Jay Powell vorbeste, bursa creste - Trade Talk 27 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

La prima vedere, Jay Powell nu ne-a zis nimic cu-adevarat nou aseara. Pregatit sa contreze orice tentatie am fi avut de-a interpreta fraze, cuvinte sau chiar semne de punctuatie, seful Fed-ului a vorbit de pe foi in buna parte din timp.

Jurnalistii au fost liberi sa intrebe, totusi. Asa se face ca pana si "Barbie" si-a facut loc printre interogatii. Dar in raspunsuri, elefantii nici prea mici, nici prea roz, au lipsit aproape cu desavarsire. 

1. Opt saptamani in balon[edit | ]

A fost probabil cea mai anticipata majorare a dobanzii de referinta de cand Fed-ul scumpeste banii. Comunicarea bancii centrale a functionat atat de bine in avans incat nici macar cifrele surprinzator de bune in privinta inflatiei n-au reusit sa schimbe perceptia pietei.

Comunicatul emis aseara e copy/paste aproape perfect dupa cel de luna trecuta. Fed-ul continua sa caracterizeze inflatia drept "ridicata" si piata muncii ca fiind "robusta", singura modificare aparand in cazul cresterii economice... de aceasta data, Fed-ul a inlocuit adjectivul "modesta" cu "moderata". Jay Powell n-a vrut sa ofere nicio sugestie despre viitor: dobanzile pot sa mai creasca, dar la fel de bine pot sta pe loc. Urmatorul anunt de politica monetara e programat pentru 20 septembrie, adica abia peste opt saptamani... pana atunci, Fed-ul va avea acces la doua actualizari ale cifrelor privind piata muncii si preturile de consum. Seminarul anual traditional de la Jackson Hole, care in acest an va avea loc pe 24 26 august, e de regula un bun prilej de a pre-semnaliza intentiile imediate ale bancii centrale.

2%, adica targetul oficial de inflatie al Fed-ului, a fost mentionat de foarte multe ori in timpul intalnirii cu jurnalistii gen AI in conferintele post-rezultate ale marilor companii din sectorul de tehnologie.

Tot cifra asta a generat aseara un moment straniu sau hai sa zicem neasteptat: Powell a fost rugat sa clarifice daca Fed-ul va majora dobanda pana cand inflatia atinge targetul. Nu chiar, a raspuns cel mai important bancher central din lume ne intereseaza mai degraba tendinta inflatiei si cat de rapid coboara, nu neaparat realizarea cifrei magice. Mai mult, Fed-ul ar putea incepe sa reduca dobanda cheie cu ceva timp inainte ca inflatia sa se lipeasca de 2%. Ce n-a fost amintit nici macar o data: bursa americana de actiuni. Si asta-i straniu caci Fed-ul isi propune implicit sa franeze economia. La 3.6%, rata curenta a somajului e identica celei inregistrate in martie anul trecut, cand Fed-ul a tras prima salva in chestiunea dobanzilor. De fapt, in perioada care-a trecut de-atunci, rata somajului a oscilat intr-un interval incredibil de strans, de numai 30 bps. Numarul lunar al angajarilor ramane format din sase cifre. Iar in trimestrul 2, potrivit datelor anuntate azi, produsul intern brut a saltat intr-un ritm anualizat de 2.4%, peste previziunile economistilor.

Costul banilor, adica inclusiv dobanda de referinta, e comentat excesiv in conferintele de politica monetara si orice alta aparitie publica a Fed-ului. Cantitatea banilor, in schimb, primeste o atentie foarte redusa. Daca totusi inflatia ar fi coborat oricum, indiferent de dobanzi, si adevarata problema la orizont e reprezentata de volumul absolut urias al lichiditatii ramase in sistem?

Intrebat recent in Congres de ce nu grabeste reducerea bilantului bancii centrale, care-a ramas la peste 8 tln. USD (si nu foarte departe de maximul pandemic), Powell a raspuns ca, invatand din greselile trecutului, nu vrea sa riste un accident teribil in pietele financiare. In 2023, avansul furios al bursei americane e un zambet intors prudentei Fed-ului.

2. Trimestrul eficientei[edit | ]

La Meta Platforms n-a mai fost loc de indoiala: rezultatele trimestriale chiar au aratat bine. Veniturile totale au fost mai mari cu 11%, primul procent format din doua cifre socotind de la final de 2021 incoace... si dupa trei trimestre consecutive de scaderi. Profitul net s-a ridicat la circa 7.8 mld. USD, adica 2.98 USD pe actiune, peste asteptarile analistilor.

