Made in Romania - 24 aprilie 2024

De la TradeVille.ro wiki

Bursa de Valori Bucuresti lanseaza o noua editie a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul isi propune sa identifice 15 companii, care schimba fata economiei locale. Totodata, ieri a fost lansat si volumul "Made in Romania: 15 companii pentru cresterea economiei romanesti si povestile lor de success", dedicat finalistelor din 2023. (Sursa: bursa.ro)

Fidelis intra la tranzactionare[edit | ]

Titlurile de stat din cea mai recenta emisiune Fidelis au intrat de ieri la tranzactionare la BVB. Ministerul Finantelor a atras 1.27 mld. RON si 383.6 mil. EUR, prin a doua oferta derulata in acest inceput de an. Aceasta editie a dus si la doborarea mai multor recorduri: cea mai mare suma atrasa, cel mai mare numar de investitori-donatori si totodata, cea mai mare suma investita de acestia. (Sursa: Financial Intelligence)

Vanzarile de masini electrice sunt asteptate sa creasca in 2024[edit | ]

Agentia Internationala pentru Energie prevede vanzari puternice de masini electrice in 2024, estimand 17 milioane de unitati fata de 14 milioane in 2023, in ciuda provocarilor economice. Avand in vedere ca se asteapta ca una din cinci masini vandute la nivel global sa fie electrice, aceste vanzari vor reduce cererea de combustibili fosili. Cu toate acestea, accesibilitatea si dezvoltarea infrastructurii de incarcare sunt esentiale pentru o crestere continua. Sectorul se confrunta cu preturi si subventii variabile, cu impact asupra dinamicii vanzarilor regionale, in timp ce reteaua de incarcare trebuie sa se extinda semnificativ pana in 2035. (Sursa: Reuters)

Big tech, inaintea unui examen important[edit | ]

Directorul executiv al fondului suveran de investitii al Novergiei a declarat, in cursul zilei de ieri, ca, in prezent, sectorul tehnologic din SUA se bucura de o evaluare generoasa. Acest lucru ar putea duce la o reactie puternica dupa raportarile companiilor din acest sector, in urmatoarele sedinte bursiere. Cel mai mare fond suveran de investitii din lume era evaluat la 1,600 mld. USD la sfarsitul lunii martie. Pana in prezent, fondul a plasat bani in peste 8,800 de companii din peste 70 de tari din intreaga lume, ceea ce il transforma intr-unul dintre cei mai mari investitori globali. (Sursa: CNBC)

ROCA INDUSTRY HOLDINGROCK1 S.A. (ROC1)[edit | ]

ROCA Investments, actionarul majoritar al holdingului specializat in materiale de constructii, ROCA Industry, a inregistrat crestere pentru al saselea an consecutiv in 2023, evaluarea companiei ajungand la 81.6 mil. EUR (+4.5% vs 2022). Cifra de afaceri cumulata a companiilor din portofoliul grupului a atins 345 mil. EUR in 2023, in timp ce profitul operational a ajuns la 12 mil. EUR. In cei 6 ani de activitate, ROCA Investments a finalizat 25 de tranzactii si a realizat 2 exit-uri importante. (Sursa: Financial Intelligence)

OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]

OMV Petrom a anuntat ca este gata de inceperea testelor, la Rafinaria Petrobrazi, a unei instalatii inovatoare de captare si utilizare a carbonului. Testele vor incepe din luna iunie si vor dura 4 luni. Proiectul, finantat de Comisia Europeana prin programul Orizont 2020, se va desfasura in 3 tari: Danemarca, Romania si Grecia si are ca scop captarea si transformarea carbonului in materii prime cu utilizare directa in industrie. (Sursa: BVB)

Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]

Livrarile de smartphone-uri Apple in China s-au prabusit cu 19% in primul trimestru, marcand cea mai slaba performanta din 2020. Cota sa de piata a scazut la 15.7%, plasandu-se chiar deasupra Huawei, care a urcat la 15.5% in urma unei cresteri a vanzarilor cu 70%. Apple a cazut pe locul al treilea, dupa Vivo si Huawei, afectata de concurenta puternica si de cererea scazuta de inlocuire in segmentul high-end. (Sursa: Reuters)

Spotify Technology S.A. (US.SPOT)[edit | ]

Spotify a anuntat ca numarul de utilizatori activi lunari (MAU) a crescut cu 19%, dar nu a depasit nici propriile previziuni, nici asteptarile analistilor, ajungand la 618 milioane in loc de 631 de milioane. In ciuda acestui fapt, numarul abonatilor premium a crescut cu 14%, ajungand la 239 de milioane, aliniindu-se la estimari. Masurile de reducere a costurilor, inclusiv disponibilizarile si reducerea cheltuielilor de marketing, au imbunatatit marjele, cele brute crescand de la 25.2% la 27.6%. Veniturile au crescut cu 20%, la 3.64 mld. EUR, depasind asteptarile. Spotify anticipeaza o noua imbunatatire a marjelor si venituri mai mari in urmatorul trimestru. (Sursa: Reuters)

PepsiCo Inc (US.PEP)[edit | ]

PepsiCo a raportat venituri si profituri trimestriale care au depasit asteptarile analistilor, obtinand venituri de 18.25 mld. USD (+2.3% vs T1 2023) si un profit pe actiune de 1.48 USD (+5.7% vs T1 2023), sustinute de vanzarile internationale puternice, in ciuda performantelor mai slabe din America de Nord. Compania s-a confruntat cu provocarile generate de retragerea de la vanzare a cerealelor si batoanelor Quaker Foods din cauza unei potentiale contaminari cu salmonella, care a afectat semnificativ volumul diviziei Quaker Food din America de Nord. Pepsi si-a reiterat perspectivele pozitive pentru intregul an 2024, asteptandu-se ca veniturile organice sa creasca cu cel putin 4%, iar profitul pe actiune, in moneda constanta de baza, sa creasca cu cel putin 8%. (Sursa: CNBC)

United Parcel Service Inc (US.UPS)[edit | ]

United Parcel Service (UPS) a raportat profituri peste estimari pentru primul trimestru, in ciuda cererii reduse de livrare a pachetelor mici. Compania, care a eliminat 12,000 de locuri de munca pentru a reduce costurile, a vazut actiunile crescand cu 3.5% inainte de piata. In timp ce volumele interne si internationale au scazut, concentrarea pe sectoarele cu marje mari de profit, cum ar fi logistica medicala, a ajutat. Cu toate acestea, veniturile au fost sub asteptari. (Sursa: Reuters)