Jay si dobanzile saltarete - Trade Talk 28 septembrie 2023
Jay Powell nu va putea ajunge miercurea viitoare la prima editie Quarterly Report. Pacat, avem inca niste fixatii vechi de clarificat cu presedintele celei mai importante banci centrale din lume. Vom incerca sa-l aducem (intr-o forma sau alta) la urmatoarea editie, peste aproximativ trei luni nu glumim.
Intre timp, petrolul testeaza 100 USD pe baril, iar dobanda titlurilor de stat americane cu scadenta la 10 ani tocmai ce s-a catarat la varful ultimilor 15 ani.
1. Cat de mari sunt dobanzile mici?[edit | ]
Vuieste presa americana, inca de pe la inceputul acestei saptamani... in legatura cu un eseu scris de Neel Kashkari, presedintele subsidiarei Fed-ului din Minneapolis.
Dupa Kashkari, exista o probabilitate de 40% ca Fed-ul sa urce semnificativ dobanda de referinta din SUA chiar din punctul in care ne aflam acum. Mare parte din dezinflatia recenta e posibil sa se fi datorat unor factori care n-au legatura cu eforturile bancii centrale din ultimul an si jumatate, scrie Kashkari in eseu... idee reiterata ieri intr-un interviu pentru CNBC. Adica fix scenariul pe care-l evocam si noi de luni bune in TradeTalk. Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan Chase, a intrat si el pe fir zilele astea. Nu-s convins ca lumea-i pregatita pentru o dobanda cheie de 7% in America... cel mai nasol scenariu fiind acela al stagflatiei la un asemenea nivel al dobanzii, a declarat Dimon intr-un interviu oferit unei publicatii importante din India. Dobanzile raman mai degraba mici... si oricum, ar trebui determinate in mod transparent in piata, nu stabilite arbitrar de Fed, e de parere Jim Grant, unul dintre cei mai prestigiosi analisti ai politicii monetare americane. N-avem neaparat o opinie in legatura cu a doua parte a declaratiei, dar am comentat intr-o maniera similara nivelul curent al dobanzilor, imediat dupa ultimul anunt al Fed-ului din 20 septembrie.
Si daca tot suntem la o intalnire virtuala cu presa El Pais, un nume extrem de popular al mediei spaniole, era curioasa zilele trecute de ce tin bancile centrale la acelasi target de inflatie de 2%, adoptat naiba-stie-cum de Noua Zeelanda in urma cu mai bine de 30 de ani. Ne-am intrebat si noi acelasi lucru in TradeTalk, cu (cel putin) niste saptamani in urma.
2. Cum se misca bursele?[edit | ]
Cel mai bine capitalizat ETF listat pe Wall Street care urmareste evolutia cotatiilor titlurilor de stat americane cu scadente mai mari de 20 de ani sufera zilele acestea iesiri record de capital. E minus 10% fata de inceputul anului, dupa scaderi secventiale de 33% in 2022 si 6% in 2021... practic, pierzand aproape 1/2 din valoare comparativ cu maximele istorice atinse in anul pandemic 2020. Cotatiile titlurilor de stat (si ale obligatiunilor in general) se misca in directia opusa dobanzilor (cotatiile scad cand dobanzile cresc, si invers).
