La multi ani, indicele BET! - Trade Talk 19 septembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Indicele de referinta al bursei noastre, BET, implineste chiar azi 26 de ani. Pe 19 septembrie 1997, a plecat la drum de la nivelul de 1,000 de puncte, cu 10 companii si o capitalizare de 443 mil. RON.

In dupa-amiaza asta, BET e cotat la peste 14,200 de puncte si o valoare de piata de-aproape 134x mai mare decat la debut. 

1. Ce sfert de secol![edit | ]

Numele vine de la Bucharest Exchange Trading. BET e un indice ponderat cu capitalizarea free-float-ului celor mai lichide companii romanesti listate pe piata reglementata a BVB. Poate include minimum 10 companii si maximum 20 (asa cum se intampla in prezent).

La doar un an dupa lansare, BET avea sa atinga minimul istoric de 281 de puncte (pe 24 septembrie 1998). Un deceniu mai tarziu, in iulie 2007, indicele ajungea la aproape 11,000 de puncte. De-a lungul timpului, un numar total de 36 de companii au fost prezente in BET. Cel mai longeviv emitent e Banca Transilvania, care-a adunat 23 de ani in componenta indicelui. BRD Groupe Societe Generale are 22 de ani, iar OMV Petrom, 21 de ani. Trei din cele zece companii prezente in BET la momentul lansarii se tranzactioneaza si-n prezent la BVB: Antibiotice, Compa si Santierul Naval Constanta. Celelalte sapte au fost delistate intre timp... adica Arctic, Azomures, Automobile Dacia, Oltchim, Otelinox, Policolor si Terapia. In urma cu 26 de ani, cea mai mare pondere in BET o avea Oltchim (peste 25%). In prezent, ponderea maxima a unui emitent e limitata la 20%. La inchiderea de ieri, Banca Transilvania era cotata cu o pondere de 19.4%, OMV Petrom avea 18.7%, iar Hidroelectrica, 17.8%.

In septembrie 2014, Bursa de Valori Bucuresti a introdus indicele BET-TR... pentru a reflecta nu doar performanta celor mai tranzactionate companii listate pe piata reglementata, ci si dividendele oferite de acestea investitorilor.

La debut, BET-TR afisa 4,910 de puncte... avea sa se dubleze in numai trei ani. Azi, indicele e pe verde la peste 28,800 de puncte. BET-TR poate fi tranzactionat prin intermediul ETF BET Patria-TradeVille, pentru care TradeVille e furnizor de lichiditate. Primul fond deschis de investitii aparut la BVB se apropie de 12,000 de investitori, cu 65% mai multi fata de inceputul anului.

2. Intrari, iesiri si promovari[edit | ]

Hidroelectrica a intrat in indicele BET chiar la debutul mega-companiei de energie verde pe bursa... insa cu o pondere de putin peste 14%, sensibil mai redusa decat cea sugerata pre-IPO. Cu aceeasi ocazie, din indice a iesit Alro Slatina, care-a strans rulaje cumulate de sub 9 mil. RON in precedentele 12 luni, desi actiunile producatorului de aluminiu se apreciasera cu aproape 17% in aceeasi perioada.

Sunt includeri, sunt excluderi... dar mai sunt si promovari. Incepand din 25 septembrie, actiunile AROBS Transilvania Software vor debuta pe piata reglementata a BVB, cu acelasi simbol AROBS... ultima zi de tranzactionare pe piata AeRO fiind 20 septembrie. Listata din decembrie 2021, AROBS e cea mai mare companie de tehnologie prezenta pe bursa noastra (si a patra care trece de pe AeRO pe piata reglementata, dupa Safetech Innovations in februarie, Chimcomplex Borzesti in ianuarie anul trecut si Bittnet Systems in iunie 2020).

De ieri, au intrat in vigoare si noile structuri ale indicilor BVB... fara surprize la nivelul BET, BET-TR sau BET-NG (cel din urma, reprezentativ pentru marile companii romanesti din sectorul de energie si utilitati si usor accesibil via ETF Energie Patria-TradeVille, pentru care TradeVille e furnizor de lichiditate). Totusi, in indicele de referinta al pietei AeRO, BETAeRO, au fost incluse Prospectiuni, Romnav Braila si SIFI Cj Logistic, fara sa fie exclusa niciuna dintre companiile prezente deja. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

TradeVille: Vino sa faci UX Design la cel mai mare broker de retail din Romania (potrivit top zilnic BVB)... CLICK AICI pentru detalii si contactati-ne cat mai curand.

