strans deja echivalentul a peste 50 mil. EUR. 

 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Actiunile Hidroelectrica, cea mai valoroasa companie listata la BVB, se tranzactionau in aceasta dupa-amiaza la 113.50 RON, cu circa 9% mai sus fata de pretul final de oferta (si cu peste 12% deasupra pretului final redus de oferta, care-a luat in calcul discountul oferit transei retail in primele zile ale IPO-ului). Tot in aceasta dupa-amiaza, actiunile Transport Trade Services (TTS), companie care si-a dublat capitalizarea bursiera in ultimul an, scadeau cu circa 5%.

Agri: Agroland Business System, grup care detine cea mai extinsa retea de magazine agricole din Romania, a inaugurat fabrica de furaje de la Isalnista (judetul Dolj), in urma unei investitii de 20 mil. RON. Capacitatea anuala de productie va fi de 28,000 de tone, acoperind aproximativ 60% din necesarul de furaje destinat fermelor si magazinelor din reteaua Agroland. Listata pe piata AeRO a BVB din martie 2021, Agroland isi va publica rezultatele semestriale abia pe 22 septembrie.

Wall Street: Indicele DJIA s-a apreciat ieri pentru a 9-a zi consecutiv, punctand cea mai longeviva perioada de castiguri zilnice secventiale din 2017 incoace. In schimb, dupa raportarile de miercuri seara, Netflix si Tesla au picat cu peste 8%, respectiv aproape 10%. In Big Tech, atentia se muta spre Microsoft, care-si va publica cifrele trimestriale martea viitoare (25 iulie), in aceeasi zi cu TeraPlast aici la BVB.

Aur: Newmont Corporation, cel mai mare producator din lume, s-a scufundat ieri cu circa 6% pe bursa americana, suferind cel mai serios declin din ultimul an. Compania a indicat ca volumul productiei a scazut cu 17% in trimestrul 2 (fata de perioada similara din 2022), dupa suspendarea temporara a activitatii la mai multe mine importante din America Latina. In aceeasi perioada, costul mediu de productie a saltat la 1,472 USD pe uncie, depasind estimarile analistilor. 

STIAI CA?[edit | ]

In India, pretul tomatelor a crescut cu peste 700% fata de inceputul anului... insa tot aici, o pizza Domino costa cel mai putin din lume, echivalentul a numai 60 de centi americani.