Cu AI, fara AI... acum e mai degraba fara. Atentia se muta de la potentialul ultra-generos al inteligentei artificiale la... zvonuri care apar in presa asiatica?! Taiwan Business Times cita saptamana trecuta "surse din piata" pentru informatia potrivit careia Microsoft si-ar fi diminuat recent comenzile pentru cipurile H100 produse de Nvidia. Potrivit Reuters, care citeaza o sursa externa, traficul pe pagina web care gazduieste ChatGPT a scazut in august pentru a treia luna consecutiv. Apropo, Nvidia e minus 15% in septembrie desi compania previzioneaza pentru trimestrul curent o crestere de 170% a veniturilor totale (vs perioada similara din 2022). Fintech-urile pica si ele. Saptamana trecuta, Affirm Holdings a pierdut 17%, Block a fost minus 15%, iar PayPal Holdings a lasat in urma circa 10% din valoarea de piata. Insa chiar si cele mai companii de tehnologie s-au vandut... asa se face ca indicii S&P 500 si Nasdaq Composite au suferit al treilea declin saptamanal consecutiv (si cel mai virulent de la criza bancilor din martie incoace). Si dezvoltatorii imobiliari, de regula excesiv de sensibili la dobanzi, sunt (in sfarsit) afectati. Pe Wall Street, segmentul bursier dedicat lor a pierdut circa 8% acum in septembrie... nume precum PulteGroup, Toll Brothers si KB Home alunecand cu 10% sau chiar mai mult. Insa ca perspectiva, chiar si cu scaderile recente, cele trei companii mentionate se tranzactioneaza mai sus cu 61%, 47%, respectiv 44% fata de inceputul anului (vs plus 11% pentru indicele S&P 500). Aceleasi trei companii sunt cotate la aproximativ 6x profiturile nete individuale estimate de analisti pentru urmatoarele 12 luni, sub media ultimului deceniu (circa 10x) si sub multiplul curent asociat indicelui S&P 500 (circa 18x).
In America, dobanzile la credite ipotecare raman mai sus de 7%, la cele mai mari valori din 2001 incoace. In august, constructiile de case au alunecat cu 11%, spre cea mai modesta cifra dupa iunie 2020. Vanzarile caselor noi a consemnat cel mai sever declin din ultimul an... in timp ce vanzarile caselor existente pe piata, care inseamna enorm pentru sectorul imobiliar din SUA, s-au consumat in cel mai lent ritm din ianuarie incoace.
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
Eveniment: TradeVille e Partener Principal la prima editie Quarterly Report dedicat comunitatii investitorilor si a companiilor romanesti, evenimentul include sesiuni de networking si permite adresarea de intrebari in direct. Data e 4 octombrie (adica miercurea viitoare), intervalul de timp 17:30 21:00, intr-o locatie fabuloasa deasupra Bucurestiului, One Tower la etajul 17. Pentru detalii si participare, CLICK AICI.
Dividende: Investitorii locali de retail vor lua aproape 22% din cuantumul total al dividendelor speciale distribuite de Fondul Proprietatea (ca urmare a exitului istoric din Hidroelectrica), adica peste 2 mld. RON... banii vor intra maine in conturile de tranzactionare ale micilor actionari FP. Cei mai importanti actionari FP sunt cele sapte fonduri de pensii private Pilon II, care detin impreuna aproximativ 31% din capitalul social... circa 3 mld. RON vor ajunge la ele, putand alimenta cumparari de actiuni listate si titluri de stat.
Imobiliare: In ciuda modificarilor fiscale, nevoia locativa si apetitul de achizitii e mare, pe toate segmentele de piata... cine are nevoie de locuinta azi, nu va astepta doi ani, si sunt multi care vor sa investeasca, vor un venit pasiv din chirie, a declarat ieri la o conferinta Beatrice Dumitrascu, CEO Residential Division la One United Properties. Cel mai activ dezvoltator imobiliar premium din Romania va fi prezent miercurea viitoare la Quarterly Report.
Lapte: DN Agrar, cea mai mare ferma integrata din Romania, si-a majorat de peste 3x profitul net in primele sase luni (vs aceeasi perioada din 2022), afacerile companiei atingand 80 mil. RON, plus 29%. DN Agrar a inregistrat un prim semestru de succes in 2023, marcat de investitii strategice care se aliniaza obiectivelor organizatiei... acordam prioritate tehnologiei moderne de conservare a solului si am crescut sustenabil numarul de vaci si tineret bovin la peste 12,000 de capete, in crestere cu 18% fata de 2022, ceea ce a dus la o crestere a productiei de lapte la 160 mii de litri pe zi, in iunie 2023, a transmis Jan Gijsbertus De Boer, Presedinte al Consiliului de Administratie, cu ocazia publicarii cifrelor. DN Agrar va fi prezenta miercurea viitoare la Quarterly Report.