Monetizarea a functionat din plin, chiar daca totalul costurilor a saltat cu 10% fata de aceeasi perioada din 2022. Singura exceptie notabila a ramas Reality Labs, adica divizia responsabila de implementarea universurilor paralele... aici, rezultatul net a fost 3.7 mld. USD, fireste cu minus in fata. Pentru trimestrul curent, Meta estimeaza o crestere chiar mai mare a veniturilor, de 15%. Pentru intregul an calendaristic, cuantumul previzionat al costurilor a fost tras in jos cu 3 mld. USD, la maximum 30 mld. USD.

Microsoft si Alphabet raportasera deja marti... iar in ambele cazuri (ca si la Meta), cifrele confirma revenirea pe crestere a business-urilor centrale.

Deceptiile s-au legat de absenta unui entuziasm debordant in privinta AI: pentru trimestrul curent, Microsoft estimeaza venituri totale sub asteptarile analistilor, in contrast cu ghidajul ultra-optimist oferit de Nvidia, in timp ce Alphabet se abtine de la anticipari. Si totusi... ambele companii au o tona de bani pentru AI. Fluxul pozitiv de numerar anual se ridica la 60 mld. USD in cazul Microsoft, respectiv 71 mld. USD la Alphabet. In ultimele patru trimestre, cheltuielile cumulate de capital au depasit 28 mld. USD, cifra care-i peste veniturile anuale realizate impreuna de 3/4 din companiile incluse in indicele S&P 500.

TOP TRENDING[edit | ]

TradeVille: Daca cititi zilnic TradeTalk, sigur aveti o pasiune pentru burse. Bun, si noi avem... asa ca haideti sa ne intalnim si sa lucram impreuna. Fii urmatorul broker de succes la TradeVille, CLICK AICI si afla toate detaliile despre aceasta oportunitate.

Fidelis: Maine (pana la ora 13:00) e ultima zi de subscrieri pentru noile titluri de stat romanesti in lei si euro la BVB... dobanzile anuale oferite fiind de pana la 7.3% pentru lei si 5.45% pentru euro. Sumele atrase in editia curenta a ofertei Fidelis se ridicau la finalul zilei de ieri la 478 mil. RON, respectiv 216 mil. EUR, adica un total de 1.5 mld. RON. Ulterior incheierii ofertei, titlurile de stat vor fi listate pe piata reglementata a BVB, putand fi tranzactionate precum actiunile. In cazul titlurilor de stat, nici dobanzile, nici castigurile de capital nu sunt impozabile.

Dobanzi: Banca Centrala Europeana a anuntat azi majorarea dobanzii cheie din zona euro, cu 25 bps, la 3.75%... decizia confirmand viziunea economistilor. In comunicatul emis cu aceasta ocazie, institutia reitereaza ca inflatia continua sa fie prea mare, pentru prea mult timp.

Wall Street: Indicele DJIA a numarat ieri a 13-a zi consecutiva de apreciere, adica cea mai lunga asemenea perioada din 1987 incoace. Daca reuseste sa se aprecieze si azi, ar fi ceva nemaivazut in ultimii 126 de ani. Perceptia tot mai buna in privinta economiei americane ajuta din plin indicele, care include companii extrem de sensibile la contextul macro, precum American Express, Chevron, Goldman Sachs sau 3M. Azi, inaintea deschiderii sedintei, raporteaza AbbVie, Comcast, Hershey, Mastercard, McDonald's si Southwest Airlines... iar dupa inchidere, Ford Motor si Intel.

Rezultate: La Boeing, pierderea s-a redus trimestrul trecut, veniturile au fost peste asteptari, iar producatorul american a reusit sa livreze 136 de aeronave (cu 15 mai multe decat in aceeasi perioada din 2022). La GE, profitabilitatea a batut estimarile, la fel fluxul de numerar. Si Coca-Cola a surprins pozitiv (si zice ca preturile n-ar trebui sa mai creasca in SUA si Europa). Vesti bune sosesc si din Europa... Deutsche Bank a obtinut profit net peste asteptari, desi costurile au zburdat cu 15%, in timp ce Rolls-Royce si-a imbunatatit anticiparea legata de profitul operational pentru intregul an.

Energie: Shell a ratat asteptarile in privinta profitului net inregistrat trimestrul trecut, dar majoreaza dividendul si cuantumul rascumpararilor de actiuni proprii. Norvegienii de la Equinor si francezii de la TotalEnergies au anuntat si ei diminuari importante ale profitabilitatii, insa nicio modificare vizavi de distributiile de bani rezervate actionarilor. Maine raporteaza Chevron si ExxonMobil (pe bursa americana), precum si OMV Petrom (aici, la BVB). 

STIAI CA?[edit | ]

Ben Bernanke, fostul sef al Fed-ului, crede ca majorarea de-aseara a dobanzii cheie din SUA a fost ultima. Bernanke vede o inflatie mai mica anul viitor, la pachet cu o incetinire a economiei... care va lua forma unei recesiuni blande.