Record: Indicele BET a inchis ieri la un nou maxim istoric, la 14,178 de puncte... pe fondul apropierii mai multor distributii importante de dividende. ZF scrie ca sunt investitori care intra la cumparare zilele astea in anticiparea ca dividendele primite de la Fondul Proprietatea, OMV Petrom si Banca Transilvania se vor intoarce partial pe bursa. Avansul din 2023 al indicelui BET e de-aproape 22% (si 26% cu tot cu dividende)... cu plusuri de 83% la Transport Trade Services, 63% la Aquila Part Prod, 54% la Bursa de Valori Bucuresti, 50% la Sphera Franchise Group si 49% la Purcari Wineries. OMV Petrom a urcat 16% in ultima luna, pe fondul apropierii datei de inregistrare (28 septembrie) pentru dividendele speciale si in contextul scumpirii petrolului.

Fidelis: Prima zi de subscrieri, adica ieri, a strans la BVB 11 mil. RON si 3 mil. EUR... pentru noile titluri de stat romanesti cu dobanzi anuale de pana la 7.25% pentru lei si 5.3% pentru euro. Cel mai ridicat apetit e, si de data asta, pentru titlurile in euro (scadenta de 5 ani, in particular). Prin precedentele 12 editii Fidelis, statul roman a atras peste 20 mld. RON de la investitorii retail. Subscrierile in editia curenta se incheie pe 3 octombrie, listarea titlurilor la BVB fiind programata pe 9 octombrie.

Contracte: Bittnet Systems a anuntat ieri semnarea unui contract semnificativ de catre Dataware Consulting, companie care face parte din grup, a carui valoare depaseste 10% din cifra de afaceri individuala a anului precedent... beneficiarul fiind un client din sectorul public. Recent, Bittnet a mai semnalizat semnarea unor contracte semnificative de catre alte doua companii din grup, Dendrio Solutions si TopTech.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

TradeVille: Vino sa faci UX Design la cel mai mare broker de retail din Romania (potrivit top zilnic BVB)... CLICK AICI pentru detalii si contactati-ne cat mai curand.

Wall Street: Indicele S&P 500 a incheiat ieri a 100-a sedinta consecutiva de tranzactionare fara sa scada cu 1.5% sau mai mult... cea mai longeviva asemenea perioada din 2018 incoace. Si totusi, din componenta indicelui, Moderna a coborat ieri cu peste 9%, iar Tesla, cu peste 3%. Apropo, Elon Musk dezminte materialul exclusiv publicat ieri de WSJ, conform caruia Tesla si Arabia Saudita discuta despre constructia unei fabrici de masini electrice.

Debut: Instacart a anuntat ieri ca se listeaza la 30 USD pe actiune... asta inseamna o capitalizare anticipata de aproximativ 10 mld. USD. Compania de livrari online, care deserveste peste 1,400 de retaileri din America de Nord (inclusiv Walmart si Kroger), va debuta chiar azi la Nasdaq (simbol CART). In primele sase luni din acest an, Instacart a obtinut un profit net de 242 mil. USD (comparativ cu o pierdere neta de 74 mil. USD in aceeasi perioada din 2022), la venituri totale in crestere cu 31%.

IPO: Platforma de automatizari de marketing Klaviyo, asteptata si ea pe bursa americana (insa la NYSE, simbol KVYO), ar putea publica azi pretul de referinta vizavi de propriul IPO. Apropo, lansata joia trecuta la Nasdaq, Arm Holdings a inchis ieri la 58 USD pe actiune dupa ce, vineri, urcase pana la 69 USD pe actiune.

Banci: Pe bursa din Paris, Societe Generale a scazut ieri cu circa 12%... dupa ce noul CEO Slawomir Krupa a indicat ca se asteapta, in cel mai bun caz, la cresteri modeste ale afacerilor in urmatorii cativa ani. Krupa a fost numit in primavara tocmai pentru a revitaliza operatiunile la a treia cea mai mare banca franceza. In prezent, Societe Generale se tranzactioneaza la aproximativ 1/3 din valoarea contabila, la fel ca Deutsche Bank, dar de 2x mai ieftin decat BNP Paribas si UniCredit.

Petrol: Cotatiile Brent au depasit ieri 95 USD pe baril... iar in unele piete globale, petrolul a trecut deja de pragul de 100 USD pe baril. Tot ieri, Arabia Saudita a reiterat ca vrea sa tina piata stabila, fara sa rosteasca un pret anume. In SUA, carburantii sunt acum mai scumpi decat oricand din 2004 incoace pentru sezonul asta. 

STIAI CA?[edit | ]

La fix patru ani de la castigarea statutului de piata emergenta, Romania are acum 7 companii incluse in indicii internationali FTSE Global All Cap: Banca Transilvania, Hidroelectrica, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties si TeraPlast.