Raportari: Agroserv Mariuta, compania din spatele brandului Laptaria cu Caimac, si-a crescut vanzarile cu 23% in primele sase luni (vs perioada identica din 2022), la peste 36 mil. RON... in timp ce pierderea neta s-a redus la 0.4 mil. RON, adica o imbunatatire de 71%. ABN Systems International, compania care distribuie produse si accesorii IT&C si detinatoarea brandului Tellur, a inregistrat in primul semestru un profit net mai mic cu circa 63% (vs aceeasi perioada din 2022), la afaceri reduse cu 2%... chiar daca, in perioada de raportare, compania a lansat peste 22 de produse noi.
Banci: Impozitul de 2% pe cifra de afaceri aplicat bancilor pe o perioada de doi ani va avea un impact de 350 mil. RON, a afirmat ieri ministrul finantelor, Marcel Bolos. In proiectul de lege privind masurile fiscal-bugetare, taxa perceputa bancilor a fost actualizata la 2% din cifra de afaceri din perioada 2024 - 2025, comparativ cu numai 1% cat s-a anuntat anterior.
Titluri de stat: Ponderea investitorilor straini pe titluri de stat romanesti a urcat la finalul primului semestru la un nou maxim istoric, de peste 26%. In derulare din 18 septembrie pana pe 3 octombrie, editia curenta a ofertei Fidelis adunase pana la inceputul acestei saptamani la BVB subscrieri de 97 mil. RON si 55 mil. EUR... pentru noile titluri de stat romanesti, accesibile investitorilor retail, cu dobanzi anuale de pana la 7.25% pentru titlurile in lei, respectiv 5.3% pentru titlurile in euro. Dobanzile si castigurile de capital raman deocamdata neimpozabile.
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
Metaverse: Meta Platforms a anuntat ieri Quest 3, cea mai noua versiune a propriului headset de realitate virtuala. La acelasi eveniment, compania a prezentat software nou de inteligenta artificiala, inclusiv asistenti digitali pentru care va colabora cu celebritati precum Paris Hilton, Kendall Jenner si Mr. Beast. Pe bursa americana, Meta Platforms e plus 147% in acest an (si plus 48% in ultimele 6 luni).
AI: Potrivit unor surse WSJ, OpenAI e-n discutii cu o serie de investitori pentru o vanzare de actiuni... care ar urca valoarea companiei la 90 mld. USD, de circa 3x peste cea cu care-a inceput anul. Apropo, actiunile ar fi oferite de angajati, nu-s parte dintr-o majorare de capital. OpenAI, in care Microsoft are o participatie de 49%, le-ar fi zis acelorasi investitori ca se-asteapta la incasari de 1 mld. USD in acest an (si de mai multe miliarde USD anul viitor).
Cipuri: Micron Technology si-a redus pierderea neta in ultimul trimestru fiscal, pe seama unor incasari peste asteptarile analistilor... insa pentru trimestrul curent, producatorul american de cipuri anticipeaza profitabilitate sub estimarile pietei. Listata la Nasdaq, compania e plus 36% in acest an (si plus 15% in ultimele 6 luni).
Fitness: Peloton Interactive a sarit cu peste 15% aseara in after-hours... dupa ce-a anuntat un parteneriat de creare de continut, pentru urmatorii 5 ani, cu Lululemon Athletica (a carei aplicatie mobila e utilizata de circa 13 milioane de oameni). Termenii aranjamentului, inclusiv modul prin care cele doua companii isi vor imparti incasarile, nu au fost dezvaluiti deocamdata. Pe bursa americana, Peloton valoreaza aproximativ 1.7 mld. USD, de-aproape 28x mai putin decat Lululemon.
STIAI CA?[edit | ]
Doar cei mai instariti 20% din americani mai au economii in exces, arata ultimele date stranse intr-un studiu al Fed-ului. Alta analiza recenta a bancii centrale indicase ca excesul general de economii din SUA a scazut mai puternic si mai brusc decat se estima anterior, de la 2.1 tln. USD la varful pandemic spre mai putin de... 190 mld. USD in iunie anul acesta.